سداب گیاهی دارویی با خواص درمانی است. برگ های این گیا سرشار از ویتامین p و k هستند، این گیاه برای بهبود زخم، درمان روماتیسم، ادرارآوری و...مفید است. در این مطلب سلام دنیا به بررسی خواص و مضرات گیاه سداب برای پوست، سلامتی و درمان بیماری ها خواهیم پرداخت.
گیاه سداب چیست
سداب گیاهی دارویی با نام علمی Ruta graveolens است، این گیاه متعلق به خانواده سدابیان است. این گیاه علفی ارتفاعی حدود 80 سانتی متر و برگ های سبز و گل های زرد و کوچکی دارد و بومی اروپا است. این گیاه علی رغم ظاهر، طعم تلخ و بوی نامطبوعش اما دارای خواص درمانی است که در گذشته برای درمان بیماری واگیردار مانند طاعون مورد استفاده قرار گرفته است. بوی بد این گیاه دافع طبیعی حشرات بوده و برای درمان گزش حشرات مفید است.
معنی سداب چیست
در فرهنگ فارسی عمید، سداب را اینگونه معنی کرده است : "گیاهی خودرو با برگهای ضخیم، بدبو، آبدار و تلخ، گلهای زردرنگ و دانههای قهوهایرنگ مثلثی که برگ و دانۀ آن در پزشکی به کار میرود."
نام دیگر گیاه سداب چیست
سداب با نام دیگری نظیر فیجن، سیاب، افیعابن، بیم ،پیم، رو، روتا، روته، پکانون و خنقف، پیگن؛ پیغن هم شناخته می شود.
سداب برای چی خوبه
گیاه سداب حاوی ترکیباتی مانند کینولین آلكالوئیدها، كومارین ها، فلاونوئیدها، کاپریلیک و پلارگونیک، فورانوکینولین، فورانوکومارین ها، اسیدهای کاپرینیک (مهمترین تركیب روتین 2 تا 5 درصد در برگ ها) اسانس ها و ویتامین K ، ویتامین P و ویتامین C است. این ترکیبات مهم موجود در گیاه سداب آن را به یک گیاه دارویی برای درمان بیماری ها و یک ماده موثر برای سلامت بدن تبدیل کرده است.
خواص سداب برای پوست
گیاه سداب خاصیت ضد قارچی دارد، گیاه سداب با رفع آلودگی ها از روی سطح پوست به شما پوستی زیبا و شفاف می دهد. علاوه براین، خواص آنتی اکسیدانی سداب از پوست در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کند و مانع از پیری زودرس می شود.
حتما بخوانید: برای زیبایی پوست چی بخوریم
خواص سداب برای درمان قارچ
سداب به دلیل خواص ضدقارچی برای مقابله با عفونت های قارچی مانند قارچ پای ورزشکار و درماتیت موثر می کند. برای درمان بیماری قارچ پای ورزشکار براساس شدت عفونت می توانید گیاه سداب را مستقیماً روی عفونت قرار دهید، زیرا استعمال موضعی گیاه سداب خارش پوست را تسکین می دهد.
خواص سداب برای مو
برای درمان ریزش مو گیاه تازه سداب را له کنی دو بر روی سر بگذارند،این کار به محکم شدن ریشه مو کمک کرده و از ریزش مو جلوگیری می کند.
خواص سداب برای رفع شپش سر
روغن و عصاره های سداب که از گیاه سداب بدست می آید در رفع شپش سر موثر عمل می کند. برای رفع این موجودات آزاردهنده از این فرآوردهای گیاهی بصورت منظم استفاده نمایید.
حتما بخوانید: درمان خانگی شپش با اسپند
خواص سداب برای درمان عفونت
خواص ضد باکتریایی موجود در گیاه سداب برای از بین بردن باکتری ها موثر عمل می کند. مصرف دمنوش سداب به رفع عفونت های دستگاه ادراری، روده بزرگ و روده باریک کمک می کند. همچنین این دمنوش مانع از بروز مسمومیت غذایی و باکتری سالمونلا هم می شود.
