پرش چشم یا تیک چشم چیست؛ دلایل بروز و روش های درمان پرش پلک

پرش چشم یا تیک چشم چیست؛ دلایل بروز و روش های درمان پرش پلک پرش چشم که به آن پرش پلک نیز می گویند؛ مسئله بسیار شایع است و در بیشتر مواقع پرش چشم خود به خود برطرف می شود. خستگی، کافئین و... از علل بروز تیک چشم است. کاهش مصرف کافئین، خواب کافی از درمان های آن می باشد.

پرش چشم چیست؟

پرش چشم ها – یا به طور دقیق تر پرش پلک ها- بسیار شایع است. در زبان پزشکان به آن «میوکیمیا» گفته می شود، این پرش آزار دهنده معمولا بر روی پلک پایین یک چشم اثر می گذارد، اما پلک های بالایی نیز می توانند دچار پرش چشم شوند. اکثر پرش های چشم رخ داده و خود به خود برطرف می شوند، اما گاهی اوقات پرش چشم می تواند هفته ها یا حتی ماه ها ادامه پیدا کند. تقریبا تمام پرش های چشم بی خطر هستند. اما اگر پرش چشم به طور مداوم اتفاق بیافتد، می تواند نشانه ای از یک بیماری عصبی جدی باشد که بر پلک ها اثر می گذارند- مانند بلفارواسپاسم یا اسپاسم نیمه صورت. این اختلالات بسیار کم اتفاق می افتند و باید توسط چشم پزشک تشخیص داده شده و درمان شوند.

چه عواملی باعث پرش چشم می شود؟

عوامل به وجود آورنده تیک چشم می تواند به صورت زیر باشد:

  • استرس
  • خستگی
  • فشار چشم
  • کافئین
  • الکل
  • خشکی چشم ها
  • مشکلات تغذیه ای
  • آلرژی

به این فهرست نگاهی بیاندازید و توجه کنید که کدامیک از محرک های احتمالی ممکن است علت تیک چشم شما باشد. گاهی اوقات، فقط ایجاد تغییرات جزئی در رژیم غذایی و شیوه زندگی شما می تواند احتمال تیک چشم را به میزان قابل توجهی کاهش داده یا به برطرف شدن پرش پلک ها کمک کند.

چه عواملی باعث پرش چشم یا تیک چشم می شود؟

چرا چشم های من دچار پرش می شوند- و من چه کاری می توانم در مورد آن انجام دهم؟

1. استرس

استرس احتمالا شایع ترین علت پرش چشم است. یوگا، تمرینات تنفسی، گذراندن وقت با دوستان و حیوانات خانگی و بیشتر کردن اوقات استراحت در برنامه هایتان، روش هایی برای کاهش استرس محسوب می شوند که ممکن است باعث پرش پلک شما شود.

2. خستگی

کمبود خواب، چه به علت استرس باشد یا هر دلیل دیگری، می تواند باعث پرش پلک های شما شود. رسیدگی به برنامه خواب خود و داشتن یک برنامه خواب ثابت می تواند به شما کمک کند.

3. فشار چشم

فشار چشم- به خصوص فشار در اثر لوازم دیجیتالی مانند: نگاه کردن بیش از حد به کامپیوتر، تبلت ها و گوشی های هوشمند نیز یکی از دلایل عمده تیک چشم ها محسوب می شود. هنگام استفاده از دستگاه های دیجیتال، از «قانون 20، 20، 20» تبعیت کنید: هر بیست دقیقه یک بار، به صفحه نمایش نگاه نکنید و به چشمان خود اجازه دهید تا برای بیست ثانیه یا بیشتر بر روی یک شیء دور (حداقل با 6 متر فاصله) تمرکز کند. این کار باعث کاهش خستگی شده که ممکن است آغاز کننده پرش چشم باشد. همچنین از چشم پزشک خود درخواست عینک های مخصوص کامپیوتر کنید تا از فشار ایجاد شده بر چشم در اثر دستگاه های دیجیتالی جلوگیری کنید.

