لیپوساکشن، لیپوپلاستی یا جراحی لاغری، نوعی جراحی زیبایی است که چربی های بدن را شکسته و به کمک ساکشن از بدن خارج میکنند. لیپوساکشن مرسوم ترین عمل جراحی زیبایی در آمریکا می باشد. ما در این پست از وب سایت سلام دنیا، در باره اینکه لیپوساکشن چیست، چگونه چربی های بدن را حذف میکند، همچنین فواید و عوارض عمل لیپوساکشن چیست، صحبت کردیم. با ما همراه باشید.
عمل لیپوساکشن و هر آنچه که باید درباره آن بدانید
لیپوساکشن، لیپوپلاستی، لیپو اسکلاپچر ساکشن، لیپکتومی یا لیپو، نوعی جراحی زیبایی است که چربی های بدن را شکسته و به کمک ساکشن از بدن خارج میکنند. این عمل معمولاً بر روی شکم، ران ها، باسن، گردن، چانه، قسمت بالایی و پشت دستها، ساق پا و پشت انجام می شود. چربی از طریق یک ابزار تو خالی به نام کانولا تخلیه می شود. این وسیله به زیر پوست فرستاده شده و خلاء پرفشار و قدرتمندی به کانولا اعمال می شود. لیپوساکشن مرسوم ترین عمل جراحی زیبایی در آمریکا می باشد. بیش از 300,000 عمل جراحی در این زمینه هر ساله در آمریکا با هزینه ای بین 2000 تا 3500 دلار انجام می شود.
اصول کلی درباره لیپوساکشن
در اینجا یک سری نکات کلیدی درباره لیپوساکشن بیان شده است.
- این عمل جراحی معمولاً در حالت بیهوشی عمومی انجام می شود.
- لیپوساکشن ابزاری برای کاهش وزن محسوب نشده و در واقع یک روش زیبایی با تاثیرات نامحسوس است.
- ریسک این عمل جراحی شامل بروز عفونت و جای زخم عمل می باشد.
- لیپوساکشن می تواند برای درمان بعضی از مشکلات سلامتی استفاده شود.
حتما بخوانید: درباره جراحی لیپوماتیک یا پیکر تراشی چه می دانید؟
لیپوساکشن چیست؟
افرادی که تحت عمل لیپوساکشن قرار می گیرند، معمولاً وزن ثابتی دارند اما می خواهند چربی های ناخوشایند و اضافی خود را در بخش های خاصی از بدن حذف نمایند. لیپوساکشن یک روش کلی کاهش وزن یا روشی برای درمان چاقی محسوب نمی شود. این روش سلولیت (تجمع چربی)، جای گودی ها یا علائم کشیدگی پوست را از بین نمی برد. این عمل برای زیبایی می باشد و برای افرادی مناسب است که می خواهند که شکل ظاهری بدن خود را تغییر داده و بهبود بخشند.
لیپوساکشن به طور دائمی سلولهای چربی را حذف کرده و شکل بدن را تغییر می دهد. با این وجود اگر بیمار، سبک زندگی سالمی بعد از عمل جراحی نداشته باشد، ریسک این وجود دارد که سلولهای چربی باقیمانده مجدداً رشد کرده و بزرگتر شوند. همچنین میزان چربی که می تواند در این روش بدون بروز خطر برداشته شود، محدود می باشد. ریسک هایی مانند بروز عفونت، بی حسی و ماندن جای زخم وجود دارند. اگر چربی بیش از حد برداشته شود، ممکن است برآمدگی ها یا فرورفتگی هایی در پوست ایجاد شود. به نظر می رسد ریسک های جراحی، بیشتر مرتبط با میزان چربی ای باشد که برداشته می شود.
کاربردهای لیپوساکشن
لیپوساکشن اساساً برای بهبود شکل ظاهری استفاده می شود تا فراهم آوردن مزایای سلامت جسمی. اکثر افرادی که تحت این عمل قرار می گیرند معمولاً می توانند همان نتایج عمل یا حتی نتایج بهتری را از طریق استفاده از شیوه زندگی مناسب تر، داشتن رژیم غذایی متعادل، ورزش منظم و برنامه ریزی برای خواب مناسب بدست آورند. لیپوساکشن به طور عادی تنها در صورتی توصیه می شود که تغییرات سبک زندگی، باعث کسب نتایج دلخواه فرد نشده باشند. این روش می تواند برای درمان نواحی خاصی از چربی که در مقابل ورزش و رژیم غذایی مقاوم شده اند، استفاده شود.
