گاهی اوقات اشتباهی از ما سر می زند و یا چیزهایی می گوییم که شخص مقابل را شدیدا ناراحت می کند. در این شرایط عذرخواهی برای اشتباهی که مرتکب شده ایم، می تواند تا حدی هم ما را آرام کرده و هم شخص مقابل را تسکین دهد. اما اگر ندانیم که چگونه باید عذرخواهی کنیم، شخص را می رنجانیم. در این مقاله از سایت سلام دنیا، قصد داریم تا در خصوص چگونه عذرخواهی کردن صحبت کنیم.
چگونه عذرخواهی کنیم
ابتدا توضیح می دهیم که عذرخواهی چیست؟
عذرخواهی چیست؟
هر عذرخواهی باید از دو جمله کلیدی تشکیل شده باشد:
- پشیمانی تان از کاری که انجام داده اید
- تایید کنید که باعث رنجش او شده اید.
در واقع همه افراد باید چگونه عذرخواهی کردن را بیاموزند، زیرا همه مرتکب اشتباه می شوند و انسان بدون خطا وجود ندارد. عذرخواهی همیشه آسان نیست، اما موثرترین راه برای ایجاد ارتباط مجدد و اعتماد آن شخص به شما است.
روش معذرت خواهی از دوست، همسر و دیگران به صورت اصولی و صحیح
در ادامه در مورد چگونه عذر خواهی کردن صحبت می کنیم که در 14 مرحله توضیح داده شده است.
1. بدانید که چه زمانی باید عذرخواهی کنید
هیچ گاه برای عمیقا پشیمان شدن دیر نیست. اگر به هر دلیلی باعث ناراحتی شخصی شده اید، حتی اگر این کار غیرعمدی بوده باشد، باید از او یک عذرخواهی صادقانه کنید. اگر قصد آسیب رساندن به او را نداشتید هم باید عذرخواهی کنید، اما نیازی نیست تا مسئولیت کامل این مساله را به عهده بگیرید. فقط مطمئن شوید که این اشتباه را در آینده تکرار نمی کنید. اگر واقعا از کار خود پشیمان نیستید، عذرخواهی نکنید. یک عذرخواهی اشتباه تنها به وعده های خالی و دعواهای بیشتر منجر می شود.
حتما بخوانید: 46 پیامک و جمله برای عذر خواهی از همسر و دوست پسر
2. زمان مناسبی برای عذرخواهی کردن پیدا کنید
ممکن است زمانی که شما عذرخواهی کردن را مناسب بدانید، زمان خوبی برای شنیدن عذرخواهی برای شخص مقابل نباشد. اگر سر شخص شلوغ است و یا عجله دارد که از آنجا برود، برای عذرخواهی کردن او را معطل نکنید. وقتی که می خواهید عذرخواهی کنید، باید مطمئن شوید که هم شما و هم شخص مقابل زمان مناسبی برای این عذرخواهی دارید. حتی ممکن است از شخص بخواهید که در کنار شما بنشیند و زمانی را برای صحبت کردن در این خصوص به شما اختصاص دهد.
3. به طور حضوری عذرخواهی کنید
افرادی که از طریق ایمیل یا نامه عذرخواهی می کنند، به نوعی مسئولیت اشتباه خود را نمی پذیرند. به عبارت دیگر، آنها در حال فرار از عذرخواهی واقعی و احساسات ناخوشایند همراه با عذرخواهی هستند. برای چیزی به خاصی و صیمیت یک عذرخواهی خالصانه، استفاده از ایمیل یا نامه آخرین کاری است که باید انجام دهید. با او به شکل حضوری صحبت کنید. همانطور که قبلا توضیح داده شد، حتی می توانید زمانی را برای انجام این کار برنامه ریزی کنید.
4. یک مکان خصوصی را برای این کار انتخاب کنید
وقتی تصمیم به عذرخواهی گرفتید، مطمئن شوید که فقط شما و فردی که باید عذرخواهی کنید، در آن مکان حضور دارید. در صورت لزوم، یک مکان یا اتاق جداگانه ای را برای این کار در نظر بگیرید. وقتی در مورد مسائل جدی صحبت می کنید، مهم است که هر دو طرف به اندازه کافی احساس راحتی کرده تا با هم درد دل کرده و احساسات خود را ابراز کنند. اگر شخص تمایل چندانی نداشته باشد که نظرات صادقانه خود را بیان کند، این یک گفت و گو موفق آمیز نخواهد بود.
5. زمان کافی برای این کار در نظر بگیرید
این مساله را در نظر بگیرید که صحبت های شما ممکن است چقدر طول بکشد. عذرخواهی در هنگام شام یا یک رویداد خاص به هیچ وجه ایده خوبی نیست. شما باید در مورد اینکه چه کاری می توانید انجام دهید تا ناراحتی شخص برطرف شود، نیز با او صحبت کنید و این کار بیشتر از یک صحبت 5 دقیقه ای خواهد بود.
حتما بخوانید: کودکان در چه سنی باید عذر خواهی کردن را یاد بگیرند؟
6. از لحن مناسب استفاده کنید
طبیعی است که بخواهید در صحبت های خود از کلمه «اما» استفاده کنید و یا بهانه ای برای رفتار خود بیاورید. با این وجود، این کار عاقلانه نیست و تنها باعث اختلافات بیشتر می شود و مساله ای را حل نمی کند. در عوض، از واژه «من» استفاده کنید تا تاکید کرده باشید که مسئولیت اشتباه خود را قبول می کنید. به جای اینکه تقصیر را بر گردن کسی یا چیزی بیاندازید، صحبت کردن با لحن مناسب می تواند عذرخواهی تان را مناسب کند.
