بیماری های شایع خرگوش خانگی و علائم و درمان آنها

بیماری های شایع خرگوش خانگی و علائم و درمان آنها گاهی اوقات ممکن است تغییراتی در رفتار خرگوش شما وجود داشته باشد که ممکن است بدلیل پیشرفت یک بیماری باشد. شایع ترین بیماری های خرگوش و راه های جلوگیری و بیماری را در سلام دنیا بخوانید.

بعضی بیماری ها و مشکلات مرسوم در بین خرگوش ها وجود دارد که با درک اینکه یک خرگوش سالم به چه چیزهایی نیاز دارد و توجه به علائمی که می توانند به شما بگوید حال خرگوش شما خوب نیست، مانع از بروز آنها شوید. در این مطلب از سایت سلام دنیا، بیماری های شایع خرگوش ، علائم بالینی ، راه های جلوگیری و درمان بیماری خرگوش را با هم مطالعه میکنیم.

خرگوش ها حیوانات خانگی اهلی شونده فوق العاده ای هستند اما بایستی به خاطر داشته باشید که آنها ارتباط نزدیکی با خرگوش های وحشی دارند و به همین دلیل علائم بیماری خود را تا زمان تشدید آن مخفی می نمایند و این امر آنها را به طعمه های آسانی در طبیعت تبدیل می سازد. ما به شما می گوییم که به شدت مراقب خرگوش خود بوده، رژیم غذایی مناسبی برای وی در نظر گرفته، واکسیناسیون منظم و معاینات سلامت وی را به طور منظم انجام دهید تا متوجه علائم اولیه بروز مشکلات شده و مانع پیشرفت بیماری در آنها شوید.

بیماری که از خرگوش به انسان منتقل می شود

بیماری های شایع خرگوش عبارت اند از:

  • رشد بیش از حد دندانها
  • صدای خس خس بینی
  • گلوله مو
  • تومورهای رحمی
  • میکسوماتوز
  • کالیسی ویروس (ویروس بیماری خونریزی دهنده خرگوش)

عوامل و علائم بالینی بیماری های خرگوش خانگی

1. از بیماری های شایع خرگوش: رشد بیش از حد دندانها

دندانهای خرگوش به طور مداوم در طول زندگی وی رشد می کنند و اگر خرگوش ها به طور منظم با خوردن خوراکی های فیبری دندانهایشان را نسابند، خواهید دید که دندانهای آسیاب آنها به شکل نوک تیز درآمده و به گونه و زبان آنها آسیب وارد می کنند. این امر باعث بروز دردی می شود که حیوان را نسبت به خوردن غذا بی علاقه یا ناتوان می سازد. دندانهای پیشین در جلوی دهان نیز می توانند در موارد حاد به صورت خمیده رشد کنند و باعث شوند خرگوش قادر به بستن دهان یا خوردن غذا نباشد. وقتی خرگوش ها چیزی نخورند، روده آنها از کار افتاده و سرانجام خواهند مرد.

جلوگیری از رشد بیش از حد دندانها

80 تا 90 درصد رژیم غذایی خرگوش باید به صورت فیبر به شکل یونجه یا گیاهان سبز باشد. مابقی رژیم غذایی باید گیاهان سبز برگ، حبه ها و خوراکی های گلوله ای باشد.

درمان رشد بیش از حد دندانها خرگوش

بیهوشی عمومی و تراشیدن دندان تا حد صاف شدن تنها درمانی است که می تواند مشکل رشد بی رویه دندانها را برطرف کند.


حتما بخوانید: روش تشخیص بارداری خرگوش


بیماری دندان خرگوش

2. از بیماری های شایع خرگوش: صدای خس خس بینی (پاستورلوز)

عوامل و علائم بالینی

تماس نزدیک با یک خرگوش آلوده می تواند به آسانی باکتری پاستورلا مولتوسیا را به خرگوش شما منتقل نماید. این باکتری می تواند بر چشم ها (ترشحات، قرمزی، انحراف بینایی) و یا بینی (عطسه، ترشحات) را تحت تاثیر قرار داده و به همین دلیل این بیماری خس خس بینی نام دارد. پاستورلا می تواند سایر بخش های بدن مانند گوش ها (منجر به خم شدن سر می شود)، آبسه (توده هایی در نواحی مختلف بدن) را درگیر کرده و عفونت های رحمی ایجاد کند.

