پرورش، تکثیر و قلمه زدن شمعدانی + طرز نگهداری گل شمعدانی

پرورش، تکثیر و قلمه زدن شمعدانی + طرز نگهداری گل شمعدانی گل شمعدانی گیاهی تزئینی با گل هایی به رنگ های متنوع است. تکثیر گل شمعدانی و نگهداری آن، آسان است. روش کاشت، تکثیر و قلمه زدن شمعدانی را به همراه روش نگهداری گل شمعدانی را در سلام دنیا بخوانید.

گل شمعدانی گیاهی تزئینی با گل هایی به رنگ های متنوع است که بخاطر سهولت تکثیر گل شمعدانی و نگهداری آن، علاقمندان زیادی دارد. گل شمعدانی را می توان در سبدهای آویز، گلدان و باغچه پرورش داد و با آنها فضا را جذاب تر کرد. در این مقاله از سایت سلام دنیا، همه چیز درباره تکثیر ، قلمه زدن شمعدانی و اصول نگهداری گل شمعدانی به شما می گوییم.

کاشت، پرورش و نگهداری گل شمعدانی

لازم نیست یک باغبان با مهارت باشید تا بدانید که چطور می توان اقدام به تکثیر گل شمعدانی و پرورش آن کرد. نگهداری از این گیاه تزئینی کار سختی نیست و می توان با کمی توجه آن تکثیر گل شمعدانی و نگهداری از آن را در فصل های مختلف انجام دهید. در این راستا باید نیازهای گیاه را برآورده کنید.

چگونه گل شمعدانی پرورش دهیم

بسته به جایی که برای پرورش گل شمعدانی انتخاب می کنید و نحوه پرورش آن، نیازهای گل شمعدانی تا حدی متفاوت است. در فضاهای بسته، گل شمعدانی برای گلدهی نیاز به نور زیادی دارد اما شرایط نور متوسط را تحمل می کند. همچنین به دمای داخلی 18 تا 21 درجه سانتیگراد در طول روز و 13 درجه سانتیگراد در شب های نیاز دارد.


حتما بخوانید: آموزش کاشت سیر در گلدان خانگی


شرایط کاشت و نگهداری گل شمعدانی

زمان کاشت شمعدانی

برای کاشت گل شمعدانی عجله نکنید، این گیاهان تحمل سرما را ندارند. اما اگر خیلی دیر اقدام به کاشت کنید، ممکن است سرمای شبانه که می تواند باعث جوانه زدن شود را از دست بدهید. برای کاشت و تکثیر گل شمعدانی در فضای باز صبر کنید آخرین یخبندان تمام شود.

نگهداری گل شمعدانی

خاک مناسب گل شمعدانی

خاک مناسب برای گل شمعدانی باید یک خاک نرم و دارای مقدار زیادی مواد آلی باشد. اگر خاک شما سنگین است مقداری کمپوست، کود گیاهی و خاک پرلیت به آن اضافه کنید. اضافه کردن کود کشاورزی و ورمیکولیت به خاک گل شمعدانی توصیه نمی شود.

گل شمعدانی باید در خاکی با زهکشی خوب باشد. برای پرورش گل شمعدانی در فضای باز، نیاز به خاک با زهکشی خوب است، مانند گلدانهایی که در فضای بسته نگهداری می شود. خاکی که مقادیر مساوی از خاک، کود گیاهی و پرلیت دارد، انتخاب خوبی است. گل شمعدانی را در محلی با حداقل شش تا هشت ساعت نور خورشید قرار دهید. از آنجایی که این گیاهان نسبت به سرما حساس هستند، صبر کنید تا سرما بگذرد و سپس اقدام به کاشت در فضای باز کنید.

اگر می خواهید گل شمعدانی را در باغچه بکارید، ابتدا بستر مناسبی انتخابی کنید و سپس گل های شمعدانی را با فاصله مناسب بکارید، رعایت فاصله مناسب از احتمال انتقال بیماری های گیاهی کم می کند.گیاهان باید با در باغچه فاصله 20 تا 30 سانتی از هم و با همان عمق گلدان اصلی کاشته شوند.


