احتمالا در حال حاضر هیچ کدام از فریب های پزشکی سودمندتر از درمان های تجاری خاصی که برای کاهش وزن ارائه می شوند و مکمل های مختلفی که تصور می شود کاهش وزن را آسان تر و ایمن تر می سازند نیست. علت موفقیت تجاری آنها صرفا این است که مردم نسبت به این امر هوشیار شده اند که باید برای مشکل اضافه وزن خود چاره ای بیندیشند، ولی با این حال، هنوز امیدوارند که بتوانند این کار را تا حد امکان بدون تحمل درد و تقبل زحمت انجام دهند. در نتیجه، آنها نسبت به درمان هایی که تضمین می کنند "شما می توانید هر آنچه را که می خواهید بخورید و در عین حال وزن کم کنید" بسیار زود باورند.
رژیم های رایج برای کاهش وزن تا چه اندازه مؤثر هستند؟
رژیم های غذایی کاهنده، که امروزه به سرعت رایج می شوند، از سوی متخصصان و کلینیک های مختلف سلامتی و زیبایی با دقت تمام تبلیغ می شوند، ولی سؤال این است که این رژیم ها واقعا تا چه حد مؤثرند؟ این برنامه های کاهنده، بخشی از آفات متعدد سلامتی هستند و صرفا به این دلیل مورد توجه افراد چاق قرار می گیرند که کاهش وزن کار بسیار دشواری است. تنها راه برای این که یک فرد چاق بتواند لاغر شود و لاغر بماند کاهش کالری های مصرفی و افزایش فعالیت های ورزشی است، البته نه به طور موقت، بلکه به صورت دائم.
چرا افراد دارای اضافه وزن و چاق، فریب تبلیغات بی اثر را می خورند؟
این کار به جدیت و قدرت اراده ای بیش از آنچه که اکثر افراد چاق می توانند از خود بروز دهند، نیاز دارد؛ بنابراین آنها به هر وعده ی کمکی که از سوی دیگران مطرح می شود متوسل می شوند، حال چه به وسیله ی قرص ها باشد و چه به وسیله ی رژیم های غذایی متعارف یا برنامه های تغذیه ای خاص.
حتما بخوانید: بهترین مقدار کاهش وزن در هفته چقدر است
روش های کاهش وزن سریع، بی اثر کدامند؟
1. پیروی از یک برنامه ی غذایی ثابت و مشخص
یک روش پر طرفدار برای کاهش وزن، پیروی از یک برنامه ی غذایی ثابت و مشخص است. تاکنون مجلات و کتاب های بسیاری این رژیم های غذایی برنامه ریزی شده را همراه با صورت غذاهایی برای یک هفته ی کامل یا حتی یک ماه ارائه کرده اند. نکته ای که جالب به نظر می رسد، این است که مردم بیشتر مشتاقند از برنامه های صورت غذایی تبعیت کنند که به دست افرادی تنظیم شده اند که از علایق غذایی یا در دسترس بودن مواد غذایی مختلف در زمان های مختلف در جامعه ی آنها آگاهی ندارند. این کار 2 علت می تواند داشته باشد؛ یا آنها باور می کنند که این رژیم غذایی از خواص جادویی برخوردار است، یا اینکه صرفا می خواهند شخص دیگری به جای آنها فکر کند.
2. رژیم های غذایی خاص
رژیم های غذایی خاصی وجود دارند که صرفا بر تعداد معدودی غذا استوار هستند، نظیر رژیم غذایی کاملا میوه ای، رژیم غذایی سبزیجات سبز، رژیم غذایی شیر موز، رژیم غذایی تخم مرغ خام و آب پرتقال، رژیم غذایی گوجه فرنگی خام و تخم مرغ آب پز و... این رژیم های غذایی یا به این دلیل که راه های میانبری جهت کاهش وزن هستند و یا صرفا به خاطر غیر متعارف بودنشان مورد توجه برخی از افراد قرار می گیرند.
این گونه رژیم های غذایی، نه تنها آن قدر خشک و یکنواخت هستند که ممکن است فرد را از ادامه ی راه منصرف کنند، بلکه چنان یک طرفه اند که در آنها برخی مواد مغذی بسیار زیاد و برخی دیگر بسیار کم مورد استفاده قرار می گیرند.
این رژیم های غذایی کاهنده، اغلب می توانند به کاهش وزن کمک کنند، ولی به ندرت یک راه حل ماندگار برای رفع چاقی ارائه می دهند. رژیم غذایی کاهنده ی اکید، آن قدر یکنواخت است که معمولا نقض غرض می کند. فردی که می خواهد وزنش را کم کند، آن قدر برای مصرف غذاهای عادی گرسنه و حریص می شود که ممکن است کل کالری هایی را که باید طبق برنامه در عرض یک هفته دریافت می کرد، در یک شکم چرانی یک ساعته دریافت کند.
3. حذف وعده های غذایی
افرادی هم که سعی می کنند با حذف وعده های غذایی کاهش وزن پیدا کنند، سرنوشت مشابه ی در انتظارشان است. آنها اغلب در وعده های غذایی باقی مانده شان، آن قدر می خورند که سرانجام به جای کاهش وزن، اضافه وزن پیدا می کنند!!!