جلوگیری از بیماری خس خس بینی

بعضی گونه های باکتری در مجاری تنفسی خرگوش ها در حالت کمان باقی می مانند تا زمانی که سیستم ایمنی بدن آنها تحت فشار قرار بگیرد، مانند وقتی که رژیم غذایی یا حیوان خانگی دیگری وارد میدان شود. کاهش استرس برای خرگوش هایی که آلوده شده اند و قرنطینه کردن خرگوش های جدید روش های مناسبی برای جلوگیری از بروز بیماری یا بازگشت دوباره علائم آن ها می باشد.

درمان بیماری خس خس بینی خرگوش

درمان شامل مصرف طولانی مدت و گاهی اوقات تکرار شونده آنتی بیوتیک می باشد. گاهی اوقات در صورت ایجاد آبسه به جراحی نیاز است.

3. از بیماری های شایع خرگوش: گلوله مو (تریشوبزورس)

دلایل و علائم بالینی بیماری گلوله مو (تریشوبزورس) در خرگوش

مو معمولاً در معده خرگوش ها دیده می شود زیرا آنها خودشان را با زبانشان تمیز می کنند. با این وجود به دلیل این که خرگوش ها قادر به استفراغ کردن نمی باشند، موها باید بتوانند از روده آنها عبور کنند. اگر این اتفاق روی ندهد، موها باعث انسداد مسیر و بروز مشکلات جدی می شوند. گلوله های مو به حدی شایع هستند که همواره باید به عنوان یک گزینه بیماری در هر خرگوشی که بی حال است و اشتها ندارد، مدنظر قرار گیرد.

جلوگیری از بیماری گلوله مو (تریشوبزورس) در خرگوش

گلوله های مو در صورتی مشکل آفرین می شوند که مشکلی در مجاری هاضمه (انسداد روده ای) وجود داشته یا در رژیم غذایی خرگوش ها فیبر کافی وجود نداشته باشد، بنابراین رژیم غذایی سرشار از فیبر بسیار پیشگیری کننده است.

درمان بیماری گلوله مو (تریشوبزورس) در خرگوش

گاهی اوقات جراحی تنها درمان است. بویژه اگر گلوله مو باعث انسداد روده شده باشد. درمانهای دارویی برای راه اندازی عملکرد روده ها نیز گاهی مفید هستند.


حتما بخوانید: روش تشخیص جنسیت بچه خرگوش


بیماری های رایج خرگوش ها

4. از بیماری های شایع خرگوش: تومورهای رحمی

دلایل و علائم بالینی بیماری تومورهای رحمی در خرگوش

تمامی خرگوش های ماده ممکن است دچار نوعی سرطان به نام آدنوکارسینومای رحمی شوند و این گزینه باید هر زمان که یک خرگوش ماده عقیم نشده بیمار می شود، مدنظر قرار گیرد. بعضی از علائم مرسوم بالینی آن عبارتند از: ترشحات واژنی همراه با خون، رفتارهای پرخاشگرانه، کیست های غدد پستانی و بی حالی.

جلوگیری از بیماری تومورهای رحمی در خرگوش

عقیم سازی بموقع در سن 4 تا 6 ماهگی.

درمان بیماری تومورهای رحمی در خرگوش

عقیم سازی قبل از انتشار سرطان به سایر نقاط بدن.

ایا خرگوش برای کودکان ضرر دارد

5. از بیماری های شایع خرگوش: میکسوماتوز

دلایل و علائم بالینی بیماری میکسوماتوز در خرگوش 

میکسوماتوز ویروسی است که توسط پشه ها، کک یا تماس نزدیک بین خرگوش آلوده و یک خرگوش مستعد منتقل می شود. بیماری توسط تورم و ترشح از چشم ها، بینی و ناحیه تناسلی تشخیص داده می شود.

جلوگیری از بروز بیماری میکسوماتوز در خرگوش 

متاسفانه هیچ گونه واکسیناسیونی برای این مشکل در استرالیا وجود ندارد. از یک تور پشه بند برای خرگوش تان استفاده کرده یا در هنگام طلوع و غروب آفتاب که میزان پشه ها بیشتر است به درون خانه بیاورید. کنترل کک می تواند مفید بوده و وقتی خرگوش های جدیدی می خرید بهتر است آنها را برای مدت دو هفته از سایرین جدا نگه دارید. 

درمان بیماری میکسوماتوز در خرگوش 

این بیماری همواره کشنده است.