علل تیک چشم و راه درمان آن

4. کافئین

مصرف بیش از حد کافئین ممکن است باعث پرش چشم ها شود. یک یا دو هفته مصرف قهوه، چای، شکلات و نوشیدنی های غیر الکی را کم کنید (یا به نسخه های بدون کافئین تغییر دهید) و ببینید که آیا تیک چشم شما برطرف می شود یا خیر.

5. الکل

اگر بعد از نوشیدن آبجو، شراب یا مشروبات الکی دچار پرش چشم ها شده اید، سعی کنید برای مدتی از مصرف آنها اجتناب کنید، زیرا مصرف الکل باعث تیک چشم ها می شود.

6. خشکی چشم

بسیاری از بزرگسالان به ویژه بعد از سن 50 سالگی، خشکی چشم را تجربه می کنند. همچنین خشکی چشم در بین افرادی که از رایانه استفاده می کنند، داروهای خاصی (آنتی هیستامین، ضد افسردگی و غیره) مصرف می کنند، لنزهای چشمی استفاده می کنند و کافئین یا الکل مصرف می کنند، بسیار شایع است. اگر به پرش چشم دچار شده اید و چشمان شما احساس زبری یا خشکی می کنند، برای ارزیابی خشکی چشمتان به پزشک مراجعه کنید. بازگرداندن رطوبت به سطح چشم ها ممکن است مانع از پرش چشم ها شود و احتمال تیک چشم ها در آینده را کاهش دهد.

راه های درمان پرش چشم یا تیک چشم

7. مشکلات تغذیه ای

برخی گزارش ها حاکی از این مساله است که عدم وجود برخی مواد مغذی خاص، مانند: منیزیم می تواند باعث ایجاد پرش پلک ها شود. اگرچه این گزارش ها قطعی نیستند، اما نمی توان آنها را به عنوان علت احتمالی پرش چشم ها رد کرد. اگر نگران این مساله هستید که رژیم غذایی شما تمام مواد مغذی مورد نیاز شما را تامین نمی کند، پیشنهاد می کنم، به جای اینکه به صورت تصادفی مکمل های مغذی فاقد نسخه را خریداری کنید، این موضوع را با پزشک خانواده خود در میان بگذارید.

8. آلرژی

افرادی که آلرژی های چشمی دارند، می توانند دچار خارش، تورم و اشک چشم شوند. هنگامی که چشم های خود را مالش می دهید، این کار هیستامین هایی را در درون بافت پلک های چشمی و اشک ها آزاد می کند، که ممکن است باعث پرش پلک ها شود. برای رفع این مشکل، برخی از چشم پزشکان برخی از قطره های آنتی هیستامین چشمی یا قرص هایی را تجویز می کنند تا به حل مشکل پرش چشم ها کمک کند. اما به خاطر داشته باشید که این آنتی هیستامین ها همچنین می توانند باعث خشکی چشم شوند. بهتر است با چشم پزشک خود در ارتباط بوده تا مطمئن شوید که کارهای صحیحی را برای چشمان خود انجام می دهید.

علل تیک چشم و روش های رفع آن

یک درمان دیگر برای پرش چشم ها: بوتاکس

در موارد نادر، برخی از پرش های چشم علی رغم استفاده از داروهای فوق، برطرف نمی شوند. در برخی موارد، این پرش های مداوم چشم ها می تواند با تزریق بوتاکس که به جلوگیری از انقباضات عضلات کمک می کند، درمان می شود. اما اگر تیک چشم ها یا حرکات غیر طبیعی بر نیمی از صورت شما و همچنین پلک هایتان تاثیر گذاشت، فورا به چشم پزشک خود اطلاع دهید. یا اگر هر دو پلک شما به طور محکم بسته شدند و باز کردن چشمایتان غیر ممکن شده است. اینها می تواند نشانه ای از یک بیماری جدی باشد.

منبع: allaboutvision

از
3
رای