فشار خون بالا یا هایپرتنشن وضعیتی است که در ان فشار خون تا سطح خطرناکی افزایش پیدا می کند.در صورتی که این وضعیت درمان نشود می تواند بیماری های قلبی عروقی، حمله قلبی و یا سکته مغزی را در پی داشته باشد. اگرچه مصرف برخی داروهایی مانند دیورتیک ها (ادرار آور) و بتا بلاکرها نقش موثری در کاهش فشار خون دارند، اما روش های درمانی طبیعی نیز (مصرف برخی گیاهان دارویی) می توانند در کنترل فشار خون موثر عمل کنند. در ادامه این مطلب سلام دنیا به درمان فشار خون بالا با گیاهان دارویی، بهترین دمنوش برای فشار خون بالا، درمان قطعی فشار خون بالا با طب سنتی و درمان خانگی فشار خون بالا و سردرد با عرقیات گیاهی و گیاهان مضر برای فشار خون اشاره خواهیم کرد.
درمان فشار خون بالا با گیاهان دارویی
1. درمان فشار خون بالا با گیاه آویشن
نتایج تحقیقات مشخص کرده است که مصرف مکمل های آویشن وحشی در موش های مبتلا به فشار خون بالا می تواند موجب کاهش قابل توجه فشار خون شود. نتایج آزمایشات حیوانی دیگری نیز نشان داد که آویشن ممکن است نقش موثری در کاهش فشار خون و کاهش خطر ابتلا به فشار خون بالا داشته باشد. با این وجود، این نتایج در مورد انسان هنوز مورد بررسی و مطالعه قرار نگرفته است.
حتما بخوانید: علائم فشار خون بالا چیست
2. درمان فشار خون بالا با گیاه پونه کوهی
وجود ماده فعالی به نام کارواکرول در پونه کوهی اثرگذاری قابل توجهی در کاهش فشار خون بالا دارد.علاوه براین، پتاسیم موجود در پونه کوهی نیز نقش موثری در کنترل فشار خون دارد.اگرچه مصرف این گیاه دارویی برای افراد بزرگسال سالم منجر به مشکلی نمی شود اما مصرف بیش از حد آن برای خانمهای باردار و شیرده توصیه نمیشود.به خاطر داشته باشید که مصرف متعادل پونه کوهی برای کنترل فشار خون مناسب است.
روش مصرف: میتوانید از دمنوش یا چای پونه کوهی برای کاهش فشار خون استفاده کنید.
3. درمان فشار خون بالا با گیاه سنبل الطیب
نتایج مطالعات نشان میدهد مصرف گیاه دارویی سنبل الطیب به دلیل خواص آرامبخشی و ضدالتهابی ان می تواند نقش موثری در کنترل فشارهای عصبی و استرس که باعث افزایش ضربان قلب و فشار خون میشوند داشته باشد.مصرف سنبل الطیب نوعی مسکن و آرامبخش طبیعی شناخته شده است که علاوه بر کاهش دردهای عضلانی، کاهش افسردگی و برطرف کردن بیخوابی می تواند در تنظیم و کنترل چربی خون و فشارخون هم تاثیر مثیتی بگذارد.
روش مصرف: میتوانید روزانه تا 10 قطره از عصاره سنبل الطیب را مصرف کنید. همچنین میتوانید دم کرده این گیاه را یک ساعت قبل از خواب میل کنید.
4. درمان فشار خون بالا با گیاه اسطوخودوس
اگرچه برای تایید اثربخشی گیاه اسطوخودوس در کاهش فشار خون هیچ شواهد علمی وجود ندارد،اما برخی از اطبای طب سنتی معتقد هستند ماساژ دادن بدن با عصاره روغنی اسطوخودوس می تواند در کاهش فشار خون بالا مفید باشد. البته نتایج مطالعات منتشر شده در Evidence Based Complementary and Alternative Medicine نشان میدهد که استفاده از این نوع روشهای درمانی به بهبود کیفیت زندگی مبتلایان به پرفشاری خون کمک می کند.
