محمد بن علی بن موسی، امام جواد (ع) نهمین امام بزرگوار ما شیعیان می باشند، در این مطلب از سلام دنیا درباره زندگینامه امام جواد، معنی جواد چیست، ولادت امام جواد و کودکی ایشان، کنیه امام جواد (ع)، القاب امام جواد (ع)، ازدواج امام جواد (ع)، همسر امام جواد (ع) کیست، فرزندان امام جواد (ع)، چرا امام جواد باب الحوائج نامیده میشوند، مدت امامت امام جواد (ع)، شهادت امام جواد (ع)، حرم امام جواد (ع)، حدیث امام جواد صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
زندگینامه امام جواد
امام جواد (ع) از امامی هستند که شیعیان به ایشان بسیار متوسل می شوند و این امام بزرگوار نیز کسی را دست خالی راهی نمی کند، زندگی ایشان نیز مانند دیگر امامان با سختی و مصیبت های زیادی همراه بوده است اما امام جواد (ع) با صبر و ایمانی که داشتند هرگز از راه خدا برنگشتند و وصیت پدر خود را انجام دادند.
معنی جواد چیست
جَوَاد در کلمه [جود] به کسی گفته می شود که بسيار سخاوتمند باشد.
ولادت امام جواد و کودکی ایشان
امام جواد (ع) در دهم رجب 195 ق در شهر مدینه منوّره به دنیا آمدند. پدر بزرگوار ایشان امام رضا (ع) و مادر گرامی شان «سبیکه» می باشد امام رضا (ع) او را «خیزران» می نامیدند. امام جواد (ع) تنها چهار ساله بود که با سفر امام رضا (ع) به خراشان و تنها شدن او در مدینه مسئولیت جانشینی ایشان را در مدینه برعهده گرفتند، با نگرانی مردم مدینه امام رضا (ع) از پیامبری حضرت عیسی در سن کم را برای مردم نقل می کردند.
حتما بخوانید: زندگینامه امام رضا (ع) به زبان ساده
کنیه امام جواد (ع)
کنیه هاى امام جواد(ع) :
1. أبوجعفر
2. أبو جعفر الثّانى
3. أبو علىّ
4. ابن الرضا و ابن خلیفة الرضا
5. محمد بن علىّ الثانى
6. سمّى محمد بن علىّ الثانى علیهما السلام التّقىّ لانّه اتقى اللّه عزّوجلّ...
القاب امام جواد (ع)
مهمترین القاب امام جواد (ع) نام های زیر می باشند:
المحمود، المطهر و اطهر الناس. الزّکى، المرتضى، التّقى، القانع، الرّضى، المرضى، الوصى، المختار، المتوکّل، الجواد، المتّقى، المنتجب، العالم الربّانى، الهادى، حبیباللّه، حجّةاللّه، خلیفة الاوصیاء ، خلیفةالنّبیین، خیرةاللّه، الدّاعى الىاللّه، الدّاعى الىالحق، دیّان الدّین، صفىّ اللّه، عبداللّه، نوراللّه، نورالهدى، وارث الائمّه، وارث المرسلین، ولىّاللّه و ترجمان القرآن.
ازدواج امام جواد (ع)
امام جواد (ع) زمان زندگی خود همزمان با خلافت مامون عباسی بوده ، مامون نیز سودای خلافت و امامت داشته و به خاطر اینکه دخترش با امام جواد (ع) ازدواج کند و نوه اش از نسل پیامبر شود تا راه امامت را ادامه دهد افکار پلیدی در ذهن خود داشته اما امام هرگز به ازدواج با دختر مامون، ام فضل راضی نشد.
همسر امام جواد (ع) کیست
همسر امام جواد (ع) زنی پاکدامن به نام با سمانه مغربی بود که ایشان کنیز امام نیز بودند و چون از زنان باتقوای مدینه به حساب می آمدند خداوند او را به عنوان مادر امام هادی (ع) برگزید، امام جواد (ع) از ایشان سه فرزند دارند.
فرزندان امام جواد (ع)
فرزندان امام جواد (ع) به نام های امام علی النقی(ع)، موسی مبرقع، حكيمه خاتون، ابو احمد حسين، ابو موسی عمران، فاطمه، خديجه، ام كلثوم می باشند، امام جواد (ع) صاحب هشت فرزند بودند تنها نام سه فرزند اول ایشان مورد تایید تمامی علمای دینی می باشد.
