هر کودکی حداقل یک مرتبه تا سن دو سالگی مدفوع سبز خواهد داشت. ممکن است مادران با دیدن آن وحشت کنند و به دنبال علت آن باشند. این مساله در تمام کودکان، چه آنهایی که از شیر مادر تغذیه می کنند و چه آنهایی از شیر خشک تغذیه می کنند، قابل مشاهده است. در این مقاله از وب سایت سلام دنیا قصد داریم تا علت بروز مدفوع سبز در کودکان را توضیح داده و روش هایی برای درمان مدفوع سبز در نوزادان ارائه دهیم.
مدفوع نوزاد به شکل عادی چگونه است؟
مدفوع نوزادی که از شیر مادر تغذیه می کند، شل و به رنگ زرد خردلی است. این مدفوع بوی ترشیدگی یا اسیدی داشته و تا زمانی که کودک تنها از شیر مادر تغذیه کند، به همین شکل باقی خواهد ماند. رنگ مدفوع نوزادی که از شیر خشک تغذیه می کند نیز زرد کم رنگ است. مدفوع او سفت است و کمی خاصی قلیایی یا خنثی دارد و بوی زیادی نیز می دهد. کودک 4 تا 7 مرتبه در روز دفع مدفوع انجام می دهد که در نوزاد شیرخوار کاملا طبیعی است و دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.
حتما بخوانید: راهنمایی کامل درباره علت تغییر شکل مدفوع نوزادان
دلایل سبز بودن مدفوع نوزاد چیست؟
برای اینکه به دنبال دلیل سبز شدن رنگ مدفوع کودک باشید، ابتدا باید سن کودک را در نظر بگیرید. دلایل سبز شدن مدفوع کودک تا شش هفتگی با دلایل سبز شدن مدفوع کودک پس از سن 6 هفتگی متفاوت است.
دلایل سبز بودن مدفوع در کودک زیر 6 هفته چیست؟
اولین مدفوع نوزاد، به رنگ سیاه مایل به سبز تیره است و مکونیوم نام دارد. این مدفوع از مایع آمنیوتیک، مخاط و سلول های پوستی و چیزهای دیگر مصرف شده در دوران جنینی است. رنگ سبز این مدفوع به دلیل پیگمان های صفراوی است. با گذشت چند روز از تولد کودک، رنگ سبز این مدفوع روشن تر شده و از میزان چسبندگی آن کاسته می شود.
این تغییر رنگ مدفوع نشان می دهد که معده و روده به خوبی عمل کرده و عمل هضم شیر به خوبی انجام می شود. مدفوع نوزاد در 6 هفته اول پس از تولد به رنگ سبز روشن و دارای تکه های سفت صابونی شکل است. یک متخصص اطفال می گوید که رنگ سبز روشن مدفوع نوزاد در 6 هفته اول کاملا طبیعی است و بر خلاف تصور عموم مردم، هیچ ارتباطی با سرماخوردگی ندارد.
دلایل سبز شدن مدفوع پس از شش هفته اول تولد چیست؟
مدفوع سبز می تواند در کودکان بسیار شایع باشد. همانطور که قبلا توضیح داده شد، در حالت عادی رنگ آن زرد مایل به قهوه ای است. در واقع این رنگ زرد متمایل به قهوه ای به علت وجود صفرا است و نشان دهنده این است که کبد و لوزالمعده به شکل طبیعی عمل می کنند و صفرا به اندازه کافی به مدفوع اضافه می شود. اما گاهی اوقات رنگ مدفوع سبز به نظر می رسد. رژیم غذایی و اسهال و شیر خشک از شایع ترین علل بروز مدفوع سبز در نوزادان هستند که در ادامه تمام دلایل را به طور جداگانه توضیح می دهیم:
1. از علل بروز مدفوع سبز در نوزادان: رژیم غذایی
اگر نوزاد بالای 6 ماه داشته باشد، معمولا علت رنگ سبز مدفوع به دلیل خوردن سبزیجاتی با رنگ سبز است. گیاهان حاوی کلروفیل هستند که باعث سبز شدن رنگ آنها می شود و می تواند رنگ مدفوع را نیز سبز کند. البته رنگ های مصنوعی نیز می توانند همین تاثیر را داشته باشند. از جمله غذاهایی که باعث ایجاد مدفوع سبز در کودکان می شوند:
- سبزیجاتی با برگ سبز مثل کاهو، اسفناج و کلم
- روکش های کیک ها و آبنبات و خامه که حاوی رنگ های مصنوعی هستند.
- مصرف مکمل آهن نیز می تواند باعث سبز شدن رنگ مدفوع شود.
