دلایل کار نکردن شکم نوزاد و درمان آن و اولین مدفوع نوزاد

دلایل کار نکردن شکم نوزاد و درمان آن و اولین مدفوع نوزاد مدفوع نوزاد ممکن است رنگ‌ها و غلظت‌های متفاوتی داشته باشد. حتی پدر و مادرهای با تجربه نیز ممکن است هنگام دیدن این شرایط دچار سردرگمی شوند اما خوشبختانه اغلب جای نگرانی نیس.

آیا دفع مدفوع توسط کودک شما به صورت پی در پی است؟ به ندرت است؟ مدفوع او شل است؟ سفت است؟ زرد، قهوه ای یا چند رنگ است؟ بدبو یا فاقد بوی بد است؟ بررسی این موارد می تواند نشانه ای از سلامت کودک شما باشد، به پوشک های کثیف کودک تان کاملا دقت کنید. مدفوع کودک می تواند در رنگ ها، قوام (میزان سفتی آن ها) و تعداد دفعات دفع مختلف، مشاهده شود که همه آن ها سالم و عادی تلقی می شوند. شما می توانید پاسخ همه سوال های خود درباره مدفوع نوزاد را در این جا بیابید:

اولین مدفوع کودک (مکونیوم)

آیا وقتی برای اولین بار پوشک نوزاد خود را عوض کردید متوجه مدفوعی سیاه مایل به سبز شدید؟ این مکونیوم است، ماده ای چسبنده که منشا آن مایع درون رحم است که به تدریج وارد دستگاه گوارش جنین شده است. اگرچه ممکن است نگران کننده به نظر برسد، اما کاملا طبیعی است. در حقیقت دفع آن نشانه خوبی است زیرا نشان می دهد روده نوزاد شما به خوبی کار می کند.

مکونیوم چیست؟

تغییر در مدفوع نوزاد

کمی بعد از 24 ساعت اول، وقتی که دفع مکونیوم به پایان رسید، متوجه تغییرات مدفوع می شوید که به رنگ سبز تیره مایل به زرد و به شکل شل خواهد بود (به خصوص در بین نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند) و گاهی نیز ممکن است حاوی مخاط باشد. حتی ممکن است اثری از خون در مدفوع وجود داشته باشد که می تواند نتیجه بلعیدن خون مادر در هنگام زایمان باشد (برای اطمینان پوشک حاوی خون را برای نشان دادن به پزشک یا پرستار نگه دارید).
بعد از گذشت سه یا چهار روز از تغییر مدفوع، رنگ و قوام مدفوع کودک را نوع غذایی که می خورد تعیین می کند. البته مدفوع کودک ممکن است هر روز و یا هنگام هر دفع تغییر کند و باعث سردرگمی والدین شود.

حالت طبیعی مدفوع نوزاد

حالت مدفوع نوزاد تا حد زیادی به این بستگی که نوزاد از شیر مادر تغذیه می کند یا از شیر خشک استفاده می کند. اگر کودک شما با شیر مادر تغذیه می شود حرکات روده او غالبا از نظر رنگ و قوام به رنگ زرد، گاهی شل، حتی آبکی و گاهی به شکل دانه ای، خمیر مانند یا پنیری شکل است. اگر نوزاد شما با شیر خشک تغذیه می شود، مدفوع او معمولا نرم است اما شکل بهتری نسبت به مدفوع نوزاد شیر خوار دارد و رنگ آن زرد تا قهوه ای مایل به زرد، قهوه ای روشن و یا سبز مایل به قهوه ای خواهد بود.

حالت نرمال مدفوع نوزاد چگونه است؟

نوزاد باید روزانه چند بار مدفوع کند؟

در اوایل تولد، نوزادان شیر خوار به طور متوسط روزانه یک بار مدفوع می کنند. به عبارت دیگر، در روز اول تولد، یک بار مدفوع دیده می شود، در روز دوم دو بار مدفوع می کند. این روال معمولا از 5 پوشک کثیف در روز بیش تر نمی شود، به طور متوسط نوزاد شیر خوار در روز حدود پنج پوشک کثیف خواهد داشت. معمولا داشتن چندین بار دفع در طول روز و یا دفع نداشتن در طول چندین روز توسط نوزاد طبیعی است. تا سن 6 هفتگی، مدفوع کودک ممکن است شروع به تغییر کند و شما ممکن است ببینید که کودک شما یک روز (دو روز و یا حتی سه روز) دفع ندارد. برخی از نوزادان در طول سال اول زندگی ممکن است چند بار در روز دفع داشته باشند. برخی از کودکان دیگر نیز ممکن است هر چند روز یک بار دفع داشته باشند. بعد از شش هفتگی، در صورتی که نوزاد شما مشکلی ندارد و به خوبی وزن اضافه می کند، دیگر نیازی نیست تعداد دفعات مدفوع کردن او را بشمارید. تعداد دفعات مدفوع کردن هر کودک از روزی تا روز دیگر می تواند متفاوت باشد و این کاملا طبیعی است. نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می شوند معمولا سه تا چهار بار در روز دفع دارند؛ با این حال، برخی از آن ها در طول سه یا چهار روز هیچ گونه مدفوعی نخواهند داشت. تا زمانی که مدفوع نرم است و بدون اذیت دفع می شود، لازم نیست نگران باشید. اما اگر فرزند شما بیش از 5 روز مدفوع نکرد، به پزشک مراجعه کنید.

