زرتشت کیست؛ زندگینامه زرتشت پیامبر، محل تولد، ازدواج، مرگ و قبر او

زرتشت کیست؛ زندگینامه زرتشت پیامبر، محل تولد، ازدواج، مرگ و قبر او زرتشت کیست؛ زندگینامه اشو زرتشت؛ زرتشت یعنی چه؛ بیوگرافی زرتشت پیامبر ایرانی؛ ازدواج در دین زرتشت، محل تولد و محل دفن؛ زمان و علت مرگ زرتشت ؛ زرتشت در زمان کدام پادشاه بود در سلام دنیا بخوانید.

زرتشت اندیشمند؛ فیلسوف ایرانی است که بعد از برانگیخته شدن اخلاق را در قالب نبرد بین نیک و بد (اهورا مزدا و اهرمن ) به مثابه علت و نیروی اصلی در عالم معرفی کرد. در ادامه این مطلب سلام دنیا می توانید بیشتر با زندگینامه اشو زرتشت اندیشمند و فیلسوف تاریخ؛ محل تولد، ازدواج، مرگ و محل دفن زرتشت پیامبر و زرتشت در زمان کدام پادشاه بود آشنا شوید.

زندگینامه اشو زرتشت اندیشمند و فیلسوف تاریخ

  • نام: زرتشت
  • نام خانوادگی: اسپیتامه 
  • تاریخ تولد: 6 فروردین 1768 پیش از میلاد
  • تاریخ مرگ: 5 دی 1691 پیش از میلاد
  • محل تولد: قبیله سیپتامیان 
  • محل دفن: مزار شریف (افغانستان)
  • پیشه: اندیشمند و فیلسوف و پیامبر ایرانی

زرتشت کیست

زَرْتُشْتْ یا زَرْدُشْتْ اندیشمند، فیلسوف و پیامبر ایران باستان است. که در سن سی سالگی به پیامبری برگزیده شد. او در آموزه های خود نبرد بین نیک و بد ( اهورا مزدا و اهرمن ) را مانند نیروی اصلی در عالم دانست. همانطور که در قسمت بالا هم گفته شد زرتشت مردی خردمند معرفی شده که برای اصلاح جامعه و تزکیه آن، انتخاب شده است او با ایجاد مرز بین خیر و شر، مشتاقانه و شوریده‌ سر مردم را به سر منزل مقصود هدایت کرده و تاثیر شگفت انگیزی بر آنها می گذارد.


حتما بخوانید: زادروز اشو زرتشت پیامبر و فیلسوف تاریخ چه روزی است


بر اساس متون تاریخی و کهن زرتشت جهان هستی را آوردگاه ابدی خیر و شر می‌داند و انسان را موجودی می داند که برای انجام کارهای خود حق انتخاب دارد و موجودی مستقل است. به طور کلی اساس اندیشه‌های زرتشت، دوگانگی خیر و شر و نبرد جاویدان میان آن‌ها است. اهورا مزدا روشنایی مطلق و آفریدگار جهان است و اهریمن شر لایتناهی و نابودکننده آن. 

زرتشت کیست

زرتشت یعنی چه

زرتشت یعنی ستارهٔ درخشان و روشنائی زرین چون زرنت به معنی درخشان و آسترا (نه اشتر) به معنی ستاره است.

بیوگرافی زرتشت پیامبر ایرانی

بر اساس یافته های دین‌پژوهان، محققان و زبان‌شناسان و با استناد متون تاریخی، نظرات متفاوتی درباره زمان زمان تولد زرتشت بیان شده است. اما به هر صورت،این طور به به‌نظر می‌رسد که زرتشت در بازه‌ای زمانی بین هزاره دوم پیش از میلاد تا قرن ششم پیش از میلاد متولد شده است.در گاهشمار ایرانی روز ششم فروردین زادروز زرتشت خورداد یا هودرو نامیده شده است، در این روز به باور جدید زرتشتیان ایران پیامبر ایرانی متولد شده است.نام پدرش "پوروشسب" و نام مادرش "دوغدو" بوده است و اسپیتامه نام خانوادگی زرتشت بوده‌است.

