چنانچه ما نسبت به خود حس خوبی نداشته باشیم و به خودمان عشق نورزیم، نمی توانیم توقع داشته باشیم که دیگران به ما حس خوبی داشته باشند و این بدین معناست که تنها خودمان مسئول ساختن اعتماد به نفس و افزایش عزت نفس هستیم. ما نباید منتظر این باشیم که دیگران تأییدمان کنند بلکه باید بتوانیم برای خود ارزش قائل شویم و بدانیم که هر چیزی را که هدف گذاری می کنیم، توان رسیدن به آن را داریم.
در نهایت اینکه ما خودمان را چگونه می بینیم و چه حسی نسبت به خود داریم، بسیار مهم تر از حسی است که دیگران نسبت به ما دارند. در یک نظرسنجی انجام شده در مجله ی سلامت (1000 زن آمریکایی بین 54-21 سال) در 2 نظرسنجی آنلاین شرکت و اظهار کردند که خصوصیات مربوط به شخصیت و اخلاق به مراتب بیشتر از جذابیت های جسمی برایشان مهم است. در یک نظرسنجی اینترنتی دیگر نیز که زنان و مردان مجاز به شرکت در آن بودند، مشخص شد که نخستین ویژگی مطلوب هر کس، داشتن اعتماد به نفس است. در این نظرسنجی جذابیت های جسمانی حتی در رتبه دهم نیز قرار نگرفت.
نکته مهم این است که ما چگونه راجع به خود فکر، و خود را تعریف می کنیم؛ زیرا این موضوع از زیبایی ظاهری بسیار مهم تر است. داشتن اعتماد به نفس یک راه عالی برای جذب دیگران نیست؛ اما قطعا یک راه عالی برای داشتن حس خوب نسبت به خود است.
1. راه های ایجاد اعتماد به نفس
بهتر است خود را از اتفاقات جدا کنیم بدان معنی که بدانیم ما به وسیله اتفاقاتی که برایمان می افتد تعریف نمی شویم، بلکه ما کسی هستیم که خودمان انتخاب کرده ایم باشیم؛ یعنی یک انسان با شخصیت، با کرامت و البته دارای اعتماد به نفس. بنابراین نباید اجازه دهیم ظواهر بر روی قضاوت ما از خودمان تاثیر بگذارند و با نظرات دیگران، دیدگاهمان نسبت به خود دچار آسیب یا خدشه شود.
2. افزایش اعتماد به نفس با انجام کارهای هنری
نقاشی کنیم. آهنگ گوش کنیم. شعر بخوانیم و ... تا بتوانیم با دیگران تعامل مثبت داشته باشیم و سطح استرس خود را کاهش دهیم. اگر تمامی این کارها را انجام دهیم به سطح بالایی از اعتماد به نفس دست خواهیم یافت.
3. اهمیت به بهداشت فردی برای افزایش اعتماد به نفس
دوش بگیریم. موهایمان را شانه و ناخن هایمان را کوتاه کنیم و لباس های تمیز و زیبایی بپوشیم که به ما حس خوبی می دهند. بیشتر از پیراهن های اتو کشیده و مرتب استفاده کنیم تا تی شرت های مچاله شده؛ چرا که این کار می تواند کمی سطح اعتماد به نفس ما را بالا ببرد.
4. افزایش اعتماد به نفس با باور منحصر به فرد بودن
باید خود را باور کنیم و بدانیم که ما در نوع خود بی نظیر هستیم. هیچ کس در این دنیا مانند و همتای ما نیست و هیچکس نمی تواند در خصوصیات ظاهری، استعدادها، تجربیات و دیدگاهها عينا شبيه ما باشد. اگر فقط بر خودمان و بر خصوصیاتی که داریم و کارهایی که می توانیم انجام دهیم تمرکز کنیم، هیچ قیاس، دشمنی و یا حسرتی نمی تواند عزت نفس و اعتماد به نفس ما را دچار اختلال یا نابودی کند.
5. به کارگیری تمام تلاش برای بالا بردن اعتماد به نفس
وقتی که ما تمام تلاش خود را انجام داده و در نتیجه بهترین ها را دریافت می کنیم، کم کم اعتماد به نفسمان شکل می گیرد و باعث می شود که ما در تمامی کارهایمان موفق شویم. در این صورت دیگر از اینکه از دنیای کوچک خود خارج شویم و گامی برای پیشرفت برداریم، نمی ترسیم همه ما در زندگی، موانع و مشکلاتی داریم که باید با آنها مقابله کرده، دست و پنجه نرم کنیم. مهم این است که به این مشکلات اجازه ندهیم اعتماد به نفس ما را تضعیف کند و بهتر است که این مشکلات را به عنوان فرصت هایی برای قوی تر شدن و نگاه دوباره به مسایل ببینیم.
6. تحقق بخشیدن به رویاها
برای خود هدف گذاری کنیم و سپس خود را واداریم که به آنها برسیم. اعتماد به نفس وقتی در ما قوی تر می شود که بدانیم می توانیم به هدفی که مشخص کرده ایم، برسیم. این کار حتی به ما حس پیشرفت می دهد و این نکته را به ما گوشزد می کند که رسیدن به اهدافمان غیر قابل توقف است و می توانیم بر زندگی خود تسلط داشته باشیم.