وقتی فردی چاق می شود، هر سلول چربی، اندازه و حجم بیشتری پیدا می کند. لیپوساکشن تعداد سلولهای چربی را در نواحی جداسازی شده کاهش می دهد. افراد بایستی با پزشک خود درباره مزایا و معایب لیپوساکشن، قبل از تصمیم گرفتن درباره انجام این روش مشورت نمایند. این عمل تنها بایستی پس از انجام بررسی های دقیق صورت پذیرد. نتایج این عمل معمولاً چندان فوق العاده نبوده و نامحسوس هستند.
حتما بخوانید: از بین بردن چربی شکم و پهلو در خانه
نواحی زیر در بدن معمولاً هدف عمل جراحی لیپوساکشن قرار می گیرند:
- شکم
- پشت
- باسن
- سینه
- قسمت داخلی زانوها
- کفل
- پهلوها
- خط گردن و ناحیه زیر چانه
- ران ها، کشاله های ران یا قسمت درونی و بیرونی رانها
- قسمت بالایی دست ها
لیپوساکشن برای افرادی که از خصوصیات و شرایط کشسانی خوبی در پوست خود برخوردارند، بهترین نتایج را بدست می آورد. افرادی که از خاصیت کشسانی خوبی در پوست خود برخوردار نیستند، ممکن است دچار حالت افتادگی پوست در نواحی جراحی شده شوند. فرد برای لیپوساکشن بایستی بیش از 18 سال سن داشته و در شرایط جسمی مناسبی قرار داشته باشد. افرادی که دچار مشکلات گردش خون می باشند مانند مبتلایان به بیماری عروق کرونری، دیابت یا سیستم ایمنی تضعیف شده، نبایستی تحت این عمل قرار بگیرند.
موارد استفاده از لیپوساکشن
لیپوساکشن به طور عادی برای مقاصد زیبایی انجام می شود، اما گاهی اوقات برای مقاصد درمانی خاص نیز مورد استفاده قرار می گیرد. این موارد عبارتند از:
- لنفودما: یک وضعیت مزمن و یا بلند مدت که در آن مایعات اضافی با نام لنف در بافت های بدن انباشته شده و باعث ورم می شوند. این ورم معمولاً در دستها و پاها روی می دهد. گاهی اوقات لیپوساکشن برای کاهش تورم، ناراحتی و درد استفاده می شود.
- ژنیکوماستی: گاهی اوقات چربی در ناحیه سینه مردان انباشته می شود.
- سندروم لیپودیستروفی: چربی در یک بخش از بدن جمع شده و از یک بخش دیگر حذف می شود. لیپوساکشن می تواند وضعیت ظاهری فرد را از لحاظ توزیع چربی در سطح بدن بهبود بخشد.
- کاهش شدید وزن پس از چاقی: فردی با چاقی شدید که حداقل 40 درصد از BMI (شاخص توده بدنی) خود را از دست بدهد، ممکن است برای برداشتن پوست اضافی یا سایر شرایط غیرعادی بدنی، نیازمند لیپوساکشن باشد.
- لیپوماس: اینها تومورهای خوش خیم چربی می باشند.
حتما بخوانید: تفاوت بین تومور و کیست چیست
نکات مهم قبل از عمل جراحی لیپوساکشن
قبل از عمل جراحی، بیماران بایستی یک سری آزمایشات را انجام دهند تا مشخص شود که برای جراحی آمادگی لازم را دارند. توصیه های زیر ممکن است ارائه شوند:
- افرادی که به طور منظم از آسپرین یا داروهای ضدالتهاب استفاده می کنند، بایستی حداقل 2 هفته قبل از جراحی مصرف آنها را متوقف کنند.
- ممکن است از زنان نیز خواسته شود تا مصرف داروهای ضد حاملگی را متوقف نمایند.
- بیمارانی که به کم خونی مبتلا هستند، ممکن است لازم باشد مکمل های آهن استفاده کنند.
- فرد بایستی فرم رضایت از عمل جراحی را امضاء نماید. این تایید می کند که فرد به طور کامل نسبت به عوارض، مزایا و گزینه های جایگزین برای این عمل جراحی آگاهی داشته است.