اشو زرتشت در سن بیست سالگی به کوه اشیدرنه ( کوه سبلان )، پناه می‌برد و دور از هیاهو به مدت ده سال تمام، فکر کرده و می‌اندیشید و در اسرار طبیعت غرق شده، با خدای خود راز و نیاز می‌کند تا نهایت در سن سی سالگی به پیامبری برگزیده شد. آیین «مزدیسنا» از تفکرات زرتشت نشت گرفته است و او با گذشت هزاران سال هنوز پیروانی دارد و در کشورمان ایران هم جز یکی از ادیان پذیرفته شده است. برخی از زرتشتیان این روز را جشن می‌گیرند و گرامی می‌دارند. البته در خصوص زندگی زرتشت اطلاعات زیادی در دست نیست.هر چیزی که امروز از او در دست است،با افسانه‌ها ترکیب شده و تفکیک آن از واقعیت سخت است.اما چیزی که مشخص است زرتشت از راستگو ترین و دلیرترین اندیشمندان بود و با مردمان بزدل و ترسویی که در دل کوها پنهان می شدند و یا دیو می پرستیدند به مبارزه پرداخت.


حتما بخوانید: زندگی نامه کورش بزرگ و روز کوروش


زرتشت در زمان کدام پادشاه بود

در مورد پیدایش و ظهور زرتشت هنوز هم ابهامات زیادی وجود دارد اماقدیمی ترین سندی که از زمان زندگی زرتشت در دسترس است مر بوط به خانتوس لیدیایی یا کسانتوس یا زانتوس می‌باشد که در قرن پنجم پیش از میلاد زندگی می کردند و یکی از همراهان هرودوت و معاصر اردشیر یکم است. این سند می‌گوید که زرتشت 600 سال پیش از لشکرکشی خشایارشا به یونان زندگی می کرد. البته بیشتر پژوهشگران طرفدار تاریخ سنتی، مبنای کار را روی مقارن بودن پیامبری زرتشت با پادشاهای گشتاسپ یا ویشتاسپ، پدر داریوش بزرگ قرار داده‌اند.

زرتشت در زمان کدام پادشاه بود

محل تولد زرتشت (زرتشت اهل کجا بود)

درباره محل تولد زرتشت در گات‌ها از قبیله سیپتامیان نام برده شده است که از نام اجداد او  برگرفته شده است؛ جایی که پدر او «پوروشسب» و مادرش «دوغدو» نیز تمام عمر خویش را در آنجا سپری کردند. اما بر اساس نوشته های اوستا، زادگاه زرتشت نیز همچون سایر ایرانیان باستان، «ایران‌ویج» یا سرزمین اقوام آریایی عنوان شده است.

ازدواج در دین زرتشت

ازدواج در دین زرتشت به پنج روش زیر انجام می‌گیرد.

پادشاه زنی:

این ازدواج به این صورت است که پسر و دختر برای اولین بار با رضایت والدین خود با یکدیگر ازدواج کنند.


حتما بخوانید: سخنان و جملات قصار زردتشت در مورد خدا، دروغ


ایوک زنی (یگانه-منحصر به فرد):

یعنی مردی که قصد دارد با تک دختر پدری ازدواج کند.از آنجایی که دختر نمیتواند دارایی خانه پدر را به خانواده دیگر انتقال دهد،پس باید بعد از ازدواج، اولین فرزند پسر خود را به جای فرزند پدرش قرار داده و اموال دارایی را به او بدهد تا مانع از انقراض خانواده پدرش شود. این نوع  زنی را ایوک زنی می‌گویند.

چاکر زنی:

این ازدواج مربوط به زن یا مرد بیوه است که قصد دارد بعد از مرگ همسر اول همسر دیگر انتخاب کند.همسر اول در دین زرتشت مقام پادشاه دارد به همین دلیل همسر دوم مقام چاکر را در مقابل همسر اول دارد.اگر مردی با اجازه همسر اول و به قصد فرزند دار شدن همسر دومی انتخاب کند زن دوم در مقابل زن اول مقام چاکر زنی را خواهد داشت.

