کاکتوس شما ممکن است به دلایل مختلف شروع به خراب شدن کند، اما مهمترین علت پژمردگی و شل شدن کاکتوس قرار گرفتن در معرض آفتاب زیاد یا مشکل در آبیاری است. به طور کلی کاکتوس ها به خاطر آسان بودن نگهداری و پرورش محبوبیت دارند، اما بسیاری از ما ثابت کرده ایم که نگهداری از کاکتوس آنچنان هم ساده نیست. علت شماره یک مرگ و پژمردگی کاکتوس آبیاری بیش از حد آن است، بیایید در ادامه این مقاله سایت سلام دنیا، به سایر علل خراب شدن کاکتوس نگاهی بیندازیم.
1. از علت پژمردگی کاکتوس : آفتاب سوختگی
این تصور غلط است که کاکتوس ها در بیابان رشد می کنند. هیچ چیز در یک بیابان واقعی رشد نمی کند، اما بسیاری از کاکتوس ها در مناطق بسیار خشک رشد می کنند. کاکتوس ها می توانند در انواع زیادی از زیستگاه ها، حتی در جنگل های بارانی گرمسیری رشد کنند. پس با این طرز فکر گیاه را در معرض تابش طولانی مدت نور خورشید قرار ندهید. اگر برای مدت طولانی است گیاه خود را نگه داشته اید و متوجه پژمرده شدن کاکتوس شده اید، باید بدانید که شرایط فعلی آن مناسب نیست و باید روش نگهداری دیگری را امتحان کنید.
حتما بخوانید: نگهداری و احیای کاکتوس پژمرده و زرد شده
2. از علت پژمردگی کاکتوس : آبیاری
آبیاری بیش از حد یا ناکافی کاکتوس
علت پژمردگی و شل شدن کاکتوس ، می تواند نشان دهنده این باشد که به مقدار زیاد یا کمتر از حد لازم آبیاری شده است. در واقع بیشتر مردم فکر می کنند که کاکتوس به آب زیادی احتیاج ندارد اما همیشه نمی توانید آن را به یک شکل آبیاری کنید. برای مثال، در ماه های تابستانی برای برآورده کردن آب مورد نیاز کاکتوس، شما باید هر دو هفته یکبار آن را آبیاری کنید.
در غیر این صورت اگر کاکتوس شما به مقدار زیادی آبیاری بشود، شروع به پوسیدگی می کند. در نهایت ریشه های کاکتوس از بین می رود و کاکتوس شما دیگر آب جذب نمی کند. این مسئله باعث می شود کاکتوس شما به مرور پژمرده بشود.
روش درست آبیاری کاکتوس
مقدار آبی که به کاکتوس می دهید بستگی به فصل دارد. در حالت ایده آل، هر زمانی که خاک رویی گلدان خشک شد، باید کاکتوس را آبیاری کنید. هر زمانی که این اتفاق افتاد باید کاکتوس را آبیاری کنید و تا زمانی که دوباره خاک خشک نشده، دیگر آب ندهید. هر چه کاکتوس شما بیشتر در معرض آفتاب باشد، نیاز به آب بیشتری دارد. در ماه های تابستان، بسته به میزان گرم بودن منطقه شما، ممکن است کاکتوس نیاز به آبیاری بیشتری داشته باشد.
اگر گیاه در منطقه سردتر یا محلی سایه دار در حال رشد است، آب کمتری بدهید. همچنین باید در زمستان کاکتوس های خود را کمتر آبیاری کنید، تا زمانیکه خاک تقریباً خشک شود. فقط به یاد داشته باشید که کاکتوس ها به آب کافی احتیاج دارند تا پژمرده نشوند.
3. از علت پژمردگی کاکتوس : نور ناکافی
کاکتوس ها برای رشد نیاز به نور زیادی دارند و چنانچه نور کافی دریافت نکنند خیلی ضعیف و باریک رشد می کنند، به طوریکه به مرور کاکتوس پژمرده می شود و از بین خواهد رفت. البته کاکتوس های پرورشی که در گلخانه رشد کرده اند را نباید در معرض نور مستقیم خورشید قرار داد، به ویژه در تابستان زیرا دچار آفتاب سوختگی می شوند.
حتما بخوانید: آموزش کاشت زعفران در گلدان
4. خاک مناسب کاکتوس
علاوه بر دادن مقدار مناسب آب به کاکتوس، گیاه باید نوع خاک مناسبی هم داشته باشد. اگر خاک کاکتوس شما مرطوب بماند، ایجاد مشکل می کند. خاک باید قابلیت زهکشی خوبی داشته باشد تا از پژمردگی کاکتوس جلوگیری کند.
به جز کاشت کاکتوس در خاک مناسب، باید از اینکه گیاه به اندازه کافی مواد مغذی دریافت می کند نیز مطمئن شوید. کود دادن به کاکتوس باعث می شود رشد خوبی داشته باشد و سالم بماند. هر نوع کود خانگی خوب رقیق شده که میزان فسفر آن از نیتروژن بالاتر باشد، انتخاب خوبی است.
