نمک صورتی هیمالیا یک نوع سنگ نمک از منطقه پنجاب پاکستان نزدیک به دامنه کوه هیمالیا است. بعضی از افراد نمک صورتی هیمالیا را به عنوان یکی از خالص ترین نمک های موجود توصیف می کنند و به گفته آنها نمک هیمالیا، خواص سلامتی متعددی به همراه دارد. اما آیا این نمک در بین نمک های دیگر در دسته "سالمترین" آنها قرار دارد؟ در این مقاله از وب سایت سلام دنیا، به بررسی خواص نمک صورتی هیمالیا، نحوه مصرف نمک هیمالیا و خطرات و عوارض نمک صورتی هیمالیا می پردازیم.
نمک صورتی هیمالیا چیست؟
نمک صورتی هیمالیا از لحاظ شیمیایی شبیه به نمک سفره است. این نمک حاوی 98 درصد کلرید سدیم است. سایر مواد تشکیل دهنده نمک شامل پتاسیم، منیزیم و کلسیم می باشد. به دلیل وجود این ترکیبات رنگ نمک صورتی کم رنگ است. همچنین وجود این مواد دلیل طعم متفاوت این نمک نسبت به نمک سفره است.
نحوه مصرف نمک صورتی:
مردم از این نوع نمک و نمک های سفره به روش مشابه ای استفاده می کنند: در پخت و پز، مزه دار کردن غذاهای فصلی و نگهداری مواد غذایی. گاهی اوقات از بلوک های نمک صورتی برای ساخت ظروف، سطوح و تخته های آشپزی استفاده می شود. همچنین برخی از افراد از نمک صورتی به جای نمک حمام استفاده می کنند. علاوه بر این، امکان خرید و استفاده از چراغ ها و شعمدان های ساخته شده از نمک صورتی هم وجود دارد.
چرا بدن ما به نمک احتیاج دارد؟
سدیم یک ماده معدنی ضروری موجود در نمک است. بدن برای انجام عملکردهای متعددی به این ماده نیاز دارد. نمک می تواند:
- کشش و انبساط عضلات
- حفظ تعادل صحیح مایعات و جلوگیری از کم آب شدن بدن
- ارسال تکانه ها به سیستم عصبی
- جلوگیری از فشار خون پایین
تحقیق اخیر نشان می دهد که مصرف نمک می تواند خطر عفونت را کاهش دهد و باکتری های مضر را از بین ببرد. همچنین یک مطالعه بروی حیوانات محققان را به این نتیجه رسانده است که ممکن است نمک اثر مثبتی بروی علائم افسردگی داشته باشد.
حتما بخوانید: درمان خانگی فشار خون پایین
خواص نمک صورتی هیمالیا برای سلامتی
ادعاهای متعددی درباره خواص سلامتی مرتبط با مصرف نمک صورتی وجود دارد. این ادعاها شامل موارد زیر می باشد:
1. نمک هیمالیا سرشار از مواد معدنی است:
به گفته برخی از منابع، نمک صورتی هیمالیا دارای 84 نوع مواد معدنی متفاوت است. از آنجایی که این نمک حاوی 98 درصد کلرید سدیم است، یعنی بقیه مواد معدنی فقط حدود 2 درصد از نمک را تشکیل می دهند. با توجه به اینکه بطور معمول افراد مقدار محدودی نمک استفاده می کنند و مقدار این مواد معدنی در نمک بسیار کم است بعید است که آنها بتواند مزایای سلامتی قابل اندازه گیری یا قابل توجهی فراهم کند.
