مهارت های نرم چیست و انواع آن + اهمیت و ارزیابی (soft skills)

مهارت های نرم چیست و انواع آن + اهمیت و ارزیابی (soft skills) مهارت های نرم (soft skills) چیست؛ انواع مهارت های نرم، علت مهم بودن و نحوه ارزیابی مهارت های نرم در محل کار و چه کسی از مهارت های نرم استفاده می کند در سلام دنیا بخوانید.

مهارت های نرم یا soft skills به مهارت‌های غیر تخصصی گفته می‌شود که بر نحوه انجام کار شما تأثیر می گذارد. از مهم ترین مهارت های نرم می توان به نحوه تعامل شما با همکارانتان، چگونگی حل مسائل و روش مدیریت کارها اشاره کرد. در ادامه این مطلب سلام دنیا مفاهیمی مانند مهارت های نرم چیست، انواع مهارت های نرم، اهمیت مهارت های نرم و نحوه ارزیابی مهارت های نرم در محیط کار را مورد بررسی قرار خواهیم داد، لطفا تا پایان همراه ما باشید.

مهارت های نرم چیست

کارمندان برای انجام وظایف شغلی خود دست کم به دانش و توانایی های خاصی نیاز دارند. اما، اگر افراد بخواهد به عنوان فردی با عملکرد بالا برجسته شوند، به برخی ویژگی های بیشتر مانند توانایی برقراری ارتباط واضح، توانایی تعامل خوب با دیگران و توانایی مدیریت زمان بطرز موثر نیاز دارند. این توانایی ها نمونه هایی از مهارت های نرم یا soft skills هستند. اگرچه ارائه یک تعریف جهانی از مهارت های نرم کار دشواری است، اما می توانید آنها را به عنوان مهارت هایی در نظر بگیرید که به یک شغل خاص مرتبط نیستند. آنها ویژگی های کلی هستند که به کارمندان برای پیشرفت و موفقیت در محل کار بدون توجه به سطح ارشدیت، نقش شغلی یا مهارت به آنها کمک می کند. مهارت های نرم اغلب به عنوان مهارت های قابل انتقال یا مهارت های بین فردی نیز شناخته می شوند.

انواع مهارت های نرم (Soft Skills)

15 مورد از مهم ترین انواع مهارت‌ های نرم که برای کاندیدهای شغلی و کارمندان ضروری هستند، ارائه شده است:

  • ارتباط
  • کار گروهی
  • حل مسئله
  • مدیریت زمان
  • تفکر انتقادی
  • تصمیم گیری
  • سازمانی
  • مدیریت استرس

حتما بخوانید: روش های مدیریت استرس در برقراری ارتباط با افراد


  • تطبیق پذیری
  • مدیریت تعارض
  • رهبری
  • خلاقیت
  • مدبر بودن
  • متقاعد کننده
  • انعطاف در مقابل انتقاد

انواع مهارت های نرم (Soft Skills)

علت مهم بودن مهارت های نرم 

در آگهی‌های استخدام، معمولاً الزاماتی مانند «مهارت‌های ارتباطی» یا «نگرش حل مسئله» درج می‌شود. این به این دلیل است که مهارت های نرم به شما برای استخدام شدن کمک می کند،این موارد شامل:

1. کاندیداهای شغلی را شناسایی کنید که نه تنها قادر به انجام کار هستند، بلکه می توانند آن را به خوبی انجام دهند

مثال: یک کارمند با مهارت های مدیریت زمان خوب می داند که چگونه کارها را برای انجام امور مهم و ضروری اولویت بندی کند.

2. از بین کاندیداهای شغلی واجد شرایط، افرادی که شرایط مورد نیاز شغل پیشنهادی را دارند، را انتخاب کنید

مثال: زمانی که دو کاندیداهای شغلی دارای پیشینه تحصیلی و حرفه ای مشابهی هستند، احتمال بیشتری وجود دارد که مدیر فردی را استخدام کند که همکاری و انعطاف بیشتری دارد.

3. کاندیداهای شغلی را براساس توانایی های بالقوه؛ نه فقط دانش استخدام کنید

به عنوان مثال: برای یک موقعیت تازه تاسیس، منطقی است که به جای استخدام یک فرد متخصص به دنبال کاندیداهای شغلی با "تمایل به یادگیری" و "شخصیت انطباقی" بگردید.

4. به دنبال کاندیدهای شغلی باشید که تصمیمات مناسبی برای استخدام بگیرد

برای مثال: در زمان استخدام یک فروشنده، می خواهید فردی را پیدا کنید که با کار فروش آشنا باشد و در فروش تجربه داشته باشد، علاوه بران انعطاف پذیر باشد، نحوه مذاکره را بلد باشد و از توانایی های ارتباط کلامی عالی نیز برخوردار باشد.