انواع بیماری خرگوش

6. از بیماری های شایع خرگوش: کالیسی ویروس (ویروس بیماری خونریزی دهنده خرگوش)

دلایل و علائم بالینی بیماری کالیسی ویروس در خرگوش 

ویروس بیماری خونریزی دهنده خرگوش (قبلاً با نام کالیسی ویروس شناخته می شد) توسط پشه ها، مگس ها و یا تماس غیر مستقیم یا مستقیم با یک خرگوش آلوده منتشر می شود. در حال حاضر چهار گونه از ویروس بیماری خونریزی دهنده خرگوش (RHDV) وجود دارد (RHDV1، RHDVa، RHDV2 و RHDV1 K5). ویروس بیماری خونریزی دهنده خرگوش RHDV1 K5 به صورت ملی در هفته اول مارس 2017 رهاسازی شد. این ویروس به عنوان یک معیار کنترل زیستی برای مدیریت خرگوش های وحشی اروپایی آزاد شد.

در اکثر خرگوش های بالغ بیماری به سرعت از تب و بی حالی به مرگ ناگهانی ظرف مدت 48 تا 72 ساعت از زمان آلودگی پیشرفت می نماید. دوره نهفتگی این بیماری بین یک تا سه روز می باشد. بسیاری از خرگوش ها هیچ نشانه بیرونی دال بر آلودگی به RHDV از خود نشان نمی دهند.


حتما بخوانید: چگونه با از دست دادن حیوان خانگی محبوب کنار بیاییم؟


علائم بالینی عبارتند از:  کم اشتهایی، بی قراری، بی حالی و تب. بیماری باعث آسیب کبدی شدید گردیده و منجر به ایجاد لخته های خونی می شود. این بیماری می تواند به دلیل انسداد خونرسانی به ارگانهای حیاتی بدن و یا خونریزی داخلی کشنده باشد. این بیماری نرخ کشندگی 70 تا 90 درصد را در بین خرگوش های مستعد داراست.

جلوگیری از بیماری کالیسی ویروس در خرگوش 

  • واکسیناسیون خرگوش باعث ایمنی در مقابل RHDV1 می شود.
  • بر اساس تحقیقات محدودی که انجام شده است، واکسیناسیون در مقابل RHDV1 K5 نیز مصونیت ایجاد می کند.
  • ممکن است در مقابل RHDVa و RHDV2 نیز مصونیت ایجاد کند اما در تمامی خرگوش ها این گونه نیست.
  • واکسیناسیون هر 6 ماه یکبار برای خرگوش های بالغ انجام می شود. خرگوش های بالغی که تاخیر در سر رسید واکسیناسیون داشته یا قبلاً واکسینه نشده باشند، باید به فاصله یک ماه دو بار واکسینه شوند. خرگوش های جوان را می توان از حدود چهار هفتگی به صورت ماهیانه تا رسیدن به 12 ماهگی واکسینه کرد و پس از آن واکسیناسیون هر شش ماه خواهد بود.

ما همراه با واکسیناسیون توصیه می کنیم:

  • مانع تماس مستقیم یا غیرمستقیم بین خرگوش های وحشی و اهلی شوید.
  • پرهیز از قطع گیاهان و خوراندن آن به خرگوش خود در صورتی که خطر آلودگی آنها توسط خرگوش های وحشی وجود دارد.
  • شستن دستها با آب گرم و صابون بین جابجا کردن و دست زدن به خرگوش ها.
  • کنترل مناسب حشران نیز مهم بوده و به کاهش خطر قرارگیری در معرض کالیسی ویروس و میکسوماتوز کمک می نماید. کنترل حشرات می تواند به صورت استفاده از پشه بند و نگهداشتن خرگوش در داخل منزل باشد.
  • ما همچنین توصیه می کنیم به صورت ماهیانه از محصولات موضعی جلوگیری از نیش حشرات استفاده نمایید، اما قبل از استفاده درباره دوز مناسب آنها با دامپزشک مشورت نمایید.
  • خرگوش های آلوده بایستی جداسازی شده و مراقب آلوده شدن محیط توسط آنها باشید.

درمان بیماری کالیسی ویروس در خرگوش 

هیچ درمانی وجود ندارد.

بیماری های رایج خرگوش

سخن آخر

گاهی اوقات ممکن است تغییراتی در رفتار خرگوش شما وجود داشته باشد که ممکن است بدلیل پیشرفت یک بیماری باشد. اگر هر گونه تغییری را مشاهده کردید یا درباره اعمالی که خرگوش شما انجام می دهد، نگران هستید، توصیه می کنیم وی را نزد دامپزشک ببرید. هرچه سریعتر بتوانید این مشکلات را تشخیص دهید، شانس خرگوش شما برای سپری کردن یک زندگی سالم بیشتر خواهد شد.


مطالب مرتبط

آموزش نگهداری از خرگوش؛ روش های مراقبت از خرگوش در خانه و نظافت آن

آموزش تصویری و قدم به قدم تشخیص اردک نر و ماده 

از
14
رای