روش مصرف: نوشیدن یک فنجان دمنوش اسطوخودوس برای دو بار در روز را امتحان کنید. همچنین میتوانید هر هفته دو تا سه بار کل بدن را با روغن اسطوخودوس ماساژ دهید.
حتما بخوانید: خواص دمنوش اسطوخودوس برای سلامتی و پوست
5. درمان فشار خون بالا با گیاه دم اسبی
ابتلا به پرفشاری خون می تواند این افراد را در معرض احتباس آب هم قرار دهد.این اختلال که با نام اِدِم شناخته میشود باتاثیر عبور خون در عروق موجب فشار به قلب می شود.از انجایی گیاه دم اسبی یک گیاه مُدر است بنابراین می تواند به دفع مایعات اضافی بدن کمک کند و موجب بهبود وضعیت احتباس آب شود و به این ترتیب فشار خون را نیز کنترل کند.
روش مصرف: میتوانید دم کرده گیاه دم اسبی را روزانه دو تا سه بار میل کنید. البته باید این درمان را هر هفته حداقل سه مرتبه تکرار کنید.
6. درمان فشار خون بالا با گیاه گیاه قاصدک
نتایج چاپ شده در Journal of Alternative and Complementary Medicine نشان می دهد که گیاه قاصدک دارای خواص ادرارآوری است.متخصصان معتقدند که این خاصیت ادرارآوری در کنترل فشار خون نیز مفید است. با این وجود بهتر است اعتدال در مصرف این گیاهان را رعایت کنید.
روش مصرف: میتوانید دمنوش قاصدک را روزانه تا دو فنجان میل کنید.
گل ساعتی
نتایج منتشر شده در مجله Phytomedicine نشان میدهد گل ساعتی برای قرن ها است که در درمان افسردگی، اضطراب و استرس استفاده شده است. این خواص آرامبخشی گیاه گل ساعتی نقش قابل توجهی در کاهش ترشح کورتیزول و آرامش جسم و روح دارد.نتایج بررسیهای متعدد مشخص کرده است که این گیاه با داشتن خواص ضدالتهابی باعث انبساط عروق میشود و این مسئله برای افراد مبتلا به پرفشاری خون مفید است.
روش مصرف: درصورت مواجه با شرایط استرسزا می توانید یک فنجان از دم کرده گیاه دم اسبی میل کنید. به دلیل خواص آرامبخشی این گیاه، بهتر است شبها ان را مصرف کنید.
بهترین دمنوش برای فشار خون بالا
1. بهترین دمنوش برای فشار خون بالا: دمنوش برگ زیتون
برگ زیتون توانایی کاهش قند و فشارخون بالا، کاهش چربی و اسیداوریک خون را دارد.مصرف روزی دو بار دم کرده برگ زیتون می تواند به کاهش فشار خون بالا کمک کد. در روش دیگر می توانید هر روز یک قاشق غذاخوری از این برگ گیاهی را به سالاد خود اضافه کنید.همچنین استفاده از نعناع می تواند باعث از بین بردن طعم تلخ برگ زیتون شود و یا به جای دمنوش آن عرق برگ زیتون را میل کنید.
2. بهترین دمنوش برای فشار خون بالا: دمنوش زرشک
زرشک دارای طبعیت سرد و خشک است و از جمله خواص ان می توان به ضدصفرا، تقویت کننده معده، کبد و قلب، سمزدا، برطرف کننده عطش و گرمازدگی و بیاشتهایی اشاره کرد. مصرف زرشک، نه تنها باعث تصفیه خون می شود،بلکه می تواند بطرز قابل توجهی فشارخون بالا در افراد گرم مزاج را کاهش دهد.
3. بهترین دمنوش برای فشار خون بالا: دمنوش هل
دمنوش هل طبیعتی گرم و خشک دارد و به پایین آوردن فشارخون کمک می کند. این دمنوش از خاصیت ضدالتهابی برخوردار است و باعث کاهش و درمان ورم می شود.
