آبغوره یکی از چاشنیهای محبوب بین ایرانیهاست که خواص بسیاری دارد. این آبمیوه ترش و اشتها آور از انگورهای نارس تهیه میشود و اغلب در کنار غذا یا روی سالاد مصرف میشود. در این مقاله از سلام دنیا به خواص آبغوره برای کبد، فشار خون، دیابت و .... بخشی از عوارض آن پرداختیم. تا انتهای مقاله با ما باشید.
خواص آبغوره چیست
آبغوره دارای خواص خوراکی و غیر خوراکی است و این خواص در نتیجه وجود مقادیر فراوان آنتی اکسیدانها و فیتواسترول، پتاسیم، ویتامین C، .. است. در ادامه برخی از خواص آبغوره در طب سنتی به اشاره میکنیم:
- بهبود دردهای روماتیسم، سیاتیک، درد کمر و پا
- افزایش اشتها
- کمک به جذب آهن غذا
- کاهش تب، بهبود سل ریه، آنژین و ورم دهان
- کاهش حرارت صفرا
- درمان کلسترول بد
- ضد عفونی رودهها و دفع کرم روده
- باز کردن قاعدگی و جلو انداختن بلوغ جنسی در دختران
- درمان اسهال
- درمان بواسیر
- ادرار آوری
- درمان چاقی مفرط
- درمان زردی
- متوقف کردن خون دماغ
حتما بخوانید: بهترین درمان های خانگی بواسیر
خواص آبغوره برای کبد
کبد دارای مزاج گرم و تری است و برخی عوامل میتوان مزاج آن را سرد کند. سرد شدن کبد باعث پایین آمدن توانایی آن در تجزیه چربیها میشود و به این ترتیب چربی شروع به تجمع در کبد شده و بیماری کبد چرب مشاهده میشود.
بر اساس آنچه در طب سنتی گفته شده، مصرف میزان توصیه شدهای از آبغوره در غذا به رفع چربیهای سطحی کبد کمک میکند. اما مصرف بیش از حد آبغوره، آبلیمو و دیگر چاشنیهای ترش، خود به سرد شدن کبد و عوارض بعدی منجر میشود.
خواص آبغوره برای فشار خون
بسیاری از افراد آبغوره را برای کاهش فشار خون مصرف میکنند. اما بررسیها نشان داده است که آبغوره در واقع باعث کاهش قند خون شده و از آنجا که کاهش قند خون علائمی شبیه به کاهش فشار خون دارد، فرد تصور میکند که فشار خون او پایین آمده است.
خواص آبغوره برای دیابت
آبغوره به جهت داشتن مقادیری از کروم و همچنین ترکیبات پلی فنول و فلاونوئیدها و اسیدهای آلی، به بهبود عمل انسولین کمک میکند. هر ماده غذایی با این خصوصیات میتواند برای فرد دیابتی مفید تلقی شود. در طب سنتی هم به مصرف روزانه آبغوره برای دیابت توصیه شده است.
برای پایین آوردن قند خون با استفاده از آبغوره میتوان آن را به تنهایی یا در کنار دیگر داروهای گیاهی مصرف کرد. یکی از ساده ترین روشها این است که به مدت 15 روز آبغوره بدون نمک را روی همه انواع غذاها و سالادها اضافه کنید.
حتما بخوانید: خواص عناب برای دیابت
خواص آبغوره برای کبد چرب
یکی از خواص آبغوره پاکسازی کبد و درمان بیماری کبد چرب است. چنانچه به بیماری خاصی مبتلا نیستید، میتوانید از آبغوره در کنار سوپ، سالاد یا به جای آبلیمو و سس در طعم دهی غذاهای خود استفاده کنید.
خواص آبغوره برای چشم
در طب سنتی گفته میشود اضافه کردن مقداری آبغوره به توتیا برای درمان بعضی بیماریهای چشمی، ضد عفونی چشم و تقویت بینایی مفید است. توتیا گیاهی است که گرد موجود در انتهای گل آن جزو داروهای گیاهی شناخته شده برای چشم است.
خواص آبغوره برای لاغری
برخی از افراد با تصور اینکه آبغوره باعث کاهش چربی خون میشود آن را با صورت ناشتا مصرف میکنند تا چربیهای دور شکم آنها را آب کند، اما این تصور کاملاً نادرست است. باید بدانید که مصرف آبغوره به صورت ناشتا در درازمدت میتواند باعث آسیب به دستگاه گوارش و یا حتی منجر به زخم معده شود.
برای لاغری باید اقدام به تغییر رژیم غذایی و افزایش فعالیت بدنی کرد تا نتیجه مطلوب بدست آید. آبغوره هم بخاطر داشتن کالری کم با اضافه کردن به سالاد به جای سس برای طعم دار کردن آن، میتواند به کاهش وزن کمک کند. همچنین از آنجایی که آبغوره ترشحات معده را افزایش میدهد، مصرف میزان کمی از آن بعد از غذاهای چرب و سنگین به هضم آن ماده غذایی کمک میکند.
