لخته های خون همیشه یک نگرانی جدی هستند، به خصوص در طول بارداری. ایجاد لخته های خون در طول بارداری خطرات یا نگرانی های بیش تری دارد و این به خاطر رشد کودک است. خوشبختانه این مسئله به ندرت پیش می آید و نیازی به نگرانی نیست. با این وجود، اقداماتی وجود دارد که می توانید برای به حداقل رساندن خطر بروز آن در هنگام بارداری استفاده کنید.
لخته خون در دوران بارداری
لخته خون چیست؟
لخته خون زمانی به وجود می آید که بدن شما سلول هایی به نام پلاکت ها را ارسال می کند تا جریان خون را مسدود سازد. به طور معمول، این اتفاق در هنگام بریدگی یا جراحت ناحیه ای از بدن رخ می دهد تا از خون ریزی حاصل از آسیب جلوگیری شود. در دوران بارداری، خون شما با احتمال بیش تری لخته می شود تا از خون ریزی زیاد در حین زایمان جلوگیری کند. با این حال، یک بیماری شناخته شده نام ترومبوز سیاهرگی عمقی (DVT) وجود دارد، و زمانی اتفاق می افتد که لخته ها در پاهای شما یا ناحیه لگنی تشکیل می گردد، این لخته ها می تواند با نگرانی های جدی برای سلامتی شما همراه باشد. خبر خوب این است که راه هایی برای جلوگیری از ابتلا به ترومبوز سیاه رگی عمقی و روش هایی جهت درمان آن وجود دارد. لخته های خون از هر 1000 نفر، تنها 1 یا 2 نفر را تحت تاثیر قرار می دهد، بنابراین هیچ نیازی به نگرانی نیست مگر این که خود را در معرض خطر احساس کنید.
علل لخته شدن خون در طول بارداری چیست؟
تحقیقات انجام شده برخی از علل احتمالی ابتلا به DVT را مشخص کرده است، و مهم است که توجه کنید که آیا در این دسته بندی ها قرار می گیرید یا نه. زنان به احتمال زیاد در سه ماه اول بارداری یا در شش هفته اول پس از زایمان، لخته شدن خون را تجربه می کنند. اگر فکر می کنید ممکن است در معرض DVT باشید، حتماً با پزشک مشورت کنید. شما می توانید در معرض ابتلا باشید اگر:
- شما یا بستگان نزدیکتان قبلاً تجربه DVT داشته اید
- شما سیگار می کشید یا دائماً در معرض دود سیگار هستید
- بیش از 35 سال سن دارید
- اضافه وزن دارید
- در دوران بارداری مسافرت های طولانی می روید
- چند قلو باردارید
- برای مدت طولانی بی تحرک هستید
- عمل سزارین دارید
زنان در طول بارداری نسبت به عوارض احتمالی حساس تر می شوند. اگرچه تشکیل لخته های خون بعید است، اما چند علامت وجود دارد که می تواند احتمال لخته شدن خون را بیش تر کند و عبارتند از:
- تورم یا درد در یک پا
- دردی که هنگام راه رفتن بدتر می شود
- رگ هایی که از حد طبیعی بزرگتر به نظر می رسند
خطرات لخته شدن خون در دوران بارداری چیست؟
ترومبوز سیاه رگی عمقی می تواند به شکل های مختلف روی بارداری شما تاثیر بگذارد:
- لخته های خون در جفت
- حمله قلبی
- سکته مغزی
- آمبولی ریوی، زمانی اتفاق می افتد که لخته های خون پاره می شود و وارد ریه ها می شود
- سقط جنین
چگونه می توان از شکل گیری لخته های خون در دوران بارداری پیش گیری کرد و آن را درمان کرد؟
پیش گیری از DVT مهم است و می توان با رعایت یک سبک زندگی سالم به آن رسید. داشتن فعالیت های مرتب یک فاکتور مهم برای مبارزه با ترومبوز سیاه رگی عمقی است، بنابراین با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید کدام فعالیت ها و تمرینات برای شما مجاز است. ورزش منظم گردش خون را بهبود می بخشد و از تشکیل لخته ها جلوگیری می کند. همچنین خوردن غذاهای سالم از اهمیت زیادی برخوردار است و اگر در حال حاضر سیگار می کشید، باید آن را متوقف کنید. اگر احساس می کنید که در معرض خطر ابتلا به DVT هستید، مهم است که به متخصص خود اطلاع دهید. اگر به DVT مبتلا باشید، به احتمال زیاد با داروی ضد انعقاد که مانع از به آسانی لخته شدن خون می شود، معالجه شوید.
منبع: americanpregnancy