درباره تغییرات بدن و عوارض بعد از زایمان طبیعی چه می دانید

درباره تغییرات بدن و عوارض بعد از زایمان طبیعی چه می دانید بدن زنان پس از زایمان دچار تغییراتی می‌شود که برای بازگشت به حالت قبل از بارداری و بهبود کامل احتیاج به گذشت زمان دارد. در مورد تغییرات بدن مادران پس از زایمان و عوارض بعد از زایمان طبیعی در سلام دنیا بخوانید.

بدن زنان پس از زایمان دچار تغییراتی می شود و برای بازگشت به حالت عادی خود نیاز به کمی زمان دارد. اگر در خصوص تغییرات بدن بعد از زایمان طبیعی اطلاعات کسب کرده و از توصیه های پزشک خود پیروی کنید، در مدت کوتاهی بدن تان به حالت اول خود باز می گردد. در این مقاله از سایت سلام دنیا، قصد داریم تا در خصوص تغییرات بدن بعد از زایمان طبیعی، ترشحات زرد بعد از زایمان طبیعی و مدت زمان لازم برای بازگشت بدنشان به حالت عادی صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

قبل از صحبت در مورد مدت زمان لازم برای بهبودی مادران و بازگشت به حالت عادی، ابتدا می خواهیم بررسی کنیم که تغییرات بدن بعد از زایمان طبیعی چه نوع تغییراتی هستند.

جمع شدن لگن بعد از زایمان

تغییرات بدن مادران پس از زایمان (تغییرات هورمونی بعد از زایمان)

1. ترشحات واژن در عوارض بعد از زایمان طبیعی (ترشحات زرد رنگ بد بو بعد از زایمان طبیعی)

به مدت 1 تا 2 ماه پس از زایمان ترشحات واژنی مشاهده می شود که آنها را نفاس می نامند. نفاس حاوی خون، باکتری ها و بافت های مرده دیواره رحم است. در مدت چند روز اول پس از زایمان نفاس حاوی میزان زیادی خون است و رنگ آن قرمز روشن به نظر می رسد که شبیه به خون دوران قاعدگی است. با گذشت زمان از میزان این ترشحات کاسته می شود و از دو تا چهار روز پس از زایمان این ترشحات رقیق تر و مایل به صورتی خواهد بود.

در حدود 10 روز پس از زایمان این ترشحات به رنگ سفید یا زرد مایل به سفید خواهند بود. در مدت 2 تا 4 هفته این ترشحات به تدریج ناپدید می شوند. برخی از زنان ممکن است لکه بینی متناوب را تا چند هفته بعد نیز تجربه کنند، اما در صورتیکه این لکه بینی بیش از 6 هفته پس از زایمان طول کشید، باید با پزشک خود تماس بگیرید.

تغییرات هورمونی بعد از زایمان


حتما بخوانید: رایج ترین دلایل زایمان زودرس یا پارگی کیسه آب


2. کوچک شدن رحم در عوارض بعد از زایمان طبیعی

وقتی زایمان خاتمه پیدا می کند، دیگر انقباضات شدید رحمی را تجربه نخواهید کرد، اما هنوز هم برای جمع شدن رحم و خونریزی طبیعی انقباضات رخ می دهند. گاهی اوقات این انقباضات دردناک هستند و توصیه می شود برای بازگشت سریع رحم به اندازه قبلی خود به فرزندتان شیر مادر دهید. این انقباضات رحم را کوچک کرده و باعث جدا شدن جفت از دیواره رحم می شود. پس از خارج شدن جفت، رحم بیشتر پایین می آید و رگ های خونی را در جایی که به جفت متصل بوده، می بندد.

در چند روز اول پس از زایمان قسمت بالای رحم تان در زیر ناف یا چند انگشت پایین تر قرار دارد. یک هفته پس از زایمان وزن رحم به 500 گرم رسیده و دو هفته پس از زایمان وزن آن به 300 گرم می رسد. اکنون به طور کامل در داخل لگن قرار گرفته است. این جمع شدن ادامه پیدا می کند تا وزن رحم به حدود 100 گرم که قبل از بارداری داشته، برسد. عضلات شکم تان در طول بارداری کشیده شده است و باید پس از زایمان ورزش کنید تا شکم تان به حالت اولیه بازگردد.

