مریم گلی به طور سنتی در درمانهای خانگی طیف وسیعی از بیماریها و همچنین برای تهیه دارو مورد استفاده قرار میگیرد. در این پست از سایت سلام دنیا قصد داریم به خواص مریم گلی برای سلامتی، عفونت زنان، دیابت، به همراه روش تهیه دمنوش مریم گلی، تهیه ماسک و کاربردهای مریم گلی در سلامت و زیبایی بدن بپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.
مریم گلی چیست
مریم گلی گیاه کوچک همیشه سبز و چند ساله ای است از جنس Salvia که بومی منطقه مدیترانه ای است اما در بیشتر نقاط جهان رشد میکند. این گیاه میتواند تا ارتفاع 1 متر رشد کند و دارای برگهای خاکستری، ساقه های کوتاه چوبی است که به طور گسترده منشعب میشوند و گلهای بنفش-آبی دارند که در بهار و تابستان شکوفا میشود.
مریم گلی به طور سنتی در درمانهای خانگی طیف وسیعی از بیماریها و همچنین برای تهیه دارو مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله برای مشکلات التهاب حفره دهان، دستگاه گوارش و همچنین به عنوان یک ضد اسپاسم قوی به کار میرود. حتی استفاده از آن به عنوان تقویت کننده شناختی و درمان زوال شناختی به یونان باستان برمیگردد.
به جز کاربرد دارویی، از برگ مریم گلی خشک شده به عنوان ادویه در آشپزی و از روغن مریم گلی به عنوان رایحه در صابونها و عطرها استفاده میشود.
طبع مریم گلی
از نگاه طب سنتی گیاه مریم گلی دارای طبعی گرم و خاصیت آرام بخشی است. این گیاه که از آن برای تهیه دمنوش نیز استفاده میشود از نوشیدنی های بسیار مغذی است که باعث تقویت سیستم ایمنی شده، دارای ویژگی میکروب کشی است و به درمان کم خونی کمک میکند.
حتما بخوانید: تقویت سیستم ایمنی با 15 ماده غذایی
خواص سوزاندن مریم گلی
شاید درباره سوزاندن مریم گلی برای بهره بردن از خواص آن چیزهایی شنیده باشید. سوزاندن این گیاه پیشینهای کهن دارد که به قبایل باستانی آمریکا میرسد که به صورت فردی یا گروهی انجام میشده است. برخی از خواص سوزاندن مریم گلی عبارتند از:
1. ضدعفونی کننده: مریم گلی خواض ضد عفونی کننده و ضد میکروبی قوی دارد که باعث از بین رفتن آلودگیهای قارچی، باکتریایی و ویروسی است. یک ساعت سوزاندن آن باکتریهای هوا را تا 94% کاهش خواهد داد.
2. بهبود آلرژی و حساسیت: سوزاندن مریم گلی باعث پاکسازی هوا شده و به این ترتیب باعث درمان آلرژی، آسم، برونشیت و دیگر مشکلات تنفسی میشود.
3. کاهش استرس و افسردگی: در طب سنتی به تاثیر سوزاندن مریم گلی برای رها شدن از انرژی های منفی، رفع اضطراب و افسردگی و در نتیجه بهبود خلق و خو اشاره شده است. تحقیقات علمی هم ثابت کرده است که استشمام دود حاصل از سوزاندن مریم گلی گیرنده های خاصی را در مغز فعال کرده و ناراحتی را تسکین میدهد.
4. بهبود خواب شبانه: سوزاندن مریم گلی به کاهش اضطراب و استرس باعث درمان بی خوابی شبانه میشود.
5. بالا رفتن هوشیاری و قدرت تمرکز: گفته شده است که سوزاندن مریم گلی منجر به بهبود عملکردهای شناختی شده و هوشیاری و تمرکز را افزایش میدهد.
6. خوشبو کننده هوای محیط: مریم گلی رایحه خوش و قوی دارد و سوزاندن آن باعث خوشبویی هوا میشود.
