بلفاریت یا التهاب پلک، با علائمی مانند داشتن پلک های متورم، قرمز و خارش دار هرگز برای هیچ کس قابل تحمل نمی باشد. در این مواقع، اصطلاح پزشکی بلفاریت به کار می رود که با التهاب در لبه پلک ها به ویژه در محل رویش مژه ها شناسایی می شود. در این مقاله سلام دنیا، درباره علت بلفاریت چشم، علائم و راه های درمان ورم پلک چشم با روش های خانگی و گیاهی، صحبت کردیم. با ما همراه باشید.
علت بلفاریت چشم چیست
قرارگیری در معرض مواد شیمیایی تحریک کننده یا گرد و غبار می تواند باعث بروز این وضعیت شود. اما معمولا بلفاریت به دلایل میکروبی (استافیلوکوک) یا ویروسی ایجاد می شود. اگر این وضعیت به خوبی درمان شود، در مدت چند روز برطرف خواهد شد. اما در صورت عدم درمان مناسب، این وضعیت باقی مانده و علاوه بر مزمن شدن می تواند به سایر افراد نیز منتقل شود. این وضعیت به دلیل ایجاد خارش مداوم در چشم می تواند فرد را در انجام امور روزانه دچار مشکل نماید.
نکات کلیدی درباره بلفاریت (ورم پلک چشم)
- غده های اشکی معمولا با تولید ماده ای مایع به نام اشک، از چشم ها محافظت کرده و آن ها را تمیز می کنند. اشک ناخالصی هایی را که وارد چشم می شود، خارج کرده و به طور طبیعی و مداوم چشم ها را ضدعفونی می کند.
- وقتی غده های اشکی نتوانند نقش خود را به خوبی ایفا کنند، کاسه چشم دیگر به طور مداوم تمیز نشده و در معرض باد، گرد و خاک و هر چیزی که ممکن است واکنش ناخوشایند ایجاد کند، قرار می گیرد. قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی یا هوای آلوده می تواند باعث ایجاد واکنش های آلرژی شده و پلک ها را تضعیف نماید و همچنین می تواند باعث ایجاد خارش، تورم و قرمز شدن پلک ها شود. این گونه است که بلفاریت آغاز می شود (تورم و التهاب در پلک ها).
- هر فردی که اندازه مجرای اشکی اش کاهش یابد، ترکیبات مایع اشکی وی مساعد نباشد یا از رزاسه (یک بیماری پوستی) رنج ببرد، ممکن است در معرض بلفاریت (التهاب پلک) قرار داشته باشد.
- بلفاریت معمولا به صورت مکرر رخ می دهد.
حتما بخوانید: برآمدگی پلک یا شالازیون چیست
وقتی فردی دچار التهاب پلک می شود، بهتر است قبل از شروع هر گونه درمانی، از یک سری توصیه ها پیروی نماید. بعضی از این نکات عبارتند از:
- از آرایش کردن چشم ها پرهیز کنید.
- برای جلوگیری از انتشار بیش تر عفونت، از مالیدن چشم هایتان پرهیز کنید.
- از بهداشتی بودن لوازم آرایشی مورد استفاده خود اطمینان حاصل کنید. این کار مانع از انتشار آلودگی و بیماری به افراد دیگر خواهد شد.
چگونه بیماری بلفاریت را بشناسیم؟ (علائم بلفاریت چشم)
- تورم پلک (بلفاریت) معمولا وقتی شناسایی می شود که قرمزی در اطراف چشم ها همراه با احساس وجود جسمی خارجی در چشم ها و آزردگی آن ها باشد.
- فرد احساس سوزن سوزن شدن در چشم ها، نوعی احساس سوزش در آن ها و تورم پلک ها به ویژه در نزدیکی مژه ها خواهد داشت.
- پلک ها دردناک شده و بیمار به خوبی به نور چراغ ها واکنش نشان نمی دهد. بر روی این پلک ها، جوش های کوچکی شکل گرفته و در هنگام بیدار شدن از خواب چشم ها به سختی باز می شوند.
- در موارد شدید، در پایان بیماری، اثر زخم بر روی پلک ها ممکن است باعث شود بیمار تعدادی از مژه هایش را از دست بدهد.
درمان گیاهی بلفاریت (پلک های متورم و ملتهب)
می توان التهاب پلک ها را با استفاده از خواص بعضی گیاهان درمان نمود. اجازه دهید نگاهی به آن ها بیاندازیم ...
- بابونه، ملیوت، گل خطمی، اقطی و گل خوش (سرده یا گل عینکی نیز نامیده می شود) دارای خواص آرام بخشی در هنگام استفاده برای درمان بلفاریت می باشند. کافیست دمنوشی با این گیاهان تهیه کرده و دستمال تمیزی را به آن آغشته کرده و برای چند دقیقه بر روی چشم ها قرار دهید.
- گل ذرت نیز دارای خواص آرام بخشی، تسکین دهندگی و ضد گرفتگی (احتقان) می باشد. عصاره این گل به عنوان یک کمپرس می تواند درمان التهاب پلک باشد. برای این منظور، دمنوشی از گل ذرت یا گل اقطی تهیه کرده و یک دستمال تمیز را در آن خیس کنید. سپس برای چند دقیقه دستمال را بر روی چشم ها قرار دهید.
- آلوئه ورا به شکل پودر خشک شده وقتی در آب جوش ریخته شود نیز می تواند برای رفع مشکل پلک ها مورد استفاده قرار گیرد.
حتما بخوانید: فواید گیاه آلوئه ورا برای سلامتی
انواع داروهای گیاهی و دستورالعمل های استفاده از آن ها برای درمان بلفاریت
- استفاده از گیاهانی مانند گل خطمی، بابونه، ملیوت، گل ذرت یا گل عینکی آسان است. تنها یکی از آن ها را انتخاب کرده و یک دمنوش گیاهی با حل کردن یک قاشق چای خوری از گیاه مورد نظر برای مدت 5 دقیقه در آب جوش، تهیه کنید.
- سپس اجازه دهید دمنوش مذکور سرد شود.
- یک یا دو دستمال تمیز در این محلول قرار داده و پس از خیس شدن، برای مدت چند دقیقه بر روی چشم هایتان قرار دهید.
- اگر می خواهید از آب گل ذرت استفاده کنید، برای هر چشم از کمپرس جداگانه استفاده کرده و آن ها را برای چند دقیقه بر روی هر چشم قرار دهید.
- در مورد آلوئه ورا، بایستی قطره چشمی تهیه کنید. گیاه را به صورت پودری تهیه کرده و نصف قاشق غذا خوری از آن را در یک فنجان آب معدنی بریزید. قطره چشمی شما آماده است و می توانید آن را بر روی پلک ها بریزید.
سخن آخر
گیاهان مزایای زیادی دارند و می توانند بسیار تسکین دهنده باشند. با این وجود، اگر التهاب چشمی شما مکررا تکرار می شود یا اگر با درمان های خانگی بهبودی خاصی مشاهده نکردید، بهتر است به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. ما در این مطلب به شما درمان خانگی بلفاریت چشم با داروی های گیاهی و سنتی را به همراه طرز استفاده از آنها برای درمان التهاب پلک چشم یاد دادیم. امیدوارم که برایتان مفید بوده باشد. می توانید تجربیات خود را با ما در بخش نظرات در میان بگذارید.