کافئین ماده محرکی است که انرژی را افزایش می دهد و باعث می شود احساس هوشیاری بیشتری کنید. این ماده در سراسر دنیا مصرف می شود و چای و قهوه محبوب ترین منابع این ماده هستند. اگرچه کافئین برای سلامت جمعیت عمومی بی خطر محسوب می شود اما مسئولان بهداشت و سلامت توصیه می کنند که مصرف این ماده را محدود کنید. این مقاله به مقدار کافئینی که می توانید در دوران بارداری مصرف کنید می پردازد.
بررسی مصرف کافئین در دوران بارداری
آیا مصرف کافئین بی ضرر است؟
کافئین برای بسیاری از افراد اثر مطلبوبی بر سطوح انرژی، تمرکز و حتی تسکین میگرن دارد. به علاوه، بعضی از نوشیدنی های دارای کافئین مزیت هایی برای سلامت تان به همراه دارند. اما کافئین می تواند عوارض جانبی منفی را در بعضی موارد ایجاد کند و شاید خطراتی را در طی بارداری به وجود بیاورد.
مزایای بالقوه کافئین برای سلامتی:
مزایای کافئین در مورد افزایش سطوح انرژی و تمرکز ثابت شده است. بررسی ها نشان می دهد که کافئین مغز و سیستم عصبی مرکزی را تحریک می کند که می تواند به بیدار ماندن و هوشیاری ذهنی شدید کمک کند. هنچنین این ماده می تواند در کنار مسکن هایی مانند استامینوفن در درمان سردرد مؤثر باشد. به علاوه، بعضی از نوشیدنی های دارای کافئین حاوی آنتی اکسیدان ها و ترکیبات مؤثری هستند که می تواند از سلول هایتان در برابر صدمات محافظت کند، تورم را کاهش دهد و بیماری های مزمن را دفع کند. چای سبز سرشار از آنتی اکسیدان ها است اما چای و قهوه های دیگر نیز حاوی ترکیبات مهمی هستند.
خطرات بالقوه کافئین برای سلامتی و در دوران بارداری:
کافئین مزیت های بالقوه زیادی دارد اما نگرانی هایی وجود دارد که مصرف این ماده می تواند در دوران بارداری مضرر باشد. زنان باردار کافئین را خیلی آهسته تر دفع می کنند. در حقیقت دفع این ماده می تواند بیشتر از 1.5 تا 3.5 ساعت طول بکشد. همچنین کافئین می تواند از جنین عبور کند و به جریان خون نوزاد وارد شود، این کار نگرانی را افزایش می دهد چون می تواند بر سلامت نوزاد اثر بگذارد. کالج آمریکایی متخصصین زنان و زایمان (ACOG) اعلام کرد که میزان مصرف متعادل کافئین یعنی کمتر از 200 میلی گرم در روز با افزایش خطر سقط جنین غیر عمدی یا تولد زودرس نوزاد مرتبط نیست. اما تحقیق پیشنهاد می دهد که مصرف کافئین بیشتر از 200 میلی گرم هرروز می تواند خطر سقط جنین غیر عمدی را افزایش دهد. به علاوه برخی شواهد نشان می دهد که حتی مصرف کم کافئین می تواند موجب کم وزنی در زمان تولد شود. برای مثال در یک بررسی مشخص شد که مصرف یعنی حدود 50 تا 149 میلی گرم کافئین در روز در طی بارداری با 13 درصد خطر بالاتر کم وزنی در زمان تولد مرتبط بود. با این وجود تحقیقات بیشتری نیاز است. خطر سقط جنین غیر عمدی، کم وزنی در زمان تولد و اثرات ناسازگار دیگر ناشی از مصرف زیاد کافئین در طی بارداری عمدتا نامشخص هستند.
اثرات جانبی منفی دیگر کافئین عبارتند:
- افزایش فشار خون
- تپش قلب
- افزایش اضطراب
- سرگیجه
- بی قراری
- درد شکمی
- اسهال
خلاصه
کافئین می تواند سطوح انرژی را افزایش دهد، تمرکز را بهبود ببخشد و سردرد را تسکین دهد. اما مصرف زیاد آن در دوران بارداری باعث بروز خطراتی مانند افزایش خطر سقط جنین غیر عمدی و کم وزنی در زمان تولد می شود.
