روز عشق ایرانی یا همان سپندارمذگان (سپندارمزگان) را می توان معادل روز عشق در فرهنگ غرب یا همان ولنتاین دانست. روز سپندارمذگان به مراتب تاریخی کهن تر از روز ولنتاین دارد و مخصوص ایرانیان باستان بوده و این روز به مناسبت بزرگداشت زن و زمین جشن گرفته می شد. در ادامه این مطلب سلام دنیا درباره تاریخچه، داستان و تاریخ دقیق روز سپندارمذگان در تقویم 1401 بیشتر صحبت خواهیم کرد.
سپندارمذگان روز عشق ایرانی چه روزی است
سپندارمذگان یا جشن اسپندگان یکی از جشنهای ایرانی است که در تاریخ 5 اسفند برگزار میشود و ریشه در شاهنشاهی هخامنشیان دارد. به گفته ابوریحان بیرونی در کتاب آثارالباقیه ایرانیان باستان روز پنجم اسفند را به مناسبت به بزرگداشت زن و زمین جشن می گرفتند. با اینکه اختلاف نظرهای زیادی درباره روز سپندارمذگان وجود دارد اما در گذشته 5 اسفند به مناسبت سپندارمذگان جشن گرفته می شد. اما در تقویم جدید به دلیل اینکه ماه های نیم سال اول 31 روزه هستند بنابراین برخی افراد اعتقاد دارند که سپندارمذگان باید در روز 29 بهمن جشن گرفته شود.
حتما بخوانید: جشن نوسره چیست و چه آداب و رسومی دارد
تاریخ دقیق روز سپندارمذگان در تقویم 1401 چه روز است
تاریخ دقیق روز سپندارمذگان در تقویم امسال شنبه، 29 بهمن 1401 است.
داستان روز سپندارمذگان
در ایران باستان بر خلاف تقویم جدید ما هر ماه 30 روز کامل بوده است و همه ماه ها اسم مخصوص به خود را داشتند و روزهای ماه نیز دارای نامی بودند،مثلا روز اول "روز اهورا" روز دوم، "روز بهمن" (فکر ،سلامت) که اولین صفت خداوند مهربان است ،روز سوم "اردیبهشت" یعنی خوبترین صداقت و پاکی که دوباره از صفت خداوند است، روز چهارم "شهریور" یعنی پادشاهی آرمانی و روز پنجم "سپندار مذ" نام گذاری شده بود.
سپندارمذگان یا اسپندگان، روز باستانی زنان ایرانی با ریشه زرتشتی است که قدمت آن به اولین امپراتوری ایران، امپراتوری هخامنشی می رسد. این روز به Spənta Ārmaiti، آمیشا سپنتا که دامنه "زمین" داده شده است، اختصاص دارد.
حتما بخوانید: جشن سده چیست، تاریخچه و آداب آن
در حقیقت "سپندار مذ" سمبل زمین خاکی بود است یعنی نشر دهنده، فروتن، پاک. چرا که زمین و خاک نماد عشق است زیرا با فروتنی و بدون هیچ چشم داشتی به همه عشق می ورزد، همانند مادری دلسوز و فداکار همه را در دامان پر خیر و برکت خود قرار داده و با عشق و محبت از آنها مراقبت می کند به همین خاطر در فرهنگ و ادب ایران باستان سپندار مذگان نشانه عشق و مهربانی در هر ماه است، که یک بار نام روز و یک بار نام ماه می شد،در صورتی که روز و ماه هم اسم می شدند به این مناسبت جشن و سرور برپا می شد.
در این روز مردان و زنان به هم عشق می ورزیدند و به پاس زحمات و برای نشان دادن عشق و احترام تحفه هایی به هم پیشکش می کردند.زنان در این روز بطور کامل استراحت می کردند و مردان وظایف آنها را عهده دار می شدند.
تاریخچه روز سپندارمذگان (روز عشق ایرانی)
همانطور که در قسمت بالا نیز گفته شد سپندارمذ در فرهنگ باستانی ایرانی سمبل عشق و محبت است و پسوند “گان” نیز به جشن و شادی اطلاق می شود. در جشن سپندارمذگان یا همان روز عشق ایرانی مردان ایرانی برای قدردانی از همسر، مادر و بانوان خود و حتی نزدیکانشان تحفه و هدیههایی آماده میکردند و برای قدردانی از زحمتهایی که در طول یک سال زندگی کشیدند به آنها تقدیم میداشتند. زنان ایرانی علاوه بر دریافت هدیه و پیشکش، در این روز هیچ فعالیتی نداشتند و استراحت میکردند. مردان نیز برای تقدیر و سپاسگزاری از زحمات زنان، تمام وظایف بیرون و داخل خانه را برعهده می گرفتند و از این طریق کارهای زنان را نیز تجربه میکردند. زنان هم با پوشیدن لباس نو در این روز نیز به جشن و شادی می پرداختند و به همه عشق و محبت خود را نثار می کردند.
سخن پایانی:
با زنده کردن جشن ها و آیین های قدیمی می توانیم فرهنگ و آداب و رسوم غنی کشورمان را به سایر کشورهای جهان معرفی کنیم.برگزاری جشن سپندار مذگان که نماد عشق ایرانی است می تواند جایگزین خوبی برای مناسبت هایی مانند ولنتاین باشد که متعلق به فرهنگ ما ایرانیان هم نیست.
مطالب مرتبط:
عکس پروفایل چهارشنبه سوری، آداب، رسوم و غذاهای آن
27 فستیوال معروف دنیا؛ عجیب، جالب و خطرناک ترین جشن های جهان