آموزش بافتنی از پایه، آموزش بافت ساده و راحت

آموزش بافتنی از پایه، آموزش بافت ساده و راحت اگر در بافتنی مبتدی هستید باید ابتدا با اصول و لوازم بافتنی آشنا شوید. برای هر کار هنری یک شروعی وجود دارد و بافتنی هم با سر انداختن دانه ها شروع می شود. در این مقاله شما را با آموزش بافتنی از پایه، آشنا می کنیم.

بافتنی یا همان بافندگی نوعی از صنایع دستی است که با استفاده از نخ بافته شده و به پارچه تبدیل می شود. بافت از طریق نخ هایی که به شکل حلقه هایی در هم تنیده می شوند به وجود می آید. بافت هم به صورت دستی و هم به صورت ماشینی انجام می شود. تفاوت آنها در نوع نخ و میزان ضخامت میل بافندگی می باشد. در این مقاله می خواهیم آموزش بافتنی از پایه را شرح دهیم.

بافتنی در دو نوع آموزش بافتنی با قلاب و آموزش بافتنی با میل وجود دارد. هر کدام از اینها اصول خاص خود را دارند. در این مقاله قصد داریم تا شما را با آموزش بافت ساده و راحت، یا به عبارتی آموزش بافتنی از پایه؛ آشنا کنیم. اگر در بافتنی مبتدی هستید باید ابتدا با اصول و لوازم بافتنی آشنا شوید. با ما همراه باشید.

آموزش بافتنی از مبتدی تا پیشرفته

آشنایی با وسایل مورد نیاز برای آموزش بافتنی

کاموا: کاموا از مهمترین وسیله برای بافتنی است که انواع مختلفی دارد و نوع آن باید با ضخامت میل یا قلاب تناسب داشته باشد.

آموزش بافتنی از مبتدی تا پیشرفته

میل: میل بافندگی وسیله ای برای بافتن پارچه به کمک دست می باشند. میل ها دارای نوک تیز و سوزن مانند هستند که در انتها ضخیم تر می شوند. میل فلزی یا آلومینیومی شکل است. در بافتنی با میل به دو میل نیاز داریم. انواع میل با شماره های مختلف وجود دارد که از شماره 1/5 تا شماره 10 است. شماره های 1/5 تا 3/5 دارای ضخامت کمتر و شماره 4 تا 10 ضخامت بیشتر دارند. این نوع میل بافتنی به شکل بلند و صاف می باشد.

میل گرد: نوع دیگری از میل بافتنی است که برای بافتنی های با طول زیاد است مناسب می باشد. دارای انواع شماره می باشد و کوتاه تر از میل صاف بوده و یکجفت بوده که از انتای یکی از میل ها سیمی بلند از جنس پلاستیک یا فلز به انتای میل دوم وصل می شود.

بویین: ابزاری برای نگه داشتن نخ. این وسیله زمانی که می خواهید بافت چند رنگ داشته باشید می تواند در تعویض سریع و راحت تر نخ کمک کند.

نگهدارنده رج و دانه: زمانی که می خواهیم بخشی از بافت را بعدا انجام دهیم، می توانیم از نگهدارنده دانه و رج استفاده کنیم، روش کار آن به این شکل است که یک دانه تا یک رج را نگه داشته تا به اصطلاح در نرن و برای این کار کافی است تا دانه ها را وارد آن کنیم و ببندیم.

آموزش بافتنی از پایه


حتما بخوانید : آموزش بافت شال گردن برای مبتدیان


سایز لوازم بافتنی:

  • نشانه گذار دانه
  • خط کش فلزی
  • متر
  • سوزن کوپلن: برای وصل کردن و دوختن تکه های به هم
  • منگوله ساز: برای زیبا شدن بافت از منگوله ساز استفاده می شود که در انواع سایز موجود است.
  • نگهدارنده میل
  • رج شمار
  • قیچی
  • میل کمکی
  • اندازه گیر رج ها
  • کاغذ شطرنجی

آموزش بافتنی از پایه

روش اندازه گیری و سایز بندی بافتنی برای شروع کار

برای اندازه گیری لباس بافتنی دو روش وجود دارد. 

