نماز نفل چیست، چند رکعت دارد؛ طریقه خواندن نماز نفل برای حاجت

نماز نفل چیست، چند رکعت دارد؛ طریقه خواندن نماز نفل برای حاجت نماز نفل چیست و چند رکعت دارد، با طریقه خواندن نماز نفل اهل سنت و شیعه برای حاجت و وقت های نماز نفل و خواص و حدیث پیامبر در مورد نماز نفل در سلام دنیا آشنا شوید.

خواندن نماز های مستحبی در کنار نمازهای واجب از ثواب فراوانی برخوردار می باشند، در این مطلب از سلام دنیا درباره نماز نفل چیست؟ نماز نفل چند رکعت دارد، وقت های نماز نفل، نماز نفل حاجت، آموزش خواندن نماز نفل، خواص نماز نفل، طریقه نماز نفل اهل سنت، حدیث پیامبر در مورد نماز نفل صحبت کرده ایم، با ما همراه باشید.

نماز نفل چیست

نماز نفل که از نمازهای مستحبی می باشند خواندنشان در زمان های مشخص تاکید شده است اما اگر شخصی آن را در زمان خاص خودش نخواند و قضا شد خواندن نماز قضای آن واجب نمی باشد. علمای دینی اهل سنت، این نماز‌ها را بر طبق سیره زندگی رسول اکرم (ص) سفارش کرده‌اند و نمازهای بسیاری برای خواندن معرفی کرده اند که معروفترین آنها نماز‌های تحیه المسجد، اوابین، تحیه الوضو و صلاه التسبیح می باشند.


حتما بخوانید: فواید نماز خواندن برای جسم و روح


نماز نفل چند رکعت دارد

نماز نفل 12 رکعت دارد که خواندن آنها به سفارش و تشویق پیامبر (ص) و صحابه ایشان می باشد، خواندن 12 رکعت بعد از نمازهای واجب سفارش شده می باشد، که 2 رکعت قبل از فجر ، 4 رکعت قبل ظهر ، 2 رکعت بعد از ظهر، 2 رکعت بعد از مغرب - 2 رکعت بعد از عشا خوانده می شود.

نماز نفل چند رکعت دارد

وقت های نماز نفل

البته خواندن نمازهای نفل زمان خاصی ندارند و هر زمان به خواندن این نمازها می توانید روی آورید، اما سه زمان وجود دارد که نباید در آن لحظات نماز نفل به جای آورید زیرا نه تنها ثوابی ندارد بلکه مکروه می باشد، یکی در لحظه طلوع خورشید می باشد، دیگری در زمانی که خورشید در میانه آسمان قرار دارد یعنی پیش از نماز ظهر و زمان سوم نیز وقتی است که خورشید در حال غروب کردن می باشد.

نماز نفل حاجت

از امام صادق (ع) چنین نقل شده است که برای روا شدن حاجت خود به رسول خدا(ص) توسل کرده و دو رکعت نماز به این شکل بخوانید و به ایشان هدیه کنید؛

1. ابتدا غسل می کنید و مانند نماز صبح دو رکعت نماز می خوانید و بعد از اتمام نماز این دعا را می گویید:

اَللهم انتَ السَّلامُ و منک السَّلامُ و الیک یرجع السَّلامُ.

بارپروردگارا ! تویی سلام و از جانب توست سلام و سلام به سوی تو بر می گردد .

اللهم صل علی محمد و آل محمد و بَلِّغ روحَ مُحمدٍ مِنّي السَّلامُ و أَرواحَ الائِمةِ الصادقینَ سَلامی

بار پروردگارا ! بر محمد و آل محمد درود فرست و سلام من را به روح حضرت محمد و ارواح امامان راستگو ابلاغ بفرما

وَاردُد عَلیَّ مِنهُمُ السَّلام وَ السَّلامُ علیهِم و رَحمَتُ الله و برکاته .

و برگردان به من جواب سلام ایشان را . و درود و رحمت خداوند بر آنان

اللهم إِنَّ هاتَینِ الرَّکعَتَینِ هِدیَةٌ مِنّی إلی رَسُولِ الله صلی الله علیه و آله .

