علائم فشار خون بالا چیست؛ علت؛ عوارض و درمان فشار خون بالا

علائم فشار خون بالا چیست؛ علت؛ عوارض و درمان فشار خون بالا علائم فشار خون بالا؛ علت فشار خون بالا چیست، عوامل، عوارض و درمان فشار خون بالا و بهترین داروها و انواع قرص فشار خون، ورزش و رژیم غذایی قاتل فشار خون بالا با روش های ساده در سلام دنیا بخوانید.

فشار خون مقدار نیرویی است که خون هنگام عبور از داخل دیواره های رگ ها بر آنها اعمال می کند. هنگامی که این فشار به سطح بالایی می رسد، می تواند منجر به مشکلات جدی سلامتی شود. طبق آمار مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، در ایالات متحده آمریکا تقریبا از هر 3 بزرگسال، 1 نفر به فشار خون بالا مبتلا است، که این میزان معادل با 75 میلیون نفر است. فشار خون بالا یا پرفشاری شریانی در صورت درمان نشدن، منجر به مشکلات وخیم پزشکی از جمله نارسایی قلبی، کاهش بینایی، سکته مغذی، و بیماری کلیوی می شود. در این مقاله سلام دنیا، به بررسی علائم فشار خون بالا و علت بالا رفتن فشار خون و نحوه درمان فشار خون بالا و خظرات و عوارض فشار خون بالا می پردازیم. همچنین به اندازه گیری های فشار خون که مقامات پزشکی آن را طبیعی و یا بسیار بالا می دانند، خواهیم پرداخت.

علت فشار خون بالا چیست

قلب عضله ای است که خون را در سرتاسر بدن پمپاژ می کند. این خون با میزان کم اکسیژن، به سمت ریه ها حرکت می کند، که آن را مجددا از اکسیژن پر کند. قلب پس از آن خون پر از اکسیژن را در سرتاسر بدن پمپاژ می کند تا ماهیچه ها و سلول ها را تامین کند. این عمل پمپاژ باعث ایجاد فشار می شود. اگر شخصی دارای فشار خون بالا است، این بدان معنا است که دیواره شریان ها به طور مداوم تحت فشار بیش از حد قرار دارند.


حتما بخوانید: فشار خون نرمال چیست


می توان علل فشار خون را به دو دسته تقسیم کرد:

  • پرفشاری اولیه (اساسی): این نوع از فشار خون بالا دلیل مشخصی ندارد.
  • پرفشاری ثانویه: یکی دیگر از مشکلات سلامتی است که باعث فشار خون بالا می شود.

اگرچه پرفشاری اولیه (اساسی) هیچ دلیل قابل شناسایی ندارد، شواهد قوی عواملی خاص را با خطر ابتلا به این بیماری مرتبط می کنند.

علت فشار خون بالا

عوامل خطر برای پرفشاری اولیه و ثانویه

1. سن: خطر فشار خون بالا با افزایش سن شخص افزایش می یابد، زیرا انعطاف پذیری رگ های خونی کاهش می یابد.

2. سابقه خانوادگی: افرادی که اعضاء درجه یک خانواده آنها دارای فشار خون بالا بوده اند، با احتمال بیشتری به فشار خون بالا دچار می شوند.

3. پیشینه نژادی: مردم آفریقایی-آمریکایی بیشتر از سایر اشخاص در معرض ابتلا به فشار خون بالا هستند. شدت این فشار خون بالا نیز در مردم آمریکایی-آفریقایی شدیدتر است و این بیماری آنها نسبت به داروهای خاصی کمتر پاسخگو است.

4. چاقی و اضافه وزن: افرادی که چاقی یا اضافه وزن دارند، با احتمال بیشتری به فشار خون بالا دچار می شوند.

5. برخی از جنبه های جنسی: عموما، فشار خون بالا در مردان بالغ شایع تر از زنان بالغ است. با این وجود، بعد از سن 55 سالگی، خطر ابتلا به فشار خون بالا در زنان افزایش می یابد.


حتما بخوانید: درمان قطعی فشار خون بالا با عرقیات گیاهی


6. عدم تحرک بدنی: ورزش ناکافی و داشتن سبک زندگی کم تحرک، خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش می دهد.

7. سیگار کشیدن: مصرف دخانیات باعث باریک شدن رگ های خونی و در نتیجه فشار خون بالا می شود. استعمال سیگار همچنین می تواند میزان اکسیژن خون را کاهش دهد، بنابراین قلب برای جبران آن سریع تر خون را پمپاژ می کند که منجر به فشار خون بالا می شود.