حتما بخوانید: متن حرز امام جواد (ع) و خواص آن
چرا امام جواد باب الحوائج نامیده میشوند
باب الحوائج در لغت به معنی دروازه حاجات می باشد، توسل کردن به امامان معصوم می تواند راهی برای بدست آوردن حاجات باشد، از آنجا که توسل به امام جواد (ع) در بدست آوردن حاجات، برکت و فزونی در رزق و روزی ، شفای بیماری، گشایش امور اقتصادی ، زیاد شدن علم و تسریع در امر ازدواج و ... بسیار سفارش شده است و ایشان با بخشندگی به رفع آنها می پردازند لقب باب الحوائج به ایشان داده شده است.
مدت امامت امام جواد (ع)
امام جواد (ع) با عمر کوتاه 25 ساله خود به 17 سال امامت پرداختند.
شهادت امام جواد (ع)
با دعوت معتصم عباسی عموی ام الفضل همسر امام جواد(ع) در 30 ذیالقعده سال 220 هجری قمری از امام جواد (ع ) که از مدینه به سوی بغداد بیاید و همدستی جعفر پسر مأمون و ام الفضل امام را به شهادت رساندند.
حرم امام جواد (ع)
امام جواد (ع) در کنار مزار پدربزرگش امام موسی کاظم (ع) و در شهر کاظمین آرمیده است ، وجود این دو بزرگوار موجب شد که نام این شهر را کاظمین بنامند.
حدیث امام جواد
1. سه خصلت جلب محبّت میکند: انصاف در معاشرت با مردم، همدردی در مشکلات آنها، همراه و همدم شدن با معنویات.
حتما بخوانید: زندگینامه امام موسی کاظم (ع)
2. سه چیز از کارهای نیکان است: انجام واجبات الهی، ترک و دوری از گناهان، مواظبت و رعایت مسائل و احکام دین.
3. شرایط پذیرش توبه چهار چیز است: پشیمانی قلبی، استغفار با زبان، جبران کردن گناه نسبت به همان گناه حقّ الله و یا حقّ النّاس، تصمیم جدّی بر این که دیگر مرتکب آن گناه نشود.
4. حقیقت ادب و تربیت عبارت است از: دارا بودن خصلتهای خوب، خالی بودن از صفات زشت و ناپسند. انسان به وسیله ادب - در دنیا و آخرت - به کمالات اخلاقی میرسد و نیز با رعایت ادب نیل به بهشت مییابد.
5. همانا بین دو سمت شهر طوس قطعهای است که از بهشت گرفته شده است، هر که داخل آن شود و با معرفت زیارت کند، روز قیامت از آتش در امان خواهد بود.
6. تواضع و فروتنی زینتبخش حسب و شرف، فصاحت زینتبخش کلام، عدالت زینتبخش ایمان و اعتقادات، وقار و ادب زینتبخش اعمال و عبادات و دقّت در ضبط و حفظ آن، زینتبخش نقل روایت و سخن است.
7. کسی که بر مرکب شهوات خویش سوار است (و خودسرانه میتازد) هرگز از لغزش و سقوط رهایی نخواهد داشت.
8. چهار چیز است که شخص را به کار وا می دارد: سلامتی، بی نیازی، دانش و توفیق.
9. مرگ آدمی به سبب گناهان، بیشتر است از مرگش به واسطه ی اجل، و زندگی و ادامه ی حیاتش به سبب نیکوکاری، بیشتر است از حیاتش به واسطه ی عمر طبیعی.
10. با دلها به سوی خداوند متعال آهنگ نمودن، رساتر از به زحمت انداختن اعضا با اعمال است
11. امام جواد (علیه السّلام) از پدرانش نقل مىکند: که حضرت على (علیه السّلام) فرمود: شما که نمىتوانید با مالتان به مردم کمک کنید پس با چهرۀ باز و دیدار خوش آنان را خشنود سازید، زیرا از پیغمبر (صلّى اللّه علیه و آله) شنیدم که مىفرمود: شما که هرگز نمىتوانید در زندگى مردم با اموالتان گشایشى حاصل کنید، پس با اخلاقتان آنان را خوشنود سازید.
سخن آخر
انشاءالله با شناخت از امام جواد (ع) و بهره گیری از نصایح و احادیث ایشان زندگی پررونقی در پیش داشته باشیم و ایشان لطف خود را از لحظات ما دریغ نکنند.
مقالات مرتبط:
زندگینامه امام محمد باقر، از تولد تا شهادت به زبان ساده
زندگینامه امام حسین (ع) از دوران کودکی، ازدواج تا شهادت ایشان