خودسر زنی:

یعنی دختر و پسر بالغ پیش از رسیدن به بیست و یک سالگی و بدون رضایت پدر و مادر خود با هم ازدواج کنند، موبد باید صیغه عقد را جاری کند، اما تا زمانی که نارضایتی والدین وجود دارد؛ این زن و شوهر از ارث محروم خواهند ماند. (دختر در شانزده سالگی و پسر در هجده سالگی میتواند با رضایت اولیای خود ازدواج کند).

ستر زنی:

در صورتی که مرد و زنی که با هم ازدواج کردند بچه دار نشوند و بچه ای را به عنوان فرزند خوانده قبول کنند، ازدواج این فرزند مانند قوانین ایوک زنی خواهد بود.

ازدواج در دین زرتشت

ازدواج خواهر و برادر در دین زرتشت

در مورد ازدواج خواهر و برادر در دین زرتشت اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد، برخی اوستاشناسان و زرتشتی‌پژوهان غربی آن را تأیید کرده‌اند. مترجمان متن پهلویِ دین‌کرد (از مهم‌ترین متون پهلوی) هم این موضوع را تایید کرده اند که دین زرتشت مردم را به ازدواج با محارم خود تشویق کرده است که همین موضوع باعث اختلاف در جامعه زرتشتیان شده است. عده ای زیادی که عمده آنها زرتشتی هستند این ازدواج را در دین زرتشت نادرست می دانند و می گویند چنین ازدواجی در ایران باستان و دین زرتشت وجود نداشته و این تنها تهمت های ناروای دشمنان فرهنگ ایران است.


حتما بخوانید: آیین و رسوم دین زرتشت کدام است


زمان مرگ زرتشت

زرتشت در طی جنگی که بین فرمانروای بلخ و سپاه تورانیان رخ داد در سن 77 سالگی از دنیا می رود. در برخی منابع و کتاب‌های جدید، تاریخ درگذشت او 5 دی 1691 پیش از میلاد عنوان شده است، به این روز خورایزد گفته می شود.

زرتشت چگونه کشته شد

گفته شده که زرتشت بعد از اتمام وظیفه رسالت خود، به بلخ سفر می‌کند تا باقی عمر را به تعلیم آموزه‌های مذهبی و ارشاد پیروان بپردازد. در همین حین «گشتاسب کیانی» فرمانروای بلخ به دلیل کینه دیرینه با تورانیان جنگی عظیمی به راه می اندازد و زرتشت پیامبر ایران باستان در این جنگ به‌قتل می‌رسد البته برای این ماجرا سندی وجود ندارد .با این حال پیروان آیین مزدیسنا، روز مرگ زرتشت را پنجم دی‌ماه می‌دانند. این روز که در این آیین آنان «خورایزد» نامیده می‌شود، زمان دعا و نیایش زرتشتیان در پرستشگاه‌ و آدریان است.

زرتشت چگونه کشته شد

قبر زرتشت کجاست

همانطور که در قسمت بالا هم گفته شد زرتشت در بلخ به قتل رسید و در همانجا دفن شد.بر همین اساس قبر زرتشت در استان بلخ افغانستان و در شهر مزار شریف واقع شده است.البته بر اساس باور مذهب شیعه آنجا مقبره حضرت علی است، در حالیکه مقبره حضرت علی در عراق واقع است و از نظر تاریخی هرگز حضرت علی به افغانستان سفر نکرده است، و مزار شریف به خاطر نام گذاری شده که مردم می‌دانستند که یک مزار شریفی در شهرشان وجود دارد که برای حفظ آن بایستی یک نام مقدس به آن بدهند.

سخن پایانی:

زرتشت پیامبر ایران ایران باستان و مردی خردمند بود که مردم را از دیو پرستی نجات می دهد. اگرچه درباره زندگی و پیامبری زرتشت افسانه‌سرایی‌ها، اسطوره‌سازی‌های متعددی صورت گرفته و اطلاعات دقیقی یافت نشده اما او در میان دانشمندان علوم دینی و فلاسفه از جایگاه والایی برخوردار بوده است و مردی راستگو معرفی شده است.


مطالب مرتبط:

داستان زندگی حضرت ایوب (ع) و همسرش

داستان حضرت نوح (ع) اولین پیامبر اولوالعزم

داستان حضرت عیسی مسیح ؛ ازدواج، لقب، کتاب و معجزات او



از
6
رای