سطوح بالای لیپوپروتئین-آ در خون ممکن است به این معنی باشد که شما در معرض خطر بالای بیماری قلبی و سکته قرار دارید. ما در این مقاله سلام دنیا، لیپوپروتئین-آ (Lpa) در آزمایش خون چیست، چرا آزمایش لیپوپروتئین-آ انجام می شود؛ علت بالا رفتن سطح لیپوپروتئین-آ (Lpa) و درمان آن پرداختیم. با ما همراه باشید.
لیپوپروتئین-آ (Lpa) در آزمایش خون چیست
لیپوپروتئین-آ یک لیپوپروتئین با چگالی کم است که مسئول حمل کلسترول در خون می باشد. آزمایش لیپوپروتئین -آ یا (Lpa)، سطح این لیپوپروتئین در خون را مشخص می کند و از نتایج آن برای تشخیص چندین بیماری به ویژه بیماری های مربوط به قلب استفاده می شود. سطوح بالای لیپوپروتئین-آ در خون ممکن است به این معنی باشد که شما در معرض خطر بالای بیماری قلبی و سکته قرار دارید. از هر پنج آمریکایی یک نفر ممکن است سطوح خطرناکی از لیپوپروتئین-آ در خون خود را داشته باشد. اما آزمایش لیپوپروتئین-آ در اکثر معاینات معمول پزشکی انجام نمی شود، بنابراین بسیاری از افرادی که سطح لیپوپروتئین-آ بالایی دارند عمدتا از وضعیت خود بی اطلاع هستند.
چرا آزمایش لیپوپروتئین-آ انجام می شود؟
پزشک شما ممکن است آزمایش لیپوپروتئین-آ را برای تشخیص بیماریهای قلبی توصیه کند. در برخی موارد، پزشکان ممکن است از این آزمایش برای غربالگری خطر بیماری قلبی یا سکته قبل از بروز بیماری استفاده کنند. نتایج آزمایش همچنین ممکن است نشان دهد که آیا شما نیاز به استفاده از داروهای کاهش دهنده کلسترول دارید یا خیر. بسته به علائم شما، پزشک ممکن است آزمایشهای دیگری را هم درخواست کند، مانند:
حتما بخوانید: آزمایش LDL چیست
- بررسی کامل پروفایل کلسترول
- بررسی کامل پروفایل لیپیدی
- کاتتریزاسیون قلبی
- تست اضطراب
- الکتروکاردیوگرافی
Lpa مخفف چیست
حروف LPA مخفف کلمات Lipoprotein-a است که به معنای لیپوپروتئین آ، میباشد
چه چیزی باعث افزایش سطح لیپوپروتئین-آ میشود؟
سطح لیپوپروتئین-آ در خون شما به طور معمول ثابت باقی میماند. با این حال، ژنتیک نقش بزرگی در افزایش سطح این پروتئین ها برعهده دارد. اگر اعضای خانواده شما دارای سطح لیپوپروتئین-آ بالا باشند، احتمال ابتلا شما به این عارضه بیشتر خواهد بود.
برخی از بیماری ها هم می توانند باعث افزایش سطوح لیپوپروتئین-آ شوند، از جمله:
- نارسایی کلیه
- دیابت کنترل نشده
- هیپرکلسترولمی، سطوح بالای کلسترول خون
- کم کاری تیروئید، غده تیروئید کم کار
- کاهش استروژن
- سندرم نفروتیک، وضعیتی که در آن کلیه ها متورم می شوند، سطح کلسترول و لیپوپروتئین-آ در خون افزایش می یابد و سطح پروتئین کاهش پیدا می کند.
نحوه آماده سازی برای آزمایش لیپوپروتئین-آ
- قبل از آزمایش، باید به مدت 9 تا 12 ساعت ناشتا باشید. این بدان معنی است که شما نمی توانید قبل از آزمایش به جز آب چیزی بخورید یا حتی سیگار بکشید.
- اگر اخیراً تب داشته اید، ممکن است پزشک از شما بخواهد که چند روز انجام آزمایش را به تاخیر بیاندازید.
- مطمئن شوید که در مورد داروهایی که مصرف کرده اید یا بیماری های اخیر با پزشک خود صحبت کرده اید.
حتما بخوانید: HDL در آزمایش چربی خون چیست
آزمایش لیپوپروتئین-آ چگونه انجام می شود؟
آزمایش لیپوپروتئین-آ مشابه سایر آزمایشات خون است. یک نمونه خون از بازوی شما گرفته میشود و برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه فرستاده می شود. پزشک شما نتایج آزمایش را بررسی کرده و در مورد آنها با شما صحبت خواهد کرد.محدوده طبیعی لیپوپروتئین-آ 30 میلی گرم یا میزان کمتر در دسی لیتر است. اگر مقدار لیپوپروتئین-آ خون شما بیشتر از حد طبیعی و معمول آن باشد، پزشک در مورد درمان ها شما صحبت خواهد کرد.
درمان لیپوپروتئین-آ بالا
در حال حاضر،هیچ دارویی که مورد تایید سازمان غذا و دارو آمریکا FDA برای کاهش سطح لیپوپروتئین-آ در خون باشد، وجود ندارد.
آیا فرد میتواند سطوح لیپوپروتئین-آ را کاهش دهد؟
اگرچه سبک زندگی تأثیر قابل توجهی بر سطح لیپوپروتئین-آ در خون ندارد،اما چند راهکار وجود دارد که می توانید برای کاهش عوامل خطر ابتلا به بیماری قلبی انجام دهید:
- از رژیم غذایی سالم پیروی کنید: پیروی از یک رژیم غذایی سالم و حاوی مقادیر کم چربی های اشباع می تواند شما را از خطر ابتلا به بیماری های قلبی مصون نگه دارد. همچنین باید کربوهیدرات های تصفیه شده و غذاهای فرآوری شده را هم از رژیم غذایی خود حذف کنید. در عوض، سبزیجات سالم و غذاهای حاوی فیبر را بیشتر در برنامه غذایی خود بگنجانید.
- وزن خود را کنترل کنید: چاقی یکی دیگر از عوامل خطر بیماری قلبی است. کاهش وزن می تواند به جلوگیری از مشکلات قلبی کمک کند، به خصوص اگر سطح لیپوپروتئین-آ بالایی در خون دارید.
- سیگار کشیدن را ترک کنید: سیگار کشیدن شما را در معرض خطر بیماری های قلبی و سرطان ریه قرار می دهد. بنابراین، ترک سیگار می تواند شما را به سمت یک سبک زندگی سالم تر سوق دهد.
- به طور منظم ورزش کنید:احتمالا پزشک برای حفظ سلامت قلب به شما توصیه می کند که به طور منظم ورزش کنید. به عنوان یک قاعده کلی، شما باید حداقل 5 روز در هفته هر روز به مدت 30 دقیقه فعالیت بدنی متوسط داشته باشید.
سخن پایانی:
لیپوپروتئین-آ یک لیپوپروتئین با چگالی کم است که مسئول حمل کلسترول در خون است، افزایش این پروتئین در خون خطر بروز بیماری های قلبی و سکته را افزایش می دهد. از آنجایی که در حال حاضر هیچ داروی تایید شده ای برای درمان این وضعیت در دسترس نیست پس با تغییر در سبک زندگی از سلامت قلب خود محافظت کنید.
مقالات مرتبط:
گلبول سفید (WBC) در آزمایش ادرار و مدفوع نشانه چیست؟
آزمایش های ضروری برای زنان بالای 40 سال