حداقل باید سالی یک بار به کاکتوس کود بدهید. اگر می خواهید به طور مرتب کوددهی داشته باشید، یک برنامه ریزی داشته باشید و 2 تا 3 بار در سال در بهار، تابستان و پاییز به کاکتوس کود بدهید تا به راحتی نیاز گیاه خود را برآورده کنید. قرار دادن گیاه در خاکی با مواد مغذی مناسب مانع از پژمردگی و شل شدن کاکتوس می شود.
5. از علت پژمردگی کاکتوس : عمق کاشت نامناسب
کاشت در عمق زیاد می تواند باعث خراب شدن کاکتوس شود. اگر گلدان کاکتوس را عوض کردید، آن را در همان عمقی بکارید که قبلاً کاشته بودید. باید مقدار مناسبی از ساقه گیاه روی خاک بماند. زمانی که کاکتوس شروع به پژمردگی و شل شدن می کند، به جای کاشت آن در عمیق بیشتر یا اضافه کردن خاک، از یک بریس کنار پایه کاکتوس کمک بگیرید تا آن را پشتیبانی کند.
6. از علت پژمردگی کاکتوس : بیماری های قارچی و آفت ها
شما همیشه نمی توانید آفات و بیماری های گیاه را از خارج آن ببینید. اگر می خواهید گلدان کاکتوس خود را تغییر دهید، باید مطمئن شوید که هیچ بیماری احتمالی را منتقل نمی کنید. توصیه ما این است که تمام خاک کاکتوس را تخلیه کنید و خاک های قدیمی اطراف ریشه ها را بشویید. این همچنین به شما این امکان را می دهد که ریشه و پایه کاکتوس خود را بررسی کنید تا ببینید پوسیدگی دارد یا نه.
همچنین بیماری های قارچی مختلف می تواند به طور بالقوه ای برای کاکتوس ها مشکل ساز باشند. این بیماری ها ممکن است باعث کاهش رشد، پوسیدگی قابل مشاهده، تغییر رنگ یا پژمردگی و شل شدن کاکتوس شود. چنانچه پژمردگی کاکتوس بخاطر قارچ باشد، قرار دادن در معرض آفتاب به صورتیکه خاک آلوده برای 4 تا 6 هفته در طول گرم ترین فصل سال با یک پلاستیک ضخیم، شفاف پوشانده شده است، بسیاری از عوامل بیماری زا و آفات موجود در خاک را از بین می برد.
7. پژمردگی کاکتوس به خاطر یخ زدگی
تنش های محیطی مانند یخ زدگی یا آفتاب سوختگی معمولاً باعث ایجاد آسیب روی کاکتوس می شود، اما این آسیب ها می تواند به شکل بخش های پژمرده یا تغییر رنگ داده روی گیاه دیده شود. در صورت یخ زدگی، کاکتوس در نواحی که در معرض سرما بوده است سیاه می شود.
درمان
دور نگه داشتن کاکتوس ها از کنار پنجره ها در فصل سرد و پوشاندن آنها در شب هایی که نوسانات دمایی به نزدیکی انجاد می رسد، مانع از پژمردگی و خراب شدن کاکتوس شما می شود.
حتما بخوانید: پرورش، تکثیر و قلمه زدن شمعدانی
8. از علت پژمردگی کاکتوس : خفتگی
مانند سایر گیاهان، کاکتوس هم در سراسر طول سال به یک اندازه رشد نمی کند. تغییرات زیست محیطی روی مراحل رشد بیشتر کاکتوس ها اثر می گذارد، به این صورت که در دوره خفتگی رشد را کم و باعث پژمردگی کاکتوس می شود و با رسیدن دوره رشد فعال، رشد کاکتوس بیشتر می شود.
حتی با بهترین مراقبت ها هم بعضی از انواع کاکتوس ها هر ساله یک بار پژمرده می شوند زیرا برای چند ماه به دوره خفتگی می روند. این وضعیت به طور معمول در ماه های زمستان و با کاهش دما اتفاق می افتد. اگر یک کاکتوس سالم با وجود دریافت آب کافی دچار پژمردگی شد، احتمالاً در دوره خفتگی قرار دارد. وقتی هوا دوباره گرم شود، پژمردگی و شل شدن کاکتوس رفع می شود و گیاه با بازگشت به حالت عادی خود مجدداً رشد می کند.
سخن آخر
اگر تجربه ای درمورد شل شدن کاکتوستان دارید میتوانید با ما به اشتراک بگذارید. همچنین اگر این مطلب برایتان مفید بود میتوانید با دوستانتون در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط
روش کاشت آفتابگردان در خانه و شرایط، نکات پرورش و مراقبت از آن