فواید و خواص مریم گلی برای سلامتی بدن، پوست و مو
خواص عصاره مریم گلی برای تقویت حافظه
مریم گلی از مشهورترین گیاهان دارویی است که دارای خواص آنتی اکسیدانی و آنتی میکروبی میباشد. عصاره مریم گلی از برگها و ساقه این گیاه استخراج میشود. مطالعات نشان داده است که تجویز عصاره مریم گلی اسپانیایی در افراد مبتلا به آلزایمر به تقویت حافظه آنها کمک کرده و باعث افزایش سرعت یادآوری در آنها میشود.
حتما بخوانید: راه های افزایش تمرکز و تقویت حافظه با 7 گیاه جادویی
از دیگر موارد مصرف این عصاره در درمان آفتاب سوختگی پوست است. با توجه خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی قوی در درمان بیماری قارچ پای ورزشکار نیز انتخاب خوبی است.
مریم گلی برای فشار خون
مریم گلی اسپانیایی (Salvia lavandulaefolia) ممکن است فشار خون را در برخی از افراد مبتلا به فشار خون بالا افزایش دهد، در حالی که مریم گلی معمولی (Salvia officinalis) ممکن است فشار خون را در افرادی که فشار خون آنها پایین دارند، باز هم کاهش دهد. حتما فشار خون خود را زیر نظر داشته باشید.
خواص مریم گلی برای عفونت زنان
تحقیقات انجام شده درباره خواص مریم گلی برای مشکلات زنان نشان داده است که این گیاه میتواند باعث افزایش تولید گلبولهای سفید شده و در نتیجه با تقویت سیستم ایمنی به مقابله با عفونت کمک کند. در واقع میتوان گفت مریم گلی دارای خواص ضد عفونی کننده است.
خواص مریم گلی برای رحم
بررسی ها نشان داده است که نوشیدن چای یا دمنوش مریم گلی میتواند به طور قابل توجهی از ابتلا به سرطان رحم پیشگیری کند. همچنین در افرادی با دورههای شدید قاعدگی، باعث کاهش گرفتگی عضلانی، گر گرفتگی و بهبود عدم تعادل هورمونی میشود.
خواص مریم گلی برای دیابت
مریم گلی ممکن است باعث قند خون شود. معمولاً از برگ های مریم گلی به طور سنتی به عنوان داروی ضد دیابت استفاده می شده است. تحقیقات انسان و حیوانات نشان می دهد که استفاده از این گیاه به کاهش سطح قند خون کمک کند.
در یک مطالعه، عصاره مریم گلی با فعال کردن گیرنده ای خاص، سطح گلوکز خون را در موش های صحرایی مبتلا به دیابت نوع 1 کاهش داد. هنگامی که این گیرنده فعال می شود، می تواند به پاکسازی اسیدهای چرب آزاد اضافی در خون کمک کند، که به نوبه خود حساسیت به انسولین را بهبود می بخشد.
مطالعه دیگری روی موش های مبتلا به دیابت نوع 2 نشان داد که چای مریم گلی مانند متفورمین عمل می کند (دارویی که برای کنترل قند خون در افراد مبتلا به همان بیماری تجویز می شود).
در انسانها، عصاره برگ مریم گلی قند خون را کاهش داده و حساسیت به انسولین را با تأثیر مشابه روزیگلیتازون، یکی دیگر از داروهای ضد دیابت، بهبود می بخشد. با این حال، هنوز شواهد کافی برای توصیه مریم گلی به عنوان درمان دیابت وجود ندارد. تحقیقات انسانی بیشتری نیاز است.
خواص مریم گلی برای سفیدی مو
ترکیب چای با برگ مریم گلی و مالیدن آن به پوست سر کاری است که میتوان برای پوشاندن رشته های خاکستری مو انجام دهید. مریم گلی حاوی رنگدانه هایی است که به طور طبیعی موهای خاکستری را تیره می کند.
همچنین ترکیب مریم گلی با رزماری یک درمان طبیعی قوی برای تیره شدن موهای سفید شده است. علاوه بر این، مریم گلی سرشار از آنتی اکسیدان است که از پیدا شدن موهای سفید جلوگیری می کند.
