علائم سرطان تخمدان چیست؛ علت، تشخیص و درمان سرطان تخمدان

علائم سرطان تخمدان چیست؛ علت، تشخیص و درمان سرطان تخمدان سرطان تخمدان چیست؛ علائم سرطان تخمدان، علت، انواع، عوامل خطر، آزمایش ca125، روش تشخیص، پیشگیری و درمان سرطان تخمدان و سرطان تخمدان به انگلیسی ovarian cancer در سلام دنیا بخوانید.

سرطان تخمدان (به انگلیسی ovarian cancer) رشد سلول هایی است که در تخمدان ها تشکیل می شود. سلول ها به سرعت تکثیر می شوند و می توانند به بافت های سالم بدن حمله کرده و آن ها را از بین ببرند. دستگاه تناسلی زنان شامل دو تخمدان است، یکی در هر طرف رحم. تخمدان ها - هر کدام به اندازه یک بادام - تخمک و همچنین هورمون های استروژن و پروژسترون تولید می کنند. در این مطلب از سلام دنیا درباره علائم سرطان تخمدان چیست، علل، انواع، عوامل خطر، روش تشخیص آزمایش ca125 ، پیشگیری و درمان سرطان تخمدان صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

علائم سرطان تخمدان

زمانی که سرطان تخمدان برای اولین بار ایجاد می شود، ممکن است علائم قابل توجهی ایجاد نکند. هنگامی که علائم سرطان تخمدان رخ می دهد، معمولاً به سایر بیماری های شایع تر نسبت داده می شود.

علائم و نشانه های سرطان تخمدان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • نفخ یا تورم شکم
  • هنگام غذا خوردن به سرعت احساس سیری می کند
  • کاهش وزن
  • ناراحتی در ناحیه لگن
  • خستگی
  • کمر درد
  • تغییر در عادات روده مانند یبوست
  • نیاز مکرر به ادرار کردن

حتما بخوانید: برای تنبلی تخمدان چی بخوریم


چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

اگر علائم یا علائمی دارید که شما را نگران می کند، با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید.

علائم سرطان تخمدان چیست

علت بروز سرطان تخمدان

مشخص نیست که چه چیزی باعث سرطان تخمدان می شود، اگرچه پزشکان مواردی را شناسایی کرده اند که می تواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.

پزشکان می‌دانند که سرطان تخمدان زمانی شروع می‌شود که سلول‌های داخل یا نزدیک تخمدان‌ها تغییرات (جهش) در DNA خود ایجاد کنند. DNA یک سلول حاوی دستورالعمل هایی است که به سلول می گوید چه کاری انجام دهد. این تغییرات به سلول ها می گوید که به سرعت رشد کرده و تکثیر شوند و توده ای (توموری) از سلول های سرطانی ایجاد کنند. سلول های سرطانی زمانی به زندگی خود ادامه می دهند که سلول های سالم بمیرند. آنها می توانند به بافت های مجاور حمله کنند و از تومور اولیه جدا شوند و به سایر قسمت های بدن گسترش یابند (متاستاز).

انواع سرطان تخمدان

نوع سلولی که سرطان در آن شروع می شود، نوع سرطان تخمدان شما را تعیین می کند و به پزشک کمک می کند تا تشخیص دهد کدام درمان برای شما بهترین است. انواع سرطان تخمدان عبارتند از:

  • سرطان اپیتلیال تخمدان: این نوع رایج ترین است. این شامل چندین زیرگروه، از جمله سرطان سروز و کارسینوم موسینوس است.
  • تومورهای استرومایی: این تومورهای نادر معمولاً در مراحل اولیه نسبت به سایر سرطان های تخمدان تشخیص داده می شوند.
  • تومورهای سلول زایا: این سرطان‌های نادر تخمدان در سنین پایین‌تر رخ می‌دهند.