خواص سداب برای تقویت قاعدگی
سداب دارای خاصیت تحریک قاعدگی است،از این رو باعث بهبود چرخه منظم قاعدگی در زنان می شود.
خواص سداب برای درمان اسپاسم
گیاه سداب دارای خواص ضد اسپاسم است،این خاصیت سداب آن را به یک درمان موثر برای افرادی که برای کسانی که از درد عضلانی رنج می برند،تبدیل کرده است.همچنین این گیاه،برای رفع دردهای عضلانی، گرفتگی قاعدگی و اضطراب هم اثربخش است.
خواص سداب برای رفع التهاب
مصرف روزانه 1 تا 2 فنجان چای سداب التهاب ناشی از بیماری آرتروز،سفتی عضلات را کاهش و به دردهای مفاصل را تسکین می بخشد.
خواص سداب برای حفظ آرامش اعصاب
خاصیت آرامبخشی گیاه سداب با حفظ آرامش،منجر به رفع تنش و اضطراب فرد بیمار می شود. خاصیت آرامبخشی سداب برای درمان سردرد های عصبی، سرگیجه، تنش عمومی و اضطراب کاربرد دارد. نوشیدن چای سداب خواب راحت را برای شما بهمراه دارد.
خواص سداب برای لاغری
برای لاغری شکم مقدار 100 گرم گیاه سداب و 100 سی سی سرکه و 10 گرم کف دریا نیاز دارید. گیاه سداب را یک روز در سرکه بگذارید و بجوشانید و بعد صاف کنید و به مقدار یک سوم آب سرکه و گیاه سداب کف دریا اضافه کنید و دوباره بجوشانید و کنار بگذارید. حالا مایع که بدست آمده را روی پارچه کتان بریزید و دور شکم ببندید و روی آن نایلون بگذاری. در صورت ایجاد حساسیت قبل استفاده از این مایع، مقداری روغن بنفشه به شکم بمالید.
خواص سداب برای گوش
خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی گیاه سداب با کاهش التهاب و درمان عفنونت ها می تواند به تسکین درد گوش کمک کند. برای این منظور چند قطره از جوشانده گیاه سداب را در گوش بریزید، این کار برای ضد عفونی کردن و تسکین گوش مفید است.
خواص روغن سداب برای وزوز گوش
استفاده از روغن سداب برای درمان وزوز گوش مفید است. برای این منظور هر شب 1 یا 2 قطره از روغن سداب را در هر گوش بریزید و درون گوش را پنبه بگذارید تا روغن بیرون نریزد. بعد از یک هفته فاصله ای بدهید و بعد به درمان ادامه دهید چون ریختن روغن سداب در گوش منجر به سنگین شدن گوش می شود.
حتما بخوانید: علت سوت کشیدن گوش یا وزوز گوش چیست
خواص سداب برای سنگ کلیه
گیاه سداب برای درمان سنگ کلیه مفید است. برای این منظور 1 قاشق غذاخوری گیاه سداب را با 2 لیوان اب اضافه کنید و بجوشانید تا 1 لیوان فقط باقی بماند. بعد از صاف کردن و سرد شدن موقع خواب میل نمایید.
خواص سداب برای سرگیجه
سرگیجه ممکن است به دلیل مشکلاتی مانند افت قند خون ،وارد شدن ضربه به سر،حساسیت دارویی، آلرژی غذایی و سرما خوردگی رخ دهد،بعد از تشخیص علت بروز می توانید با درمان های خانگی طبیعی مانند گیاه سداب این مشکل را رفع کنید،البته قبل از مصرف این دارو گیاهی حتما با پزشک خود مشورت کنید.برای درمان سرگیجه چند عدد برگ سداب را به همراه گل محمدی بجوشانید و نبات به آن اضافه کنید و میل نمایید،مصرف این چای گیاهی برای کاهش تب نیز موثر است.
خواص سداب برای مغز
گیاه سداب سلامت حافظه را افزایش می دهد.قطره سداب و سرکه برای درمان مشکلات و بیماری های مغزی مانند ام اس و صرع و اوتیسم استفاده می شود.علاوه براین،امصرف برگ و بذر این گیاه به درمان مشکلاتی نظیر رعشه و تشنج و فلجی کمک می کند.