عوامل فشار خون بالا

8. مصرف الکل: مقدار بسیار الکل می تواند به طور چشمگیری فشار خون را بالا برده و و خطر ابتلا به نارسایی قلبی، سکته مغزی و ضربان قلب نامنظم را افزایش دهد.

9. رژیم غذایی نامناسب: بسیاری از متخصصان مراقبت های بهداشتی بیان می کنند که رژیم غذایی سرشار از نمک و چربی، منجر به فشار خون بالا می شود. با این حال، بیشتر متخصصان رژیم غذایی تاکید می کنند که مشکل بیشتر در نوع چربی است نه میزان مصرف آن. منابع چربی گیاهی، مانند آووکادو، آجیل، روغن زیتون و چربی های امگا، سالم هستند. چربی های اشباع شده و چربی ترانس که در منابع غذایی حیوانی و فرآوری شده موجود است، برای سلامتی مضر هستند.

10. کلسترول بالا: بیش از 50 درصد از کل افرادی که به فشار خون بالا مبتلا هستند، کلسترول بالا نیز دارند. یک رژیم غذایی سرشار از چربی های ناسالم می تواند منجر به ایجاد کلسترول در سرخرگ ها شود.

11. استرس روانی: استرس خصوصا هنگامی که مزمن باشد، می تواند تاثیر شدیدی بر فشار خون داشته باشد. این بیماری می تواند در نتیجه عوامل اجتماعی، اقتصادی و روانی ایجاد شود. استرس بیش از حد ممکن است باعث عواملی شود که منجر به فشار خون بالا می شوند، مانند مصرف بیشتر الکل.

12. دیابت: مبتلایان به بیماری دیابت با احتمال بیشتری به فشار خون بالا مبتلا می شوند. با این وجود، استفاده از انسولین تجویز شده و کنترل مداوم قند خون می تواند خطر طولانی مدت ابتلا افراد با دیابت نوع 1 را به فشار خون بالا  کاهش دهد. اشخاص مبتلا به دیابت نوع 2، در اثر میزان بالا قند خون در بدن، و عوامل دیگر از جمله برخی داروهای خاص، بیماری های مربوط به قلب و عروق، و اضافه وزن یا چاقی، در معرض ابتلا به فشار خون بالا هستند.


حتما بخوانید: درمان خانگی دیابت نوع دو با بهترین داروهای گیاهی


13. بارداری: زنان باردار، نسبت به زنان هم سن خود که باردار نیستند، بیشتر در معرض ابتلا به فشار خون بالا قرار دارند. پره اکلامپسی، نوعی اختلال مربوط به جفت است که می تواند فشار خون را تا میزان خطرناکی افزایش دهد.

14. وقفه تنفسی در خواب یا آپنه خواب: نوعی اختلال خواب است که تنفس افراد در هنگام خواب متوقف می شود که می تواند منجر به فشار خون بالا شود.

آپنه خواب از علل فشار خون بالا

نشانه ها و علائم فشار خون بالا

بیشتر افراد مبتلا به فشار خون بالا، هیچ گونه علائمی ندارند. به همین دلیل اغلب مردم آن را «قاتل خاموش» می نامند. با این وجود، هنگامی که فشار خون به حدود 180/ 120 میلی لیتر جیوه (mm Hg) برسد، (18 روی 12) منجر به بحران فشار خون بالا می شود که یک وضعیت اورژانسی پزشکی محسوب می شود. در این مرحله، علائم به شرح زیر هستند:


حتما بخوانید: درمان اورژانسی فشار خون بالا در خانه با 5 نکته ساده و سریع


  • سردرد
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • سرگیجه
  • تاری یا دوگانه دیدن
  • خون دماغ
  • تپش قلب
  • تنگی نفس

هرکس که این علائم را تجربه می کند، باید فورا به پزشک مراجعه کند. کودکان مبتلا به فشار خون بالا می توانند علائم و نشانه های زیر را داشته باشند:

  • سردرد
  • خستگی
  • تاری دید
  • خون دماغ
  • فلج بل که ناتوانی در کنترل عضلات صورت در یک سمت بدن است.

