نماز از مهمترین عبادات در اسلام است که تاکید زیادی روی آن شده است. ارکان نماز متعدد است که برخی از آنها واجب و برخی مستحب می باشد. در این مقاله از وب سایت سلام دنیا قصد داریم درباره یکی از ارکان نماز یعنی تشهد، و اینکه تشهد چیست، معنی کلمه تشهد به زبان فارسی و واجبات مربوط به آن مطالبی را بیان کنیم.
تشهد چیست؟
تشهد یکی از واجبات نماز است که در رکعت دوم و رکعت آخر نماز بعد از دو سجده خوانده میشود و در آن به یگانه بودن خدا و حضرت محمد (ص) اقرار و بر پیامبر و خاندان او صلوات فرستاده میشود. البته تشهد از اجزای غیر رکنی است و اگرچه خواندن آن واجب است، اما فراموش کردن آن موجب باطل شدن نماز نمیشود. با این حال اگر قبل از رکوع رکعت سوم به یاد آورده شود باید بنشیند و تشهد را بخواند و در صورتی که بعد از رکوع یادآور شود باید در پایان نماز قضای آن را به اضافه دو سجده سهو به جا آورد.
حتما بخوانید: روش خواندن نماز شب و فضایل و فواید آن
معنی کلمه تشهد
تشهد در فرهنگ لغات و در زبان فارسی به معنی طلب گواهی کردن، شاهد خواستن می باشد.
ذکر تشهد نماز با معنی فارسی
الحَمْدُ للّٰهِ اشْهَدُ انْ لاٰ الٰهَ الَّا اللّٰهُ وَحْدَهُ لاٰ شَریکَ لَهُ
ستایش مخصوص پروردگار است و شهادت میدهم که خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یگانه است و شریک ندارد.
وَاَشْهَدُ انَّ مُحَمَّداً عَبدُهُ وَرَسُولُه
شهادت میدهم که محمد صلی الله علیه و آله بندۀ خدا و فرستادۀ او است.
اللّهُمَّ صَلِّ عَلیٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ
خدایا رحمت بفرست بر محمد و آل محمد.
حتما بخوانید: فضیلت، اعمال و نماز مخصوص لیلة الرغائب
واجبات تشهد نماز
از واجباتی که باید در تشهد باید رعایت شود نشستن به مقدار تشهد و شهادت به توحید و رسالت و صلوات بر پیامبر (ص) و حفظ ترتیب بین اجزای واجب آن (ابتدا توحید، سپس رسالت، سپس صلوات) است.
اگر تشهد فراموش شود
- چنانچه برای رکعت سوم بایستد، ولی قبل از رکوع رفتن یادش بیاید که تشهد را نخوانده است: باید بنشیند و تشهد را بخواند و دوباره بایستد و نماز را ادامه دهد و تمام کند، و بعد از نماز به خاطر ایستادن بیجا، بنا بر احتیاط مستحب، دو سجدهی سهو به جا آورد.
- اگر هنگام یا بعد از رفتن به رکوع رکعت سوم از تشهد یادش بیاید: باید نماز را تمام کند و پس از سلام، برای تشهد فراموش شده دو سجدهی سهو به جا آورد، و احتیاط (واجب) آن است که پیش از سجدهی سهو، قضای تشهد فراموش شده را هم به جا آورد.
سلام نماز چگونه است
سلام بخش پایانی نماز است که بعد از تشهد آخر نماز خوانده میشود. سلام از واجبات غیر رکنی نماز است و در همه نمازها به جز نماز میت خوانده میشود. معنای سلام در آخر نماز امان است، ینی کسی که فرمان پروردگار متعال را اجرا کند و به سنت پیامبر خدا با خضوع عمل کند، از بلایای دنیا و عذاب آخرت در امان میماند. فلسفه سلام به این صورت است که ابتدای نماز به رو کردن به سوی خالق شروع میشود و در پایان نماز بنده از معراج فرود آمده و رو به سوی مخلولقین کرده و به افراد صالح و پرهیزگار سلام میدهد و این نشانه خروج از نماز است.
متن سلام نماز با معنی (آیه سلام نماز)
اَلسَّلامُ عَلَیک اَیُهَا النَّبِیُّ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَکاتُهُ
سلام بر توای پیغمبر و رحمت و برکات خدا بر تو باد.
اَلسَّلامُ عَلَینا وَ عَلی عِبادِ اللَّهِ الصّالِحینَ
یعنی سلام از خداوند عالم بر نمازگزاران و تمام بندگان خوب او.
اَلسَّلامُ عَلَیکمْ وَ رَحْمَةُ اللَّه وَ بَرَکاتُهُ
یعنی سلام و رحمت و برکات خداوند بر شما مؤمنین باد.
فراموش کردن سلام نماز
اگر نمازگزار فراموش کند سلام را به جا آورد و وقتی یادش بیاید که هنوز صورت نماز به هم نخورده و کاری هم که عمداً و سهواً نماز را باطل کند انجام ندهد، مثل رو برگرداندن از قبله، باید سلام را بخواند و نمازش صحیح است.
مقالات مرتبط:
بهترین دعاها برای عزیز شدن نزد دیگران، معشوقه و خانواده شوهر