نوزاد باید روزانه چند بار مدفوع کند؟

چگونه می توانیم بگوییم کودک حرکات روده ای دارد یا نه؟

اگر کودک شما هنگام مدفوع کردن غرغر و ناله می کند، صورتش را جمع می کند یا زور می زند، نگران نشوید. این یک روش معمول نوزادان برای دفع است، حتی هنگامی که مدفوع کودک نرم است، زیرا بدن آن ها آن قدر قوی نیست که این کار را به آسانی انجام دهد.

رنگ های مختلف مدفوع کودک به چه معناست؟

رنگ، بافت و بوی مدفوع نوزادان می تواند دائما تغییر کند. از آن جایی که محتویات پوشک کودک شما سر نخ هایی از مشکلات احتمالی کودک تان می دهد، خوب است که در صورت مشاهده هر چیز غیر عادی، به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید.

مدفوع نوزاد باید به چه صورت باشد؟

وجود خون در مدفوع کودک به چه معناست؟

اگر کودک شما از شیر مادر تغذیه می کند، وجود خون در مدفوع می تواند نشانه حساسیت و آلرژی به چیزی در رژیم غذایی شما باشد. ممکن است پزشک متخصص اطفال به شما توصیه کند که سعی کنید مواد غذایی که احتمال مشکل زایی دارند (مانند لبنیات، سویا، آجیل، گندم یا بادام زمینی) را از غذای خود حذف کنید تا بفهمید چه چیزی باعث این قضیه می شود. چنان چه کودک شما با شیر خشک تغذیه می شود، خون در مدفوع می تواند نشان دهنده آلرژی به شیر خشک باشد (اگرچه این موضوع بسیار کم اتفاق می افتد). در مورد تعویض شیر خشک با پزشک کودک خود مشورت کنید.
گاهی اوقات نیز، هیچ ارتباطی بین غذاها و علائم آلرژی مشاهده نمی شود. در این حالت، ممکن است کودک شما دچار ترک های کوچک یا شکاف هایی در مقعد خود شده باشد که باعث خون ریزی می شود. یک احتمال دیگر این است که اگر کودک شما خون ناشی از آسیب دیدگی روی نوک سینه را بلعیده باشد، ممکن است آن را در مدفوع بیرون بدهد. معاینه توسط متخصص اطفال می تواند در حل مشکل به شما کمک کند.

ملنا در نوزدان چیست؟

ملنا به مدفوع سفت، سیاه یا تیره نوزادان در 3 ماهگی یا بعد از آن گفته می شود و اغلب نشانه ای از خون ریزی در دستگاه گوارش است که می تواند برای کودک خطرناک باشد. (این مورد با دفع مکونیوم در روزهای اول تولد فرق دارد.) در صورت بروز چنین چیزی فورا با پزشک متخصص کودکان تان تماس بگیرید. 

ملنا در نوزدان به چه معناست؟

علت مدفوع نکردن نوزاد

در مورد نوزادانی که شیر مادر می خورند، یبوست به ندرت اتفاق می افتد، اما کم تر از یک بار مدفوع کردن در روز، طی هفته های اول می تواند به این معنی باشد که شیر مادر به اندازه کافی نیست. پس از آن، در حدود 6 هفتگی تا 3 ماهگی، این دفعات می تواند به یک بار در روز یا حتی یک بار در هر دو تا سه روز کاهش یابد. در صورتی که کودک شما بیش از سه روز پیاپی دفع نداشت، به متخصص کودکان مراجعه کنید.
نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می شود معمولا فاصله زمانی بیش تری بین دفعات دفع خود دارند. اگر نوزاد بیش از پنج روز مدفوع نکرد، می تواند نشانه یبوست باشد.

یبوست در نوزادان  

حتی نوزادانی که رژیم غذایی سالمی دارند نیز ممکن است دچار یبوست شوند. خبر خوب این است که این مشکل به راحتی رفع می شود. مادر می تواند با پیدا کردن علت یبوست، اقدام به درمان کودک کند. همیشه برای اطمینان از گمان های خود با پزشک اطفال مشورت کنید.  

یبوست در نوزادان  

اسهال در نوزادان

مدفوعی که آبکی و سبز تر از حد معمول باشد می تواند نشانه بروز اسهال باشد. علاوه بر کثیف کاری بیش تر، اسهال به معنای از دست رفتن آب بدن کودک و ایجاد ناراحتی هایی برای او است و منجر به زخم هایی در ناحیه پوشک می شود. اطلاعات کامل برای نحوه رسیدگی به کودک در این شرایط را به دست آورید و همیشه برای تشخیص دقیق به پزشک اطفال مراجعه کنید.  

دانستن این نکات به شما کمک می کند تا در هنگام مواجه شدن با شرایطی غیر معمول در مدفوع کودک مضطرب نشوید و به جای آن به یافتن دلایل این موضوع بپردازید. شما همچنین می توانید در صورت بروز چنین چیزی، عکسی از محتویات پوشک کودک تان تهیه کنید و به پزشک اطفال نشان دهید. احتمالا جای نگرانی نیست اما اگر علائمی باشد که نشان دهد کودک احساس خوبی ندارد، پزشک می تواند تشخیص بدهد که چه مشکلی وجود دارد.

منبع: whattoexpect

از
2
رای