حتما بخوانید: برای کاهش و پایین آوردن فشار خون بالا چه بخوریم
4. بهترین دمنوش برای فشار خون بالا: دمنوش چای ترش
نوشیدن چای ترش می تواند به کاهش فشار خون در بزرگسالان، مبتلا به بیماری فشار خون کمک کند. نتایج تحقیقات مشخص کرد مصرف چای ترش علاوه بر کاهش فشار خون موجب بهبود عملکرد بهتر قلب می شود و خطر ابتلای به بیماری های قلبی-عروقی رو کاهش می دهد.
درمان قطعی فشار خون بالا با طب سنتی
- مصرف روزانه چند عدد آلو یا تمشک برای کاهش فشار خون موثر است.
- مصرف زغال اخته با روش مصرف 50 گرم در 10 صبح و 5 عصر نیز مفید است.
- دم کرده برگ زیتون حاوی فسفر، کلسیم، منیزیم و مواد قندی است.مصرف جوشانده آن برای مبتلایان به فشارخون مفید است.
- مصرف روزانه 3 عدد سیب، طالبی، نارنج یا زالزالک در کاعش فشار خون موثر است.
- تخم گیاه کرفس حاوی مقادیر زیاد کلسیم است به همین دلیل مصرف جوشانده ان برای کاهش فشارخون توصیه می شود.
- سنبل الطیب نیز برای کاهش فشارخون مفید است.
- شربت سیر نیز به کاهش فشار خون بالا کمک می کند، برای تهیه این شربت دو عدد سیر را له کنید به یک لیوان آب و 100 گرم شکر اضافه کنید و بجوشانید تا به قوام برسند هر روز 2 قاشق سوپ خوری از آن مصرف کنید.
- مصرف دمکرده چای ترش برای عصرها و دم کرده گل گاوزبان و لیمو امانی و دم کرده میوه آلبالو و دمکرده زرشک آبگیری، دمکرده میوه نسترن ، دمکره فلوس و خیار چنبر به کاهش فشار خون کمک می کند.
حتما بخوانید: خواص چای ترش برای سلامتی و عوارض آن
- دوسین(سه واحد عسل + یک واحد سیاه دانه نیم کوب +نیم واحد سرکه انگور طبیعی) روزی دو قاشق مرباخوری از این ترکیب را بصورت ناشتا برای صبح و شب موقع خواب میل کنید.
- ترشیها مانند سرکه، آبلیمو ،آبغوره، آب نارنج و …در مواقع اوراژنسی برای کاهش فشار خون بسیار موثر هستند.
- مصرف عناب و مصرف 1 قاشق چایخوری زرشک بعد از هر وعده غذایی میتواند به کاهش فشار خون کمک کند.
درمان فشار خون بالا با عرقیات گیاهی
عرق شیرین بیان
شیرین بیان گیاهی دارویی است که در نواحی اروپا، آفریقا و برخی قسمت های آسیا رشد می کند.این گیاه در برخی نواحی ایران نیز می روید.از گیاه شیرین بیان عرقی گیاهی گرفته می شود که برای درمان فشار بالا بسیار موثر است.برخی شرکت های تولید کننده دارو از گیاه شیرین بیان و عرق آن، برای ساخت داروهای گیاهی کاهش دهنده فشار خون بالا بهره می گیرند.
طریقه مصرف عرق شیرین بیان برای درمان فشار بالا:
توصیه می شود که روزانه یک لیوان از این عرق گیاهی برای کاهش فشار خون مصرف شود. بهترین زمان مصرف عرق شیرین بیان صبح بصورت ناشتا است.با این حال برای مشاهده اثرگذاری به زمان نیاز دارد.