در طول عمل
بیماران ممکن است قبل از عمل که ممکن است 1 تا 4 ساعت به طول انجامد، تحت بیهوشی عمومی قرار بگیرند. بی حسی اپیدورال ممکن است برای درمانهای نواحی پایینی بدن مورد استفاده قرار گیرد. در این حالت، ماده بی حسی به فضای اپیدورال اطراف "دورا یا کیسه پر از مایعات" در اطراف ستون فقرات تزریق می شود. این عمل به طور نسبی ناحیه شکم و پاها را بی حس می نماید. بی حسی موضعی لیپوساکشن، وقتی صرفاً در یک سری نواحی کوچک انجام می شود ممکن است مورد استفاده قرار گیرد. اگر بیمار تنها به بی حسی موضعی نیاز داشته باشد، ممکن است از وی خواسته شود تا در طول عمل در حالت ایستاده قرار بگیرد تا عمل برداشتن چربی ها بهتر انجام شود.
انواع تکنیک های لیپوساکشن
چندین تکنیک برای لیپوساکشن وجود دارد:
- لیپوساکشن متورم: چندین لیتر محلول نمکی همراه با داروی بی حسی موضعی (لیدوکائین) و تنگ کننده رگها (اپینفرین) به زیر پوست در ناحیه عمل جراحی پمپ می شود. چربی از طریق لوله های باریک به بیرون ساکشن (مکیده) می شود و این مرسوم ترین روش لیپوساکشن محسوب می گردد.
- لیپوساکشن خشک: قبل از برداشتن چربی هیچ مایعی تزریق نمی شود. این روش امروزه به ندرت استفاده می شود، زیرا ریسک بالاتری برای بروز کبودی و خونریزی در این روش وجود دارد.
حتما بخوانید: همه چیز درباره ابدومینوپلاستی (برداشتن چربی شکم)
- لیپوساکشن با کمک امواج مافوق صوت (UAL): در این روش که به لیپوساکشن مافوق صوت نیز شناخته می شود، کانولا با امواج مافوق صوت، انرژی داده می شود. این امر باعث می شود که چربی ها در تماس با آن ذوب شوند، زیرا لرزش های مافوق صوت دیواره سلولهای چربی را می شکند. این امر چربی را به صورت مایع در آورده و مکیده شدن آن به بیرون را تسهیل می کند. این روش برای نواحی فیبروزی مانند سینه مردان، پشت و یا مناطقی که قبلاً لیپوساکشن شده اند، مناسب تر است.
پس از لیپوساکشن مافوق صوت، با استفاده از فرآیند مکش (ساکشن) چربی های مایع شده از بدن خارج می شود.
- لیپوساکشن تقویت شده با برق (PAS): این روش که لیپوساکشن برقی نیز نامیده می شود، از نوعی کانولای خاص با یک سیستم مکانیکی استفاده می کند که به جلو و عقب حرکت کرده و به جراح اجازه می دهد تا چربی ها را راحت تر بیرون بکشد.
- لیپولیز با کمک لیزر (LAL): این روش که لیپوساکشن با هدایت لیزری نیز نامیده می شود، نیازمند استفاده از مایع ورم کننده می باشد. این روش خاصیت تهاجمی کمتری داشته و نسبت به روش لیپوساکشن سنتی، خونریزی کمتری برای برداشتن چربی ها دارد. در اینجا یک لوله کوچک از طریق یک شکاف کوچک وارد بدن شده و انرژی لیزر را به سلولهای چربی در زیر پوست منتقل می سازد. پس از عمل جراحی، جراح ممکن است شکاف مربوطه را برای مدتی باز بگذارد تا مایعات اضافی و خون از بدن خارج شوند.
بعد از عمل لیپوساکشن
- بی حسی و بیهوشی: افرادی که تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرند معمولاً یک شب را در بیمارستان سپری خواهند کرد. افرادی که با بی حسی موضعی عمل شده اند، می توانند ساعاتی پس از عمل بیمارستان را ترک کنند.
- باندهای نگهدارنده: معمولاً نوحی جراحی شده توسط یک سری گن یا باندهای کشسان مناسب برای مدتی در جای خود ثابت می شوند.
- آنتی بیوتیک ها: بلافاصله بعد از عمل جراحی ممکن است به فرد داروهای آنتی بیوتیک داده شود.
- مسکن ها: اینها می توانند درد و التهاب عمل جراحی را کاهش دهند.
- بخیه ها: جراح، بخیه ها را در جلسه ملاقات بعد از عمل، برخواهد داشت.
- کبودی: کبودی قابل توجهی ممکن است در نواحی عمل جراحی ایجاد شوند.
- بی حسی: ممکن است در نواحی بدن که از چربی تخلیه شده اند، نوعی احساس بی حسی برای مدتی وجود داشته باشد. این حالت معمولاً بعد از 6 تا 8 هفته از بین خواهد رفت.
