سرطان پرستات دومین سرطان شایع در بین مردان است، با این وجود غالبا اکثر مردان می تواند با داشتن سرطان پروستات به زندگی خود ادامه دهند و جز سرطان های کشنده محسوب نمیشود. بروز این نوع سرطان در بین مردان با سن کمتر از 50 سال تقریبا نادر محسوب میشود، و اغلب در بین مردان میانسال و سالمندان شایع است. در این مقاله از وب سایت سلام دنیا، به بررسی کامل سرطان پروستات، از جمله: پروستات چیست، علائم سرطان پروستات، علل، راه های تشخیص و درمان سرطان پرستات پرداخته ایم. با ما همراه باشید.
پروستات چیست؟
پروستات یک غده کوچک با وزن تقریبی 20 گرم و به اندازه یک گردو در دستگاه تناسلی مردان است که به تولید منی کمک می کند. پرستات در زیر مثانه و در مقابل راست روده قرار گرفته است. و وظیفه آن منتقل کردن ادرار از مثانه و همچنین انتقال مایع منی از کیسه بیضه در طول مسیر آلت تناسلی در هنگام نعوظ میباشد.
حتما بخوابید: غده پروستات چیست و عملکرد، ساختار آن
سرطان پروستات از تشخیص تا درمان، بررسی دلایل و علایم آن
علائم سرطان پروستات
1) علایم سرطان پرستات: ایجاد مشکل در روند ادرار
مشکلاتی که در روند دفع ادرار فرد مبتلا به پرستات ممکن است ایجاد شود را میتوان به 5 دسته کلی تقسیم کرد:
- تکرر بیش از حد
- کم شدن تحمل در هنگام احساس نیاز به دفع ادرار و از دست دادن کنترل ادرار
- احساس دشواری در ابتدای روند دفع ادرار و داشتن حس تردی
- شب ادراری
- وجود خون در ادرار
2) علائم سرطان پرستات: مایع منی
تغییر در شکل و حالت و مقدار مایع منی و عمدتا وجود خون در منی می باشد. (البته ممکن است تغییرات در مقدار مایع منی در بدن علل دیگری مانند تغییر هورمون ها و ایجاد ضعف در بدن نیز باشد.)
3) سرطان پروستات و کمردرد
احساس درد در نیم تنه پایینی بدن مردان (کمر و پاها، لگن) و همچنین حس ناراحتی در هنگام نشست و برخاست در لگن فرد، است.
حتما بخوانید: هایپرپلازی خوش خیم پروستات چیست
4) علائم سرطان پرستات: وجود تورم غیر عادی در پاها
اگر شما در طول روز پیاده رویی داشته اید و یا مدت زمان زیادی را سرپا ایستاده اید و احساس درد درپاهای خود می کنید نیازی نیست به علایم سرطان پرستات فکر کنید، اما اگر در حالتی غیرعادی تورم و پف در پاهای خود را احساس کردید، بهتر است با پزشک خود دراین باره مشورت کنید.
5) کم شدن قدرت نعوظ آلت
کم شدن و یا از دست دادن قدرت نعوظ آلت در هنگام داشتن رابطه جنسی، می تواند یکی از نشانه های ابتلا به سرطان پرستات باشد.
6) احساس بی حسی در پاها در اکثر مواقع
اگر بصورت غیرطبیعی و به کررات احساس بی حسی در پاها خود می کنید، ممکن است علت آن فشار آوردن غده پرستات به عصب نخاعی باشد. پس لازم است به پزشک متخصص مراجعه کنید.
دلایل سرطان پروستات
الف) سن: علت سرطان پرستات
درصد احتمال ابتلا به بیماری سرطان پرستات در سنین بالای 50-60 سال افزایش می یابد، لذا متخصصین توصیه می کنند افراد در آستانه 50 سالگی بررسی های لازم را به صورت منظم و سالانه یکبار انجام دهند.
ب) ژنتیک
اگر در بین بستگان فرد، سابقه ابتلا به سرطان پرستات وجود داشته باشد، احتمال مبتلا شدن را تا 3 برابر افزایش می دهد. و برای مردانی که در خانواده خود زنانی که سابقه درگیری با بیماری سرطان سینه دارند نیز احتمال ابتلا به سرطان پروستات افزایش می یابد.
حتما بخوانید: همه چیز درباره بیماری سرطان سینه
ج) تغذیه نامناسب: علت سرطان پرستات
یکی از دلایل ابتلا به سرطان پرستات نداشتن عادات و رژیم های غذایی سالم است، به صورتی که اگر فرد به طور مستمر به خوردن غذاهای چرب، و همچنین مصرف فراوان کافیین و الکل بپردازد، احتمال مبتلا شدن خود را به سرطان پرستات افزایش خواهد داد.
