انشا در مورد معنی ضرب المثل بار کج به منزل نمی رسد

انشا در مورد معنی ضرب المثل بار کج به منزل نمی رسد «بار کج به منزل نمیرسد» از ضرب المثل های عبرت انگیز و با مفهومی عمیق است. این ضرب المثل این مفهوم را برای شنوندگانش تداعی می کند که هیچگاه کسی که از راه نادرست به اهدافش میرسد عاقبت خوشی در انتظار ندارد.

حتما تاکنون ضرب المثل معروف «بار کج به منزل نمی رسد» را شنیده اید. این ضرب المثل در تشویق راستی و درستکاری و در نکوهش افرادی که از بیراهه می روند، گفته می شود. در این مقاله از وب سایت سلام دنیا، قصد داریم تا در مورد معنی و مفهوم ضرب المثل بار کج به منزل نمیرسد توضیح داده و حکایتی در توصیف این ضرب المثل به کار ببریم.

مفهوم و معنی ضرب المثل بار کج به منزل نمیرسد

این ضرب المثل به فراوانی در جملات روزمره افراد استفاده می شود و حتی شعرها و ضرب المثل های مختلفی با معنای مشابه با آن وجود دارد:

  • خشت اول را چو نهاد معمار کج/ تا ثریا می رود دیوار کج
  • از راه برو، از بیراه نرو
  • راه راست، گم شدن ندارد
  • هیچ تقلبی بهتر از راستی نیست
  • تیر اگر راست شود، بر هدف است

حتما بخوانید: آموزش نوشتن مقدمه هایی کوتاه و زیبا برای انشا 


ریشه یابی ضرب المثل بار کج به منزل نمیرسد

  • برای رسیدن به هدف خود باید کارها را به روش درست انجام دهیم و از رفتارها و کارهای ناپسند دوری کنیم، زیرا این کارها نه تنها باعث رسیدن به هدف نمی شود، بلکه ما را از رسیدن به این اهداف باز می دارد.
  • خداوند متعال همواره نظاره گر اعمال ماست و اگر کارهای خوب کنیم، نتیجه خوبی به همراه داشته و انتخاب راه اشتباه نیز نتایج غلط و نامناسبی به همراه دارد.
  • اگر از ابتدا یک مسیر اشتباه را انتخاب کنیم، هرگز به هدف خود نرسیده و دچار مشکل می شویم.

ریشه یابی ضرب المثل بار کج به منزل نمیرسد

داستان ضرب المثل بار کج به منزل نمیرسد (مثل نویسی بار کج به منزل نمیرسد)

«یکی از شاهزادگان شیراز که ارادت خاصی به سعدی داشت، از همسرش نزد سعدی شکایت کرد که هر ساله سه قلو دختر به دنیا می آورد و درمانی برای این مشکل خواست. سعدی برای حل این مشکل یک راه حل ارائه کرد اما این راه حل همه به خصوص شاهزاده خانم را بسیار عصبانی کرد و فرمان اخراج سعدی را از شهر صادر نمود. شیخ بار سفر را بسته و در یک سمت شتر بار زیادی گذاشته و سمت دیگر را خالی گذاشت.


حتما بخوانید: انشا در مورد فصل بهار با مقدمه و نتیجه گیری


سپس خورجین را بر روی الاغ قرار داد، اما چون یک سمت سنگین تر بود، از هر سمت که خورجین را قرار می داد، سنگینی کرده و بر روی زمین می افتاد. شاهزاده خانم از پنجره نظاره گر این ماجرا بود، فریاد زد که «بار کج به منزل نمی رسد». چرا بار را به هر دو سمت الاغ تقسیم نمی کنی تا تعادل برقرار شده و خورجین بر روی زمین نیافتد؟ سعدی در پاسخ شاهزاده گفت: از ترس شما. من راه حلی برای درمان تان ارائه کردم اما شما دستور اخراج من از شهر را صادر کردید». در ادامه این متن حکایاتی از این ضرب المثل معروف را بیان می کنیم:

حکایت اول درباره ضرب المثل بار کج به منزل نمی رسد ( داستانی کوتاه درباره ی بار کج به منزل نمی رسد )

«یکی از اقوام مان همیشه به دنبال به دست آوردن پول زیاد و بی زحمت بود. به یاد دارم که پدرم بارها او را نصیحت می کرد که برای کسب پول زیاد باید تلاش فراوانی کند و بدون زحمت نمی توان یک شبه پولدار شد. اما او به حرف های پدرم توجهی نمی کرد. سپس شروع به جمع کردن پول زیاد از دوست و آشنا با وعده پس دادن پول با سود زیاد به آنها کرد. اما پدرم نگران این مساله بود چون او فقط پول ها را جمع آوری می کرد و برای کار خوبی نیز سرمایه گذاری نمی کرد و اصلا نگران پس دادن پول ها نبود. حتی منابع مناسبی را برای سرمایه گذاری انتخاب نمی کرد. اما اتفاقی که نباید رخ می داد، افتاد و سرمایه گذاری پرخطر او بد از آب درآمد و تمام پول هایی که از اطرافیان با وعده بازگرداندن سود زیاد جمع آوری کرده بود، به هدر رفت. من ناخودآگاه به یاد ضرب المثل «بار کج به منزل نمی رسد» افتادم.