حتما بخوانید: 7 تمرین ورزشی برای لاغری شکم و پهلو در خانه
4. تست کردن نان و آبکش کردن برنج
برخی از مردم بر این باورند که تست کردن نان موجب کاهش محتوای کالری آن می شود. ولی اینطور نیست، چون اعمال حرارت موجب دگرگونی شیمیایی نشاسته می شود، ولی قابلیت چاق کنندگی آن را کاهش نمی دهد. آبکش کردن برنج هم کلک دیگری است که تصور می شود به افراد رژیمی کمک می کند، ولی واقعیت این است که با این کار صرف ویتامین های ارزشمند محلول در آب برنج شسته و دور ریخته می شوند و نه کالری های آن.
انواع دارو های لاغری و کاهش وزن؛ بررسی مکانیسم اثر
1. قرص های لاغری
قرص های کاهش دهنده ی وزن نیز اثر ماندگاری ندارند، چون در تهیه ی آنها از «مواد پرکن» (یک ماده ی غیر فعال نظیر متیل سلولز که جذب بدن نمی شود) استفاده می شود که به فرد صرفا نوعی احساس سیری می دهد و فشار گرسنگی را به طور موقت کاهش می دهد. با این حال، اثر آن فقط آن قدر بر جای می ماند که فرد تحت رژیم هنوز بر تصمیم خود برای کنترل و محدود کردن غذای مصرفی اش در وعده های غذایی بعدی پای بند باشد.
2. غیرفعال کننده ها
یک نوع داروی دیگر هم وجود دارد که هدف آن تا حدودی مشابه پرکن هاست. این دارو که آن را «غیرفعال کننده» می نامند، معمولا یک ماده ی شیمیایی فعال نظیر «آمفتامین» است، که اشتهای فرد را با تداخل در مرکز کنترل کننده ی اشتها در مغز کاهش می دهد.
حتما بخوانید: گیاهان معجزه گر در کاهش اشتها
3. داروهای محرک
یکی از داروهایی که واقعا چربی را ذوب می کند داروی «محرک» است که غالبا یک عصاره ی تیروئید است. این دارو به عنوان یک ورزش دهنده ی شیمیایی عمل می کند که واکنش های بدن را طوری شتاب می بخشد که کالری های سریع تر از حد معمول مصرف شوند.
4. مدور ها
یک نوع قرص دیگر هم وجود دارد که وزن بدن را کاهش می دهد، بدون اینکه واقعا اثری بر چاقی داشته باشد. این دارو که آن را «مُدَور» می نامند، یک عامل آب زدا است که کلیه ها را به دفع آب از بافت های بدن (افزایش ادرار) تحریک می کند. با مصرف این قرص ها، بدن به هیچ وجه چربی های خود را از دست نمی دهد، بلکه فقط آب از آن دفع می شود. فردی که این دارو را مصرف می کند، شاید بتواند ترازو را فریب دهد، ولی نمی تواند خود را فریب دهد.
چرا برخی از پزشکان دارو های لاغری را تجویز می کنند؟
گاهی اوقات، پزشک یکی از این داروها را به عنوان یک عامل تقویت کننده ی اراده تجویز می کند . این داروها با القای ذهنیت کاهش وزن به فردی که تلاش می کند وزن کم کند، او را تشویق می کنند که مدت بیشتری به برنامه ی خود ادامه دهد. ولی متأسفانه، بسیاری از این داروها عوارض جانبی نامطلوبی نظیر عصبانیت و بی خوابی ایجاد می کنند.
بهترین و موثر ترین راه حل برای لاغر شدن چیست؟
برای کاهش وزن، فرد باید کالری دریافتی خود را کاهش و فعالیت بدنی اش را افزایش دهد. وقتی که یک نفر این کار را به کمک مهار کننده ها یا محرک های مصنوعی اشتها انجام می دهد، به هیچ وجه به سمت توسعه عادت های غذایی و ورزشی معقول و دائمی حرکت نمی کند، لذا در غالب اوقات، فرد بلافاصله پس از قطع مصرف دارو وزن از دست رفته (و اغلب بیش از آن) را باز می یابد. بنابراین، ملاحظه می کنید که هیچ راه میانبری برای کاهش وزن وجود ندارد.
سخن آخر
رژیم های غذایی کاهنده، که امروزه به سرعت رایج می شوند، از سوی متخصصان و کلینیک های مختلف سلامتی و زیبایی با دقت تمام تبلیغ می شوند، ولی سؤال این است که این رژیم ها واقعا تا چه حد مؤثرند؟ ما در این مقاله از بخش سلامت سایت سلام دنیا، پاسخ اینکه رژیم کاهش وزن سریع و قرص های لاغری چقدر موثر هستند، را بررسی کردیم. امیدوارم که دوست داشته باشید. می توانید این پست را با دوستان خود که به دنبال رژیم کاهش وزن سریع هستند به اشتراک بگذارید، تا اطلاعات لازم در این خصوص را بیاموزند. همچنین می توانید ایده های و نظرات خود را در خصوص اثرات روشهای کاهش وزن سریع و قرص های لاغری با ما در بخش نظرات بنویسید.
مقالات مرتبط:
بهترین رژیم غذایی و ورزش ها برای داشتن سیکس پک (شکم شش تکه)
لاغری بازوها؛ بهترین حرکات ورزشی برای از بین بردن چربی در بازو ها
بهترین روش برای کاهش وزن پایدار برای مردان بالای 50 سال چیست
دیدگاه ها