نوزادان و کودکان خردسال با فشار خون بالا ممکن است علائم زیر را تجربه کنند:

  • اختلال رشد کودک
  • تشنج
  • تحریک پذیری
  • بی حالی
  • پریشانی تنفسی

افرادی که فشار خون بالا در آنها تشخیص داده شده است، باید مرتبا فشار خون خود را کنترل کنند. افرادی که فشار خون آنها در محدوده طبیعی است، باید حداقل یک بار در هر 5 سال فشار خون خود را کنترل کنند، اگرچه هر شخصی که برخی از این فاکتورهای خطر فوق را دارد، باید معاینات مکرر داشته باشد.

علائم و نشانه های فشار خون بالا

عوارض جانبی فشارخون بالا

بدون اقدامات درمانی یا کنترل، فشار بیش از حد به دیواره های شریان می تواند منجر به آسیب به رگ های خونی شود، که نوعی بیماری قلبی عروقی است. این پدیده همچنین می تواند منجر به آسیب به برخی ارگان های اصلی بدن شود. میزان آسیب به شدت پرفشاری خون و اینکه تا چه زمانی بدون درمان باقی می ماند، بستگی دارد.

عوارض احتمالی فشار خون بالا به صورت زیر است:

  • سکته مغزی
  • حمله قلبی و نارسایی قلبی
  • لخته شدن خون
  • آنوریسم
  • بیماری کلیوی
  • باریک یا ضخیم شدن و یا پارگی رگ های خونی در چشم ها
  • سندرم متابولیک
  • مشکلات عملکرد مغز و حافظه

حتما بخوانید: علت آنوریسم مغزی چیست


روش های درمان فشار خون بالا

درمان فشار خون بالا به عوامل مختلفی از جمله شدت و خطرات مرتبط با آنها در ایجاد بیماری های قلبی و عروقی و یا سکته مغزی بستگی دارد. با افزایش فشار خون، پزشک درمان های مختلفی را توصیه می کند:

اندکی افزایش فشار خون: پزشک ممکن است برخی تغییرات شیوه زندگی را برای اشخاصی که اندکی فشار خون بالا دارند و با احتمال کمتری به بیماری های قلبی عروقی دچار می شوند، پیشنهاد نماید.

فشار خون نسبتا بالا: اگر فشار خون به طور معقول بالا باشد، و پزشک معتقد باشد که احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی در طی 10 سال آینده بیش از 20 درصد است، آنها احتمالا دارو تجویز کرده و تغییراتی در سبک زندگی را پیشنهاد می کنند.

فشار خون شدیدا بالا: اگر سطح فشار خون 180/120 میلی لیتر جیوه و یا بالاتر از این مقدار است، این یک بحران فشار خون بالا محسوب می شود. ممکن است یک تغییر فوری در دوز یا نوع دارو نیاز باشد.

عوارض جانبی فشار خون بالا و روش درمان آن

1. تغییرات سبک زندگی

در سال 2017، انجمن قبل آمریکا (AHA)، دستورالعمل هایی را برای تعیین شیوه زندگی ارائه داد که می تواند به کاهش فشار خون کمک کند. قبل از معرفی آنها، درباره هرگونه تغییر در برنامه ریزی شیوه زندگی با یک متخصص بهداشت صحبت کنید.

2. ورزش منظم

بر اساس یک مطالعه قدیمی در مجله فشار خون، قدم زدن به مدت 30 دقیقه و برای 3 یا 4 روز در هفته معمولا میزان فشار خون اشخاص را 4 میلی لیتر جیوه کاهش می دهد. اشخاص باید خیلی زود پس از شروع یک فعالیت ورزشی اثرات مثبت آن را مشاهده کنند. فشار خون معمولا طی 2 تا 3 هفته بهبود می یابد، به ویژه برای افرادی که تازه این سبک زندگی فعالانه را انتخاب کرده اند.

شخص باید قبل از شروع هر فعالیت فیزیکی یا بدنی، با پزشک خود مشورت کند و اطمینان حاصل کند که این ورزش ها متناسب با نیازهای آنها و وضعیت سلامتی آنها است. وزرش هنگامی که منظم باشد، تاثیر بیشتری دارد. به عنوان مثال، ورزش در آخر هفته ها و نداشتن هیچ گونه فعالیتی از شنبه تا پنج شنبه تاثیر بسیار کمتری در مقایسه با وزرش به صورت هر یک روز در میان خواهد داشت.