باپروردگارا ! این دو رکعت {نماز که خواندم}هدیه ای است از جانب من به سوی رسولت که درود بر او و خاندانش باد .

فأثبِني عَلَیهِما مَا أَمَّلتُکَ وَ رَجَوتُ فیکَ وَ فِی رَسُولـِکَ یا وَلِی المُومِنینَ .

پس برآورده فرما با این دو رکعت آنچه را که امید دارم و از تو از رسولت ای دوستدار مومنین


حتما بخوانید: معجزات نماز جعفر طیار برای ازدواج و حاجت


و سپس به سجده می روی و چهل مرتبه می گویی :

 یَا حَیُّ یَا قَیُّومُ، یَا حَیُّ لَا یَمُوتُ ، یَا حَیُّ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ ، یَا ذَا الْجَلَالِ وَ الْإِکْرَامِ ، یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِین

و سپس چهل مرتبه این دعا را به جانب راست بر زمین و چهل مرتبه نیز به جانب چپ می خوانید. آنگاه سر از سجده بر میدارید و دست را بلند می کنید و چهل مرتبه نیز این دعا را می خوانید. دستها را بر گردن خود می گذارید و التجا می برید با انگشت سبابه چهل مرتبه این دعا را می خوانید.

بعد از اتمام محاسن خود را با دست چپ در دست می گیرید و بانوان دست بر چانه ی خود ی گذارند و در حالت تضرع و زاری می گویید:

یا محمد یا رسول الله اشکوا الی الله و الیک حاجتی و الی اهل بیتک الراشدین حاجتی و بکم اتوجه الی الله فی حاجتی .

آنگاه به سجده رفته و بارها و بارها یا الله می گویید و صل علی محمد و آل محمد وَافعَل بِي کذا و کذا ( و به حای کذا و کذا ) گفته و حاجت خود را می گویید.

 آموزش خواندن نماز نفل

آموزش خواندن نماز نفل

نماز های نفل انواع گوناگونی دارند با نام های متفاوت ، در ادامه به معرفی برخی از آنها می پردازیم:

نماز نفل پیش از نماز عصر

نمازی 4 رکعتی است که پیش از نماز عصر خوانده می شود و یک سلام دارد.

نماز نفل پس از نماز مغرب

نمازی 6 رکعتی است و بعد از نماز مغرب خوانده و مثل نمازهای واجب یومیه می باشد.


حتما بخوانید: نماز غفیله چگونه خوانده می شود


نماز نفل پیش از نماز خفتن

نمازی 4 رکعتی است و قبل از اینکه نماز خفتن (عشا) را بجا بیاورید باید بخوانید. 

نماز نفل پس از نماز خفتن

نمازی 4 رکعتی است که بعد از نماز خفتن (عشا) باید خوانده شود.

نماز تحیه المسجد

نمازی دو رکعتی است که بعد از ورود به مسجد خوانده می شود.

نماز تحیه الوضو

نمازی دو رکعتی است که بعد از انجام وضو خوانده می شود و از سنت‌های پیامبر اسلام(ص) می باشد و فضیلت بسیاری دارد.

نماز تهجد

نمازی 4 رکعتی و حداکثر 12 رکعتی می باشد که در نیمه های شب خوانده می شود در صورت بیدار نشدن در این هنگام می توانید پس از نماز خفتن (عشا) نیز آن را بجا بیاورید.

خواص نماز نفل

نماز خواندن از فضائل زیادی برخوردار است، بطوری که آن را ستون دین نامیدند، نمازهای مستحبی نیز راهیست برای قرابت به خداوند متعال به طوریکه خداوند در قرآن کریم آیه 16 سوره سجده از شب بیداران یاد کرده و می فرماید :«تَتَجافی جُنُوبُهُمْ عَنِ الْمَضاجِعِ یَدْعُونَ رَبَّهُمْ خَوْفاً وَ طَمَعاً وَ مِمَّا رَزَقْناهُمْ یُنْفِقُونَ" از بستر خواب پهلو تهی کنند، پروردگارشان را با بیم و امید بخوانند و از آنچه روزیشان کرده ایم انفاق کنند."