حتما بخوانید: شرایط نگهداری گل سنگ


نور مناسب پرورش گل شمعدانی

شاید این سوال برای شما پیش بیاید که آیا گل شمعدانی نیاز به آفتاب کامل دارد؟ گل شمعدانی برای گلدهی نیاز به نور خورشید زیادی دارد، اما در مناطقی که تابستان های گرمی دارد، مقداری سایه توصیه می شود. وقتی سوال درباره میزان نور خورشید مورد نیاز گل شمعدانی هست، جواب به نوع شمعدانی شما و محل نگهداری آن بستگی دارد. محل ایده آل برای کاشت و نگهداری گل شمعدانی دارای نور خورشید در صبح ها، سایه بعد از ظهر و خاکی با زهشکی خوب است.

گل شمعدانی تنوع بالایی دارد و برای پرورش این گل زیبا باید نکات اساسی نگهداری آن را بدانید. یکی از نکات اساسی تامین نور مناسب است اما دقت کنید که آفتاب شدید نیز می تواند به گل شمعدانی آسیب بزند. به همین دلیل باید مناسب ترین محل برای قرار دادن گلدان شمعدانی را در منزل پیدا کنید. از آنجایی که در زمستان نور آفتاب کم است، می بینیم که گلدهی شمعدانی کم می شود اما با نور مصنوعی می توانید شرایط گلدهی شمعدانی در زمستان را هم ایجاد کنید.

تکثیر شمعدانی

آبیاری گل شمعدانی

خاک گل شمعدانی نباید زیاد مرطوب شود و بهتر است خشک باشد. البته برخی از شمعدانی ها مثل شمعدانی عطری نیاز به آبیاری بیشتری دارد و باید خاک آن را مرطوب نگه دارید. در باغچه برای جلوگیری از پوسیدگی ریشه، اجازه دهید که خاک بین نوبت های آبیاری خشک شود. خاک گلدان زود گرم می شود، بنابراین شمعدانی های کاشته شده در گلدان نیاز به آبیاری منظم دارند. در گلدان سوراخ های زهکشی تعبیه شده در کف گلدان به جلوگیری از پوسیدگی ریشه کمک می کند، بنابراین لازم نیست صبر کنید خاک خشک شود تا دوباره آبیاری کنید.


حتما بخوانید: آموزش کاشت زعفران در گلدان 


دمای مناسب گل شمعدانی

دمای مناسب برای پرورش اغلب گل های شمعدانی بین 10 تا 15 درجه سانتیگراد است ولی در مورد برخی از انواع آن مثل شمعدانی عطری بین 5 تا 10 درجه سانتیگراد است. در طول فصل تابستان می توانید گلدان شمعدانی را در فضای باز قرار دهید، اما باید از تابش مستقیم نور خورشید دور باشد.

کوددهی گل شمعدانی

گل شمعدانی نیاز به کوددهی سبک دارد. در صورت کوددهی بیش از حد، شاخ و برگ ها زیاد می شوند و باعث می شود گل ها ضعیف شوند، زیرا انرژی به جای گلدهی صرف رشد شاخ و برگ می شود. در طول بهار و تابستان ماهی یکبار یک کود مایع ملایم به گل شمعدانی بدهید. کود دهی گیاهی گل های شمعدانی همچنین برای حفظ رطوبت آنها توصیه می شود. افزودن مقداری کود شیمیایی مانند فسفات می تواند بستر مناسبتری برای پرورش گل شمعدانی شما آماده کند.

کنترل بیماری ها و آفات (بیماریهای گل شمعدانی)

یکی از بهترین ویژگی های پرورش گل شمعدانی این است که به ندرت مورد حمله حشرات یا آفات قرار می گیرد. در حقیقت بسیاری از باغبان ها معتقدند که پرورش گل شمعدانی یک راه عالی برای دفع حشرات است. بیشتر حشرات و آفات از گل شمعدانی دوری می کنند. با این حال، بوتریتیس و سایر قارچ ها ممکن است در هوای مرطوب و خنک ظاهر شوند. قارچ کش های تجاری به مقابله با آنها کمک می کنند.

روش های تکثیر گل شمعدانی

تکثیر گل شمعدانی به دو روش انجام می شود:

  • قلمه زدن شمعدانی
  • کاشت بذر شمعدانی

قلمه زدن شمعدانی

قلمه زدن گل شمعدانی

مرحله اول: ابتدا یک ساقه سالم از گیاه را انتخاب کنید. قلمه شمعدانی نباید دچار آفت و بیماری باشد و بهتر است از شاخه های تازه انتخاب شود. طول قلمه ها باید حدود 8 تا 12 سانتیمتر باشد و در آن 2 تا 3 گره داشته باشد. بهتر است با قیچی باغبانی و چاقوی تیز این کار را انجام دهید تا بافت گیاه له نشود.