5. گنجیدن فرهنگ کاندیدهای شغلی را ارزیابی کنید

مثال: اگر برای مسئولیت پذیری ارزش قائل هستید و می خواهید کارمندانی داشته باشید که بتوانند ابتکار عمل داشته باشند، مهم است که به دنبال کاندیداهایی باشید که از تصاحب شغل خود ترسی ندارند، قاطع هستند و استعداد حل مسئله دارند.

علت مهم بودن مهارت های نرم 

نحوه ارزیابی مهارت های نرم در محل کار

شناسایی و ارزیابی مهارت‌های نرم در افراد که کاندید استخدام هستند کار ساده‌ای نیست: این ویژگی‌ها اغلب نامشهود هستند و نمی‌توان آنها را به سادگی با بررسی مهارت‌های نرمی که هر متقاضی در رزومه خود گنجانده است ارزیابی کرد. علاوه بر این، کاندیداها سعی می‌کنند در طول مصاحبه تا حد امکان خود را مثبت نشان دهند، بنابراین وظیفه شما این است که عمیق‌تر بررسی کنید تا آنچه را که واقعاً می‌توانند از نظر مهارت‌های نرم ارائه دهند، را کشف کنید.

ارزیابی مهارت های نرم کاندیدهای شغلی

1. قبل از مصاحبه مهارت های نرم مورد نظر را مشخص کنید و از همه کاندیداها سؤالات یکسانی بپرسید

قبل از شروع فرآیند مصاحبه برای یک عنوان شغلی، در نظر بگیرید که چه نوع مهارت های نرمی برای این شغل مهم هستند و سؤالات خاصی را برای ارزیابی آن مهارت ها آماده کنید. این مرحله برای ارزیابی دقیق همه نامزدها مهم است. به عنوان مثال، برای عنوان شغلی فروش، ارتباط خوب نکته کلیدی است. با تهیه سؤالات خاصی که ارزیابی می کند که چگونه داوطلبان از مهارت های ارتباطی خود در محل کار استفاده می کنند، به احتمال زیاد به جای استخدام فردی که فقط برون گرا به نظر می رسد، فردی را پیدا می کنید که می تواند به طور مؤثر با مشتریان ارتباط برقرار کند.


حتما بخوانید: در مصاحبه استخدامی چه بگوییم


2. سوالات رفتاری بپرسید تا متوجه شوید آنها چگونه از مهارت های نرم در مشاغل قبلی خود استفاده کرده اند

رفتارهای گذشته افراد نشان می دهد که آنها چگونه در محیط های کار رفتار می کردند، بنابراین می توان از آنها به عنوان یک ارزیابی مهارت نرم نیز استفاده کرد. برای مثال، می‌توانید سؤالات هدفمندی بپرسید تا بدانید که متقاضی چگونه با کمک مهارت نرم تعارضات،وظایف حساس مربوط به مدیریت زمان  یا کار در پروژه‌های گروهی را حل کرده است.

در ادامه چند ایده وجود دارد:

  • وقتی چندین پروژه به طور همزمان در حال انجام است، چگونه کار را اولویت بندی می کنید؟
  • چه اتفاقی افتاد که با همکار خود در مورد نحوه برخورد با یک پروژه یا برخورد با یک مشکل در محل کار اختلاف نظر پیدا کردید؟

ارزیابی مهارت های نرم کاندیدهای شغلی

3. از سناریوها، بازی ها و فعالیت های فرضی استفاده کنید که توانایی های خاص را آزمایش می کنند

معمولا، شبیه سازی وظایف شغلی برای آزمایش نحوه برخورد کاندیدهای شغلی با وظایف و چالش های معمولی مفید است. این به این دلیل است که تیم و همکاری گروهی هر شغلی متفاوت است. بنابراین شما می خواهید فردی را پیدا کنید که متناسب با محیط منحصر به فرد شما باشد. به عنوان مثال، شبیه سازی فعالیت می تواند به شما کمک کند تا ارزیابی کنید که آیا فروشندگان مهارت های مذاکره ای که شما به طور خاص به دنبال آن هستید را دارند یا خیر. یا، می توانید از یک تمرین مبتنی بر بازی برای شناسایی کاندیدها که مشکلات را خلاقانه حل می کنند، استفاده کنید.