عوامل خطر سرطان تخمدان

عواملی که می توانند خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهند عبارتند از:

  • سن بالاتر. با افزایش سن خطر ابتلا به سرطان تخمدان افزایش می یابد. اغلب در افراد مسن تشخیص داده می شود.
  • تغییرات ژنی ارثی درصد کمی از سرطان های تخمدان ناشی از تغییرات ژنی است که از والدین خود به ارث برده اید. ژن هایی که خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش می دهند عبارتند از BRCA1 و BRCA2 . این ژن ها خطر ابتلا به سرطان سینه را نیز افزایش می دهند. چندین تغییر ژنی دیگر برای افزایش خطر سرطان تخمدان شناخته شده است، از جمله تغییرات ژنی مرتبط با سندرم لینچ و ژن های BRIP1 ، RAD51C و RAD51D .
  • سابقه خانوادگی سرطان تخمدان. اگر بستگان خونی دارید که سرطان تخمدان در آنها تشخیص داده شده است، ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهید.
  • اضافه وزن یا چاق بودن. اضافه وزن یا چاقی خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش می دهد.
  • درمان جایگزینی هورمونی پس از یائسگی. مصرف هورمون درمانی جایگزین برای کنترل علائم و نشانه های یائسگی ممکن است خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهد.
  • اندومتریوز.اندومتریوز یک اختلال اغلب دردناک است که در آن بافتی شبیه به بافتی که داخل رحم شما را می پوشاند در خارج از رحم شما رشد می کند.
  • سن.شروع و پایان قاعدگی شروع قاعدگی در سنین پایین یا شروع یائسگی در سنین بالاتر یا هر دو ممکن است خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهد.
    هرگز باردار نبوده است اگر هرگز باردار نشده اید، ممکن است خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهید.

عوامل خطر سرطان تخمدان

جلوگیری از بروز سرطان تخمدان

هیچ راه مطمئنی برای پیشگیری از سرطان تخمدان وجود ندارد. اما ممکن است راه هایی برای کاهش خطر وجود داشته باشد:

مصرف قرص های ضد بارداری را در نظر بگیرید

 از پزشک خود بپرسید که آیا قرص های ضد بارداری (قرص های ضد بارداری خوراکی) ممکن است برای شما مناسب باشد یا خیر. مصرف قرص های ضد بارداری خطر ابتلا به سرطان تخمدان را کاهش می دهد. اما این داروها خطراتی دارند، بنابراین در مورد اینکه آیا مزایا بر این خطرات بر اساس موقعیت شما بیشتر است یا خیر، بحث کنید.


حتما بخوانید: درمان فیبروم رحم با عسل، رازیانه، سیر، خانگی و گیاهی


عوامل خطر خود را با پزشک خود در میان بگذارید

اگر سابقه خانوادگی سرطان سینه و تخمدان دارید، این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. پزشک شما می تواند تعیین کند که این ممکن است چه معنایی برای خطر ابتلا به سرطان داشته باشد. ممکن است به یک مشاور ژنتیک ارجاع داده شوید که می تواند به شما کمک کند تصمیم بگیرید که آیا آزمایش ژنتیک ممکن است برای شما مناسب باشد یا خیر. اگر مشخص شد که تغییر ژنی دارید که خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش می دهد، ممکن است برای جلوگیری از سرطان، جراحی را برای برداشتن تخمدان در نظر بگیرید.

تشخیص سرطان تخمدان

آزمایش ها و روش های مورد استفاده برای تشخیص سرطان تخمدان عبارتند از:

  • معاینه لگن: در طول معاینه لگن، پزشک انگشتان دستکش دار را وارد واژن می کند و همزمان دستی را روی شکم شما فشار می دهد تا اندام های لگنی شما را حس کند (لمس کند). پزشک همچنین دستگاه تناسلی خارجی، واژن و دهانه رحم شما را به صورت بصری معاینه می کند.
  • تست های تصویربرداری آزمایشاتی: مانند سونوگرافی یا سی تی اسکن شکم و لگن ممکن است به تعیین اندازه، شکل و ساختار تخمدان شما کمک کند.