توصیه هایی برای مصرف کافئین در زمان بارداری
کالج آمریکایی متخصصین زنان و زایمان توصیه می کند که اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، مصرف کافئین را به 200 میلی گرم یا کم تر محدود کنید. بسته به نوع و روش آماده سازی مقدار مصرف تان معادل حدود 1 تا 2 فنجان قهوه یا حدود 2 تا 4 فنجان چای دم کرده در هر روز می باشد. درکنار محدودیت مصرف کافئین باید به منبع آن هم توجه کنید. برای مثال آکادمی مواد مغذی و رژیم غذایی توصیه می کند که از مصرف نوشیدنی انرژی زا در دوران بارداری خودداری کنید. نوشیدنی های انرژی زا علاوه بر کافئین حاوی مقادیر زیادی افزودنی شیرین یا شیرین سازهای مصنوعی و فاقد ارزش غذایی هستند. این نوشیدنی ها حاوی گیاهان مختلفی از جمله جینسنگ می باشند که برای مصرف زنان باردار بی خطر در نظر گرفته نشده است. علاوه براین، باید در زمان بارداری از مصرف چای های گیاهی مشخصی خودداری کنید ازجمله چای هایی با ریشه کاسنی، ریشه شیرین بیان یا شنبلیله تهیه می شوند.
چای های گیاهی زیر برای مصرف در دوران بارداری بی ضرر گزارش شده اند
- ریشه زنجبیل
- برگ های نعناع کوهی
- برگ های تمشک قرمز (مصرف تان را در سه ماه اول بارداری به یک فنجان در روز محدود کنید)
- بادرنجبویه
مصرف این دمنوش ها به عنوان نوعی درمان گیاهی ایده خوبی است اما قبل از نوشیدن چای های گیاهی در دوران بارداری با پزشگ تان مشورت کنید. به جای آن نوشیدنی های بدون کافئین مانند آب، قهوه بدون کافئین و چای سالم بدون کافئین را مصرف کنید.
خلاصه
در زمان بارداری مصرف کافئین را کم تر از 200 میلی گرم در روز محدود کنید و به طور کل از مصرف نوشیدنی های انرژی زا خودداری کنید. بعضی از چای های گیاهی می توانند برای نوشیدن بی ضرر باشند اما همیشه بهترین کار مشورت با پزشک است.
برخی نوشیدنی های محبوب حاوی کافئین
- قهوه
- چای
- نوشیدنی های غیر الکلی
- نوشیدنی های انرژی زا
- برخی نوشیدنی های دیگر حاوی میزان مختلفی کافئین هستند
میزان کافئین موجود در بعضی از نوشیدنی های حاوی کافئین
- قهوه: 60 تا 200 میلی گرم؛ میزان هر مصرف 240 میلی لیتر
- اسپرسو: 30 تا 50 میلی گرم؛ میزان هر مصرف 30 میلی لیتر
- یربا ماته: 65 تا 130 میلی گرم؛ میزان هر مصرف 240 میلی لیتر
- نوشیدنی های انرژی زا: 50 تا 160 میلی گرم؛ میزان هر مصرف 240 میلی لیتر
- چای جوشانده: 20 تا 120 میلی گرم؛ میزان هر مصرف 240 میلی لیتر
- نوشیدنی های بدون الکل: 30 تا 60 میلی گرم؛ میزان هر مصرف 355 میلی لیتر
- نوشیدنی کاکائویی: 3 تا 32 میلی گرم؛ میزان هر مصرف 240 میلی لیتر
- شیر شکلات: 2 تا 7 میلی گرم؛ میزان هر مصرف 240 میلی لیتر
- قهوه بدون کافئین: 2 تا 4 میلی گرم؛ میزان هر مصرف 240 میلی لیتر
توجه کنید که کافئین در برخی غذا ها هم وجود دارد. برای مثال شکلات می تواند حاوی 1 تا 35 میلی گرم کافئین در هر 28 گرم باشد. یه طور معمول شکلات تلخ کافئین بیشتری دارد. علاوه بر شکلات برخی داروهای مشخص مانند مسکن ها می توانند حاوی کافئین باشند و به طور مکرر به عنوان مکمل مانند قرص کاهش وزن و ترکیباتی قبل از ورزش مصرف شوند. اگر در مورد محتویات کافئین در رژیم غذایی تان نگران هستید مطمئن شوید که با پزشک تان این مشکل را بررسی می کنید.
خلاصه
میزان کافئین در قهوه، چای، نوشیدنی های بدون الکل، نوشیدنی انرژی زا و نوشیدنی های دیگر متفاوت است، مواد غذایی مانند شکلات، داروهای مشخص و مکمل های مختلف اغلب حاوی کافئین هستند.
سخن پایانی
کافئین در سراسر جهان به طور متداول مصرف می شود. مصرف کافئین اثراتی را در افزایش سطوح انرژی، بهبود تمرکز و حتی تسکین سردردها نشان داده است. اگرچه کافئین مزیت هایی دارد اما مسولان بهداشت و سلامت در مورد میزان مصرف در زمان بارداری توصیه کرده اند. بیشتر کارشناسان موافق هستند که اگر میزان مصرف به 200 میلی گرم یا کم تر در روز محدود شود کافئین می تواند در زمان بارداری بی ضرر باشد.
منبع: healthline