2. نمک صورتی هیمالیا حاوی سدیم کمتری است:
برخی معتقدند که نمک صورتی هیمالیا نسبت به نمک سفره سدیم کمتری دارد. با این وجود، هر دو نوع این نمک ها تقریبا از 98درصد کلرید سدیم تشکیل شده اند. از آنجایی که نمک صورتی اغلب کریستال های بزرگ تری نسبت به نمک سفره دارد، از این رو از لحاظ فنی یک قاشق چای خوری نمک حاوی سدیم کمتری است. همچنین نمک صورتی میزان شوری بیشتری نسبت به نمک سفره دارد، یعنی می توان برای دستیابی شوری مشابه، مقدار کمتری نمک مصرف کرد. با این حال، نمک صورتی در گرانل های کوچک تر که از لحاظ اندازه بیشتر شبیه به نمک معمول باشد هم وجود دارد. این موضوع را هنگام مزه دار کردن غذا و اندازه گیری سدیم مصرفی در نظر بگیرید. انجمن قلب و عروق امریکا (AHA) می گوید: بیشتر از 75 درصد از جذب سدیم در بدن ناشی از نمک های موجود در غذاهای فراوری شده و آماده می باشد. نمک سفره مقدار زیادی سدیم به غذا اضافه نمی کند.
3. نمک صورتی طبیعی تر است:
برخی ادعا می کنند که نمک هیمالیا طبیعی تر از نمک سفره است. به نظر می رسد ادعای بدی نباشد. معمولا نمک سفره به شدت تصفیه شده و برای جلوگیری از تجمع موادی مانند آلومینیوم سیلیکات سدیم یا کربنات منیزیم با عوامل ضد کلوخه شدن ترکیب شده اند. اما نمک صورتی هیمالیا معمولا حاوی مواد مصنوعی و افزودنی کمتری است.
4. نمک صورتی کمک به آبرسانی بدن:
برخی بر این باورند که افزودن مقدار کمی نمک صورتی به غذاها یا نوشیدنی ها می تواند به حفظ تعادل بهتر مایعات و جلوگیری از کم آب شدن بدن کمک کند. درست است که سدیم برای حفظ تعادل صحیح مایعات در بدن لازم است، اما این موضوع درباره سایر منابع سدیم و همینطور نمک صورتی هیمالیا نیز صحیح می باشد.
خطرات و ملاحظات مصرف نمک صورتی هیمالیا
در صورت مصرف نمک صورتی هیمالیا نکات زیر را در نظر داشته باشید:
1. مقدار مصرف ید:
ید یک ماده معدنی است که بدن برای حفظ عملکرد صحیح غده تیروئید و متابولیسم سلول ها به آن نیاز دارد. منابع غذایی سرشار از ید شامل: ماهی، گیاهان دریایی، لبنیات و تخم مرغ ها و سایر مواد غذایی هستند. نمک یددار هم از منابع دیگر سرشار از ید است. تقریبا حدود 75 درصد از خانوادها در ایالات متحده امریکا از نمک یددار استفاده می کنند. اگرچه نمک صورتی هیمالیا به طور طبیعی حاوی کمی ید است، اما احتمالا این مقدار نسبت به نمک های دیگر کمتر است. بنابراین افرادی که دچار کمبود ید در بدن یا در معرض خطر کمبود آن هستند و نمک صورتی را به جای نمک سفره استفاده می کنند، می توانند ید مورد نیاز را از منابع دیگری تامین کنند.
حتما بخوانید: تیروئید چیست + علائم کم کاری و پرکاری تیرویید
2. مصرف سدیم :
اگرچه سدیم ماده ضروری برای حفظ حیات بدن است، اما باید مراقب مقدار مصرف هر نوع نمکی باشید. از آنجایی که بدن به مقدار کمی سدیم نیاز دارد، دریافت بیش از حد سدیم می تواند اثر منفی بروی سلامت بگذارد. افرادی که مشکلات کلیوی، قلبی یا کبدی دارند و یا افرادی که رژیم غذایی محدود شده سدیم دارند، باید مصرف سدیم را تحت کنترل نگه دارند و مصرف تمامی نمک ها از جمله نمک صورتی هیمالیا را محدود کنند. حتی افرادی سالمی که هیچ مشکلی ندارند هم باید مصرف سدیم خود را تحت کنترل داشته باشند. گزارش سال 2016 از مرکز کنترل و پیشگیری بیماری اعلام کرد که بیش از 90 درصد از کودکان و 98 درصد از بزرگسالان سدیم بیشتر از حد توصیه شده مصرف می کنند.