آزمایش ca125 چیست

  • آزمایشات خون: آزمایش‌های خون ممکن است شامل آزمایش‌های عملکرد اندام باشد که می‌تواند به تعیین سلامت کلی شما کمک کند. پزشک شما همچنین ممکن است خون شما را برای نشانگرهای تومور که نشان دهنده سرطان تخمدان هستند آزمایش کند. به عنوان مثال، آزمایش آنتی ژن سرطانی (CA) 125 می تواند پروتئینی را که اغلب در سطح سلول های سرطانی تخمدان یافت می شود، شناسایی کند. این آزمایشات نمی تواند به پزشک شما بگوید که آیا سرطان دارید یا خیر، اما ممکن است سرنخ هایی در مورد تشخیص و پیش آگهی شما ارائه دهند.
  • عمل جراحی: گاهی اوقات پزشک شما نمی تواند از تشخیص شما مطمئن باشد تا زمانی که تحت عمل جراحی برداشتن تخمدان و آزمایش آن برای علائم سرطان قرار بگیرید.
  • آزمایش ژنتیک: پزشک ممکن است آزمایش نمونه خون را برای بررسی تغییرات ژنی که خطر سرطان تخمدان را افزایش می دهد، توصیه کند. دانستن تغییر ارثی در DNA به پزشک کمک می کند تا در مورد برنامه درمانی شما تصمیم بگیرد. ممکن است بخواهید اطلاعات را با خویشاوندان خونی خود، مانند خواهر و برادر و فرزندانتان، به اشتراک بگذارید، زیرا آنها نیز ممکن است در معرض خطر ابتلا به همان تغییرات ژنی باشند.

هنگامی که تأیید شد که شما به سرطان تخمدان مبتلا هستید، پزشک از اطلاعات حاصل از آزمایشات و روش های شما برای تعیین مرحله سرطان شما استفاده می کند. مراحل سرطان تخمدان از 1 تا 4 متغیر است که اغلب با اعداد رومی I تا IV نشان داده می شود. پایین ترین مرحله نشان می دهد که سرطان محدود به تخمدان ها است. در مرحله 4، سرطان به نواحی دوردست بدن گسترش یافته است.

تشخیص سرطان تخمدان

درمان سرطان تخمدان

درمان سرطان تخمدان معمولاً شامل ترکیبی از جراحی و شیمی درمانی است. درمان های دیگر ممکن است در شرایط خاص استفاده شود.

1. درمان سرطان تخمدان با عمل جراحی

عملیات حذف سرطان تخمدان عبارتند از:


حتما بخوانید: درمان خانگی و آنتی بیوتیک برای عفونت رحم


جراحی برای برداشتن یک تخمدان.

برای سرطان در مراحل اولیه که فراتر از یک تخمدان گسترش نیافته است، جراحی ممکن است شامل برداشتن تخمدان آسیب دیده و لوله فالوپ آن باشد. این روش ممکن است توانایی شما برای بچه دار شدن را حفظ کند.

جراحی برای برداشتن هر دو تخمدان

 اگر سرطان در هر دو تخمدان شما وجود داشته باشد، اما هیچ نشانه ای از سرطان اضافی وجود نداشته باشد، جراح ممکن است هر دو تخمدان و هر دو لوله فالوپ را خارج کند. این روش رحم شما را دست نخورده باقی می‌گذارد، بنابراین ممکن است همچنان بتوانید با استفاده از جنین‌ها یا تخمک‌های منجمد خود یا با تخمک‌های اهداکننده باردار شوید.

جراحی برای برداشتن هر دو تخمدان و رحم

 اگر سرطان شما گسترده‌تر است یا نمی‌خواهید توانایی خود را برای بچه‌دار شدن حفظ کنید، جراح تخمدان‌ها، لوله‌های فالوپ، رحم، غدد لنفاوی مجاور و چین‌هایی از بافت چربی شکم (امنتوم) را برمی‌دارد.

جراحی برای سرطان پیشرفته اگر سرطان شما پیشرفته باشد، پزشک ممکن است جراحی را برای برداشتن هر چه بیشتر سرطان توصیه کند. گاهی اوقات شیمی درمانی قبل یا بعد از جراحی در این شرایط انجام می شود.

2. درمان سرطان تخمدان با شیمی درمانی

شیمی درمانی یک درمان دارویی است که از مواد شیمیایی برای از بین بردن سلول های سریع رشد در بدن از جمله سلول های سرطانی استفاده می کند. داروهای شیمی درمانی را می توان به داخل رگ تزریق کرد یا از طریق دهان مصرف کرد. شیمی درمانی اغلب پس از جراحی برای از بین بردن سلول های سرطانی باقی مانده استفاده می شود. قبل از جراحی نیز می توان از آن استفاده کرد.

