جوش صورت نوزاد، با جوش که نوجوانان یا افراد بزرگسال می زند، متفاوت است. علت بروز جوش صورت و بدن نوزادان نیز مختلف است. در این مقاله از وب سایت سلام دنیا، علاوه بر بررسی علت جوش صورت نوزاد، راه های درمان جوش صورت و بدن نوزادان را نیز بیان کرده ایم. با ما همراه باشید.
جوش ریز روی بدن و صورت کودک
جوش های ریزی که در صورت نوزادان به وجود می آید با جوش های که روی صورت نوجوانان به وجود می آید، متفاوت است. جوش های صورت نوزادان طبق تحقیقات، ممکن است به علت قارچ ها نه تجمع چربی باشد، جوش های سرسفید روی بینی و گونه نوزادان به طور معمول در عرض چند هفته به خودی و خود از بین می رود و اصلا نیازی به درمان خاص یا استفاده از لوسیون ندارد.
اگزما یا همان بیماری حساسیتی که جز بیماری های پوستی محسوب می شود. در کودکان و نوزدان این بیماری به نام اگزمای سرشتی یا همان«اگزمای آتوپیک یا درماتیت» شناخته می شود.
حتما بخوانید: درباره اگزما درماتیت آتوپیک و علل و علائم آن چه می دانید؟
علت جوش ریز صورت و بدن نوزادن و کودک چیست
عوامل مختلفی در ایجاد جوش و اگزمای صورت نوزادان دخیل هستند:
1. علت جوش صورت نوزاد: عوامل ژنتیک
اختلالات برخی ژن ها می تواند باعث ایجاد جوش در صورت نوزادان شوند.
2. علت جوش صورت نوزاد: عوامل مادرزادی
مثلا نوزادانی که مادران آنها مبتلا به بیماری آتوپی یا زمینه آلرژی دارند نسبت به نوزادانی که پدرشان مبتلا به این بیماری باشند بیشتر در معرض ابتلا به آتوپی می باشند.
3. علت جوش صورت نوزاد: عوامل داخل رحمی
زمانی که جنین در داخل رحم با مواد حساسیت زا، سیگار، الکل و آلاینده ها مواجهه می شوند این مواد می تواند در آینده در بروز حساسیت آنها نقش داشته باشند.
4. علت جوش صورت نوزاد: عوامل محیطی
یکی از مهمترین علت جوش صورت و آتوپی نوزادان، عفونت های میکروبی و ویروسی است که می تواند از طریق دهان و مدفوع یا از راه سیستم تنفسی کودک وارد بدن وی شود. البته نظریه ای در این باره وجود دارد که طبق آن میکروب هایی که از طریق دهان یا مدفوع وارد بدن می شوند باعث تحریک زودهنگام سیستم ایمنی بدن شده و کودک را در برابر حساسیت های آینده حفظ می کند ولی برعکس آن میکروب هایی که از راه سیستم تنفسی وارد بدن کودک می شوند، باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن کودک شده و او را مستعد ابتلا به حساسیت می کند.
5. علت جوش صورت نوزاد: اختلال در تنظیمات ایمنی
این عامل بیشتر مورد توجه پزشکان و محققان است. نوزادانی که با مشکلات سیستم ایمنی درگیر هستند، بیشتر در معرض ابتلا به واکنش های آتوپی هستند.
حتما بخوانید: علائم گرمازدگی نوزادان و کودکان و راه های درمان
انواع جوش های صورت نوزادان و راه های درمان آن
بعضی مواقع ممکن است که جوش صورت نوزادان با سایر بیماری پوستی مانند میلیا اشتباه گرفته شود.
اما این دو با هم متفاوت هستند. جوش صورت نوزاد، جوشهای قرمز رنگ هستند در حالی که در میلیا جوش های سرسفید و بسیار کوچک هستند.روش درمان در هر دو آنها یکسان است فقط کافی است که صورت را بشویید، به مرور زمان جوش ها از بین می روند.
علاوه بر مواردی که عنوان کردیم، ممکن است جوش های دیگری هم روی صورت نوزاد به وجود آید که این نوع جوش ها اغلب باعث خارش و ناراحتی نوزاد شده و امکان دارد به جز صورت در مناطق دیگری از بدن تشکیل شوند. این جوش ها شامل موارد زیر هستند:
1. جوش گرمایی، از انواع جوش صورت و بدن نوزاد
این نوع جوش ها به رنگ قرمز ، مرطوب و کوچک هستند و معمولا زمانی که هوا گرم است ، بر روی بازو، پاها، بالای قفسه سینه، نزدیک پوشک و صورت تشکیل می شود. این نوع جوش ها اغلب باعث خارش می شوند.
2. جوش های پوشک
این نوع جوش ها که قرمز رنگ هستند و بیشتر به علت رطوبت، خارش و کمبود هوا در منطقه پوشک به وجود می آیند. علت بروز این مشکل آن است که پوشک ها خیلی سفت و تنگ هستند یا اینکه پوشک مرطوب به مدت زیادی مانده و تعویض نشده است. همچنین استفاده از نوع خاصی از پوشک، ماده شستشو یا دستمالی که استفاده می کنید ممکن است باعث آزار پوست نوزاد شود.
