کیست کلیه چیست؛ علت و درمان های طبیعی و پزشکی آن

کیست کلیه چیست؛ علت و درمان های طبیعی و پزشکی آن تشکیل کیست در کلیه ها به خصوص با افزایش سن بسیار شایع است. علت بروز بیماری کلیه پلی کیستیک و راه تشخیص و درمان طبیعی و پزشکی آن را در سلام دنیا بخوانید.

کیست کلیه، کیسه هایی حاوی مایعات هستند که در کلیه تشکیل می شوند. کیست می تواند اختلالات جدی ایجاد کرده و عملکرد کلیه را مختل کند. در این مقاله قصد داریم تا روش های مختلف درمان کیست کلیه را برای شما توضیح دهیم. با ما همراه باشید.

کیست کلیه چیست؟

کیست در واقع کیسه هایی حاوی مایعات است که می تواند در هر قسمتی از بدن تشکیل شود. کیست های کلیه اغلب کوچک، گرد و با جداره نازک هستند. آنها می توانند در داخل بافت کلیه یا در سطح آن ایجاد شوند. شایع ترین نوع کیست کلیه، کیست ساده است. معمولا این کیست ها اختلالی در عملکرد کلیه ایجاد نمی کنند، اما اگر کلیه پلی کیستیک باشد، باعث اختلال در عملکرد کلیه می شود.


حتما بخوانید: هیدرونفروز یا ورم کلیه چیست


علل بروز کیست کلیه چیست؟

علت ابتلا به کیست کلیه هنوز به طور کامل مشخص نشده است. یک تئوری برای ایجاد کیست کلیه این است که کیست ها در لایه سطحی ضعیف شده کلیه ایجاد شده و کیسه ها شکل می گیرند. پس از آن کیسه ها پر از مایع شده و از کلیه جدا می شوند. احتمال بروز کیست کلیه ساده با افزایش سن افزایش پیدا می کند. با این وجود، می توان در هر سنی به کیست کلیه دچار شد. بروز کیست کلیه در مردان شایع تر از زنان است.

علل بروز کیست کلیه چیست؟

علائم بروز کیست کلیه چیست؟

کیست های ساده معمولا علائمی ندارند، اما اگر کیست خیلی بزرگ شود، ممکن است علائم زیر را تجربه کنید:

  • درد با علت نامشخص در کمر و پهلو
  • خونریزی
  • درد در ناحیه بالای شکم
  • اختلال در عملکرد کلیه (این حالت در صورت بروز کیست ساده بسیار نادر است)
  • عفونت که منجر به تب و لرز و سایر علائم همراه با عفونت می شود

علائم بیماری کلیه پلی کیستیک

در خصوص بیماری کلیه پلی کیستیک، ممکن است بیماری سال ها بدون علائم باقی بماند. علائم این بیماری می تواند مشابه با کیست های ساده باشد. اما در صورت بروز کلیه پلی کیستیک، موارد زیر نیز ممکن است رخ دهد:

  • بزرگ شدن شکم
  • سردرد
  • نارسایی کلیه
  • عفونت کلیه یا مجاری ادراری
  • احساس پری در ناحیه شکم

کیست کلیه چگونه تشخیص داده می شود؟

بر اساس نوع کیست، پزشک آزمایش های مختلفی انجام می دهد. معمولا آزمایش ها به شرح زیر است:

  • معاینه فیزیکی: این کار جهت تشخیص فشار خون بالا و یا بزرگ شدن کلیه ها انجام می شود
  • آزمایش خون: این آزمایش جهت ارزیابی عملکرد کلیه انجام می شود.
  • آزمایش ادرار: برای اینکه وجود خون یا پروتئین در ادرار را بررسی کنند
  • سونوگرافی از کلیه: از امواج صوتی جهت تشخیص کیست در کلیه استفاده می شود. سونوگرافی می تواند حتی کیست های کوچک در کلیه را تشخیص دهد.
  • سی تی اسکن و ام آر آی: از این دو روش جهت تشخیص کیست های بسیار کوچک استفاده می شود. در صورتی که تشخیص سونوگرافی قطعی نباشد، و یا نیاز به اطلاعات بیشتری باشد، پزشک یکی از این دو مورد را توصیه می کند.
  • آزمایش ژنتیکی: این روش معمولا جهت بررسی سابقه بیماری و اختلالات در خانواده استفاده می شود.

حتما بخوانید: درمان گیاهی نارسایی کلیه


روش تشخیص کیست کلیه

انواع روش های درمانی کیست کلیه

پزشکان تنها در صورتی اقدام به درمان کیست کلیه می کنند که با علائم همراه بوده و یا اختلال در عملکرد کلیه ایجاد کند. گزینه های درمانی مناسب جهت کیست کلیه به شکل زیر است:

1. روش درمان طبیعی کیست کلیه

برای درمان کیست کلیه، لازم است ابتدا برنامه رژیم غذایی کم سدیم داشته باشید. کلیه نقش مهمی در دفع مایعات اضافی بدن ایفا می کند. وقتی سدیم زیادی مصرف کنید، بدن مایعات را در خود نگه داشته و در نتیجه به کلیه فشار وارد می کند. در نتیجه باید از مصرف مواد غذایی حاوی سدیم زیاد مثل غذاهای کنسرو شده، نمک طعام، غذاهای دریایی و گوشت فرآوری شده خودداری کنید.