حتما بخوانید: طرز تهیه پوره اسفناج برای کودک خوشمزه و مقوی
2. از علل بروز مدفوع سبز در نوزادان: اسهال
علت دیگر تغییر رنگ مدفوع، اسهال است. زمانی که روده قادر به جذب آب کافی نباشد، اسهال اتفاق می افتد. این مساله ممکن است به دلیل وجود ویروس در بدن نیز باشد. اسهال می تواند میزان آب و الکترولیت ها در مدفوع را تغییر دهد و چون این ماده سریع تر از حد معمولا در دستگاه گوارش حرکت می کند، رنگ مدفوع تغییر می کند. دلایل اسهال در کودک به شرح زیر است:
- مسمومیت غذایی
- مصرف کافئین
- عفونت های باکتریایی مثل سالمونلا
- نوروویروس
- روتاویروس
- مصرف برخی از داروها از جمله آنتی بیوتیک ها
گاهی اوقات کودکان دچار اسهال مزمن می شوند که می تواند نشان دهنده یک بیماری زمینه ای مثل موارد زیر باشد:
- بیماری های التهابی روده
- در موارد نادر سرطان
- سندرم روده تحریک پذیر
- بیماری کرون
- آلرژی به مصرف برخی از غذاها
حتما بخوانید: چطور بفهمیم کودک مبتلا به اسهال است؟
3. از علل بروز مدفوع سبز در نوزادان: مصرف قطره آهن
مصرف قطره آهن باعث تغییر رنگ مدفوع نوزاد به رنگ سبز می شود.
4. از علل بروز مدفوع سبز در نوزادان: مصرف شیر خشک
گاهی اوقات مدفوع نوزاد با مصرف شیر خشک نیز به رنگ سبز تبدیل می شود که به دلیل وجود آهن در شیر خشک است.
5. از علل بروز مدفوع سبز در نوزادان: مصرف غذاهای کمکی
در مواردی پس از سن 6 ماهگی، نوزادان با مصرف برخی از غذاهای کمکی، مدفوع سبز رنگی خواهند داشت. دلیل وجود این رنگ در مدفوع، وجود برخی از ویتامین ها در این مکمل های غذایی است. در نتیجه رنگ مدفوع از زرد تغییر کرده و به رنگ سبز تیره می شود.
6. از علل بروز مدفوع سبز در نوزادان: بیماری های خفیف
گاهی اوقات برخی از بیماری های خفیف نیز می تواند باعث وجود رنگ سبز در مدفوع نوزاد شود. کافی است تا کودک از شیر مادر تغذیه کرده تا این مشکلات رفع شوند.
7. از علل بروز مدفوع سبز در نوزادان: مصرف شیر زیاد
در صورتی که کودک شیر زیاد کم چرب و با قند بالا مصرف کند، ممکن است مدفوع کودک آبکی و سبز رنگ شود.
8. حساسیت به برخی از غذاها و داروها
گاهی اوقات حساسیت به برخی از غذاها و داروها نیز می تواند باعث ایجاد مدفوع سبز رنگ در نوزاد شود. حتی ممکن است در مدفوع کودک خون مشاهده کنید. دلیلی برای نگرانی وجود ندارد و حساسیت غذایی اغلب در خانواده هایی با سابقه آلرژی رخ می دهد.
حل مشکل مدفوع سبز رنگ در نوزاد با روش خانگی ساده
همانطور که پیش تر توضیح داده شد، معمولا دلیلی برای نگرانی در خصوص مدفوع سبز رنگ نوزاد وجود ندارد. درمان و برطرف کردن آن نیز به علت سبز شدن مدفوع بستگی دارد.
- مثلا اگر شیر خشک حاوی آهن به کودک می دهید، سبز شدن رنگ مدفوع به دلیل مصرف شیر خشک است و با تغییر شیر خشک رفع می شود.
- یا اگر کودک به دلیل مصرف آنتی بیوتیک ها دارای مدفوع سبز رنگ است، با قطع مصرف آن این مشکل حل خواهد شد.
- گاهی اوقات اسهال نیز باعث سبز شدن مدفوع می شود.
در صورتی که همه موارد را بررسی کردید و مدفوع کودک همچنان به رنگ سبز بود و یا اگر اسهال کودک ادامه داشت، پزشکان معمولا آزمایش کشت ادرار و مدفوع انجام می دهند تا علت آن مشخص شود. در صورت وجود بیماری های جدی تر مثل سندرم روده تحریک پذیر و ... درمان های متناسب با این بیماری ها تجویز می شود.
حتما بخوانید: برای اسهال نوزاد چی خوبه
نتیجه گیری
مدفوع سبز رنگ در کودکان یک مساله شایع است و تقریبا همه کودکان تا سن دو سالگی حداقل یک مرتبه مدفوع سبز رنگ خواهند داشت. دلایل متفاوتی برای سبز شدن رنگ مدفوع وجود دارد که از رژیم غذایی و مصرف مکمل آهن تا اسهال و بیماری های جدی تر را شامل می شود، که ما تمام این دلایل را در این مطلب از سلام دنیا، بررسی کردیم. در صورتی که سبز بودن مدفوع نوزاد، ادامه داشت و با قطع مصرف مکمل آهن یا شیر خشک و .... مشکل رنگ سبز مدفوع برطرف نشد و یا کودک به طور دائم دچار اسهال است، توصیه می شود که کودک را نزد متخصص اطفال ببرید تا بررسی های لازم انجام شده و علت آن مشخص گردد.
مقالات مرتبط:
علل جوش صورت نوزاد + بهترین درمان برای جوشهای صورت نوزاد
علائم گرمازدگی نوزادان و کودکان و راه های درمان و پیشگیری از آن