عرق بیدمشک
عرق بیدمشک در طب سنتی یک درمان قطعی برای فشار خون بالا شناخته شده است. به طور کلی، این نوع عرق گیاهی با اثرگذاری مثبت بروی رگ های خونی برای سیستم قلب و عروق مفید هستند. درصورتی که فشار خون عصبی باشد مصرف این عرق گیاهی می تواند باعث آرامش و تسکین فرد و کاهش فشار خون او شود.
عرق دارچین
عرق دارچین یکی دیگر از عرقیات گیاهی مفید برای درمان فشار خون بالا است. دارچین حاوی مقادیر بالایی از فیبر و کلسیم مفید است که می تواند با تنظیم فشار خون به کاهش عوارض قلبی ناشی از ان کمک کند.
حتما بخوانید: خواص درمانی و دارویی عرق دارچین
عرق زیرفون
اگرچه خاصیت عرق گیاه زیرفون برای کاهش فشار خون ثابت شده است،اما این تاثیر بیشتر در طب سنتی مورد عنوان شده است. دیوید هافمن یکی از محققان دانشگاه شیکاگو امریکا در مطالعه ای علمی ثابت کرده است که این گیاه می تواند با اثرگذاری بروی عروق باعث کاهش فشار خون بالا شود.
عرق کاسنی
عرق کاسنی بصورت مستقیم بر درمان فشار خون تاثیری ندارد.اما از انجایی که این عرق گیاهی طبع سردی دارد بنابراین می تواند با کاهش چربی و قند خون، به صورت غیر مستقیم به کاهش فشار بالا نیز کمک کند.
درمان فشار خون بالا با سیر
نتایج مطالعات نشان داده است که مصرف مکمل های حاوی سیر نقش موثری در کاهش فشار خون بالا دارند.در این مطالعه به طور متوسط، به بزرگسالانی که 300 میلی گرم عصاره سیر خشک داده شد، فشار خون سیستولیک انها حدود 7 میلی متر جیوه و فشار خون دیاستولیک حدود 5 میلی متر جیوه کاهش پیدا کرد.البته لازم به ذکر است مصرف سیر تنها در صورتی که به همراه داروهای فشار خون استفاده می شود اثربخشی مثبتی در کاهش فشار خون دارد و سیر به تنهایی نمی تواند باعث پایین اوردن فشار خون شود.
درمان فشار خون بالا با سرکه سیب
نتایج مطالعات حیوانی نشان داده است که مصرف سرکه سیب می تواند به کاهش فشار خون کمک کند.اگرچه برای تایید این موضوع به مطالعات انسانی بیشتری نیاز است،اما مصرف سرکه سیب از چند جهت می تواند در کاهش فشار خون در این افراد مفید باشد.سرکه سیب حاوی مقادیر زیادی از استیک اسید است. در یک مطالعه که به موش های مبتلا به فشار خون بالا در مدت طولانی سرکه سیب داده شد،مشخص شد که انها کاهش فشار خون و آنزیمی به نام رنین را داشتند.محققان معتقد هستند که کاهش فعالیت رنین می تواند باعث کاهش فشار خون شود.
مصرف سرکه سیب به عنوان جایگزین سس ها و روغن های پرچرب و پر نمک ممکن است با ایجاد کاهش وزن به کاهش فشار خون نیز کمک کند.در یک مطالعه دیگر هم مشخص شد که مصرف سرکه سیب برای هشت هفته منجر به کاهش کلسترول در افراد شرکت کننده در این مطالعه شد.از این رو ممکن است مصرف سرکه سیب به کاهش همزمان کلسترول و فشار خون و درنتیجه جلوگیری از بیماری های قلبی کمک کند.
درمان فشار خون بالا با سیاه دانه
نتایج بررسی ها نشان داده است که مصرف روزانه سیاه دانه می تواند منجر به کاهش فشار خون بالا شود. درصورت ابتلا به فشار خون بالا، می توانید به مدت دو ماه متوالی، روزانه 100 تا 200 گرم سیاه دانه مصرف کنید و فشار خون خود را تنظیم و کنترل کنید.
