گواشا روشی است که در طب سنتی آسیای شرقی استفاده می شود. این طب سنتی اغلب برای درمان درد و تنش ماهیچه ها مورد استفاده قرار می گیرد، اما تحقیقات کمی در مورد چگونگی عملکرد آن وجود دارد. ما در اینجا در مورد اینکه آیا گواشا موثر است یا خیر، آیا عوارض جانبی دارد یا نه، اطلاعاتی به شما ارائه می دهیم. گواشا قصد به حرکت درآوردن انرژی را در بدن دارد که به چی یا کی معروف است. این درمان شامل استفاده از ابزاری برای مالش پوست در حرکات طولانی و اعمال فشار کافی برای ایجاد کبودی های جزئی است. گواشا ممکن است به تجزیه بافت زخم و بافت پیوندی، بهبود حرکات مفاصل کمک کند. این درمان عوارض جانبی جدی ندارد، اما برای افرادی که بیماری های خاصی دارند مناسب نیست.
گواشاتراپی چیست؟
گواشا روش استفاده از ابزاری برای اعمال فشار و خراش پوست برای تسکین درد و تنش است. این عمل باعث کبودی ملایمی می شود که اغلب به صورت لکه های بنفش یا قرمز ظاهر می شوند. نام گواشا (gua sha) از کلمه چینی خراشیدن گرفته شده است. همچنین ممکن است به خراشیدن و ضربه زدن پوست نیز شناخته می شود. طبق طب سنتی چینی، کی یا چی انرژی است که در بدن جریان می یابد. بسیاری از مردم به این معتقدند که انرژی یک فرد باید متوازن و روان باشد تا سلامت و هوشیاری او تضمین شود.
مردم همچنین بر این باورند که چی می تواند مسدود شود و منجر به بروز درد یا تنش در عضلات و مفاصل شود. گواشا قصد دارد این انرژی مسدود شده را برای تسکین درد یا گرفتگی جابجا کند. طب سنتی آسیای شرقی همچنین سکون یا راکد بودن خون را به عنوان علت درد و بیماری در نظر می گیرد. هدف دیگر گواشا این است که خون جمع شده یا راکد را حرکت بدهد تا علائم بیماری را تسکین دهد. برخی از فیزیوتراپیست ها از تکنیکی به عنوان تحرک بخشی بافت نرم (IASTM) استفاده می کنید. استفاده از ابزاری به جای دست در طول ماساژ، به فیزیوتراپیست اجازه می دهد فشار بیشتری وارد کند.
کاربردهای گواشا
گواشا اغلب برای تسکین درد عضلات و مفاصل استفاده می شود. بیماری های عضلات و استخوان ها به عنوان اختلالات اسکلتی عضلانی شناخته می شوند. برخی از نمونه ها شامل کمردرد، کشیدگی تاندون و سندرم تونل کارپال است. پزشکان ادعا می کنند که گواشا نیز می تواند به سیستم ایمنی بدن کمک کند و التهاب را کاهش دهد. گاهی اوقات گواشا برای درمان سرماخوردگی، تب یا مشکلات ریه ها نیز به کار می رود. صدمات جزئی به بدن، مانند کبودی ناشی از گواشا گاهی به عنوان میکروتروما شناخته می شوند. این صدمات پاسخی را در بدن ایجاد می کنند که ممکن است به تجزیه بافت های آسیب دیده کمک کند.
میکروتروما همچنین ممکن است به فیبروز نیز کمک کند، که تجمعی از بافت پیوندی خیلی زیاد است وقتی بدن درمان می شود. فیزیوتراپیست ها ممکن است از IASTM روی بافت پیوندی استفاده کنند که برای حرکت مفاصل، آنطور که باید عمل نمی کند. این مشکل ممکن است به دلیل صدمه ناشی از کشیدگی مکرر یا سایر بیماری ها باشد. گواشا در کنار سایر درمان ها مانند تمرین های کششی و تقویتی استفاده می شود.
مزایای ماساژ چینی (گواشا)
محققان مطالعات اندکی روی گروه های زیر انجام دادند تا ببینید که گواشا چطور کار می کند:
- زنان در نزدیکی یائسگی
- افراد مبتلا به درد گردن و شانه در اثر کار با رایانه
- مردان وزنه بردار، برای کمک به بهبودی پس از تمرین
- افراد مسن دچار کمر درد
- زنانی که دچار علائم پیش از یائسگی شده اند، از جمله تعریق، بی خوابی، سردرد که بعد از گواشا علائم کاهش می یابد.