7. بالا بردن اعتماد به نفس با تهیه لیست
یک لیست از نقاط قوت و یک لیست از موفقیت هایی که به دست آورده ایم، تهیه کنیم. کمک گرفتن از یک دوست در تهیه این لیست می تواند میزان اعتماد به نفس را در ما افزایش دهد. هر روز صبح آنها را بخوانیم و راجع به خودمان مثبت فکر کنیم. به خود یادآوری کنیم که با وجود تمام مشکلات ما همچنان یک شخص منحصر به فرد، ارزشمند و ویژه هستیم. این کار به ما کمک می کند تا بتوانیم به احساس خوبی در مورد خود برسیم. باید بدانیم که ما معجزه ی خلقت هستیم و سعی کنیم افکار منفی در مورد خود را شناسایی کرده و آنها را به باورهای مثبت تبدیل کنیم. افکاری مانند «من بازنده ام»، «من هیچ کاری را درست انجام نمی دهم»، «هیچکس مرا دوست ندارد» و... نه تنها باعث پیشرفت نمی شوند، بلکه سطح اعتماد به نفس را در ما به صفر می رسانند.
8. بالا بردن سطح اعتماد به نفس با خواب کافی
محل زندگیمان را تمیز، راحت و جذاب نگه داریم و به حد کافی و مناسب بخوابیم. گردگیری، نظافت اتاق، آب دادن به گل ها، تزیین اتاق با اشیاء زیبا و خاطره انگیز که یادآور موقعیت های درخشان و موفقیت آمیز گذشته ما باشند و یا افراد مورد علاقه ما را برایمان تداعی کنند، بسیار در بالا بردن اعتماد به نفس ما نقش دارند.
9. غلبه بر ترس ها
هیچ چیز مانند «ترس» باعث تخریب اعتماد به نفس ما نمی شود. طبیعی است که همه ما گاهی در برخی موقعیت ها دچار ترس می شویم اما با مقابله کردن با منبع ترس و کمک گرفتن از خدا که منبع حمایت معنوی است، می توانیم بر این ترس ها غلبه کنیم. اگر از آشنایی با افراد جدید و مواجهه با اتفاقات اجتماعی می ترسیم، در منزل ماندن و خود را از این آشنایی ها محروم کردن، چاره کار نیست بلکه می توانیم بیرون برویم و سعی کنیم اعتماد به نفس خود را بسازیم. البته طبیعی است که در ابتدای مواجهه با ترس هایمان و قرارگیری در محیط جدید کمی احساس ناخوشایندی به ما دست بدهد اما به هر حال هرچه این کار را بیشتر انجام دهیم، کم کم ترسمان از بین می رود و خواهیم دید که به احساس خوبی در مورد خود می رسیم.
10. غلبه بر مشکلات
غلبه بر مشکلات، خود می تواند باعث ساختن و تقویت اعتماد به نفس شود. بهترین اهنگ ها، قطعات ادبی و آثار هنری توسط کسانی نوشته شده که مرگ آرزوها را تجربه کرده اند، شکست را دیده و در برهه ای از زمان زندگیشان به پوچی رسیده اند و سپس توانسته اند بر آنها غلبه کنند. به خاطر داشته باشیم که این کار می تواند باعث بزرگتر شدن روح ما گردد.
11. غذای خوب و رژیم متعادل
غذایمان را در یک زمان مشخص درست کنیم و بخوریم حتی اگر مجبور هستیم به تنهایی غذا بخوریم.
12. لذت بردن از فعالیت های انجام شده
سعی کنیم کاری انجام دهیم که انجامش موجب لذت و شادی ما می شود. هر روز حداقل یکی از کارهای مورد علاقه خود را انجام دهیم.
13. مراقبت از خود برای تقویت اعتماد به نفس
وقتی ما تناسب اندام داریم، در سلامت کامل و از نظر ظاهری خوب هستیم و این به ما کمک می کند تا حدودی اعتماد به نفس خود را افزایش دهیم. همه ما لحظات ناخوشایندی در زندگی داشته ایم، از جمله لحظات شک و تردید، نگرانی و عدم اطمینان. چنانچه یاد بگیریم که زمان بروز این وقایع چگونه با آنها روبه رو شویم و به ثبات روحی و عاطفی خود بازگردیم، اعتماد به نفسمان نیز افزایش می یابد یا به حالت بالای قبل بازمی گردد. بنابراین مراقبت از سلامت جسم و روح یکی از راههای افزایش اعتماد به نفس است.
14. نقش ورزش در اعتماد به نفس
هر روز به پیاده روی برویم یا ورزش های هوازی انجام دهیم حتی اگر هوا سرد یا بارانی باشد. سعی کنیم 3 بار در هفته تمرین های استقامتی انجام دهیم. هرگونه ورزشی که فعالیت قلب، ریه ها، عضلات و گردش خون را بیشتر کند، ورزش های هوازی و هر گونه ورزشی که موجب تعریق زیاد بدن شود، استقامتی نامیده می شود.