جوهر لیمو چیست و چه کاربردی دارد؛ فواید، عوارض و روش مصرف آن

جوهر لیمو چیست و چه کاربردی دارد؛ فواید، عوارض و روش مصرف آن جوهر لیمو یا اسید سیتریک چیست و چه کاربردهایی دارد ؛ روش مصرف جوهر لیمو ، همچنین منابع اسید سیتریک و فواید، خطرات و عوارض جوهر لیمو را در سلام دنیا بیاموزید.

جوهر لیمو، که نام دیگر آن اسید سیتریک است. یکی از رایج ترین مواد نگهدارنده و تشدید کننده های طعم است. در این مطلب سلام دنیا، درباره اینکه جوهر لیمو چیست و چه کاربردهایی دارد، مطالبی را برای شما بیان کردیم. با ما همراه باشید.

اسید سیتریک یا جوهر لیمو چیست؟

اسید سیتریک یکی از رایج ترین مواد نگهدارنده و تشدید کننده های طعم است. می توان آن را به طور طبیعی در مرکبات پیدا کرد، اما می توان آن را تولید هم می کرد. نام آن برگرفته از این واقعیت است که یک اسید آلی است که در بسیاری از میوه ها و سبزیجات، به ویژه مرکبات پیدا می شود. اسید سیتریک یک پودر غلیظ است که به دلیل طعم ترش، نگهدارندگی و توانایی عمل به عنوان pH بافر مورد توجه قرار گرفته است. به همین دلیل است که اسید سیتریک در فهرست بسیاری از مواد غذایی موجود در انباری آشپزخانه شما، از جمله: کنسرو، آب نبات، و تنقلات ترد وجود دارد. این اسید به دلیل طعم و مزه و ظاهر و بافت مشابه به نمک به جوهر لیمو نیز معروف است.

نکاتی کوتاه درباره اسید سیتریک

  • نام دیگر اسید سیتریک : جوهرلیمو شناخته می شود
  • عمر مفید: در صورت باز نشدن 3 سال تا 5 سال ماندگاری دارد
  • مورد مصرف: تشدید کننده طعم و نگهدارنده
  • طعم: ترش

حتما بخوانید: کاربردهای جوهر نمک در منزل چیست


جوهر لیمو چیست؟

در سال 1917، جیمز کوری، شیمیدان آمریکایی، کشف کرد که قارچ اسپرژیلوس نایجر می تواند اسید سیتریک را به عنوان یک محصول جانبی متابولیسم ساکارز یا گلوکز تولید کند، که در بررسی ها ثابت شد که این روش کارآمدتر و کم هزینه تر از استخراج اسید سیتریک از مرکبات است. اگرچه اسید سیتریک در غلظت های بالا در بسیاری از مرکبات مانند لیمو پیدا می شود، اما استخراج اسید از میوه برای مصارف صنعتی مقرون به صرفه نیست. به علاوه، تقاضا برای اسید سیتریک بسیار بیشتر از عرضه مرکبات موجود است. به همین دلیل، زمانی که امکان تولید یک منبع به ظاهر بی پایان اسید سیتریک فراهم شد، شرکت هایی مانند Pfizer و Citrique Belge شروع به تولید آن در مقیاس صنعتی کردند.

جوهر لیمو چیست؟

کاربردهای جوهر لیمو

1. جوهر لیمو، نگهدارنده مواد غذایی

اسید سیتریک کاربردهای زیادی برای تولید مواد غذایی دارد. این اسید یک تشدید کننده طعم و نگهدارنده مواد غذایی محسوب می شود و به آسان سازی فرآیند رسیدگی کمک می کند. حدود 50 درصد از تولید اسید سیتریک در جهان به عنوان تشدید کننده طعم در نوشیدنی ها استفاده می شود و از آنجایی که اسید سیتریک به صورت پودر تولید می شود، به غذاهای خشک مانند نمک های طعمدار، پودرهای طعم دهنده و تنقلات ترد در صورت تمایل برای داشتن طعم ترش افزوده می شود.

PH اسیدی، اسید سیتریک آن را به عنوان یک ماده نگهدارنده مواد غذایی موثر تبدیل می کند و رنگ غذا را حفظ می کند، زیرا به طور قابل توجهی فرایند اکسیداسیون را کاهش می دهد. از آنجایی که بسیاری از باکتری ها قادر به رشد در محیط اسیدی نیستند، اسید سیتریک اغلب به مربا، ژله، آب نبات، غذاهای کنسروی و حتی محصولات گوشتی به عنوان نوعی نگهداری اضافه می شود.