مطالعه ای در سال 2014 نشان داد که گواشا دامنه حرکت را بهبود بخشیده و باعث کاهش درد در افرادی شد که به طور مکرر از کامپیوتر استفاده می کردند، در مقایسه با افرادی که تحت هیچ درمانی قرار نگرفتند. در یک تحقیق در سال 2017، وزنه بردارانی که گاهی گواشا انجام داده بودند، پس از درمان وزنه ها را با تلاش کمتری بلند می کردند. این می تواند نشان دهنده سرعت بخشیدن به روند درمان ماهیچه ها باشد. افراد مسن با کمردرد تحت درمان گواشا یا کیسه های آبگرم قرار گرفتند. هر دو درمان علائم را به یک اندازه تسکین دادند اما اثرات گواشا طولانی تر بود. بعد از گذشت یک هفته، افرادی که درمان گواشا انجام داده بودند، نسبت به گروه دیگر انعطاف پذیری بیشتر و کمردرد کمتری داشتند.
عوارض جانبی و خطرات گواشا
گواشا باعث می شود رگ های خونی ریز به نام مویرگ ها در نزدیکی سطح پوست دچار ترکیدگی شوند. این ترکیدگی کبودی های قرمز یا بنفشی ایجاد می کند که در طب چینی به sha شناخته می شود. بهبود کبودی ها معمولاً چند روز یا یک هفته طول می کشد و می تواند در حین بهبود لکه شود. افراد می توانند از مسکن های بدون نسخه مانند ایبوپروفن برای کمک به درد و کاهش تورم استفاده کنند. شخص باید از ناحیه کبود شده محافظت کند و مواظب باشد که به آن ضربه نزند. استفاده از یخ می تواند به کاهش التهاب و کاهش درد کمک کند.
متخصصان گواشا نباید در طول درمان پوست را پاره کنند، اما احتمال اتفاق افتادن آن وجود دارد. پارگی پوست احتمال عفونت را افزایش می دهد، بنابراین یک پزشک متخصص گوش و حلق و بینی باید همیشه وسایل خود را بین درمان ها استریلیزه کند. گواشا برای همه مناسب نیست. افرادی که نباید گواشا انجام دهند شامل این افراد می شوند.
افرادی که نباید گواشا انجام دهند
- افراد دارای بیماری هایی که روی پوست یا رگ های تاثیر می گذارد
- افردی که به راحتی دچار خونریزی می شوند
- افرادی که برای رقیق شدن خونشان دارو مصرف می کنند
- افرادی که ترومبوز وریدی عمیق دارند
- افرادی که عفونت، تومور یا زخمی دارند که به طور کامل بهبود نیافته است
- افرادی که دستگاه هایی مانند ضربان ساز داخلی دارند.
آیا گواشا درد دارد؟
تصور نمی شود که این درمان دردناک باشد، اما گاهی به عمد کبودی های ایجاد می شود که ممکن است باعث ناراحتی برخی افراد شود. این کبودی ها باید طی چند روز بهبود یابند.
ابزار و روش های گواشا تراپی (ماساژ چینی)
به طور سنتی از یک قاشق یا سکه برای خراشیدن پوست استفاده می شود، اما در روش مدرن، متخصصان درمان از یک ابزار دستی کوچک با لبه های گرد استفاده می کنند. ابزارهای گواشا برای کمک به پزشک جهت اعمال فشار، دارای وزن زیاد هستند. پزشکان طب سنتی آسیای شرقی برخی از مواد را بخاطر داشتن انرژی مفیدی که به درمان کمک می کنند استفاده می کنند برخی از این مواد عبارتند از bian stone، یشم و رز کوارتز. وسایل پزشکی از جنس استیل برای IASTM یا انجام گواشا در کلینیک استفاده می شود.
پزشکان به قسمت هایی از بدن که تحت درمان قرار می گیرد روغن می زنند و این به پزشک اجازه می دهد تا ابزار را نرم تر روی پوست حرکت دهد. پزشک گواشا با حرکات نرم و در یک در جهت ابزار را روش پوست فشار می آورد و ضربه می زند. اگر گواشا روی پشت پا انجام می شود، ممکن است لازم باشد که فرد به شکم روی میز بخوابد.
نتیجه گیری
گواشا برای درمان طیف وسیعی از بیماری ها و اختلالات استفاده می شود، اما تحقیقات فقط در مورد تعداد کمی از بیماری خاص انجام شده است. برای تایید اینکه گواشا درمانی موثر است، نیاز به شواهد بیشتری است. بعید است که گواشا عوارض جانبی جدی داشته باشد، اما می تواند برای برخی افراد دردناک باشد. شخصی که قصد دارد گواشا انجام دهد، باید اطمینان یابد که به یک پزشک با تجربه مراجعه می کند.
منبع: medicalnewstoday