کورتون ها که به عنوان کورتیکوستروئیدها هم شناخته می شوند، به هورمون طبیعی کورتیزول شباهت و ارتباط زیادی دارند، هورمون هایی که توسط غشا آدرنال یا غدد فوق کلیوی تولید می شوند. کورتون ها به درمان بیمار های زیادی از جمله آسم، روماتیسم مفصلی، اگزما، لوسمی و ...کمک می کنند. درباره اینکه قرص کورتون برای چیست و فواید و عوارض کورتون برای جوش، چاقی صورت، کرونا، سرفه و درمان بیماری های التهابی چیست و انواع قرص کورتون کدام است، در این مطلب سلام دنیا بخوانید.
قرص کورتون برای چیست
همانطور که گفته شد کورتیزول مهمترین هورمون استروئیدی است که در بدن توسط غدد فوق کلیوی تولید می شود، اما این مواد علاوه بر اینکه توسط بدن تامین می شوند توسط داروهای مانند کورتون هم تولید می شوند. مصرف این داروها از دو جهت به درمان بیماری ها کمک می کنند، کورتون ها در وهله اول التهاب در بافت های بدن را مهار و سرکوب می کنند و بعد باعث تضعیف سیستم ایمنی می شوند، برای مثال، زمانی که سیستم ایمنی بدن در اثر بیماری به سلول های سالم بدن حمله می کند، مصرف داروهای حاوی کورتون با تضعیف سیستم ایمنی به درمان آنها کمک می کنند.
کورتیکواستروئیدها یا کورتون ها به دلیل خاصیت ضد التهابی می تواند برای کنترل التهاب مفاصل و ارگانها در بیماری های زیر موثر باشند. این موارد شامل:
- روماتیسم مفصلی
- لوپوس (لوپوس اریتماتوس سیستمیک)
- اسپوندیلیت آنکیلوزان
- آرتریت ایدیوپاتیک جوانان
- بیماریهای التهابی روده
- درماتومیوزیت
- پلیمیوزیت
- بیماری بهجت یا بیماری آدمنتیاس
حتما بخوانید: علائم بیماری بهجت چیست
کورتیکواستروئیدها می تواند برای درمان بیماری های التهابی روماتولوژیک زیر مصرف شوند:
- واسکولیت سیستماتیک (التهاب رگهای خونی )
- میوزیت (التهاب ماهیچه )
- آرتریت روماتوئید (آرتریت التهابی مزمن )
- لوپوس اریتماتوز سیستمیک (بیماری ناشی از عملکرد سیستم ایمنی غیر طبیعی)
همچنین مصرف کورتیکوستروئیدها در دوز پایین می تواند باعث کاهش میزان زیادی درد و سفتی در بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی شود. مصرف کوتاه مدت دوز بالای این داروها به فرد بیمار برای بهبود از حمله شدید آرتریت کمک می کند.
انواع قرص کورتون
همان طور که گفته شد کورتیکوستروئیدها هورمون های کورتیزولی مصنوعی هستند که توسط بشر ساخته شده و برای درمان بیماری ها و بصورت دارو استفاده میشوند.کورتون ها یا کورتیکوستروئیدها انواع مختلفی دارند که شامل:
- بتامتازون (سِلِستون)
- بودزوناید (انتوکورت. ای.سی)
- کورتیزون (کورتون)
- دگزامتازون (دِکادرون)
- هیدروکورتیزون (کورتِف)
- متیلپردنیزولون (مِدرول)
- پردنیزولون (پرِلون)
- تریامسینولون (کِنالوگ، کِناکورت)
حتما بخوانید: پماد تریامسینولون استوناید برای چیست
قرص کورتون برای چاقی
در تحقیقات مشخص شد که مصرف داروهای حاوی کورتون، میزان الکترولیت ها، تعادل آب بدن ، افزایش اشتها و همچنین متابولیسم (نحوه ذخیره چربی ها، آمینو اسیدها، پروتئین، کربوهیدرات ها و گلوکز) را تغییر می دهند. در نتیجه منجر به افزایش وزن می شوند. میزان دوز مصرفی و مدت زمان مصرف داروهای حاوی کورتون با میزان افزایش وزن مرتبط هستند، یعنی هرچه میزان دارو و زمان مصرف بیشتر باشد افزایش وزن بیشتری هم در پی خواهد داشت. توجه داشته باشید که چاقی و افزایش وزن ناشی از مصرف داروهای حاوی کورتون یکی از شایع ترین عوارض جانبی این داروها هستند.
قرص کورتون برای ورم بینی
داروهای کورتیکواستروئیدی یا کورتون ها برای کاهش التهاب و ورم بعد از جراحی بینی استفاده می شوند.این داروها هم بصورت خوراکی و هم بصورت تزریقی برای کاهش ورم و کاهش بافت اسکار یا درمان بافت اسکار بعد از جراحی بینی تجویز می شوند،برای این منظور پزشک کورتون را مستقیما به بافت بینی تزریق می کند.