حتما بخوانید: برای لاغری شکم چی بخوریم
خواص آبغوره برای پوست
آبغوره با داشتن حالت اسیدی به حفظ تعادل PH پوست کمک کرده و موجب کاهش جوش صورت میشود. به علاوه دارای ویتامینهای C و پتاسیم فراوان است که به سلامت پوست کمک میکند.
آبغوره طبع سردی دارد و مصرف آن برای افرادی که با خوردن گرمیجات دچار جوشهای صورت میشوند مفید است. این عصاره گیاهی در ازبین بردن لکها، پاکسازی و شفافیت پوست هم تاثیر قابل توجهی دارد اما باید هنگام مصرف آن را رقیق شود تا موجب تحریک پوست نشود.
خواص آبغوره برای جوش صورت
چربی بیش از حد پوست یکی از دلایل اصلی جوش زدن پوست است. آبغوره با به تعادل رساندن PH پوست صورت، این چربی اضافی را از بین برده و مانع از بروز آکنه و جوش میشود. برای بهره بردن از این مزیت میتوانید آبغوره رقیق شده را روی پوست مالیده و بعد از یک ربع آن را با آب گرم بشویید. اگر پوست شما حساس است و با مایعات ترش باعث تحریک آن میشود، میتوانید ترکیبی از عسل و آبغوره را به شکل ماسک زیبایی روی پوست استفاده کنید.
خواص آبغوره برای لک صورت
آبغوره دارای ویتامین C، ویتامین، اسید فرمیک، اسید مالیک، اسید اگزالیک، اسید سوکسینیک و ... است باعث پیدایش خواص موجود در آبغوره میشوند. یکی از علل بروز لکههای صورت، نارسایی در عملکرد کبد و دستگاه گوارش است. مصرف آبغوره با پاکسازی کبد و حفظ سلامت دستگاه گوارش تاثیر بسزایی در کاهش لک صورت دارد.
خواص آبغوره برای موی سر
یکی از خواص کمتر شناخته شده آبغوره، استفاده از محلول رقیق آن به کف سر برای از بین بردن شوره سر است.
همچنین آبغوره برای تعدیل چربی پوست سر که یکی از عوامل ریزش بیش از حد مو است نیز مفید است. به این منظور میتوان محلولی با ترکیب سدر، آبغوره و روغن زیتون تهیه کرد و برای شستشوی سر استفاده کرد. دستورالعمل تهیه محلول به این صورت است که 50 گرم برگ سدر را جوشانده و پس از صاف کردن به همراه نصف استکان روغن زیتون و 5 قاشق مرباخوری آبغوره مخلوط کنید و روی سر استعمال کنید.
حتما بخوانید: درمان ریزش مو با آب پیاز
خاصیت آبغوره جوشیده
آبغوره جوشیده یکی دیگر از شکلهای آب گرفته شده از غوره است که طبق دستورالعمل مشخصی جوشانده میشود تا بر غلظت و ترشی آن افزوده شود. این آبغوره جوشیده شده چندین خاصیت دارویی دارد، از جمله تقویت کبد، درمان گلودرد با قرقره کردن آن، بهبود مشکلات لثه و دهان به دلیل داشتن ویتامین C.
مضرات آبغوره
- بر اساس آنچه در طب سنتی آمده است، مصرف آبغوره بخاطر طبع سردی که دارد برای افراد درای مزاج سرد و کسانی که دچار ضعف اعصاب هستند نامناسب بوده و عوارضی در پی دارد.
- همچنین زنان باردار باید مصرف میزان محدودی آبغوره مصرف کنند زیرا به خاطر خاصیت قاعدگی آوری که میتواند برای جنین مضر باشد.
- از آنجاییکه برای ماندگاری بیشتر آبغوره به آن نمک اضافه میکنند، مصرف بیش از حد آن برای افرادی مبتلا به بیماران قلبی، کلیوی و دارای فشار خون توصیه نمیشود.
- افراد دچار به زخم معده یا التهاب روده نباید از آبغوره در غذاهای خود استفاده کنند.
- مصرف زیاد آبغوره روی عملکرد کبد تاثیر منفی گذاشته و تجزیه چربیها را دچار اختلال میکند.
- مصرف آبغوره میتواند باعث دلپیچه و ایجاد نفخ شود.
- همچنین مصرف بیش از حد آبغوره منجر به ضعیف شدن قوای جنسی میشود.
سخن آخر
همانطور که در این مقاله از بخش خواص خوراکی ها سلام دنیا، خواندیم، آبغور سرشار از خواص متنوع برای بدن است و خوشبختانه جایگاه خوبی در سفره ایرانی نیز دارد. با وجود تمام خواص شمرده شده برای آبغوره، بهتر است در مصرف آن حد تعادل را رعایت کرده و چنانچه بیماری خاصی دارید، پیش از مصرف با پزشک مشورت کنید.