در ثواب خواندن نمازهای نافله، از معصومین (ع) بسیار نقل شده است. همانطور که حضرت باقر العلوم (ع) می فرمایند:" همانا ما به نمازهای نافله امر شدیم تا به واسطه آنها نقص نمازهای واجب جبران شود". 

امام سجاد (ع) نیز فرمودند:" حق تعالی جبران خواهد فرمود نقصان نمازهایتان را به نمازهای نافله. (منتهی الامال، تاریخ امام سجاد(ع))"


حتما بخوانید: فضلیت خواندن دعای هفتم صحیفه سجادیه با معنی


از امام صادق (ع) نیز نقل شده است که: "بر شما باد دوری از تنبلی و کسلی! همانا پروردگار شما مهربان است و چیز کم را سپاس و شکر می گوید. همانا مردی برای رضا و خشنودی خدا دو رکعت نماز مستحبّی به جا می آورد و خداوند به خاطر خواندن همان دو رکعت او را داخل بهشت می کند.(حر عاملی، وسایل الشیعه، 1409ق، ج4، ص44)"

امام هشتم ما شیعیان امام رضا (ع)  نیز در سواب نمازهای نافله فرمودند: "حَسِّنُوا نَوافِلَکُمْ وَ اعْلَمُوا اَنَّها هَدِیَّةٌ اِلَی اللهِ عَزَّوَجَلَّ ؛ نمازهای نافله را زیبا ادا کنید و آگاه باشید که آنها هدیه ای به پیشگاه خدای بزرگ است. (بحارالانوار، ج 87، صفحه 22)"

طریقه نماز نفل اهل سنت

طریقه نماز نفل اهل سنت

نمازهای نفل اهل سنت بسیارند و در این مقاله به معرفی و طریقه خواندن آنها پرداختیم.

حدیث پیامبر در مورد نماز نفل

از پیامبر اکرم (ص) در خصوص نماز نفل در کتاب اصول کافی، جلد 2، صفحه 352 نقل شده است که : قالَ اللّه‏ُ عزوجل :... ماتَقَرَّبَ إلَیَّ عَبدٌ بشیءٍ أحَبَّ إلَیَّ ممّا افتَرَضتُ علَیهِ ، وإنّهُ لَیَتَقَرَّبُ إلَیَّ بالنافِلَةِ حتّی اُحِبَّهُ ، فإذا أحبَبتُهُ کُنتُ سَمعَهُ الذی یَسمَعُ بهِ ، وبَصَرَهُ الذی یُبصِرُ بهِ ، ولِسانَهُ الذی یَنطِقُ بهِ ، ویَدَهُ التی یَبطِشُ بها، إن دَعانی أجَبتُهُ ، وإن سَألَنی أعطَیتُهُ. 

" خداوند عز و جل فرمود :هیچ بنده ‏ای با وسیله‏ ای که نزد من محبوبتر باشد از آنچه بر او واجب کرده‏ ام، به من نزدیک نشد. همانا او با نماز نافله به من نزدیک شود، تا آن جا که او را دوست بدارم و چون دوست ش بدارم، گوش او شوم که با آن بشنود و چشم او شوم که با آن ببیند و زبان او شوم که با آن سخن گوید و دست او شوم که با آن ضربه زند. اگر مرا بخواند، جوابش دهم و اگر از من خواهشی کند، به او بدهم."

سخن آخر

خواندن نماز نفل برای اشخاصی که توانایی حفظ و ادای کلمات را ندارند درست مثل نمازهای یومیه می باشد، پروردگار ارحم الراحمین است و نیت بنده خویش را میداند.


مقالات مرتبط:

روش خواندن نماز امام جواد برای ازدواج، حاجت، ثروت

ارکان نماز چیست و فرق آن با واجبات



از
16
رای