علت سفت شدن شکم در بارداری و درمان سفتی شکم

علت سفت شدن شکم در بارداری و درمان سفتی شکم وجود درد و ناراحتی در بارداری امری طبیعی است و هیچوقت نباید منجر به بروز نگرانی در شما شود. می توانید علت سفت شدن شکم در بارداری و راه های درمان آن را در سلام دنیا بخوانید.

دوره بارداری با علائم غیر منتظره ای همراه است که می تواند موقتی یا تا پایان این دوره باشد. سفت شدن شکم در بارداری یکی از این موارد است که برای بسیاری از زنان حامله اتفاق می افتد. گاهی اوقات یک زن ممکن است از سه ماهه اول بارداری سفت شدن شکم را احساس کند و این می تواند از نشانه های سقط جنین در هفته های اول، زایمان زودرس یا انقباضات طبیعی باشد. اما این احساس سفت شدن شکم ممکن است تا چند ماه آخر بارداری نیز ادامه پیدا کند. ادامه مطلب از سایت سلام دنیا، را بخوانید تا بدانید علت سفت شدن شکم در بارداری چیست و سفتی شکم از هفته چندم بارداری اتفاق می افتد.

سفت شدن شکم در دوران بارداری چیست؟

سفت شدن شکم در دوران بارداری کاملاً طبیعی است. هر چه حاملگی پیش می رود، شکم بیشتر سفت می شود. با گذشت روزها، ممکن است ناراحتی بیشتر شود چون شکم مثل سنگ سفت می شود. با سفت شدن شکم در سه ماهه دوم بارداری، ممکن است شما درد رباط گرد یا درد شدید در شکم را تجربه کنید. در سه ماهه سوم بارداری، سفت شدن شکم می تواند نشانه زایمان باشد.

سفت شدن شکم در سه ماهه اول بارداری

سفت شدن شکم در اوایل بارداری (سه ماهه اول بارداری)

سفت شدن شکم در اوایل بارداری یا در سه ماه اول می تواند علل مختلفی داشته باشد که در ادامه توضیح می دهیم.

1. کشش رحم

در سه ماهه اول بارداری، رحم زنان به سرعت دچار کشیدگی می شود تا فضا برای رشد و نمو جنین فراهم شود. این می تواند به درد یا گرفتگی شکم منجر شود. همچنین ممکن است در سه ماهه اول بارداری، دردهایی را در یک سمت شکم احساس کنید که ناشی از کشیدگی عضلات است که به آن درد رباط گرد در بارداری هم گفته می شود.


حتما بخوانید: درد لیگامان گرد (رباط گرد) در دوران بارداری


2. سقط جنین

اگر در سه ماهه اول بارداری، احساس سفتی و درد شدید در شکم داشتید، می تواند نشانه سقط جنین باشد. اگر احساس سفتی شکم همراه با علائمی مانند درد و گرفتگی در ناحیه تحتانی کمر، لکه بینی یا خونریزی و خروج بافت یا مایعات از واژن باشد، در واقع می تواند علامت سقط جنین باشد. به خصوص اگر دوره بارداری شما کمتر از 20 هفته است. با این حال بیشتر قبل از هفته دوازدهم اتفاق می افتد.

3. یبوست یا نفخ

یبوست و نفخ از مشکلات شایع بارداری است که بیشتر زنان آن را تجربه می کنند. در طول بارداری، اگر احساس سفتی در شکم کنید، این می تواند بخاطر نفخ یا یبوست باشد. ممکن است شما درد شکم هم داشته باشید که خیلی ناراحت کننده است.

سفت شدن شکم در سه ماهه دوم بارداری

همانطور که بدن شما در سه ماهه دوم بارداری به رشد خود ادامه می دهد، دردهای ضربان دار اطراف رحم نیز ادامه خواهد یافت، این درد رباط گرد است. هرچه رحم شما کشیده تر می شود، رباط های گردی که در امتداد رحم قرار دارند کشیده تر می شود که می تواند باعث درد شد. اگر سعی کنید خم شوید یا بخواهید بعد از نشستن طولانی مدت بایستید، ممکن است این درد را بیشتر حس کنید.