تغییرات لگن بعد از زایمان

3.کاهش وزن عوارض بعد از زایمان طبیعی

شما بلافاصله پس از زایمان مقدار قابل توجهی وزن کم خواهید کرد. حدود 3 تا 3.5 کیلوگرم وزن نوزاد است و حدود 0.5 تا 1 کیلوگرم وزن جفت است و یک کیلوگرم نیز خون و مایع آمنیوتیک که جمعا حدود 5 کیلو و 500 گرم خواهد شد. و این وزن بلافاصله پس از زایمان کم می شود.

همچنین تمام آب و خون اضافی که بدنتان در دوران بارداری جمع کرده بود، از بدنتان دفع می شود. به همین دلیل است که روزها تا هفته ها پس از زایمان بیش از حالت عادی ادرار خواهید کرد. در این مدت زیاد هم عرق می کنید و آب اضافی از بدنتان خارج خواهد شد. این کاهش وزن ناشی از بارداری تا مدت 2 هفته پس از زایمان ادامه خواهد داشت.

سیستم ایمنی بدن بعد از زایمان

4. نیاز به دفع ادرار عوارض بعد از زایمان طبیعی

زایمان می تواند به مثانه فشار وارد کند و باعث ورم موقت و از دست دادن حساسیت در این ناحیه شود. در روزهای اول پس از زایمان به خصوص پس از یک زایمان طولانی مدت یا زایمان طبیعی به کمک دستگاه مکش، ممکن است نیاز معمول به دفع ادرار را احساس نکنید. با وجود مایعاتی که کلیه های شما اکنون پردازش می کند، مثانه سریعا پر می شود.

حتی اگر آن را احساس نکنید، نیاز است تا دفع مکرر ادرار انجام دهید. اگر ادرار زیادی در مثانه تان جمع شود، در رفتن به دست شویی دچار مشکل می شوید. همچنین نگه داشتن ادرار باعث مشکلات مختلف مجاری ادراری خواهد شد. اگر چند ساعت پس از زایمان قادر به دفع ادرار نبودید، به شما یک سوند متصل می کنند تا ادرار تخلیه شود. حتی اگر عمل سزارین داشته باشید نیز یک سوند برای عمل جراحی به شما متصل شده و تا مدتی پس از عمل باقی خواهد ماند.


حتما بخوانید: زایمان طبیعی با کمک وکیوم چیست


5. بهبودی ناحیه پرینه عوارض بعد از زایمان طبیعی (عوارض زایمان طبیعی بر واژن)

پس از زایمان باز بودن دهانه واژن، احساس شلی در واژن و تورم در این ناحیه کاملا طبیعی است و در مدت چند روز این تورم از بین رفته و واژن کم کم به حالت ماهیچه ای خود باز می گردد. در مدت چند هفته نیز واژن به تدریج کوچک تر می شود. می توانید با استفاده از تمرینات منظم کیگل واژن را ترمیم کنید. اگر پارگی در ناحیه پرینه رخ داده و نیازی به بخیه نبود، احتمالا خیلی زود بهبود پیدا می کند. در صورتیکه عمل اپیزیوتومی یا پارگی انجام دهید، بهبود ناحیه پرینه به زمان بیشتری نیاز دارد.

تغییرات بدن بعد از زایمان طبیعی

6. برای داشتن رابطه جنسی صبر کنید

با گذشت دو هفته پس از زایمان محدودیتی در خصوص برقراری رابطه جنسی وجود ندارد، اما توصیه می شود برای جلوگیری از بروز عفونت تا 6 هفته پس از زایمان برای برقراری رابطه جنسی صبر کنید. حتی توصیه می شود که برای برقراری رابطه جنسی از پزشک تان بخواهید تا شما را معاینه کند. حتی اگر بعد از اینکه پزشک به شما اطلاع داد که مشکلی برای برقراری رابطه جنسی وجود ندارد، اگر در این ناحیه درد دارید توصیه می شود که رابطه جنسی را به تاخیر بیاندازید.