داشتن رژیم غذایی حاوی چربی کم و فیبر زیاد در درمان کلیه موثر است؛ زیرا باعث کاهش فشار خون و کاهش عوارض مرتبط با بیماری کلیه پلی کیستیک می شود.

مصرف مواد غذایی با پروتئین زیاد نیز باید کاهش پیدا کند. پروتئین باعث ایجاد فشار بر کلیه ها شده و میزان فعالیت شان را افزایش می دهد. مواد غذایی حاوی پروتئین شامل گوشت، ماهی، تخم مرغ، مرغ، بوقلمون، خامه، کره و پنیر است. در هنگام درمان کیست کلیه، باید از مصرف این مواد غذایی دوری کنید.

در صورتی که روش های طبیعی فوق برای درمان کیست کلیه موثر نبودند، باید گزینه های درمانی دیگر را امتحان کنید.

درمان کیست کلیه با روش های پزشکی

2. اسکلروتراپی

با استفاده از سونوگرافی یک سوزن بلند را وارد کیست می کنند. سپس پزشک کیست را تخلیه کرده و آن را با یک محلول الکلی پر می کند. این محلول کیست را سفت و منقبض می کند که احتمال بروز مجدد کیست را کاهش می دهد.

3. لاپاروسکوپی کیست کلیه

لاپاروسکوپی کیست کلیه نوعی روش کم تهاجمی محسوب می شود. این روش درد کمتری داشته، اما به اندازه روش های جراحی باز موثر است. لاپاروسکوپی یک روش بی خطر و موثر جهت برداشتن کیست کلیه است. در مواردی که درد شکمی یا درد پهلو وجود داشته باشد و یا کلیه در اثر وجود کیست دچار انسداد شده باشد، از این روش استفاده می کنند تا قسمت های باقی مانده کلیه را حفظ نمایند. این روش درد بسیار کمتری در مقایسه با جراحی باز داشته و مدت زمان بستری شدن بیمار در بیمارستان کاهش پیدا می کند. در این روش همچنین بیمار سریع تر می تواند به فعالیت های روزمره خود نیز باز گردد.

لاپاروسکوپی کلیه با بی هوشی عمومی انجام می شود و به طور تقریبی به 3 تا 4 ساعت زمان نیاز دارد. این جراحی با ایجاد 3 تا 4 برش کوچک در شکم انجام می شود. ابزار مخصوص جراحی از طریق این بریدگی ها وارد شکم شده و جراح قادر است تا بدون وارد کردن دست های خود به شکم شخص، کیست را جدا کند.

چگونه می توان از تشکیل کیست کلیه جلوگیری کرد؟

  • نمی توان از بروز کیست کلیه جلوگیری کرد، اما می توان با نوشیدن میزان زیادی آب احتمال تشکیل کیست را کاهش داد.
  • در ضمن مصرف سدیم روزانه شما باید کمتر از 2300 میلی گرم در روز باشد. در صورتیکه بالای 51 سال دارید و یا به فشار خون بالا یا بیماری های کلیوی مزمن دچار هستید، باید مصرف روزانه سدیم خود را به حداکثر 1500 میلی گرم محدود کنید.
  • کاهش میزان دیورتیک ها در رژیم غذایی مانند شکر، الکل، چای و قهوه و نوشابه های گازدار از روش های کند کردن روند تشکیل کیست در کلیه است.
  • سوپ های سبزیجات جهت سلامت کلیه بسیار مقوی هستند و میزان ph مناسب قلیایی برای کمک به سیستم فیلتراسیون کلیه دارند.
  • مصرف کافئین، قندهای ساده و جایگزین های شکر می توانند کلیه ها را تحریک کنند.

حتما بخوانید: علائم از کار افتادن و نارسایی کلیه ها چیست


گزینه های درمانی کیست کلیه

سخن آخر

کیست ها نوعی کیسه های حاوی مایعات هستند که در قسمت های مختلف بدن تشکیل می شوند و تشکیل کیست در کلیه ها به خصوص با افزایش سن بسیار شایع است. با یک رژیم غذایی متعادل می توان روند تشکیل کیست در کلیه را کند کرد. کیست کلیه معمولا فاقد علائم است، اما اگر علائم ایجاد شد و یا در عملکرد کلیه اختلال ایجاد کرد، از روش های مختلفی برای جدا کردن کیست از کلیه استفاده می کنند. توصیه می شود در صورتی که هر یک از علائم کیست کلیه را تجربه می کنید، هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید.


مطالب مرتبط

راه خانگی دفع سنگ کلیه در منزل و نوشیدنی هایی سنگ شکن کلیه

تفاوت بین تومور و کیست چیست و هر یک چه علائمی دارند؟

از
4
رای