د) نژاد
خطر ابتلا به این بیماری در بین مردان آسیایی کمتر از سایر نقاط دنیا میباشد، و سیاه پوستان بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا قرار دارند.
ذ) چاقی
پزشکان معتقدند که تشخیص بیماری در افراد چاق دشوارتر از سایر افراد می باشد و همچنین چاقی نیز احتمال درگیر شدن با سرطان پرستات را نیز افزایش می دهد.
ر) بیماری های مقاربتی
افرادی که دارای سابقه بیماری های مقاربتی مانند سوزاک را دارند بیشتر از سایرین در معرض ابتلا هستند.
ز) مواد شیمیایی
افرادی که در مجاورت مواد شیمیایی مانند کادمیم (مانند باطری سازی ها) قرار دارند، درصد احتمال درگیر شدن با این بیماری بیشتر است.
تشخیص سرطان پروستات
1. معاینه مستقیم توسط پزشک متخصص
این روش قدیمی اولین قدم در تشخیص سرطان پرستات است که در این روش پزشک متخصص با استفاده از انگشت سبابه خود قسمت انتهایی روده بزرگ فرد بیمار را لمس می کند، که در صورت سلامت بیمار قسمت انتهایی روده بزرگ، بافت آن نرم و فاقد توده به نظر خواهد رسید.
2. تست و آزمایش PSA
این روش را می تواند بی دردسرترین راه تشخیص سرطان پروستات دانست، به گونه ایی که با دریافت نمونه خون مقدار PSA بیمار اندازه گیری می شود و در صورت بالا بودن مقدار پی اس ای بیمار می توان گفت فرد مشکوک به سرطان است. البته لزوما بالا بودن این مقدار را نمی توان دلیل محکمی برای سرطان داشتن فرد دانست و تفسیر جواب آزمایش باید حتما توسط پزشک متخصص انجام شود، زیرا که در بعضی مواقع عفونت و یا موارد دیگری نیز مقدار بالای PSA را نشان میدهد.
3. تهیه MRI از پروستات
پس از نمونه برداری و یا تشخیص سرطان پرستات تصویر حاصل از MRI میزان گسترش و حجم تومور سرطانی را به پزشک نشان خواهد داد.
حتما بخوانید: تفاوت بین سی تی اسکن و ام آر آی و مزایای آنها
4. سونوگرافی ترانس رکتال ( از طریق بخش انتهایی روده بزرگ )
با تصاویر حاصل از سونوگرافی از موضع بدنی بیمار ، پزشک در صورت مشاهده بی نظمی غیرعادی در بدن بیمار، سرطان را تشخیص میدهد.
5. تجزیه ادرار، از راه های تشخیص سرطان پروستات
با بررسی نمونه ادرار فرد بیمار توسط میکروسکوپ های فوق العاده قوی پزشک به وجود خون و یا عفونت در ادرار پی خواهد برد، و بعد از بررسی آزمایشات نتیجه را اعلام خواهد کرد.
6. نمونه برداری (بیوپسی پروستات)
در این روش تشخیصی پزشک، سوزن باریکی را برای برداشتن بخشی از بافت مورد آزمایش وارد بدن بیمار میکند تا نمونه مد نظر را برای بررسی های میکروسکوپی برداشت نماید.
7. تشخیص سرطان پرستات با روش TURP
این روش درمانی زمانی می تواند موثر واقع شود که مقدار PSA بیمار بالا بوده و همچنین بیمار 2 نوبت بیوپسی منفی داشته است.
راه های درمان سرطان پروستات
درمان این نوع از سرطان در مراحل اولیه بسیار راحت است اما لازم است که بدانید این بیماری در ابتدا نشانه های خاصی از خود بروز نمی دهد. یکی از راه های درمان سرطان پرستات، جراحی می باشد که به آن پروستاتکتومی می گویند.
سخن آخر
بروز سرطان پروستات در بین مردان با سن کمتر از 50 سال تقریبا نادر محسوب میشود، و اغلب در بین مردان میانسال و سالمندان شایع است. در این مطلب از سایت سلام دنیا، به بررسی کامل سرطان پروستات از تشخیص تا درمان، به همراه علل و علائم سرطان پرستات پرداختیم. امیدوارم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد. می توانید این پست را با دوستان خود به اشتراک بگذارید. تا اطلاعات مفیدی بیاموزند.
مقالات مرتبط:
عوارض بزرگ شدن پروستات بر رابطه جنسی، درمان پزشکی و خانگی آن
6 درمان خانگی و گیاهی برای بزرگی پروستات (هایپرپلازی خوشخیم پروستات)
دیدگاه ها