حتما بخوانید: رفع سفیدی موی سر با 7 درمان گیاهی
خواص مریم گلی برای ریزش مو
گیاه مریم گلی دارای مقادیر بالایی از ترکیبات بتا سیسترول (beta-Sitosterol) و ترکیب 5-آلفا ردوکتاز است که به مقابله با ریزش مو و طاسی سر کمک میکند. اثر این ترکیبات مشابه با تاثیر فیناستراید است که برای درمان ریزش موی مردانه تجویز میشود.
به این منظور باید 4-3 قطره روغن مریم گلی را با مقدار مساوی از اسانس رزماری و نعناع مخلوط کرده و به یک قاشق غذاخوری روغن زیتون اضافه کنید و سپس روزی دو مرتبه پوست سر را با آن ماساژ دهید.
روغن مریم گلی برای مو
استعمال روغن مریم گلی روی پوست سر به تقویت فولیکولهای مو تاثیر گذاشته و به این طریق از ریختن موها جلوگیری میکند و به رویش دوباره آنها کمک میکند. به این منظور میتوان روغن مریم گلی را با روغن جوجوبا مخلوط کرده و 5-4 قطره از آن روی پوست سر مالیده و ریشه موهای خود را ماساژ دهید.
یکی دیگر از کاربردهای روغن مریم گلی برای پیشگیری و درمان شوره سر است. برای تهیه ماسک شوره سر با روغن مریم گلی باید 5 قطره روغن لیمو، 3 قاشق غذا خوری روغن مریم گلی، 3 قاشق سوپ خوری روغن ماندارین را مخلوط کرده و روی حرارت گرم کنید. سپس آن را 2 تا 3 ساعت پیش از حمام روی سر ماساژ بدهید و موها را با حوله بپوشانید.
خواص دمنوش مریم گلی برای لاغری
مطالعات نشان داده است که عصاره مریم گلی با مهار جذب چربی در پانکراس منجر به لاغری و کاهش وزن خواهد شد. البته باید در کنار مصرف دمنوش مریم گلی، رعایت یک رژیم غذایی کم کالری و ورزش را نیز فراموش نکرد.
طرز تهیه دمنوش لاغری با مریم گلی
برای کاهش وزن و لاغری با مریم گلی باید دمنوشی با این دستور العمل تهیه کرد:
- مواد لازم: 1 لیتر آب، 1 قاشق غذا خوری عسل، 15 گرم مریم گلی تازه یا خشک، آب گرفته شده از یک عدد لیمو ترش.
- طرز تهیه : مریم گلی و عسل را به مقداری آب جوش اضافه کرده و اجازه دهید 20 دقیقه بجوشد، سپس شعله را خاموش کرده و 15 دقیقه منتظر بمانید تا دم بکشد. حالا دمنوش را صاف کرده و آب لیموترش را به آن اضافه کنید. این دمنوش را در طول روز به مدت 5 روز پشت سر هم و سپس 5 روز استراحت مصرف کنید. این روند را چند هفته ادامه دهید.
حتما بخوانید: لاغری بدون ورزش کردن با 18 راه طبیعی
طریقه مصرف مریم گلی
قسمتهای مختلف گیاه مریم گلی قابل مصرف هستند و میتوان این گیاه را به روشهای مختلف مورد استفاده قرار داد، از جمله:
- مصرف مریم گلی به شکل دمنوش برای مشکلات دستگاه گوارش، لاغری و ...
- مصرف عصاره مریم گلی یا به شکل تنتور برای میکروب زدایی
- مصرف مریم گلی به شکل چاشنی
- مصرف مریم گلی در آشپزی، به عنوان گیاه معطر در تهیه برخی غذاها
- مصرف گیاه مریم گلی به صورت خوراکی، برای افزایش میل جنسی خانم ها
- استفاده از مریم گلی به صورت غرغره یا به عنوان دهانشویه
- مصرف مریم گلی به شکل کمپرس کردن روی زخم
- مصرف مریم گلی در ترکیب با روغن های دیگر و تهیه زماد برای زخم برای مثال در درمان تبخال
- مصرف مریم گلی به شکل اسپری برای کاهش التهاب مجاری تنفسی
- مصرف مریم گلی به شکل روغن گیاه برای درمان و تسکین پوست، بهداشت دهان و ...