قرص کورتون برای کرونا
ویروس کرونا باعث ایجاد تغییرات در عملکرد سیستم ایمنی بدن می شود و این باعث درگیر شدن ریه فرد مبتلا و کاهش سطح اکسیژن خواهد شد.در این شرایط خطرناک مصرف داروهای حاوی کورتون به سیستم ایمنی برای تنظیم عملکرد درست کمک می کنند،در واقع بهترین زمان برای مصرف این داروها در افراد مبتلا به کرونا مواقع کاهش سطح اکسیژن می باشد.مصرف داروهای حاوی کورتون در بعضی موارد می تواند مانع از وخیمتر شدن وضع بیمار هم شود.
حتما بخوانید: بهترین ویتامین ها و مکمل ها برای مقابله با کرونا
قرص کورتون برای سرفه
کورتون دارویی با خواص ضد التهاب است،از این رو با کاهش التهاب در مجرای هوایی ریه و کاهش واکنشها ی آلرژیک به کنترل بیماری آسم و به درمان سرفه کمک می کند.
قرص کورتون برای جوش
انسداد منافذ پوست توسط سلول های مرده پوست و چربی باعث بروز آکنه یا جوش در سطح پوست می شود.همچنین باکتری هایی مانند پروپیونی باکتریوم آکنه (P. acnes) هم معمولا در بروز این عارضه نقش دارند.گاهی اوقات برای درمان جوش های التهابی پزشکان از تزریق کورتیزون تجویز می کنند،کورتیزون نوعی هورمون برای سرکوب التهاب در بدن است و می تواند به درمان این نوع جوش ها کمک کند.
قرص کورتون برای چاقی صورت
بعضی از مکمل های ویتامینی حاوی کورتون برای چاقی صورت موثر هستند اما مصرف آنا در دراز مدت با بروز عوارض جانبی نظیر تضعیف سیستم ایمنی بدن، افزایش موهای زائد، پف کردن صورت، افزایش فشارخون، پوکی استخوان و...بنابراین این داروها را بصورت خودسرانه در جهت چاقی صورت مصرف نکنید. اگرچه این داروها در افرادی که به دنبال چاق شدن صورت هستند کمک می کند، اما این داروها برای بدن عوارض جانبی بیشماری دارند. بنابراین خودتان را در معرض خطر ابتلا به این بیماری ها قرار ندهید.
حتما بخوانید: برای چاقی صورت چه بخوریم
اثر کورتون چقدر در بدن میماند
مصرف نوع دارو حاوی کورتون و میزان دوز مصرفی با باقی ماندن اثرات دارو در بدن ارتباط دارند.استعمال موضعی کورتون ها برای درمان درد مفاصل یا عصب خاصی با دوز کم اثرات زیاد و عوارض جانبی کمی دارد،اما مصرف کورتون های خوراکی یا تزریقی برای اثرگذاری باید در بدن پخش شوند ازاین رو این نوع دارو به دوز مصرفی بالاتر و مدت زمان طولانی تر نیاز دارد و می تواند با بروز عوارض جانبی بیشتری همراه باشد.
عوارض قرص کورتون
کورتون ها علاوه براینکه برای درمان بیماری های التهابی در بدن موثر هستند اما مصرف طولانی مدت داروهای خوراکی به دلیل انتشار در بدن با بروز عوارض جانبی همراه است.البته بروز عوارض جانبی به میزان دوز مصرفی و مدت زمان مصرف این داروها بستگی دارد.برخی از عوارض جانبی ناشی از مصرف قرص کورتون شامل:
- افزایش فشار چشمی (گلوکوم)
- احتباس مایع که منجر به ورم در ساق پاها می شود.
- افزایش فشار خون
- تغییرات خلقی
- افزایش وزن، تجمع چربی در شکم، صورت و پشت گردن
عوارض جانبی ناشی از مصرف طولانی مدت کورتون های خوراکی شامل:
- کاتاراکت (آب مروارید)
- افزایش قندخون که منجر به دیابت می شود.
- افزایش خطر ابتلا به عفونت
- از دست دادن کلسیم استخوانی که منجر به پوکی استخوان و شکستگی می شود.
- بی نظمی قاعدگی
- مهار تولید هورمون در غده آدرنال
- نازک شدن پوست و تأخیر در التیام زخم ها
- اختلال حافظه
علاوه براین، مصرف داروهای حاوی کورتون میتواند باعث عوارض سردرد، سرگیجه، عصبانیت، افسردگی، هیجانپذیری، اختلالخواب، جوش غرور، رشد موهای زائد، ناراحتی معده، درد یا ضعف عضلانی، افزایش تعریق، تشنگی شدید، کبودشدگی غیرطبیعی نیز بشود.
عوارض قرص کورتون بر پوست
اگرچه استعمال پمادهای حاوی کورتون التهابات پوستی را به سرعت درمان می کنند اما در طولانی مدت این داروها باعث قرمزی پوست میشوند.علاوه براین،مصرف طولانی مدت کورتون پوست را نازک و رگ های زیر پوستی را گشاد می کنند که در نتیجه باعث قرمزی پوست می شود.
سخن پایانی:
کورتون ها که به عنوان کورتیکوستروئیدها هم شناخته می شوند، داروهایی با خواص ضد التهاب هستند که برای التهاب ناشی از بیماری های لوپوس، آسم، آرتروز، اسپوندیلیت آنکیلوزان، بیماریهای التهابی روده، آکنه ،ورم بینی، و...استفاده می شوند. اما مصرف این داروها با بروز عوارض جانبی زیادی همراه هستند از این رو از مصرف خودسرانه این داروها خودداری کنید.