2. کاربرد جوهر لیمو، در تولید پنیر

اسید سیتریک همچنین برای تسهیل فرآیند رسیدگی هنگام تهیه پنیر، به ویژه موزارلا، استفاده می شود. این اسید از جدا سازی چربی ها در تهیه بستنی خانگی و همچنین از کریستال شدن شکر در کارامل ها جلوگیری می کند. مقدار کمی اسید سیتریک همچنین می تواند باعث افزایش قدرت تخمیر شدن جوش شیرین شود و آن را به یک ماده ایده آل برای تهیه کیک و بیسکویت تبدیل کند. کسانی که رژیم غذایی کم سدیم دارند، ممکن است در هنگام طعم دار کردن غذاها، اسید سیتریک را برای مصرف کمتر نمک جایگزین آن کنند.

منابع اسید سیتریک

فقط مرکبات ترش نیستند که شامل اسید سیتریک میشوند. همه گیاهان و جانوران آثار کوچکی را از آن در خود دارند. بسیاری از مواد غذایی بسته بندی شده و اقلام غیرغذایی هم نیز، مانند لوازم آرایشی و محصولات پاک کننده، شامل اسید سیتریک میشوند. این گفته شامل نوع تولید شده آن ها و نه نوع موجود در طبیعت آن ها میباشد.

منابع طبیعی جوهر لیمو (اسید سیتریک)

غذاهایی که سرشار از اسید سیتریک طبیعی میباشند، مرکبات، به ویژه آب لیمو و لیمو ترش میباشند. سایر میوه ها و سبزیجات هم نیز شامل مقداری اسید سیتریک طبیعی در خود میشوند.

این غذاها در زیر دارای بالاترین میزان اسید سیتریک طبیعی هستند:

  • لیمو
  • لیموترش 
  • پرتقال
  • انگور
  • میوه ها
  • توت ها

منابع طبیعی جوهر لیمو (اسید سیتریک)

منابع مصنوعی و کاربردهای اسید سیتریک

اسید سیتریکی که به غذاها و نوشیدنی ها، داروها، محصولات مراقبت شخصی و محصولات پاک کننده اضافه می شود مصنوعی میباشد.

فواید جوهر لیمو یا اسید سیتریک

دلایل زیادی برای اینکه چرا باید اسید سیتریک را به غذا، دارو یا سایر محصولات اضافه کرد، وجود دارد. این دلایل میتواند شامل موارد زیر شود:

  • غذا را حفظ میکند. از این ماده برای تازه نگه داشتن غذا برای مدت طولانی تری استفاده می شود. در برخی موارد، این ماده میتواند از بوتولیسم ناشی از غذا (بیماری که می تواند ناشی از غذاهای کنسرو شده خانگی با اسید کم باشد) جلوگیری کند.
  • از محصولات مراقبت شخصی محافظت میکند. این ماده میتواند لوازم آرایشی و سایر محصولات را برای مدت طولانی تری تازه نگه دارد.
  • اثرات محافظتی در بدن را برای شما دارد. اسید سیتریک مورد استفاده در پزشکی می تواند باکتری ها را از بین ببرد و اسید موجود در ادرار را کاهش دهد.
  • لکه های سخت را پاک میکند. به همین دلیل است که این ماده را به برخی از محصولات پاک کننده اضافه می کنند.

خطرات و عوارض جوهر لیمو

به طور کلی به گفته سازمان FDA این ماده ، ماده ای ایمن در مواد غذایی و محصولات پوستی شناخته شده است. با این حال، برخی از کارشناسان فکر می کنند که تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است.

اسید سیتریک ممکن است باعث موارد زیر شود:

  • تحریک پوستی. هنگامی که این ماده پوست شما را برای مدت طولانی لمس می کند، می تواند باعث سوزش، تورم یا کهیر در شما شود.
  • چشم درد. اگر این ماده به چشم شما برسد و داخل آن شود باعث سوزش آن می شود. اگر این اتفاق برای شما افتاد، چشم هایتان را به مدت چند دقیقه به خوبی با آب بشویید. اگر از لنزهای تماسی استفاده می کنید، هرچه سریع تر آنها را در بیاورید.
  • درد و مشکلات دندان. نوشیدنی ها و آب نبات های حاوی اسید سیتریک می توانند مینای دندان (لایه بیرونی) دندان های شما را از بین ببرند. این امر خود می تواند دندان های شما را حساس تر کند، باعث زردی آن ها شود و احتمال پوسیدگی را افزایش دهد.
  • ناراحتی معده. اگر دارویی که حاوی اسید سیتریک است را از طریق خوراکی مصرف میکنید، میتوانید عوارض جانبی مانند حالت تهوع یا استفراغ را داشته باشید.