7. توضیح دهید که چه کار اشتباهی انجام داده اید
دقیقا مثل زمان بچگی، باید توضیح دهید که کدام کارتان اشتباه بوده است. توضیحات تان نشان می دهد که دقیقا متوجه شده اید که چرا این شخص متحمل درد شده است. این کار یک بخش مهم از عذرخواهی است، زیرا نشان می دهد که احتمال کمتری وجود دارد که این کار را تکرار کنید. اگر واقعا از این مساله مطمئن نیستید، از او بخواهید که آن را برای شما روشن کند تا در آینده از این اشتباه اجتناب کنید.
8. تاکید کنید که چگونه این اشتباه تان باعث ناراحتی او شده است
برای اینکه عذرخواهی تان جدی باشد، با کسی که باعث ناراحتی اش شده اید، همدردی کنید. با همدردی کردن، می توانید احساسات، افکار و نگرش های آن شخص را بدانید. این مساله برای عذرخواهی لازم است، زیرا می دانید که چگونه او تحت تاثیر انتخاب های شما قرار می گیرد. حتی ممکن است جبران خسارات مالی متحمل شده نیز اقدام مناسبی باشد.
9. ابراز پشیمانی کنید
ابراز پشیمانی احتمالا مهم ترین جنبه یک عذرخواهی خالصانه است. اگر اصلا نگران این مساله نباشید که چگونه اقدامات تان باعث ناراحتی شخصی دیگر شده است، این عذرخواهی ارزشی نخواهد داشت. بخشی از روند التیام آنها این است که بدانند شما برای کاری که انجام داده اید، احساس ناراحتی و پشیمانی می کنید. این مساله کمک می کند تا آن شخص بداند که نه تنها احساس بدی نسبت به اتفاقی که افتاده است دارید، بلکه به احساس او اهمیت می دهید و هرگز این کار را تکرار نمی کنید.
10. مسئولیت کار خود را به عهده بگیرید
در دوران مدرسه، می آموزیم که چگونه مسئولیت کارهای خود را به عهده بگیریم. قبول مسئولیت اشتباهات جزئی مانند فحش دادن به کسی ما را آماده می کند تا وقتی در بزرگسالی اشتباه کردیم، مسئولیت اشتباه خود را به عهده بگیریم. خوشبختانه ما آموخته ایم که اشتباه خود را پذیرفته و عذرخواهی کنیم. همانطور که در بالا توضیح داده شد، در عذرخواهی خالصانه از کلمه «من» استفاده می شود. پس از عذرخواهی، به احساسات دیگران احترام بگذارید و عواقب را بدون شکایت بپذیرید.
حتما بخوانید: چگونه مسئولیت زندگی خود را بر عهده بگیریم
11. از برنامه های خود برای جبران این اشتباه بگویید
چه برای التیام شخص نیاز به اقدام یک مرحله ای باشد یا چند مرحله ای، باید برنامه ای با جزئیات مفصل برای این کار داشته باشید. برنامه خود را از قبل تهیه کرده و در هنگام عذرخواهی برای شخص توضیح دهید. این کار تنها راه برای اطمینان از این مساله است که مجددا این اشتباه را در آینده تکرار نمی کنید. داشتن ایده هایی برای حل مشکل نیز باعث پشیمانی بیشتر شما و کمک به روند بهبودی می شود.
12. گوش دهید، گوش دهید و گوش دهید
فیلسوف یونانی به نام اپیکتتوس می گوید: «ما دو گوش و یک دهان داریم. بنابراین باید دو برابر حرف شدن، گوش کنیم». نه تنها باید وقتی که عذرخواهی می کنید به حرف های شخص گوش کنید، بلکه باید به طور جدی به آنها توجه کنید. در واقع باید به حرف های او گوش کرده و نشان دهید که به حرف هایش توجه می کنید و نکات مهم حرف های او را تکرار کرده و صحبت هایش را قطع نکنید. وقتی به طور جدی به حرف های او گوش می دهید، شخص مقابل تصور می کند که با تمام وجود حرف های او را قبول می کنید.
13. ابراز قدردانی
عذرخواهی کردن دشوار است، اما قبول عذرخواهی شخص دیگر به طور صحیح نیز می تواند چالش برانگیز باشد. به او بگویید که از زمانی که در اختیارتان قرار داده، صبر و درک او قدردانی می کنید. برقراری تماس چشمی می تواند معنی پنهان شده در کلمات را نشان دهد. یک ابراز قدردانی ساده می تواند بسیار موثر باشد.
14. به او زمان بدهید
او ممکن است فورا عذرخواهی تان را قبول نکند. ایرادی ندارد. ناراحت یا غمگین نشوید. حتی بهترین عذرخواهی ها با یک دسته گل زیبا نیز نمی توانند فورا این شکاف عمیق ایجاد شده را ترمیم کنند. پس از عذرخواهی، به اندازه کافی زمان به شخص برای بهبودی بدهید. از این گذشته، هیچ چیز مانند زمان نمی تواند زخم ها را التیام ببخشد.
سخن آخر
عذرخواهی هم برای شخص عذرخواهی کننده و شنونده می تواند ناراحت کننده باشد، اما هیچ بهانه ای برای به تاخیر انداختن یا بی توجهی به عذرخواهی وجود ندارد. یک عذرخواهی خالصانه می تواند یک الگوی خوب برای خواهر، بردار و یا فرزندانتان باشد. اجتناب از تمام اشتباهات و خطاها در زندگی غیرممکن است، اما دانستن نحوه عذرخواهی صحیح می تواند به شما کمک کند تا ناراحتی تان برطرف شده و شخص مقابل نیز تسکین پیدا کند.