7. نوسانات خلقی عوارض بعد از زایمان طبیعی (افسردگی پس از زایمان)

در اثر تغییرات هومونی ایجاد شده در این مدت و درد پس از زایمان و محرومیت از خواب و مراقبت از نوزاد و ... ممکن است روحیه و اخلاق خوبی نداشته باشید. این مساله کاملا طبیعی است و از چند روز تا چند هفته پس از زایمان طول می کشد. اگر احساس کردید که این حالت تا چند هفته پس از زایمان برطرف نشده یا ناراحتی تان تشدید شده است، نیاز است تا با پزشک تماس بگیرید. گاهی اوقات زنان پس از زایمان به افسردگی پس از زایمان دچار می شوند که یک مشکل جدی است و نباید آن را نادیده گرفت.


حتما بخوانید: علائم افسردگی بعد از زایمان


عوارض زایمان طبیعی بر واژن

8. تغییرات پوست عوارض بعد از زایمان طبیعی

استرس مادر شدن، نوسانات هورمونی و کم خوابی های پس از زایمان همه می توانند بر روی پوست تان تاثیر منفی داشته باشند. حتی زنانی که در دوران بارداری خود پوست شفافی داشتند، ممکن است پس از زایمان دچار جوش های پوستی شوند. اگر لکه های تیره ای بر روی پوست یا لب، بینی و یا پیشانی خود مشاهده می کنید، در مدت چند ماه پس از زایمان این مشکل رفع خواهد شد. از پوست خود در برابر آسیب نور خورشی محافظت کنید. هر گونه ترک پوستی ایجاد شده در دوران بارداری نیز به تدریج از بین می رود.

9. ریزش موها عوارض بعد از زایمان طبیعی

بسیاری از زنان در دوران بارداری موهایی خوش حالت و زیبا دارند و موهایشان پر پشت می شود. اما پس از زایمان موهای زنان دسته دسته ریزش می کند. در دوران بارداری سطح هورمون استروژن افزایش پیدا می کند که باعث رشد بهتر موها می شود. پس از زایمان سطح این هورمون کاهش پیدا کرده و موها شروع به ریزش می کند. این ریزش مو در مدت 3 تا 4 ماه پس از زایمان متوقف خواهد شد. با گذشت زمان بیشتر رشد موها به حالت اولیه پیش از زایمان خود باز می گردد. همچنین اگر به علت افزایش هورمون آندروژن از میزان زیاد مو در صورت و بدن خود رنج می برید، در مدت شش ماه پس از زایمان این مشکل رفع خواهد شد.

عوارض بعد از زایمان طبیعی

به طور کلی چه مدت طول می کشد تا بدن به حالت عادی خود قبل از بارداری بازگردد؟

مدت زمانی دقیقی برای این مساله تعیین نشده، اما معمولا در مدت 4 تا 6 هفته بدن به حالت عادی خود باز می گردد. تنها مشکل موهای صورت و بدن که در اثر افزایش هورمون آندروژن رخ داده ممکن است به زمان بیشتری نیاز داشته و عادی شدن آن تا 6 ماه طول بکشد. توصیه می شود تا برای بهبود وضعیت بدن ورزش کرده و به خصوص تمرینات کیگل را برای سفت شدن ناحیه واژن و کمک برای بازگشت آن به حالت عادی انجام دهید. همچنن اگر وزن تان افزایش پیدا کرده است، می توانید ورزش کنید تا افزایش وزن ایجاد شده در هنگام بارداری برطرف شود.

سخن آخر

پس از زایمان بدن زنان دچار تغییرات مختلفی می شود که بهبود آنها به کمی زمان نیاز دارد. به طور معمول در مدت 4 تا 6 هفته ناراحتی ها و تغییرات ایجاد شده در اثر بارداری و زایمان برطرف خواهند شد. در صورتیکه برخی از این مشکلات رفع نشد، مثلا ترشحات واژنی تا 6 هفته پس از زایمان ادامه پیدا کرد، باید به پزشک مراجعه کنید. اگر هر گونه سوالی در خصوص تغییرات بدن بعد از زایمان طبیعی و عوارض بعد از زایمان طبیعی دارید، لطفا در بخش نظرات زیر با ما به اشتراک بگذارید.


مقالات مرتبط:

چرا لقاح مصنوعی (IVF) باعث زایمان زودرس می شود و راه کاهش آن

شایع ترین ترس های مربوط به زایمان در مادران جدید + نکاتی برای احساس آرامش

خطرات بارداری بیش از 40 هفته و عوارض تاخیر در زایمان

10 نشانه ی نزدیک بودن زایمان؛ علائم پیش از زایمان

از
1
رای