3. کاهش وزن

مطالعات نشان داده اند که حتی کاهش وزن متوسط بین 2.250 تا 4.5 کیلوگرم می تواند سهم قابل توجهی در کاهش فشار خون بالا داشته باشد. افرادی که اضافه وزن دارند، باید هدف خود را رسیدن به وزن های سالم تر قرار دهند. در نتیجه احتمالا فشار خون کاهش می یابد. کاهش وزن همچنین می تواند اثربخشی داروهای فشارخون را بهبود ببخشد. دستیابی به وزن سالم بدن مستلزم ترکیبی از ورزش، یک رژیم غذایی سالم و حداقل 7 ساعت خواب با کیفیت مناسب در هر شب است. همچنین یادداشت کردن غذای مصرفی روزانه می تواند اثربخشی یک برنامه کاهش وزن را بهبود بخشد.


حتما بخوانید: بهترین رژیم غذایی لاغری برای کاهش وزن سالم و اصولی


4. تکنیک های آرامش بخش

برخی از مطالعات با کیفیت پایین نشان داده اند که برخی از تکنیک های آرامش بخش از جمله یوگا، مدیتیشن و یا تنفس هدایت شده می تواند تاثیر کوتاه مدت و کمی بر فشار خون داشته باشد. انجمن قلب آمریکا با صدور بیانیه ای اعلام کرد که شواهد کمی برای حمایت از برخی کارایی های روش مراقبه (مدیتیشن) در کاهش فشار خون وجود دارد. مطالعه ای در سال 2014، برخی از شواهد کم کیفیت در حمایت از یوگا به عنوان راهی برای کنترل فشار خون بالا را یافت. با این حال، نویسندگان خاطر نشان كردند كه یوگا بیشتر از ورزش منظم برای فشار خون بالا مفید نیست. تکنیک های آرامش بخش می تواند در مراحل اولیه ابتلا به فشار خون بالا موثر باشد.

روش های درمان فشار خون بالا

5. خواب

اگرچه افزایش خواب به تنهایی نمی تواند فشار خون بالا را درمان کند، اما کمبود خواب و کیفیت پایین خواب رابطه قوی با فشار خون بالا دارد. تجزیه و تحلیل داده های سال 2015 از ارزیابی ملی بهداشت کره نشان داد که فشار خون بالا در بین شرکت کنندگان با کمتر از 5 ساعت خواب در هر شب به طور قابل توجهی شایع تر است. با این حال، اگرچه بهبود خواب ممکن است به درمان های فعال فشار خون بالا کمک کند، اما یک راه درمان مستقل نیست.

6. داروهای درمان فشار خون و عوارض آنها

در ادامه برخی از رایج ترین داروها برای درمان فشار خون بالا ارائه شده است. ممکن است برخی از افراد به ترکیبی از چندین داروی مختلف احتیاج داشته باشند.

الف: مهار کننده های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین و عوارض آن

مهار کننده های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین (ACE)، برخی از هورمون های تنظیم کننده فشار خون مانند آنژیوتانسین II را مسدود می کنند. آنژیوتانسین II باعث انقباض عروق و افزایش حجم خون و در نتیجه افزایش فشار خون می شود. افرادی با سابقه بیماری قلبی، زنان باردار، و افراد با بیماری هایی که در خون رسانی به کلیه اثر می گذارد، نباید از مهارکننده های ACE استفاده نمایند. پزشک ممکن است برای تعیین اینکه شخص به هر نوع بیماری کلیوی دچار است، درخواست آزمایش خون بدهد. مهارکننده های ACE می توانند خون رسانی به کلیه ها را کاهش داده و تاثیر آنها را کم کنند. در نتیجه، آزمایش خون منظم لازم است.

مهارکننده های ACE ممکن است عوارض جانبی زیر را ایجاد کنند، که معمولاً پس از چند روز برطرف می شوند:

  • سرگیجه
  • خستگی
  • ضعف
  • سردرد
  • سرفه خشک مداوم

حتما بخوانید: علت سرفه های خشک طولانی مدت و مداوم چیست


اگر عوارض جانبی آن برای شخصی بسیار ناخوشایند و یا طولانی مدت بود، پزشک می تواند آنژیوتانسینوژن II را به جای آنتاگونیست تجویز نماید. عوارض جانبی آن در داروی جایگزین کمتر است، اما ممکن است منجر به سرگیجه، سردرد و افزایش سطح پتاسیم خون شود.