در ادامه چند نمونه آورده شده است:

  • اگر دو موقیت مهم و فوری در پیش داشته باشید، چگونه وظایف خود را اولویت بندی می کنید؟
  • اگر یکی از اعضای تیم شما عملکرد ضعیفی داشته باشد، چگونه به آنها بازخورد می دهید؟

حتما بخوانید: مدیریت چیست و چه وظایفی دارد


4. به پاسخ ها و واکنش های کاندیدهای شغلی در طول مصاحبه توجه کنید

شما می توانید از طریق سؤالات و وظایف خاص شغلی، اطلاعات زیادی در مورد مهارت های نرم داوطلبان بدست بیاورید.حتی اگر بخواهید دانش و مهارت‌های سخت کاندیدهای شغلی را در درجه اول آزمایش کنید، همچنان می‌توانید به نقاط ضعف و قوت مهارت‌های نرم آنها توجه کنید. به عنوان مثال،یک متقاضی ممکن است ادعا کند که به جزئیات توجه بسیار خوبی دارد، اما اگر کارهای کتبی آنها دارای اشتباهات تایپی و خطاهای زیادی باشد، این یک کارت قرمز است. به همین ترتیب، زمانی که یک متقاضی به شما پاسخ‌های شفاف و ساختارمندی می‌دهد، این نشان می دهد که او از ارتباط خوبی برخوردار است.

برای ارائه یک نظر واقعی در مورد مهارت‌ها و توانایی‌های کاندیدهای شغلی، مطمئن شوید که همه موارد از نحوه تعامل آنها با شما در طول مصاحبه گرفته تا عملکرد آنها در وظایف مرتبط با شغل در نظر می‌گیرید. به این ترتیب، مطمئن‌تر می‌شوید که شایسته‌ترین کارمندان، و همچنین کسانی که به خوبی با محیط کار شما تناسب دارند را انتخاب می‌کنید.

چه کسی از مهارت های نرم استفاده می کند

برخی کسب و کارها نظیر سرویس‌های مخصوص مصرف‌کنندگان بیشتر از مهارت های نرم استفاده می کنند، با این حال،مهارت های نرم تنها مختص یک شغل خاص نیستند در حقیقت تمامی افراد فارغ از موقعیت شغلی خود می توانند از مهارت های نرم در زندگی کاری و شخصی خود بهره مند شوند.هر موقعی که با یک همکار و یا مشتری تعاملی پیدا می کنید برای انجام   بهتر و آسان تر امور می توانید از مهارت های نرم خود استفاده کنید.با استفاده از مهمترین مهارت های نرم مانند مدیریت زمان، تطبیق یافتن با شرایط تازه و کار کردن بهینه تحت فشار می توانید به راحتی هم در زندگی شخصی و هم در زندگی کاری به موفقیت های زیادی دست پیدا کنید.

سوالات متداول

1. برای استخدام کاندیدهای شغلی باید به دنبال چه مهارت های نرمی باشید؟

باید کاندیدهای شغلی که در قالب مهارت های نرم، باعث ارتقای کیفیت کار شما می شوند را استخدام کنید.حتماً سؤالات مناسب را در طول مصاحبه بپرسید تا مشخص شود که آیا کارمندان جدید شما مهارت هایی مانند: ارتباط، کار تیمی، تفکر انتقادی، سازگاری، و رهبری و بسیاری دیگر را دارند یا خیر.

2. چگونه می توان مهارت های نرم را آموزش داد؟

تشویق کارمندان به یادگیری مهارت های نرم نه تنها به آنها کمک می کند بلکه می تواند کسب و کار شما را بهبود بخشد. شما می توانید از طریق مربیان و جلسات راهنمایی یا برگزاری کارگاه های آموزشی برای کارمندان خود مهارت های نرم را به آنها آموزش دهید.

3. چگونه می توانید مهارت های نرم را در کاندیدهای شغلی ارزیابی کنید؟

زمان مصاحبه با کاندیدهای شغلی، باید سوالاتی را بپرسید که در سناریوهای واقعی رخ می دهد تا مهارت های نرم آنها را ارزیابی کنید. برای پیدا کردن این اطلاعات از آنها نمونه های خاص را درخواست کنید.

سخن پایانی:

مهارت نرم شامل ویژگی‌های شخصیتی و توانایی‌های ارتباطی لازم برای موفقیت در زمینه شغلی  است.یادگیری مهارت های نرم برای استخدام در موقعیت های شغلی از اهمیت زیادی برخوردار است.زیرا مهارت ‌های نرم نحوه تعامل شما در روابط با مشتری ها و کارمندان را مشخص می‌کند.


مقالات مرتبط:

چگونه ریسک پذیر باشیم

تبدیل شدن به رئیسی برتر و مدیری کارآمد با 21 نکته مدیریتی



از
4
رای