گاهی اوقات، داروهای حاوی اسید سیتریک می توانند عوارض جانبی شدیدی را در شما به وجود بیاورند، این عوارض شامل موارد زیر میشود:

  • گیجی و منگی
  • سبکی سر
  • درد قفسه سینه
  • ضربان قلب سریع
  • درد
  • سوزن سوزن شدن یا بی حسی دست یا پا
  • خستگی

اگر متوجه هر یک از این علائم شدید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید.

طرز تهیه غذا با جوهر لیمو (اسید سیتریک)

اسید سیتریک را می توان اندازه گیری کرد و به دستور العمل ها یا به عنوان یک ماده یا به عنوان جایگزینی برای اسیدهای دیگر مانند آب لیمو یا سرکه به غذا اضافه کرد. به عنوان مثال، هنگام تهیه کنسرو گوجه فرنگی، می توان از 1/2 قاشق چای خوری اسید سیتریک پودر شده برای هر یک چهارم گوجه فرنگی استفاده کرد. پودر اسید سیتریک را نیز می توان روی دستور العمل های آماده مانند گواکامول یا میوه های خام مانند سیب برای حفظ رنگ آنها پاشید.

اگر پنیری مانند پنیر ریکوتا یا پنیر هندی تهیه می کنید، اسید سیتریک با حفظ تعادل کاملی از اسیدیته بدون افزودن طعم های اضافی تضمین می دهد. 1/2 قاشق چایخوری اسید سیتریک را در 2 قاشق غذاخوری آب حل کنید و به جای 2 قاشق غذاخوری آب لیمو یا سرکه استفاده کنید.


حتما بخوانید: خواص لیمو ترش برای سلامتی


اسید سیتریک را می توان به جای نمک در دستور پخت نان ترش مانند خمیر مایه و گندم سیاه(چاودار) استفاده کرد. معمولا، برای تهیه نان ترش بیشتر از 1 قاشق غذاخوری اسید سیتریک نیاز نیست. همچنین می توان از آن در هنگام تهیه خوراک گوشت شکار برای کمک به از بین بردن هرگونه باکتری استفاده کرد: محلول 1 اونس اسید سیتریک را با 1 لیتر آب تهیه و قبل از پختن روی گوشت اسپری کنید.

توجه داشته باشید که قرار گرفتن در معرض طولانی مدت اسید برای چشم ها و همچنین پوست تحریک کننده است، بنابراین هنگام استفاده احتیاط کنید.

دستور العمل های برای استفاده از اسید سیتریک (روش مصرف جوهر لیمو)

ممکن است تهیه انواع دستور العمل هایی که نیاز به اسید سیتریک دارند، سخت باشد، مگر اینکه خودتان بخواهید پنیر را در خانه تهیه کنید. اما دستورالعمل هایی که لیست ترکیبات آن شامل سرکه یا آب لیمو هستند، مانند سوپ های خاص و غذاهای ترشی کاندیدهای خوبی برای استفاده از پودر اسید سیتریک هستند.

روش مصرف جوهر لیمو

اسید سیتریک را از کجا تهیه کنید

اسید سیتریک را می توان به صورت پودر خریداری کرد و معمولاً در فروشگاه ها با سایر فروشگاهای کنسرو خانگی و همچنین در فروشگاه های مواد غذایی ارگانیک یا فروشگاه های مواد غذایی سالم همراه با سایر ویتامین ها و مکمل های غذایی موجود است. در برخی از خواربارفروشی ها، اسید سیتریک در شیکرهای کوچک فروخته می شود و با برچسب «جوهرلیمو» مشخص می شود. همچنین این اسید در بازارهای مواد غذایی هند هم پیدا می شود زیرا از آن برای تهیه پنیر استفاده می شود. اسید سیتریک در کیسه، سطل و قوطی بسته بندی می شود و به صورت فله در دسترس است.

نحوه نگهداری اسید سیتریک

اسید سیتریک را در ظرف اصلی خود در جای خشک و خنک نگهداری کنید. اسید سیتریک از تاریخ تولید، پس از باز شدن تا سه سال ماندگاری دارد و حداقل تا پنج سال در حالت بازنشده سالم باقی می ماند.


مقالات مرتبط:

6 کاربرد و ترفند باورنکردنی استفاده از لیموترش در خانه داری

ترفندهای شستشوی لباس با جوش شیرین برای رفع بوی بد و لکه

از
10
رای