داروهای درمان کننده فشار خون بالا

ب: مسدودکننده های کانال کلسیم

اثر اولیه مسدودکننده های کانال کلسیم (CCBs)، کاهش سطح کلسیم در رگ های خونی است. کاهش میزان کلسیم، باعث آرامش عضله صاف عروقی می شود. ماهیچه ها با شدت کمتری منقبض شده و در نتیجه رگ ها عریض تر شده و منجر به کاهش فشار خون می شود. افرادی با سابقه بیماری قلبی، بیماری کبد و یا مشکلات گردش خون، نباید CCBs مصرف کنند. افرادی که از CCBs استفاده می کنند، ممکن است عوارض جانبی زیر را تجربه کنند که معمولاً پس از چند روز برطرف می شوند:

  • قرمزی پوست معمولا بر روی گونه ها یا گردن
  • سردرد
  • تورم مچ پا و پا
  • سرگیجه
  • خستگی
  • جوش پوستی
  • در موارد نادر تورم شکم

پ: دیورتیک های تیازیدی

دیورتیک های تیازید در کلیه ها به دفع سدیم و آب کمک می کنند، در نتیجه حجم و فشار خون کاهش می یابد. این داروها اغلب اولین انتخاب پزشکان در داروهای فشار خون بالا هستند. دیورتیک های تیازیدی ممکن است عوارض جانبی زیر را به همراه داشته باشند که برخی از آنها ممکن است ادامه دار باشد:

  • پتاسیم کم خون، که می تواند بر عملکرد کلیه و قلب تاثیر بگذارد.
  • پیش دیابت
  • اختلال نعوظ

حتما بخوانید: علت اختلال نعوظ چیست و درمان آن


افرادی که دیورتیک های تیازید مصرف می کنند، باید به طور مرتب آزمایش خون و ادرار انجام دهند تا قند خون و سطح پتاسیم آنها کنترل شود. افراد بالای 80 سال، ممکن است نیاز به مصرف اینداپامید (Lozol) داشته باشند، که یک نوع دیورتیک تیازید است که خطر مرگ در اثر سکته مغزی، نارسایی قلبی و برخی دیگر از بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد.

دیورتیک های تیازیدی، داروی درمان کننده فشار خون بالا

ج: مسدودکننده های بتا

مسدودکننده های بتا زمانی برای درمان فشار خون بالا بسیار محبوب بودند. امروزه، اشخاص بیشتر هنگامی از آنها استفاده می کنند که سایر درمان ها موثر نبوده باشد. مسدود کننده های بتا ضربان قلب را کند کرده و نیروی ضربان قلب را کاهش می دهند و باعث افت فشار خون می شوند.

این داروها ممکن است عوارض جانبی زیر را ایجاد کنند:

  • خستگی
  • سردی دست و پا
  • ضربان قلب آهسته
  • حالت تهوع
  • اسهال

عوارض جانبی زیر نیز ممکن است رخ دهد، اما کمتر مشاهده می شود:

  • خواب آشفته
  • کابوس ها
  • اختلال نعوظ

مسدودکننده های بتا اغلب داروهایی استاندارد برای بروز بحران فشار خون بالا هستند.

د: مهارکننده های رنین

آلیسکیرن (تکتورنا، راسیلز)، میزان تولید رنین را کاهش می دهد. رنین آنزیمی است که کلیه ها تولید می کنند. رنین نقش مهمی در تولید آنژیوتانسین I دارد که پروتئینی است که بدن آن را به هورمون آنژیوتانسین II تبدیل می کند. این هورمون رگهای خونی را تنگ کرده و فشار خون را بالا می برد. آلیسکیرن تولید آنژیوتانسین I متوقف کرده تا سطح هر دو آنژیوتانسین I و II را کاهش دهد. این کار باعث عریض شدن رگ های خونی می شود در نتیجه فشار خون را کاهش می دهد. از آنجایی که این دارو نسبتاً جدید است، متخصصان مراقبت های بهداشتی هنوز در حال تعیین مصرف و دوز بهینه آن هستند.

آلیسکیرن ممکن است عوارض جانبی زیر را داشته باشد:

  • اسهال
  • سرگیجه
  • علائمی مانند آنفولانزا
  • خستگی
  • سرفه

حتما بخوانید: چه چیزی منجر به سرگیجه بعد از غذا خوردن می شود؟


برای بررسی اثرات تداخلات دارویی، خواندن بسته بندی هر دارویی ضروری است.