درمان خانگی فشار خون بالا و سردرد
کاهش استرس
استرس عامل مهمی در بروز سردرد و میگرن است. اگرچه استرس بخشی جدایی ناپذیر از زندگی روزمره است، اما پیدا کردن راه حل هایی برای مدیریت استرس می تواند برای کاهش سردرد و عوارضی مانند فشار خون بالا مفید باشد.برای مدیریت استرس می توانید از رفتار درمانی شناختی (CBT)،تکنیک های آرام سازی و مدیتیشن و یوگا کمک بگیرید.
کاهش مصرف کافئین
مصرف کافئین در بالا رفتن فشار خون اثر گذار است.به عنوان مثال هربار مصرف کافئین باعث افزای حدودا 10 میلی متر جیوه فشار خون می شود.علاوه براین افزایش مصرف کافئین در برخی افراد باعث تشدید میگرن و سردرد هم شود.
داشتن رژیم تغذیه ای سالم
رژیم غذایی نقش موثری در کاهش فشار خون دارد.برای کاهش فشار خون و درمان سردرد یک رژیم غذایی سالم که شامل سبزیجات، لبنیات کم چرب، غذاهای بدون کلسترول و...است،داشته باشید.
ورزش منظم
داشتن فعالیت بدنی منظم و سبک می تواند به درمان فشار خون بالا و سردردهای ناشی از آن کمک کند. برای مثال روزانه حدود 30 دقیقه پیاده روی را در برنامه خود قرار دهید.این کار باعث کاهش فشار خون تا 8 میلی متر جیوه خواهد شد.
سایر روش های خانگی کمک به کاهش فشار خون و سردرد شامل موارد زیر است:
- مصرف نمک را کاهش دهید.
- از مصرف الکل خودداری کنید.
- سیگار را ترک کنید.
- خواب کافی و با کیفیت داشته باشید.
گیاهان مضر برای فشار خون بالا
پرتقال تلخ
پرتقال تلخ از جمله گیاهان دارویی سنتی است که باعث افزایش فشار خون بالا می شود. نتایج تحقیقات نشان داده است که مصرف این گیاه با افزایش فشار خون باعث افزایش ضربان قلب می شود. در صورتی که به فشار خون بالا یا بیماری قلبی مبتلا هستید نباید به صورت روزانه از این گیاه استفاده کنید. حتما قبل از مصرف این دارو گیاهی با پزشک خود مشورت کنید.
شیرین بیان
شیرین بیان می تواند باعث افزایش فشار خون شود. بنابراین مبتلایان به فشار خون بالا نباید به مقدار زیاد از این گیاه مصرف کنند. زیرا مصرف بیش از حد این گیاه با افزایش فشار خون می تواند باعث مشکلات قلبی در انها شود. کارشناسان عنوان کرده اند که مصرف روزانه ی 30 گرم یا بیشتر گیاه شیرین بیان مضر و خطرناک است.بهتر است مبتلایان به فشار خون بالا قبل از مصرف این گیاه، با پزشک خود صحبت کنند.
چای سیاه
چای سیاه از گیاه کاملیا سینسیس تهیه می شود.یکی از فواید این چای جلوگیری از فشار خون پایین است.بنابراین افرادی که به فشار خون بالا مبتلا هستند نباید از این چای گیاهی استفاده کنند.
سخن پایانی:
فشار خون بالا وضعیتی است که فشار خون تا سطح خطرناکی افزایش پیدا می کند.این وضعیت با بروز بیماری های قلبی و عروقی مرتبط است. در این مطلب داروها و عرقیات و دمنوش های گیاهی مفید برای کاهش فشار خون معرفی کرده ایم.در کنار داروهای گیاهی مفید گیاهان مضری هم برای فشار خون بالا وجود دارند.بنابراین قبل از مصرف هرگونه دارو گیاهی ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.
مقالات مرتبط:
درمان اورژانسی فشار خون بالا در خانه با 5 نکته ساده و سریع
خواص علف چای [هوفاریقون] برای فشار خون و سلامتی