روش اول: در روش اول از آموزش بافتنی از پایه، ابتدا به ضخامت کاموا خود توجه کنید اگر ضخامت آن متوسط است (یعنی روی برچسب کاموا شماره میل 4/5 تا 6 نوشته شده است) پس در این صورت هر 12 دانه یک سانتی متر می شود. در نتیجه قسمتی از لباس را که می خواهید سر بیندازید با متر اندازه گیری نمایید، به عنوان مثال اگر می خواهید پلیور جلو بسته ببافید از پهلوی چپ تا راست فردی که می خواهید لباس برایش ببافید از روی بدن یا لباس او با متر اندازه گیری نمایید. اگر پهنای این قسمت 40 سانتیمتر بود و کاموای شما ضخامت متوسط داشت باید 40 را دو برابر کنید و دقیقا 80 دانه سر بیاندازید. اما اگر کاموای شما نازک است یعنی روی برچسب آن میل شماره 3 تا 4/5 نوشته شده، 10 دانه بیشتر از دو برابر یعنی 90 دانه سر بیندازید. این یک قاعده کلی است هر چه کاموا نازکتر باشد 10 تا 10 دانه ها اضافه می شود. اما اگر کاموا  ضخیم باشد و به میل شماره 6 به بالا نیاز داشته باشد، 5 دانه 5 دانه کمتر از 2 برابر سر می اندازید. مثلا با میل شماره 6 باید 75 دانه سر بیندازید؛ با میل شماره 6/5 باید 70 دانه و با میل شماره 7 باید 65 دانه سر بیاندازید.

آموزش بافتنی از پایه

روش دوم: در روش دوم از آموزش بافتنی از پایه با کاموا دلخواهتان با هر ضخامتی که دارد 20 دانه سر بیندازید، این 20 دانه را به اندازه 5 سانتیمتر مطابق مدل بافتی که انتخاب کرده اید، ببافید، پهنایی که بدست می آید را با متر اندازه گیری کنید به کمک جدول تناسب به شکل زیر یک اندازه دقیق بدست آورید. به طور مثال اگر 20 دانه شما 15 سانتیمتر شود و برای پهنای لباس شما 45 سانتیمتر باشد به این شکل تناسب می نویسید:

روش اندازه گیری پهنای لباس بافتنی

آموزش قدم به قدم بافتنی

آشنایی با اصطلاحات بافتنی

سر انداختن: برای هر کار هنری یک شروعی وجود دارد و بافتنی هم با سر انداختن دانه ها شروع می شود. به این روش که دوتا از میل های بافتنی را در موازات هم و روی هم قرار داده و با دست چپ آن را محکم نگه داشته و سپس کاموا را دو بار دور انگشت خود حلقه کنید تا یک گره شل درست شود. بعد این گره شل را روی میل انتقال دهید. کاموا را دور میل حلقه کرده و بکشید و گره های بیشتری ایجاد کنید. اگر به دانه یا همان گره های بیشتر نیاز باشد دولای کاموا را بیشتر می گیریم در غیر این صورت دولای کاموا را کوتاه تر می گیریم. با کمک انگشت شست و انگشت اشاره دست دوم دولای کاموا را باز کرده و ادامه کاموا را بین دو انگشت وسط و انگشت انگشتری محکم نگه می داریم. 

آموزش قدم به قدم بافتنی


حتما بخوانید : آموزش لباس بافتنی نوزاد دخترانه و پسرانه، بافت سرهمی نوزاد


انواع دانه ها 

دانه به حلقه یا گره های کوچکی که برای شروع روی میل ایجاد می شود، گفته می شود. تعداد دانه های به مدل که برای بافت انتخاب می کنیم، بستگی دارد. در بعضی بافت ها به دانه های بیشتر و در بعضی به دانه های کمتر نیاز داریم.