مهار کننده رنین، داروی درمان فشار خون بالا

7. رژیم غذایی

کنترل رژیم غذایی می تواند راهی موثر برای پیشگیری و درمان فشار خون بالا باشد. یک رژیم غذایی سالم و متعادل شامل مقدار زیادی میوه و سبزیجات، روغن های گیاهی و امگا و کربوهیدرات ها با کیفیت مناسب و تصفیه نشده است. افرادی که محصولات حیوانی را در رژیم غذایی خود قرار می دهند، باید تمام چربی های آن را از بین برده و از مصرف گوشت های فرآوری شده خودداری کنند.

8. کاهش مصرف نمک

سازمان بهداشت جهانی (WHO) اکیداً توصیه می کند که کشورهای عضو آنها برای کاهش مصرف نمک در کل کشور خود، اقدامات فعالی را انجام دهند. کاهش مقدار نمک به میزان 3 گرم در روز می تواند تأثیرات عمیقی بر سلامت قلب و عروق داشته باشد و فشار خون سیستولیک را 5.6 میلی متر جیوه در افراد مبتلا به فشار خون بالا کاهش دهد. انجمن قلب آمریکا توصیه می کند که مصرف نمک در روز به کمتر از 2300 میلی گرم (mg) در روز کاهش یابد. با این هدف که در نهایت این مقدار به 1500 میلی گرم کاهش یابد. در حال حاضر مردم آمریكا به طور متوسط روزانه بیش از 3400 میلی گرم سدیم مصرف می كنند. افرادی مانند ورزشکاران که معمولا مقدار بسیاری سدیم در اثر عرق کردن از دست می دهند، نیازی به کاهش میزان نمک مصرفی خود به همان مقدار ندارند.

کاهش مصرف نمک از راه های درمان فشار خون بالا

9. رژیم غذایی دش (DASH)

موسسه ملی بهداشت (NIH) برای کنترل فشار خون روشی از مصرف غذاها با نام رژیم غذایی دش را طراحی کرده است. انجمن قلب آمریکا نیز این رژیم غذایی را به افراد با فشار خون بالا توصیه می کند. رژیم غذایی دش بر خوردن گیاهان به ویژه میوه ها، سبزیجات، آجیل، دانه ها، لوبیا و لبنیات کم چرب تاکید دارد.

گروه های غذایی  تعداد وعده های هفتگی برای افرادی که 1600 تا 3100 کالری در روز مصرف می کنند تعداد وعده های هفتگی برای افرادی که 2000 کالری در روز مصرف می کنند
محصولات دانه ای و دانه ها  6-12 7-8
میوه ها  3-6 3-5
سبزیجات  4-6 4-5
غذاهای لبنی کم چرب یا فاقد چربی 2-4 2-3
گوشت، ماهی یا مرغ بدون چربی 1.5-2.5 2
آجیل، دانه و حبوبات 3-6 4-5
چربی ها و آب نبات 2-4 محدود

افرادی که از این رژیم غذایی تبعیت می کنند، باید اطمینان حاصل کنند که هر روز سه غذای کامل تشکیل شده از غلات مصرف می کنند. این طرح در اصل از «هرم» مواد غذایی سالم استفاده می کند، که با دانه ها و میوه ها و  سبزیجات، پایه و اساس رژیم غذایی را تشکیل می دهد و چربی ها، شیرینی ها و گوشت ها در بالای هرم قرار گرفته اند، که نشان دهنده مصرف بسیار کمتر آنها است.

10. الکل

برخی از مطالعات نشان می دهد که مصرف الکل به کاهش فشار خون کمک می کند، در حالی که برخی دیگر معکوس آن را گزارش می دهند. در مقادیر کم، الکل ممکن است فشار خون را کاهش دهد. با این وجود، مصرف بیش از حد الکل و حتی مصرف در حد اعتدال ممکن است منجر به افزایش سطح فشار خون شود. افرادی که مرتبا بیش از مقدار متوسط الکل مصرف می کنند، تقریبا همیشه فشار خون بالا را تجربه می کنند.

11. کافئین

بسیاری از مطالعات از رابطه بین کافئین و فشار خون خبر می دهند. آنها نتیجه گیری متناقضی ارائه می دهند، اما قبول دارند که مصرف متوسط کافئین برای افرادی با فشار خون بالا توصیه می شود.