در سه ماهه دوم بارداری، سفت شدن شکم می تواند به دلیل انقباضات براکستون هیکس باشد که باعث ایجاد درد و ناراحتی می شود. انقباضات براکستون هیکس ممکن است از اوایل ماه چهارم بارداری شروع شود. این انقباضات به اندازه زایمان واقعی دردناک نیستند اما می تواند باعث ناراحتی شود. حتی ممکن است در هنگام رابطه جنسی یا ورزش نیز آن را حس کنید.

سفت شدن شکم در  اواخر بارداری (سه ماهه سوم بارداری)

جنین در حال رشد و حرکات او باعث سفت شدن شکم در اواخر بارداری می شود. از آنجایی که فضای شکمی بین جنین و اندام های داخلی مشترک است، باعث برجستگی و کشش شکم می شود. مشکلات معده در طول سه ماهه آخرین هم به خاطر سفت شدن شکم است. اما اگر سفت شدن شکم به شکل غیر معمولی ادامه پیدا کند، می تواند نشانه زایمان باشد.

سفت شدن شکم در  اواخر بارداری (سه ماهه سوم بارداری)

علل رایج سفت شدن شکم در بارداری

زنان در طول بارداری ناراحتی های جسمی متفاوتی را تجربه می کنند که می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. اگر شما هم در بارداری شکم سفت دارید، می تواند به دلایل زیر باشد.

1. جدا شدن جفت

جفت از زندگی جنین حمایت می کند. از طریق جفت مواد غذایی به جنین در حال رشد می رسد. با این وجود در بعضی موارد حتی قبل از زایمان، ممکن است است جفت از دیواره رحم جدا شود. در چنین مواردی، رحم از حالت معمول سفت تر می شود. این باعث سفت شدن شکم نیز می شود که با درد همراه است.

2. فشار روی شکم

هنگامی که کودک در رحم بزرگ می شود، رحم به شکم فشار می آورد. به این ترتیب شکم بزرگتر می شود و سفت خواهد شد. در سه ماهه دوم با رشد کودک، مایع آمنیوتیک هم به طور طبیعی افزایش می یابد که باعث بزرگتر شدن شکم می شود.

3. گاز و نفخ

رژیم متعادل و سالم در دوران بارداری ضروری است. خوردن انواع غذاهای نامناسب می تواند منجر به گازهایی شود که باعث ناراحتی و سفت شدن شکم می شود.

4. حرکات کودک

ضربات و حرکات کودک شما می تواند باعث غلغلک شما شود. ممکن است احساس خوبی داشته باشید و از اینکه حال کودک شما خوب است احساس آرامش کنید اما با هر حرکتی که انجام می دهد، ممکن است شکم شما از بیرون سفت تر شود.

5. انقباضات براکستون هیکس

انقباضات براکستون هیکس شبیه زایمان است اما نه کاملاً شبیه. این انقباضات می تواند معده شما را سفت کند. در برخی از زنان انقباضات براکستون هیکس ممکن است در اوایل سه ماهه دوم بارداری شروع شود.

6. مشکلات مربوط به بارداری

سفت شدن شکم در بارداری می تواند به دلیل عوارض ناشی از حاملگی مانند سقط جنین یا حاملگی خارج رحمی باشد.


حتما بخوانید: حاملگی خارج رحمی


7. نزدیک شدن به زمان زایمان

انقباضات و سفت شدن شکم می تواند در تخمین زمان زایمان گول زننده باشد. ممکن است احساس کنید که زمان زایمان رسیده است اما یک احساس کاذب باشد. شما باید تفاوت بین انقباضات براکستون هیکس و درد زایمان را متوجه شوید. انقباضات براکستون هیکس اغلب بین 30 ثانیه تا 1 دقیقه طول می کشد. به علاوه این انقباضات یک یا دو بار در ساعت در طول روز حس می شوند. با تغییر وضعیت، سفتی شکم نیز از بین می رود. با این حال، انقباضات درد زایمان اینطور نیست. فاصله زمانی بین انقباضات پی در پی درد زایمان زیاد نیست و برای مدت طولانی تری ادامه پیدا می کند.