نتایج
نتایج لیپوساکشن تا زمانی که التهاب و تورم حاصل از آن برطرف شود، قابل تشخیص دقیق نخواهد بود. در بعضی موارد، این وضعیت ممکن است چندین ماه به طول انجامد. بخش عمده تورم و التهاب پس از گذشت 4 هفته برطرف می شود و ناحیه ای که چربی آن خارج شده است، دیگر حالت توده ای و حجیم نخواهد داشت. افرادی که بتوانند وزن خودشان را حفظ کنند، معمولا می توانند انتظار نتایج دائمی داشته باشند. افرادی که پس از جراحی، اضافه وزن پیدا می کنند ممکن است متوجه شوند که توزیع چربی در بدن آنها تغییر کرده است. افرادی که قبل از جراحی در ناحیه لگن انباشت چربی داشته اند، ممکن است متوجه شوند که این بار انباشت چربی آنها به ناحیه باسن منتقل شده است.
ریسک و عوارض عمل لیپوساکشن چیست
هر جراحی اساسی دارای ریسک خونریزی، عفونت و واکنش منفی به بیهوشی می باشد. ریسک بروز مشکلات معمولاً بستگی به این دارد که جراحی تا چه حد وسیع بوده و فرد جراح تا چه حد در کار خود با تجربه می باشد. ریسک ها، عوارض جانبی ناخوشایند و مشکلات زیر ممکن است وجود داشته باشند:
- کبودی شدید: این مساله ممکن است برای چندین هفته به طول انجامد.
- التهاب: تورم ممکن است تا 6 ماه زمان نیاز داشته باشد تا به طور کامل برطرف شود و ترشحات نیز ممکن است تا مدتی از شکاف جراحی خارج شوند.
- ترومبوفلبیت: یک لخته خونی در یک سیاهرگ شکل گرفته و باعث بروز التهاب و مشکلات دیگر می شود.
- بی نظمی در نمای بیرونی: اگر خاصیت کشسانی پوست ضعیف باشد، اگر زخم به روشی غیر معمول بهبود یابد یا اگر برداشت چربی غیر یکنواخت باشد، پوست ممکن است چروک یا موج دار شود، یا دارای پستی و بلندی به نظر برسد.
- بی حسی: ناحیه جراحی شده ممکن است برای مدتی بی حس به نظر برسد اما این وضعیت معمولاً موقتی است.
- عفونت: یک عفونت پوستی به ندرت ممکن است پس از عمل لیپوساکشن روی دهد. گاهی اوقات این مساله لازم است با جراحی برطرف شود که ریسک به جا ماندن اثر آن وجود دارد.
- آسیب رسیدن به ارگانهای داخلی بدن: این مساله بسیار نادر است.
- مرگ: بیهوشی همواره دارای ریسک بسیار کم مرگ و میر می باشد.
- مشکلات کلیوی و قلبی: به دلیل تزریق یا مکش مایعات، تغییراتی در سطح مایعات بدنی ممکن است روی دهد که این می تواند باعث بروز مشکلات قلبی و کلیوی گردد.
- آمبولی ریوی: چربی ممکن است وارد سیاهرگ های خونی شده و خودش را به ریه ها برساند و در آنجا باعث انسداد گردش خون شود. این مشکل می تواند بسیار خطرناک و کشنده باشد.
- تورم ریوی: گاهی اوقات وقتی مایع به بدن تزریق می شود، در ریه ها انباشته می گردد.
- واکنش آلرژی: بیمار ممکن است به داروها یا مواد استفاده شده در جراحی حساسیت داشته باشد.
- سوختن پوست: حرکات کانولا ممکن است باعث ایجاد سوختگی های ریز در پوست یا اعصاب شود.
سخن آخر
افرادی که بیشترین رضایت را از نتایج عمل جراحی لیپوساکشن دارند، معمولاً افرادی هستند که قبل از آن تمامی مزایا و عوارض این روش را سنجیده و درباره آنچه از این عمل بایستی انتظار داشته باشند، آگاه شده اند. آنها جراحی ماهر و با تجربه را برای انجام این کار انتخاب کرده و درباره جزئیات این عمل با وی کاملاً مشورت و تبادل نظر نموده اند.
منبع: medicalnewstoday
مقالات مرتبط:
التهاب چیست: انواع، علائم، علل، درمان های گیاهی و شیمیایی ورم بدن
غذاهای ضد التهاب؛ 18 مورد از بهترین غذاها برای کاهش و درمان التهاب بدن