حتما بخوانید: پوشک سوختگی نوزاد
روش های درمان جوش های پوشک
- برای جلوگیری از بروز این مشکل، تا جایی که ممکن است منطقه پوشک را باز بگذارید تا هوا بخورد.
- به محض اینکه پوشک خیس شد، پوشک را عوض کنید.
- با پارچه لطیفی کودک را تمیز کرده و از اکسید روی استفاده کنید.
3. جوش کلاه گهواره
این نوع برجستگی های قرمز از جوش های صورت کوچکتر هستند و اغلب به رنگ زرد و به شکل پوسته پوسته شدن است و بیشتر و معمولا روی سر نوزاد تشکیل می شود (هرچند در برخی مواقع ممکن است این برجستگی ها به ابرو و قسمت های بالای بدن نوزاد هم برسد.)
درمان جوش های کلاه گهواره:
بهترین درمان برای این نوع جوش ها مراجعه به پزشک است زیرا پزشک متخصص می تواند بهترین راه حل را برای کودک شما ارایه دهد که این درمان ممکن است شامل استفاده از شامپوی مخصوص، روغن بچه یا کرم یا لوسیون خاصی باشد.
4. برجستگی های سفید روی پوست نوزادان (ارزن)
از هر دو نوزادی که به دنیا می آید، برجستگی های سفید ارزن مانندی روی پوست یکی از آنها تشکیل می شود. علت این دانه های سفید بسته شدن غدد چربی است و بیشتر روی بینی و صورت نوزاد ایجاد می شود. بعضی اوقات به این دانه ها آکنه نوزادان می گویند ولی آکنه نوزادان در اثر تغییرات هورمونی به وجود می آید.
روش درمانی برجستگی سفید (ارزن):
درمان و از بین بردن این دانه های سفید آسان است، زمانی که غده های چربی نوزاد در عرض چند روز یا چند هفته باز شود این دانه ها سفید هم ناپدید شده و به درمان خاصی هم نیازی نیست.
5. اگزما نوزاد
در این نوع از جوش ها که ممکن است در واکنش به چیزی به وجود آید، پوست به صورت تکه تکه خشک، پوسته پوسته و قرمز می شوند و اغلب در اطراف گونه ها و در پوست دیده می شود ولی این نوع جوش های بعداز مدتی پخش می شود و به آرنج و پشت زانو هم می رسند، آنها به جوش های پر از مایع تبدیل شده و بعد از مدتی می ترکند.
روش های درمانی اگزما نوزاد
- اول از همه تحریک کننده را تشخیص بدهید و آنها را از نوزاد دور کنید.
- از صابون ها و مواد شوینده ملایم و همچنین کمی مرطوب کننده استفاده نمایید.
حتما بخوانید: آلرژی های (حساسیت) پوستی در نوزادان
بهترین درمان جوشهای صورت نوزاد
- لباس هایی که برای نوزادان استفاده می شود باید از نوع نخی باشد و از لباسهای پشمی و یا لباسهایی که الیاف مصنوعی دارند استفاده نشود.
- حرارت محیط زندگی کودکانی که دچار مشکل پوستی و اگزما شدند باید تنظیم شده و زیاد گرم یا زیاد سرد نباشد.
- از خوردن غذاهایی که باعث خارش یا خشکی پوست نوزاد می شود، پرهیز شود.
- اتاق خواب باید به طور مرتب تمیز شده و جاروبرقی کشیده شود. و ذرات معلقی که در هوا وجود دارد تهویه شده و گردگیری هم با استفاده از دستمال مرطوب انجام شود.
- از دستکاری و فشار دادن جوش خودداری کنید.
- از صابون یا لوسیون در قسمت های آسیب دیده استفاده نکنید.
- استفاده از روش های طبیعی درمان جوش مانند پاک کردن منطقه آسیب دیده با شیر مادر که این روش به روند بهبود و درمان جوش سرعت می بخشد.
- پاک کردن صورت 2 الی 3 بار در روز و جلوگیری از خشک شدن پوست
- استفاده از محصولات مراقبت از پوست ویژه کودکان و پرهیز از محصولات برطرف کننده جوش که مخصوص بزرگسالان می باشد.
- حمام کردن نوزادان مبتلا به اگزما و جوش باید کوتاه و محدود باشد و بلافاصله بعد از استحمام از مرطوب کننده ها و ترمیم کننده های پوستی استفاده شود.
سخن آخر
جوش های صورت نوزادان طبق تحقیقات، ممکن است به علت قارچ ها نه تجمع چربی باشد. برخی از عوامل مختلف از جمله عوامل ژنتیک و اختلال در تنظیم ایمنی بدن؛ از علت جوش ریز روی صورت و بدن نوزاد است. ما همچنین بهترین روش های درمان جوشهای صورت نوزاد را در سلام دنیا، به شما گفتیم. امیدوارم که این مطلب را دوست داشته باشید و از طریق شبکه های اجتماعی با دوستان خود به اشتراک بگذارید. همچنین می توانید سوالات و تجربیات خود را در خصوص جوش صورت نوزاد، در بخش نظرات برای ما بنویسید.
مقالات مرتبط:
ریزش اشک چشم در نوزادان: علل، علائم و درمان خانگی و پیشگیری از آن
خشکی و ترک لب نوزادان و کودکان: علل، درمان های خانگی و پیشگیری از آن