بافت از رو

وقتی می خواهیم بافت از روی انجام دهیم همیشه نخ باید جلوی میل قرار گرفته و میل را از رو وارد می کنیم و نخ را از رو و میان دانه رد می کنیم و یک بوکل می بافیم.

ژته در بافتنی به چه معناست

در برخی از بافت ها دانه های بیشتری لازم داریم بنابراین علاوه بر آن دانه هایی که روی میل بافتنی داریم نیاز است مابین دانه ها یک نخ اضافی از سمت رو، روی میل بیندازیم که به این کار اصطلاحاً ژته یا اضافه کردن دانه گفته می شود. ژته بیشتر در بافت های توری یا بافت هایی که نیاز به چین دارند به کار می رود.

آموزش بافت ساده و راحت

کور کردن یا کم کردن

برای همه بافت های که انجام می دهیم در طول مراحل بافت نیاز است که برخی دانه ها را کم کنیم به ویژه در گودی حلقه آستین یا کم کردن یقه و پس از تمام شدن کار برای بسته شدن بافت این عمل را انجام می دهیم. روش کار نیز این طور است که دوتا دانه را یکی می کنیم یعنی 2 دانه را باهم می بافیم و دانه ای که روی میل سمت راست مانده است به میل سمت چت منتقل می کنیم و با دانه بعدی دو تا یکی می کنیم.

آموزش بافت ساده و راحت

بافت ساده:

بافت ساده، بافتی است که در آن از هیچ طرحی استفاده نمی کنیم و به صورت یک رج (ردیف) از زیر و یک رج از رو بافته می شود.

رج:

رج، یک ردیف بافت را می گویند. در تمام بافت ها یک رج رفت داریم که به آن رج زیر گفته می شود و یک رج برگشت که در اصطلاح به آن رج رو گفته می شود.

آموزش بافت ساده و راحت

بافت کشباف (یک دانه ای)

در بافت کشباف باید تعداد دانه ها جفت باشد، به این صورت بافته می شود که یک رج را به صورت یکی زیر و یکی رو می بافیم. رج دوم دانه ها هر شکلی باشند همان طور می بافیم یعنی اگر دانه ها زیر بودن از زیر و اگر دانه ها رو بودند از رو می بافیم.

بافت کشباف (دو دانه ای)

در این مدل بافت هم تعداد دانه ها باید جفت باشد. ردیف اول را دانه ها را 2 تا از زیر و 2 تا از رو می بافیم. رویف دوم را دانه ها همان شکلی که هستند یعنی اگر دانه از زیر باشد از زیر و اگر از رو باشد از رو می بافیم.

بافت جودانه

در این مدل بافت نیز باید تعداد دانه ها زوج باشد. در ردیف اول، یکی از زیر یکی از رو می بافیم، در ردیف دوم دانه ای از زیر بافته شده از سمت رو می بافیم و دانه ای که از رو بافته شده است را از زیر می بافیم در واقع دانه ها برعکس بافته می شود.

بافت پیچ

در بعضی از بافت ها زمانی که بخواهیم طرحی در بافت به وجود آوریم یک جا به جایی در دانه های ایجاد می کنیم که به آن پیچ گفته می شود. برای ایجاد بافت پیچ اگر دانه را در نظر بگیریم 4 دانه را از میل بافتنی خارج می کنیم با میل سمت راست 2 دانه دوم را از رو می گیریم و با میل سمت چپ 2 دانه اول را از پشت می گیریم و به میل سمت چپ بر می گردانیم و هر 4 دانه را از زیر می بافیم. 

امیدواریم از این آموزش بافتنی از پایه لذت برده باشید. در مقالات بعدی می توانید آموزش های پیشرفته تری از بافت را مشاهده نمایید.


مقالات مرتبط:

اموزش کیف بافتنی جدید زیبا؛ کیف بافتنی زنانه، بچه گانه و مجلسی

آموزش جوراب بافتنی با دو میل و قلاب

مدل لباس بافتنی بچه گانه

از
63
رای