مطالعه ای که از داده های بیش از 130 کشور استفاده کرده است، نتیجه می گیرد که خوردن برنج بیشتر ممکن است از شما در مقابل چاقی محافظت کند. پس از کنترل طیف وسیعی از فاکتورها، تیم مطالعه متوجه شد که نتایج قابل توجهی باقی مانده است. با وجود این، سوالات بزرگ همچنان ادامه دارد.
آیا میان مصرف بیشتر برنج و چاقی ارتباطی وجود دارد؟
چاقی در دنیای غرب و فراتر از آن، در حال افزایش است. با این حال، برخی از کشورها با این چالش روبرو نمی شوند. با توجه به مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، بیش از 39/8% از مردم در ایالات متحده در حال حاضر چاق هستند. با این حال، سازمان جهانی بهداشت (WHO) می گوید در ژاپن، این رقم فقط 4/3٪ است. مجموعه ای از عوامل که می تواند منجر به چنین تفاوت هایی شود، گیج کننده هستند، پس از کجا شروع می شود؟
بر طبق یافته های یک گروه از محققان، مصرف برنج شاید نقطه شروع باشد. میانگین مصرف غذا در فردی که در ایالات متحده زندگی می کند بسیار متفاوت از افرادی می باشد که در جایی خارج از غرب زندگی می کنند. با این حال، رژیم های غذایی در برخی از کشورها با نرخ چاقی کم به یک ماده مشترک ختم می شود: برنج.
محققان دانشکده Doshisha در کیوتو، ژاپن، تصمیم گرفتند که نگاه دقیق تری به آن داشته باشند. آنها اخیرا یافته های خود را در کنگره اروپا در مورد چاقی (ECO2019) در گلاسکو، انگلستان ارائه داده اند.
نگاه کلی به مصرف برنج
برای بررسی، دانشمندان اطلاعات 136 کشور را دریافت کرده اند. آنها دریافتند که کشورهایی که به طور متوسط حداقل 150 گرم برنج در روز می خورند، میزان چاقی را به میزان قابل توجهی پایین تر از کشورهایی که کمتر از میانگین جهانی برنج مصرف می کنند(حدود 14 گرم در روز) نشان می دهند. محققان سعی کردند تا متغیرهایی از جمله میانگین تحصیلات، نرخ سیگار کشیدن، کل کالری مصرفی، هزینه پرداختی در سلامت، درصد جمعیت بالای 65 سال و تولید ناخالص داخلی در سرانه، را در نظر بگیرند.
همه این متغیرها در کشورهایی که ساکنین آن برنج بیشتری مصرف می کردند، به طور قابل توجهی پایین تر بود. با این وجود، حتی پس از آن که در تجزیه و تحلیل داده ها این موارد اعمال شد، محققان دریافتند که تأثیر مثبت برنج بر چاقی همچنان ادامه دارد. براساس اطلاعات، آنها تخمین می زنند که افزایش فقط یک چهارم فنجان برنج در روز (50 گرم به ازای هر نفر) می تواند چاقی جهانی را 1٪ کاهش دهد.
مطالعات مشاهده شده نشان می دهد که میزان چاقی در کشورهایی که برنج را به عنوان مواد غذایی اصلی مصرف می کنند کم است؛ بنابراین یک غذای ژاپنی یا رژیم غذایی مبتنی بر غذای آسیایی بر اساس برنج می تواند به جلوگیری از چاقی کمک کند. محقق سرپرست پروفسور Tomoko Imaiمی گوید: «به نظر می رسد خوردن برنج بدن را در برابر افزایش وزن ایمن می کند. ممکن است فیبر، مواد مغذی و ترکیبات گیاهی که در دانه های برنج وجود دارد حس سیری را افزایش داده و از بروز چاقی بیش از حد جلوگیری کند. برنج کم چرب است و سطح گلوکز خون نسبتا کمی دارد که ترشح انسولین را سرکوب می کند.»
چاقی چگونه بر مغز تاثیر می گذارد؟
مطالعه اخیر دریافت که چگونه مغز افراد چاق ممکن است متفاوت از مغز بقیه افراد عمل کند. آنها همچنین توضیح می دهند که از داده های سطح کشور استفاده می کنند و نه از داده های شخصی افراد. این دارای نقایص متعددی است؛ به عنوان مثال، مناطق خاصی از کشور ممکن است برنج را بطور قابل توجهی بیشتر از مناطق دیگر مصرف کنند. همچنین میزان چاقی در یک کشور از منطقه تا منطقه متفاوت است. مورد دیگر استفاده از شاخص توده بدنی (BMI) است. اگر چه این یک معیار استاندارد است که محققان به طور گسترده استفاده می کنند، این اندازه گیری کلی سلامتی نیست.
انواع برنج
یکی دیگر از مسائل این است که آنالیز تیم فارغ از نوع برنجی مصرف شده می باشد، که می تواند مهم باشد. به عنوان مثال، برنج سفید دارای فیبر بسیار کمتری نسبت به انواع فرآوری نشده آن می باشد. مقدار فیبر مصرفی ممکن است در خطر ابتلا به چاقی نقش داشته باشد. همچنین، یک متا آنالیز منتشر شده در BMJ در سال 2012 به رابطه بین برنج سفید و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 نگاه کرد.
نویسندگان آن نتیجه گرفتند: مصرف بیشتر برنج سفید با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2، به ویژه در جمعیت آسیایی (چینی و ژاپنی) مرتبط است. درمطالعه دیگری که شامل بیش از 10،000 بزرگسال بود، دریافتند که یک رژیم غذایی حاوی برنج سفید با چاقی همراه است.
شک و تردید باقی می ماند، بنابراین دانشمندان باید به مطالعه تاثیر برنج بر چاقی ادامه دهند. اگر چنین خوراک ارزان وساده ای مثل برنج بتواند حتی در بخش مبارزه با چاقی نقش مهمی ایفا کند، این ارزش را دارد که مطالعات بیشتر ی انجام پذیرد.