در شرایط خاص، داروهای شیمی درمانی ممکن است در حین جراحی حرارت داده شده و به شکم تزریق شوند (شیمی درمانی داخل صفاقی هیپرترمیک). داروها قبل از تخلیه برای مدت معینی در جای خود باقی می مانند. سپس عملیات به پایان می رسد.

3. درمان سرطان تخمدان با درمان هدفمند

درمان‌های دارویی هدفمند بر نقاط ضعف خاص موجود در سلول‌های سرطانی تمرکز دارند. با حمله به این نقاط ضعف، درمان های دارویی هدفمند می توانند باعث مرگ سلول های سرطانی شوند. اگر درمان هدفمند برای سرطان تخمدان را در نظر دارید، پزشک ممکن است سلول های سرطانی شما را آزمایش کند تا مشخص کند کدام درمان هدفمند بیشترین تأثیر را بر سرطان شما دارد.

4. درمان سرطان تخمدان با هورمون درمانی

هورمون درمانی از داروهایی برای جلوگیری از اثرات هورمون استروژن بر سلول های سرطان تخمدان استفاده می کند. برخی از سلول های سرطانی تخمدان از استروژن برای کمک به رشد خود استفاده می کنند، بنابراین مسدود کردن استروژن ممکن است به کنترل سرطان کمک کند. هورمون درمانی ممکن است یک گزینه درمانی برای برخی از انواع سرطان تخمدان با رشد کند باشد. همچنین اگر سرطان پس از درمان های اولیه عود کند، ممکن است یک گزینه باشد.

5. درمان سرطان تخمدان با ایمونوتراپی

ایمونوتراپی از سیستم ایمنی برای مبارزه با سرطان استفاده می کند. سیستم ایمنی بدن که با بیماری مبارزه می کند ممکن است به سلول های سرطانی حمله نکند زیرا آنها پروتئین هایی تولید می کنند که به آنها کمک می کند از سلول های سیستم ایمنی پنهان شوند. ایمونوتراپی با تداخل در این فرآیند عمل می کند.

ایمونوتراپی ممکن است گزینه ای برای درمان سرطان تخمدان در شرایط خاص باشد.

6. درمان سرطان تخمدان با مراقبت حمایتی (تسکین دهنده)

مراقبت تسکینی یک مراقبت پزشکی تخصصی است که بر تسکین درد و سایر علائم یک بیماری جدی تمرکز دارد. متخصصان مراقبت های تسکینی با شما، خانواده و سایر پزشکان شما همکاری می کنند تا لایه ای اضافی از حمایت را ارائه دهند که مکمل مراقبت های مداوم شما باشد. مراقبت تسکینی را می توان در حین انجام سایر درمان های تهاجمی مانند جراحی و شیمی درمانی استفاده کرد.

هنگامی که از مراقبت تسکینی همراه با سایر درمان های مناسب استفاده می شود، افراد مبتلا به سرطان ممکن است احساس بهتری داشته باشند و عمر طولانی تری داشته باشند.

مراقبت تسکینی توسط تیمی متشکل از پزشکان، پرستاران و سایر متخصصان ویژه آموزش دیده ارائه می شود. هدف تیم های مراقبت تسکینی بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به سرطان و خانواده هایشان است. این شکل از مراقبت در کنار درمان های درمانی یا سایر درمان هایی که ممکن است دریافت کنید ارائه می شود.

درمان سرطان تخمدان

کارهای مفید برای کنار آمدن با سرطان تخمدان

تشخیص سرطان تخمدان می تواند بسیار دشوار باشد. به مرور زمان راه هایی برای کنار آمدن با احساسات خود پیدا خواهید کرد، اما در این بین، ممکن است این موارد برای شما مفید باشد:


حتما بخوانید: تقویت تخمدان تنبل با ماساژ


  • کسی را پیدا کنید که با او صحبت کنید. ممکن است احساس راحتی کنید که احساسات خود را با یکی از دوستان یا اعضای خانواده خود در میان بگذارید، یا ممکن است ترجیح دهید با یک گروه پشتیبانی رسمی ملاقات کنید. گروه های حمایتی برای خانواده های افراد مبتلا به سرطان نیز موجود است.
  • بگذارید مردم کمک کنند. درمان سرطان می تواند خسته کننده باشد. به مردم اطلاع دهید که چه چیزی برای شما مفیدتر است.
  • اهداف معقول تعیین کنید. داشتن اهداف به شما کمک می کند که کنترل داشته باشید و می تواند به شما احساس هدفمندی بدهد. اما اهدافی را انتخاب کنید که بتوانید به آنها برسید.
  • برای خودت وقت بگذار خوب غذا خوردن، آرامش و استراحت کافی می تواند به مبارزه با استرس و خستگی ناشی از سرطان کمک کند.