خواص سداب برای بارداری
گیاه سداب در دوران بارداری خطرناک است زیرا باعث افزایش گردش خون و در نتیجه با افزایش خطر سقط جنین همراه است. استفاده از این گیاه به دلیل تهدید جان مادر و جنین و افزایش خونریزی در دوران بارداری برای خانوم های باردار ممنوع است و توصیه نمی شود.
خواص روغن سداب برای رحم
استفاده از روغن سداب به دلیل طبع و گرم و خشک، خاصیت ضد التهابی برای تسکین دردهای رحم موثر است. علاوه بر این، خاصیت ضد باکتریایی موجود در روغن سداب به رفع عفونت های رحمی کمک می کند.
حتما بخوانید: پاکسازی رحم از عفونت با داروهای گیاهی
خواص سداب برای دفع جن
در گذشته برای دفع جن، شکستن طلسم و جادو از گیاه سداب استفاده می کردند ،اما این موضوع تایید نشده و اعتباری ندارد.
سداب برای سقط جنین
مصرف مقادیر زیاد دارو گیاهی سداب به دلیل سمی بودن در دوران بارداری باعث افزایش گردش خون و در نتیجه سقط جنین می شود.
طریقه مصرف گیاه سداب
از گیاه سداب می توان بصورت چایی استفاده کرد.برای تهیه چای سداب مراحل زیر را دنبال کنید:
- نصف قاشق چایخوری گیاه سداب را درون قوری بریزید.
- مقدار 300-500 میلی لیتر آب جوش درون قوری بریزید.
- اجازه دهید چای به مدت 5 الی 10 دقیقه دم بکشد.
- چای را صاف و بعد میل کنید.
- چای گیاه سداب را می توانید 3 بار در روز بنوشید.
علاوه بر دم چای،گیاه سداب برای تهیه غذاها هم کاربرد دارد.
- برای تهیه سس گوشت برگ گیاه سداب را به تخم مرغ ، ماهی، پنیر یا مخلوط شده با آلو و سرکه اضافه کنید.
- در کشورهای شمال آفریقا برای تهیه غذا از گیاه سداب به عنوان یک ماده خوراکی در پخت و پز استفاده می شود.
- دانه های سداب برای تهیه فرنی کاربرد دارند.
مضرات سداب
مصرف متعادل گیاه سداب باعث بروز عارضه جانبی نمی شود،اما گاهی اوقات مصرف مقادیر زیاد آن با بروز عوارض جانبی زیر همراه است:
- استفراغ
- درد شدید معده
- عوارض سیستمیک
- مسمومیت کلیوی
- سقط جنین
- افزایش ضربانات قلب
- حساسیت های شدید پوستی
- مسمومیت کبدی
- افزایش پتاسیم خون و حتی مرگ
- در برخی موارد مصرف گیاه سداب با بروز عوارض جانبی جزئی نظیر افزایش حساسیت در معرض آفتاب، سرگیجه، اسپاسم، بثورات، تغییر خلق و خو، بی خوابی و سوزش معده می شود.
- در صورتی که دچار مشکلات معده یا روده مانند زخم معده ، کولیت و بیماری التهابی روده هستید باید از مصرف سداب اجتناب کنید.
- استعمال موضعی داروهای گیاهی با ایجاد فیتوفوتودرماتیت شدید و سوختگی مانند تاول های روی پوست می شود.
- استفاده از برگ های سداب می توانند متجر به بروز تاول شود.
سخن پایانی:
سداب گیاهی بدبو با طعم تلخ اما با خاصیت دارویی است که از گذشته برای درمان بیماری های واگیرداری مانند طاعون مورد استفاده قرار گرفته است. ترکیبات مهم موجود در این گیاه سداب را به درمان خوبی برای عفونت های پوستی، بهبود مغز، رحم، لاغری، سنگ کلیه و... تبدیل کرده است. اما استفاده از این گیاه دارویی در مقادیر زیاد با بروز عوارض جانبی جدی همراه بوده است، بنابراین قبل از مصرف گیاه سداب با پزشک خود صحبت کنید.