کاهش کافئین از راه های درمان فشار خون بالا

محدوده

هر شخصی که فشار خون او بین 140/90 میلی لیتر جیوه و یا بیشتر برای یک دوره پایدار باشد، دارای فشار خون بالا مرحله 2 است. پزشکان قرائت فشار خون را در یکی از پنج دسته زیر تعریف می کنند:

  • طبیعی: کمتر از 120 /80 میلی لیتر جیوه.
  • بالا: 129-120 / 80 میلی لیتر جیوه. در این مرحله، پزشک به فرد توصیه می کند که سبک زندگی خود را تغییر دهد تا به حد طبیعی فشار خون بازگردد.
  • مرحله 1: 130-139 / 80-89 میلی لیتر جیوه.
  • مرحله 2: بیش از 140 / 90 میلی لیتر جیوه.
  • بحران فشار خون بالا: 180 / 120 میلی لیتر جیوه و یا بالاتر.

در صورت عدم بروز علائم دیگر، فرد در بحران فشار خون بالا ممکن است نیاز به تغییر سریع دارو داشته باشد. در صورت بروز آسیب اعضای بدن، بستری شدن در بیمارستان ممکن است ضروری باشد.

روش تشخیص فشار خون بالا

اندازه گیری فشار خون دارای دو بخش است:

  • فشار سیستولیک: این فشار خون زمانی است که قلب منقبض می شود.
  • فشار دیاستولیک: این فشار خون بین ضربان های قلب است. اگر فشار خون شخص 120 / 80 میلی لیتر جیوه باشد، این بدان معنا است که فشار سیستولیک 120 میلی لیتر جیوه و فشار دیاستولیک 80 میلی لیتر جیوه است.

فشارسنج خون

بیشتر افراد این وسیله را مشاهده می کنند، که شامل یک بازوبند با قابلیت باد کردن است که به دور بالای بازو پیچیده می شود. هنگامی که بازوبند باد می شود، جریان خون را محدود می کند. جیوه یا مانومتر مکانیکی فشار خون را اندازه گیری می کند. پزشک اغلب از فشار سنج خون دستی و یک گوشی پزشکی به طور هم زمان استفاده می کند. با استفاده از فشار سنج دیجیتال، سنسورهای الکتریکی تمام اندازه گیری ها را انجام می دهند.

روش های تشخیص فشار خون بالا

پیشرفت ها در تکنولوژی پوشیدنی، به این معنا است که اشخاص هم اکنون می تواند فشار خون خود را در خانه کنترل کننند. یک بار قرائت فشار خون برای تشخیص فشار خون بالا کافی نیست. فشار خون می تواند در طول روز دچار نوسان شود، و مراجعه به پزشک به دلیل ایجاد استرس و اضطراب ممکن است باعث قرائت فشار خون بالاتر شود. وعده غذایی اخیر نیز ممکن است به طور موقت بر خواندن فشار خون تاثیر بگذارد.

از آنجا که تعریف فشار خون بالا به صورت «بالا رفتن فشار خون به طور مکرر» است، یک متخصص بهداشت و درمان باید در طی یک دوره ثابت، چندین قرائت انجام دهد. آنها ممکن است هر هفته سه اندازه گیری جداگانه انجام دهند. اغلب، قبل از این که پزشک تشخیصی را تصدیق کند، نظارت بیش از این ادامه می یابد. افرادی با فشار خون بسیار بالا و یا آسیب به ارگان های اساسی بدن باید سریعا تشخیص داده شوند تا بتوانند درمان سریع را انجام دهند. آسیب ارگان های اصلی، به مفهوم آسیب به اندام های اصلی است که سیستم گردش خون مستقیما از آنها تغذیه می کند، مانند قلب، کلیه ها، مغز و چشم ها.

اختلال کلیه: اگر فرد با فشار خون بالا، همچنین مبتلا به عفونت دستگاه ادراری (UTI) باشد، یا به طور مکرر ادرار می کند، یا درد در کنار شکم را گزارش می کند، می تواند به اختلال کلیه دچار شده باشد. اگر پزشک وقتی یک گوشی پزشکی را در گوشه شکم قرار می دهد، صدای حرکت شدید خون را بشنود، این می تواند نشانه ای از تنگی باشد. تنگی بیماری تنگ شدن رگی است که به کلیه خون رسانی می کند.


حتما بخوانید: برای عفونت ادراری چی بخوریم


آزمایش های اضافی برای فشار خون بالا

پزشک ممکن است آزمایشات زیر را قبل از تایید تشخیص فشار خون بالا انجام دهد.