علل رایج سفت شدن شکم در بارداری

8. پرخوری

بسیاری از خانم ها فکر می کنند که در دوران بارداری باید به اندازه دو نفر غذا بخورند. اما این درست نیست! اگر در طول دوران بارداری به اندازه دو نفر غذا بخورید، در پایان به پرخوری مبتلا می شوید. این پرخوری هم می تواند باعث سفت شدن شکم در حاملگی بشود.

9. یبوست

یبوست در دوران بارداری بسیار شایع است. علت آن رژیم غذایی ناسالم نیست، بلکه به دلیل فشار رحم روی روده است. به علاوه، افزایش پروژسترون در بدن دستگاه گوارش را کند می کند و بنابراین یک زن باردار ممکن است دچار یبوست بشود. یبوست می تواند باعث سفت شدن شکم در بارداری شود.

درمان سفت شدن شکم در حاملگی

اگر به عنوان یک زن باردار سفتی شکم را تجربه کرده اید، در اینجا راهکارهایی برای کاهش درد و ناراحتی برای شما داریم.

  • اگر سفت شدن شکم شما به شکل خفیفی است، میزان زیادی آب و آبمیوه تازه بنوشید تا بدن خود را آبرسانی کرده باشید.

حتما بخوانید: فواید نوشیدن آب ولرم در بارداری


  • بعضی اوقات نحوه نشستن روی ایجاد انقباضات براکستون هیکس تاثیر می گذارد. اگر هنگام نشستن یا ایستادن دچار انقباض می شوید، سعی کنید موقعیت خود را تغییر دهید. پاهایتان را دراز کنید یا دراز بکشید.
  •  خیلی سریع از صندلی یا تخت بلند نشوید. به آرامی این کار را انجام دهید.
  • هنگامی که احساس سفت شدن شکم و ناراحتی داشتید یک دوش گرم می تواند مفید باشد. شما می توانید از کیسه های آب گرم هم کمک بگیرید.

این اقدامات می تواند باعث رفع سفتی شکم شود. اگر کمتر از 37 هفته باردار هستید و متوجه علائم زایمان زودرس مانند خونریزی، افزایش فشار در لگن یا ترشح مایعات شده اید، به پزشک مراجعه کنید. اگر حتی بدون این علائم هم در یک ساعت 4 تا 6 انقباض داشتید باید با پزشک خود صحبت کنید.

چه موقع باید برای سفت شدن شکم به پزشک مراجعه کنید؟

سفت شدن شکم در دوران بارداری می تواند دلایل متعددی داشته باشد. با این وجود اگر شرایط زیر را داشتید با پزشک تماس بگیرید:

  • سفت شدن شکم در بارداری شدید و دردناک شود.
  • شکم شما سفت شود و دچار مشکلات تنفسی شوید.
  • اگر سفت شدن شکم بیش از چهار بار در ساعت اتفاق بیفتد.
سخن پایانی

و در پایان بدانید که وجود کمی درد و ناراحتی در بارداری امری کاملا طبیعی است و هیچوقت نباید منجر به بروز نگرانی در شما شود. همانگونه که می دانید هر گاه که درد از آستانه تحمل شما فراتر رفت مراجعه به بیمارستان ضرورت خواهد یافت. از پزشک خود در مورد انجام تمرینات تنفسی برای کشیدگی و تقویت ماهیچه های شکمی راهنمایی بگیرید. اگر سوالی در رابطه با سفت شدن شکم در بارداری دارید میتوانید در قسمت نظرات با ما در ارتباط باشید. همچنین درصورت استفاده مفید از این پست میتوانید با دوستانتون در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید. 


مطالب مرتبط

درمان حساسیت و آلرژی در بارداری با طب سنتی

نفخ شکم در بارداری: 3 دلیل مهم احساس نفخ در هفته چهارم بارداری

از
23
رای