مرحله دوم:  باید برگ های پایینی قلمه را قطع کنید و تنها دو یا سه برگ در بالای ساقه نگه دارید.  

مرحله سوم: حالا شما می توانید قلمه را مستقیماً در خاک قرار دهید یا آن را برای مدتی در آب بگذارید تا ریشه بدهد و سپس اقدام به کاشت کنید. برای تسریع در تولید ریشه می توانید انتهای قلمه را آغشته به پودر هورمون ریشه زایی کنید.

مرحله چهارم: قلمه ها را در خاک نرم و سالم بکارید. خاک ماسه ای گزینه خوبی برای تکثیر گل شمعدانی است. برای اینکه ریشه دهی گیاه سریعتر انجام شود، گل شمعدانی خودتان را برای یک هفته در محیط نیمه تاریک قرار دهید تا گیاه به جای برگ دهی، روی ریشه دهی انرژی بگذارد. بعد از طی یک هفته گل شمعدانی را به نقطه ای پر نور منتقل کنید.

با پوشاندن گلدان شمعدانی توسط پلاستیک و ایجاد محیط گرم و مرطوب و آبیاری منظم، ریشه دهی زودتر اتفاق می افتد. روی پلاستیک سوراخ هایی ایجاد کنید تا با تهویه مناسب مانع از کپک زدن قلمه ها شوید.

مرحله پنجم: در شرایط مناسب حدود 4 هفته طول می کشد تا قلمه ها ریشه بدهند. دمای ایده آل ریشه زنی 18 درجه سانتیگراد است. بعد از طی این مدت و ریشه دهی، قلمه ها را به گلدان اصلی منتقل کنید. حالا گلدان شمعدانی را در فضایی با نور کافی ولی غیر مستقیم قرار دهید و آبیاری مرتب داشته باشید تا شاخه های جدید رشد کنند. در شرایط مناسب بعد از چند هفته گلدان شمعدانی زیبایی خواهید داشت.


حتما بخوانید: کاشت سیب زمینی در خانه


تکثیر شمعدانی با بذر

مرحله اول: بذر سالم را از فروشنده معتبر خریدار کنید، آن را در سوراخ های تعبیه شده در بستر مناسب قرار دهید و آبیاری کنید و گلدان را پس از پوشاندن با پلاستیک در دمای 20 درجه قرار دهید. خاک مناسب ترکیبی از کوکوپیت با ترکیب پیت ماس است.

مرحله دوم: با ایجاد تهویه مناسب از کپک زدن بستر کاشت جلوگیری کنید.  

مرحله سوم: در حدود یک هفته طول می کشد تا بذرها جوانه بدهند و در این مدت باید هر زمان خاک خشک شد با اسپری آن را مرطوب کنید.

مرحله چهارم: بعد از اینکه جوانه ها برگ دار شدند، گلدان را به محلی با نور زیاد ولی غیر مستقیم منتقل کنید. لازم است پلاستیک روی گلدان باشد اما روی آن سوراخ هایی ایجاد کنید تا گیاه به تدریج با هوای بیرون سازگاری پیدا کند. بعد از چند هفته گلدان شمعدانی با ساقه و برگ های تازه خواهید داشت. دقت کنید که گل شمعدانی که از طریق بذر پرورش داده شود، ضعیف تر از گل شمعدانی تکثیر شده با قلمه است.

سخن آخر

لازم نیست یک باغبان با مهارت باشید تا بدانید که چطور می توان اقدام به تکثیر گل شمعدانی و پرورش آن کرد. ما در این پست سلام دنیا، به شما علاوه بر روش قلمه زدن و تکثیر شمعدانی، طرز نگهداری گل شمعدانی را نیز آموزش دادیم. امیدوارم که این مطلب را دوست داشته باشید. اگر تجربه ای دارید که شنیدنش خالی از لطف نیست می توانید در قسمت نظرات با ما در ارتباط باشید.


مطالب مرتبط

روش نگهداری از گل کاغذی در خانه و طرز کاشت و تکثیر آن

آموزش مرحله به مرحله کاشت، نگه داری و تکثیر گیاه آلوئه ورا در خانه

از
9
رای