1. آزمایش خون و ادرار

علت اصلی فشار خون بالا ممکن است عفونت، نقص عملکرد کلیه، مقادیر بالای کلسترول، پتاسیم، یا قند خون باشد. پروتئین یا خون در ادرار ممکن است نشان دهنده آسیب کلیه باشد، در حالی که گلوکز بالا در خون ممکن است به دلیل دیابت باشد.

2. تست استرس ورزش

تست استرس ورزش، آزمایشی است که بیشتر در اشخاص با حد فشار خون بالا انجام می شود. این آزمایش معمولاً شامل پدال زدن روی دوچرخه ثابت یا پیاده روی بر روی تردمیل است. این آزمایش نحوه پاسخ دهی سیستم قلبی عروقی به سوخت و ساز در فعالیت بدنی را ارزیابی می کند. قبل از شروع آزمایش، اعلام ابتلا به فشار خون بالا ضروری است. این آزمایش فعالیت الکتریکی قلب و همچنین فشار خون را هنگام ورزش کنترل می کند. تست استرس ورزشی ممکن است مشکلاتی را نشان دهد که ممکن است هنگام استراحت بدن آشکار نباشند. پزشک ممکن است تصویربرداری پزشکی از خون رسانی قلب و قلب انجام دهد.

تست استرس ورزش از راه های تشخیص فشار خون بالا

3. نوار قلب (ECG)

یک نوار قلب، فعالیت الکتریکی قلب را اندازه گیری می کند. این آزمایش بیشتر در افرادی که خطر بالای ابتلا به بیماری های قلبی مانند فشار خون بالا و بالا رفتن کلسترول را دارند، انجام می شود. متخصصان بهداشت و درمان، نوار قلب اولیه را ضربان قلب پایه می نامند. آنها ممکن است نوار قلب های متوالی را با ضربان قلب پایه مقایسه کنند، تا تغییرات آن را شناسایی کنند، که ممکن است بیماری عروق کرونر یا ضخیم شدن دیواره های قلب را نشان دهد.

4. الکتروکاردیوگرام دینامیک

به مدت 24 ساعت، شخص دستگاه قابل حمل نوار قلب را که از طریق الکترودها به سینه متصل می شود، حمل می کند. این دستگاه می تواند یک مرور کلی از فشار خون در طول روز ارائه دهد و نشان دهد که چگونه این میزان با تغییر در سطح فعالیت تغییر می کند.

5. پژواک‌ نگاری قلب

این دستگاه از امواج مافوق صوت استفاده می کند که قلب را در حال حرکت نشان می دهد. پزشک قادر خواهد بود مشکلاتی از قبیل ضخیم شدن دیواره قلب، دریچه های معیوب قلب، لخته شدن خون و مایع بیش از حد در اطراف قلب را تشخیص دهد.

پژواک نگاری قلب از راهی تشخیص فشار خون بالا

سوال: آیا اگر دچار اضافه وزن باشم، قطعا فشار خون بالا دارم؟

خیر. اگرچه اضافه وزن یک فاکتور خطر فشار خون بالا است، اما شخص می تواند با وجود داشتن  BMI (شاخص حجم بدن) که بالاتر از حد طبیعی است، دارای فشار خون عادی باشد. جی کی فیشر، دارای مدرک پزشکی نماینده نظرات کارشناسان پزشکی ما است. کلیه مطالب دارای جنبه اطلاعاتی است و نباید به عنوان تجویزهای پزشکی در نظر گرفته شود.

نتیجه گیری

فشار خون بالا یک بیماری است که غالبا هیچ علائمی ندارد، اما می تواند منجر به عوارض شدید سلامتی شود. برخی از شرایط اساسی می تواند باعث فشار خون بالا شود، اما علت دقیق سایر موارد مشخص نیست. سن، نژاد، جنسیت، شیوه زندگی، سابقه خانوادگی، بارداری و استرس همگی می توانند در فشار خون بالا نقش داشته باشند و این می تواند خطر سکته مغزی و بیماری های قلبی را افزایش دهد. یک زندگی سالم و یک رژیم غذایی متعادل می تواند به نرمال نگه داشتن فشار خون کمک کند. پزشک تلاش خواهد کرد فشار خون بالا را با توصیه به تغییر در شیوه زندگی، از جمله پیروی از رژیم غذایی دش، و تجویز داروها، کنترل کند.

منبع: medicalnewstoday


مقالات مرتبط:

نحوه مصرف قرص فشار خون کاپتوپریل و عوارض آن

درمان خانگی فشار خون بالا با 7 راهکار ساده و عملی



از
10
رای