3. عوارض نمک صورتی هیمالیا: مقدار سدیم زیاد
راهنمایی های رژیم و تغذیه از سال 2015 تا 2020 به امریکایی ها توصیه می کند که باید روزانه کمتر از 2300 میلی گرم سدیم مصرف کنند. این مقدار تقریبا معادل یک قاشق چای خوری نمک سفره در روز است. افرادی که فشار خون بالا دارند باید مصرف سدیم را به حدود 1500 میلی گرم در روز محدود کنند. با یک متخصص تغذیه برای تغییر در برنامه رژیم غذایی و محدودیت مصرف سدیم صحبت کنید. نمک حاوی 40 درصد سدیم است. زمانی که مراقب مصرف سدیم تان هستید، دانستن این موضوع که هر میزان نمک حاوی چه مقدار سدیم است می تواند مفید باشد. مقدار سدیم موجود در هر میزان نمک به شرح زیر است :
- 1/4 قاشق چای خوری نمک: 575 میلی گرم سدیم
- 1/2 قاشق چای خوری نمک: 1/570 میلی گرم سدیم
- 3/4 قاشق چای خوری نمک: 1/725 میلی گرم سدیم
- 1 قاشق چای خوری نمک: 2/300 میلی گرم سدیم
بسیاری از افراد بیشتر از این حد گفته شده نمک مصرف می کنند. زمانی که افراد بیش از حد نیازشان سدیم مصرف می کنند، کلیه های آنها سعی می کنند سدیم اضافی را از طریق ادرار دفع کنند. اگر کلیه ها نتوانند به اندازه کافی سدیم را دفع کنند؛ سدیم ها شروع به تجمع در مایع بین سلولی ها می کنند که به عنوان مایع بینابینی شناخته می شود. این اتفاق باعث افزایش هر دو حجم آب و خون، فشار زیادی بروی قلب و رگ های خونی می شود. برخی از جدی ترین مشکلات سلامتی مرتبط با مصرف زیاد سدیم شامل:
- فشار خون بالا
- مشکلات قلبی
- سکته
- آسیب کبدی
- پوکی استخوان
- ناراحتی کلیوی
حتما بخوانید: درمان خانگی فشار خون بالا با 7 راهکار ساده و عملی
مصرف بیش از حد نمک حتی ممکن است، در بروز بیماری های خود ایمنی مانند مالتیپل اسکلروز (اسکلروز چندگانه)، آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی)، لوپوس و پسوریازیس هم نقش داشته باشد، چون باعث تهیج بیشتر سیستم ایمنی می شود. مطالعه اخیر در سال 2015 رابطه بین مصرف نمک و چاقی را نشان می دهد، با افزایش روزانه 1 گرم نمک 25 درصد احتمال چاقی هم در کودکان و هم در بزرگسالان افزایش پیدا می کند.
سخن پایانی:
در حال حاضر، هیچ شواهد علمی وجود ندارد که نشان دهد مصرف نمک صورتی هیمالیا مزایای سلامتی بیشتری نسبت به نمک معمول ایجاد می کند. جایگزینی نمک سفره با دانه های ریز با کریستال های نمک صورتی هیمالیا ممکن است به کاهش مصرف سدیم کمک کند، اما به هر حال مانند هر نوع نمک دیگر باید مراقب باشید که به حد اعتدال از آن استفاده کنید. یک روش خوب برای تهیه نمک صورتی بصورت انلاین همراه با دریافت نظرات هزاران مصرف کننده آن می باشد.
مطالب مرتبط
نمک اپسوم یا حمام؛ فواید، کاربردها و عوارض جانبی + لایه برداری با نمک اپسوم