آماده شدن برای قرار ملاقات شما

اگر علائم یا علائمی دارید که شما را نگران می کند، با یک قرار ملاقات با پزشک خانواده یا متخصص زنان خود شروع کنید.

اگر پزشک مراقبت های اولیه شما مشکوک به سرطان تخمدان باشد، ممکن است به متخصص سرطان های تولید مثل زنان (متخصص انکولوژی زنان) ارجاع داده شوید. انکولوژیست زنان یک متخصص زنان و زایمان (OB-GYN) است که آموزش های تکمیلی در تشخیص و درمان سرطان تخمدان و سایر سرطان های زنانه دارد.

آنچه شما می توانید انجام دهید

  • مراقب هرگونه محدودیت قبل از قرار ملاقات باشید، مانند نخوردن غذای جامد در روز قبل از قرار ملاقات.
  • علائم خود را بنویسید، از جمله علائمی که ممکن است به دلیل تعیین وقت ملاقات نامرتبط به نظر برسد.
  • اطلاعات کلیدی پزشکی خود، از جمله سایر شرایط را یادداشت کنید.
  • اطلاعات شخصی کلیدی، از جمله تغییرات عمده یا عوامل استرس زا در زندگی خود را یادداشت کنید.
  • فهرستی از تمام داروها، ویتامین ها یا مکمل های خود تهیه کنید.
  • از یکی از اقوام یا دوستان خود بخواهید که شما را همراهی کند تا به شما کمک کند آنچه دکتر می گوید را به خاطر بسپارید.
  • سوالاتی را بنویسید تا از پزشک خود بپرسید.

سوالاتی که باید از پزشک خود بپرسید

  • محتمل ترین علت علائم من چیست؟
  • به چه نوع آزمایشاتی نیاز دارم؟
  • چه درمان هایی در دسترس هستند و چه عوارض جانبی را می توانم انتظار داشته باشم؟
  • پیش آگهی چیست؟
  • اگر هنوز هم می خواهم بچه دار شوم، چه گزینه هایی در دسترسم است؟
  • من شرایط سلامتی دیگری دارم. چگونه می توانم آنها را با هم مدیریت کنم؟

علاوه بر سؤالاتی که برای پرسیدن از پزشک خود آماده کرده اید، در پرسیدن سؤالات دیگری که برای شما پیش می آید تردید نکنید.

تشخیص و درمان سرطان تخمدان

از پزشک خود چه انتظاری دارید

پزشک شما احتمالاً تعدادی سؤال از شما می پرسد. آماده بودن برای پاسخ دادن به آنها ممکن است برای مرور نکاتی که می خواهید زمان بیشتری را روی آنها صرف کنید، وقت بگذارید. ممکن است از شما سوال شود:

  • اولین بار چه زمانی علائم را تجربه کردید و شدت آنها چقدر است؟
  • آیا علائم شما مداوم بوده است یا گاه به گاه؟
  • به نظر می رسد چه چیزی علائم شما را بهبود می بخشد یا بدتر می کند؟
  • آیا خویشاوندان مبتلا به سرطان تخمدان یا سینه دارید؟
  • آیا سرطان های دیگری در سابقه خانوادگی شما وجود دارد؟
سخن آخر

با توجه به نکات آمده در اینجا در خصوص سرطان تخمدان امیدواریم اطلاعات کافی نسبت به این بیماری کسب کرده باشید.


مقالات مرتبط: 

درمان خانگی کیست تخمدان با داروهای گیاهی

علت درد تخمدان سمت چپ یا راست چیست و علائم آن

آزمایش های ضروری برای زنان بالای 40 سال



از
1
رای