حتما بخوانید: انشا درمورد ضرب المثل "زبان سرخ سر سبز می دهد بر باد" و بازآفرینی آن


حکایت دوم درباره ضرب المثل بار کج به منزل نمی رسد

«در زمان های قدیم در روستایی یک پسر بازیگوش و بدجنس وجود داشت که دستش کج بود و از همه دزدی می کرد و سر همه کلاه می گذاشت. اما هر چقدر هم دزدی می کرد، نه خانه مناسبی داشت و نه حتی غذای خوب برای خوردن و نه لباس مناسبی برای پوشیدن داشت. روزی یک کیسه سکه از یک بازرگان دزدید و در حال فرار از دست سربازان بود. او برای گمراه کردن سربازان پشت یک دیوار مخفی شد تا هم نفسی تازه کرده و هم سربازها از آنجا دور شوند. سپس دست خود را در جبیش کرد تا کیسه سکه را بیرون بیاورد. اما سکه در داخل جیبش نبود. پیرمردی در گوشه دیوار ایستاده و نظاره گر این ماجرا بود. سپس پیرمرد نزد پسر آمد و گفت: «بار کج به منزل نمی رسد».

مثل نویسی «بار کج به منزل نمیرسد»

حکایت سوم درباره ضرب المثل بار کج به منزل نمی رسد

«وقتی کلاس پنجم دبستان بودم، یکی از همکاسی هایمان به اسم یاسمن بدون اینکه درس بخواند، همیشه نمره های خوبی می گرفت. همه ما از این مساله تعجب می کردیم چون که هیچ وقت درس نمی خواند. تصمیم گرفتم تا با او دوست شوم و ببینم که چطور بدون درس خواندن از تمام درس ها نمره خوبی می گیرد. در نهایت در پایان سال تحصیلی و در زمان امتحانات با هم صمیمی شدیم و از او پرسیدم که چطور بدون درس خواندن تمام امتحانات را با نمره خوبی پاس می کند. او به من گفت که سوالات را همیشه در یک قفسه خاص در اتاق مدیریت نگهداری می کنند و او همیشه به طور مخفیانه به آنجا رفته و سوالات را قبل از امتحان پیدا کرده و می خواند. من از این مساله تعجب کردم و گفتم که ممکن است متوجه این کار شوند یا سوالات را در جای دیگری نگهداری کنند، پس بهتر است درس های خود را بخوانی. اما او توجهی نکرد و در این میان اتفاق بدی افتاد. وقتی در حال صحبت کردن بودیم، آبدارچی مدرسه حرف های ما را شنید و به گوش مدیر رساند. مدیر نیز جای نگهداری سوالات را عوض کرد و یاسمن نتوانست درس هایش را پاس کند. من ناخودآگاه به یاد جمله «بار کج به منزل نمی رسد» افتادم».


حتما بخوانید: انشا با موضوع ویروس کرونا


حکایت چهارم درباره ضرب المثل بار کج به منزل نمی رسد

«خانواده ای دارای دو فرزند پسر بودند. یکی از آنها فرزند سالم و درستکاری بود اما دیگری از هر راه و روشی بر سر مردم کلاه می گذاشت و پول جمع می کرد. پدر خانواده سخت بیمار شد و از دنیا رفت. پسر خلافکار تمام اموال پدر را با دوز و کلک به نام خود کرد و هیچ چیز برای برادر و مادرش باقی نگذاشت. برادر درستکار به او گفت: «بار کج به منزل نمی رسد». سال ها از این مساله گذشت و هر دو برادر ازدواج کردند و بردار درستکار در یک نانوایی مشغول به کار بود. اما بردار خلافکار ثروت زیادی جمع کرده بود و دائما در حال مسافرت و خوش گذرانی بود. ناگهان برادر خلافکار بدون هیچ گونه سابقه بیماری، به شدت بیمار گشت و برای درمانش نیاز به پول زیادی بود. او تمام ثروت خود را صرف درمان کرد و دیگر هیچ پولی برایش باقی نماند. حتی با این وجود هم بیماری او به طور کامل درمان نشد. این یک نمونه بارز از «بار کج به منزل نمی رسد» است».

حکایت چهارم درباره ضرب المثل بار کج به منزل نمی رسد! 

نتیجه گیری قصه ما مثل شد، بار کج به منزل نمیرسد

تمام ضرب المثل های فوق نشان می دهند که اگر از راه نادرست و حرام برای رسیدن به اهداف خود استفاده کنید، هرگز موفق نمی شوید و مشکلات زیادی را تجربه خواهید کرد. برای رسیدن به هدف باید صداقت داشته و از راه درست قدم برداشت.

سخن آخر

«بار کج به منزل نمی رسد» از ضرب المثل های عبرت انگیز و با مفهومی عمیق است. این ضرب المثل نشان می دهد که اگرچه برای رسیدن به اهداف خود باید تلاش زیادی کنیم، اما همواره باید صداقت داشته و مسیر صحیحی را برای رسیدن به آن انتخاب کنیم. در واقع انتخاب های نادرست و دروغ و دوز و کلک می تواند ما را از رسیدن به اهداف مان دور کند. آیا نمونه بارزی از معنی و مفهوم ضرب المثل بار کج به منزل نمیرسد را در اطراف خود مشاهده کرده اید؟ تجربه خود را در بخش نظرات زیر با ما به اشتراک بگذارید.


مقالات مرتبط:

5 انشا درمورد صدای زنگ آخر مدرسه زیبا، ساده و روان

مجموعه 5 انشا در مورد باران با مقدمه و نتیجه گیری ساده و زیبا

6 انشا در مورد شانس با مقدمه و نتیجه گیری برای تمامی پایه ها

از
136
رای