- مصرف مریم گلی به شکل قطره، برای کاهش قند، فشار خون، قاعده آوری و ...
- مصرف مریم به صورت جوشانده، برای درمان دردهای مفصلی
- مصرف مریم گلی به شکل بخور، مثل بخور پوست جوش دار
دمنوش مریم گلی
در بسیاری از دستورات طب گیاهی از برگهای مریم گلی به عنوان دارو نام برده شده است. امروزه هم خواص دمنوش مریم گلی برای تقویت معده، تقویت اعصاب، قاعده آوری تایید شده است. برای تهیه دمنوش مریم گلی میتوانید یک لیتر آب جوش را به 15 تا 30 گرم مریم گلی اضافه کنید و هر شب قبل از خواب یک فنجان میل نمایید.
خواص مریم گلی در آشپزی
استفاده از برگهای خشک مریم گلی در آشپزی به دوران باستان برمیگردد و دلیل آن طعم دهندگی این گیاه است. علاوه بر طعم مطبوع، ادویه تهیه شده از مریم گلی به هضم بهتر غذا هم کمک میکند. در بسیاری از کشورهای اروپایی از برگ مریم گلی برای طعم دادن به انواع خوراک به خصوص مرغ و گوشت استفاده میشود.
ماسک های مریم گلی
مریم گلی گیاهی است با خاصیت ضد عفونی کنندگی که باعث انقباض منافذ پوستی هم میشود. این گیاه در تهیه ماسک های گیاهی کاربرد دارد، از جمله ماسک مریم گلی و سیب.
طرز تهیه ماسک مریم گلی و سیب
برای تهیه ماسک مریم گلی و سیب باید یک سیب متوسط را پوره کنید و با دو قاشق عسل و نصف قاشق چایخوری مریم گلی مخلوط کنید. این مواد را هم بزنید تا یکدست شوند و برای 10 دقیقه در یخچال قرار دهید. حالا ماسک را برای 30 دقیقه روی پوست بگذارید و در پایان با آب ولرم بشویید.
حتما بخوانید: ماسک خانگی عسل و دارچین برای درمان جوش صورت
مضرات مریم گلی
- برای استفاده به صورت خوراکی: مریم گلی به مقدار طبیعی معمولاً در غذاها استفاده می شود. وقتی به صورت خوراکی و به میزان دارویی، تا 4 ماه مصرف شود، احتمالاً ایمن است. اما مریم گلی وقتی به شکل خوراکی در دوزهای بالا یا به مدت طولانی مصرف می شود، میتواند مضر باشد.
برخی از گونه های مریم گلی مانند مریم گلی معمولی (Salvia officinalis) حاوی ماده شیمیایی به نام توژون (thujone) هستند. اگر بیش از حد مریم گلی مصرف کنید Thujone می تواند سمی باشد. این ماده شیمیایی می تواند باعث تشنج شود و به کبد و سیستم عصبی آسیب برساند. میزان توژون گیاه، بسته به گونه مریم گلی، زمان برداشت، شرایط رشد و سایر عوامل متفاوت است. - هنگام استفاده روی پوست: مریم گلی در صورت استفاده تا یک هفته به احتمال زیاد بی ضرر است.
- هنگام استنشاق: اسانس مریم گلی در صورت استنشاق به عنوان رایحه درمانی احتمالاً ایمن است.
سخن آخر
مریم گلی گیاهی است سرشار از مواد مغذی از جمله ویتامینها، مواد معدنی و روغن ها. استفاده از گیاه مریم گلی سابقه ای طولانی در زندگی بشر دارد. این گیاه کاربردهای فراوانی دارد از تقویت بدن تا خواص ضد عفونی کننده برای منزل که در این پست سلام دنیا، به این خواص مریم گلی و موارد استفاده آن پرداختیم. می توانید تجریبات و سوالات خود را در خصوص فواید و خواص مریم گلی برای سلامتی ، ماسک مریم گلی و طرز تهیه دمنوش مریم گلی برای لاغری را با ما در بخش نظرات در میان بگذارید.
مطالب مرتبط:
خواص زردچوبه برای پیشگیری و درمان سرطان پروستات