جشن هالووین به انگلیسی (Halloween) یک جشن مربوط به مسیحیت غربی است و ریشه این جشن و مراسم از سنت های قدیمی سرچشمه گرفته است. این جشن هر ساله در شب 31 اکتبر (9 آبان) شروع می شود و تا 3 شبانه روز ادامه دارد. در این مراسم بسیاری از افراد لباس های عجیب می پوشند یا خود را به شکل شخصیت های معروف گریم می کنند. بعضی ها هم با چهره های ترسناک در این مراسم حضور پیدا خواهند کرد. همچنین کودکان به در خانه ها می روند و با قاشق زنی شکلات و آبنبات جمع آوری می کنند.
جشن هالووین چیست و چگونه به وجود آمده است؟
جشن هالووین یکی از روزهای تعطیل سال میلادی است که در اروپا و آمریکا و به خصوص در کشور های آمریکای شمالی همچون ایالات متحده آمریکا و کانادا از اهمیت زیادی برخوردار است به طوری که جشن هالووین بعد از عید کریسمس دومین جشن فراگیر در بین جشن های مسیحیت محسوب می شود.
همچنین جشن هالووین در کشورهایی مانند فیلیپین، جمهوری خلق چین، ژاپن، سنگاپور، بوسنی و هرزگوین، روسیه و ایتالیا نیز برگزار میشود.
نماد جشن هالووین: نماد جشن هالووین یک کدو تنبل است که به شکل چهره روح، کنده کاری می شود و داخل آن شمع روشن قرار می دهند.
فلسفه جشن هالووین
2000 سال پیش اقوامی به نام «سلت» در نواحی که امروزه به نام های؛ ایرلند، انگلیس و فرانسه شناخته می شوند زندگی می کردند. آن ها در پایان برداشت آخرین محصولات کشاورزی مانند کدو تنبل، ترب و شلغم جشن برداشت محصول می گرفتند. یکی از اعتقادات مردم سلت باور به خدای مردگان به نام سامهین (به انگلیسی: Samhain) بود و اعتقاد داشتند در شروع فصل سرما دروازه ی بین دو دنیا گشوده می شود و خدای مردگان (سامهین) همراه با ارواح سرگردان، دیو ها و اجنه وارد دنیای ما می شود و بدی و پلیدی همه جا را فرا می گیرد.
برای مقابله با خدای مردگان و ارواح سرگردان مراسم های خاصی اجرا می شد که در طی 2000 سال دچار تغییرات زیادی شده است. و اعتقادات دین مسیحیت نیز به آن افزوده شده است. (مانند مراسم سوگواری محرم که تغییر شکل یافته سوگواری سیاوش در داستان های اساطیری ایران باستان است) در ادامه مطلب به بررسی فعالیت های جشن هالووین و تاریخچه هر کدام به طور جداگانه خواهیم پرداخت.
فعالیت های جشن هالووین
1. حضور در صحنههای جشن در خیابانها و مراکز شهر با لباس رنگارنگ و عجیب و غریب و چهرههای ترسناک و نقاشیشده
مردم با نقاشی های ترسناک روی صورت می خواهند حضور ارواح و اجنه را به نمایش بگذارند. حضور با لباس های عجیب و غریب هم نماینگر آمدن موجودات ماورائی به رو زمین در شب 31 اکتبر (9 آبان) است.
دلیل دیگر این نوع پوشش و چهره آرایی مربوط به باور دیگری از مردم سلت است. آن ها اعتقاد داشتند اگر خودشان را به شکل ارواح یا موجودات عجیب و غریب درآورند دیگر ارواح و اجنه ها آن ها را نمی شناسند و آن ها را مورد آزار و اذیت قرار نمی دهند.
2. تزئین و کنده کاری کدو تنبل و روشن کردن شمع در آن مانند فانوس
کدو تنبل نماد جشن هالووین است. در قدیم از این کدو تنبل ها به عنوان فانوس برای روشنایی در خانه و برای بیرون رفتن استفاده می شده و در شب جشن هالووین این کدو ها را برای ترساندن ارواح یا همراهی با آن ها، به شکل ارواح و چهره ای ترسناک کنده کاری می شد.
3. آتش بازی در هالووین
آتش در بسیاری از فرهنگ ها نماد مبارزه با دنیای بدی ها و پلیدی هاست. به باور بسیاری از مردم دنیا نور و روشنایی موجودات بد و پلید را از بین می برد و آتش نمادی از نور و روشنایی است. روشن کردن آتش و آتش بازی نمادی از مبارزه با ارواح و اجنه هاست.
4. روشن کردن چراغهای کوچک همچون ریسه
بستن ریسه های رنگی برای مراسم ها یکی از فعالیت های متداول در اجرای جشن ها است. شاید دلیل آن نورانی کردن فضا های تاریک برای نا امن کرده محیط برای موجودات ماورائی باشد.
5. سیب بازی «در یک تشت پر از آب چند سیب میریزند و بچهها با دهان باید سیبهای شناور در آب را بیرون بکشند»
بعد از حمله رومی ها به سلتیک این مراسم به جشن هالووین اضافه شد. پومونا خدای میوه ها و درختان روم بود و رومیان برای تقدیس و ستایش خدای میوه ها و درختان این بخش را به این مراسم اضافه کردند؛ سیب نماد خدای پومونا است.
6. بازیهای فالگیری و غیب گویی و پیشگویی کردن
در مراسم جشن هالووین بازی و غیب گویی انجام می شود که بیشتر مختص دختران جوان است در این بازی و غیب گویی که از طریق گرفتن فال هایی توسط نخ، تكه های سیب یا آینه انجام می شود همسر آینده شخص را توصیف می کنند.
7. شوخی های ترسناک و جوک تعریف کردن
یکی دیگر از تفریحات مردم در جشن هالووین غافلگیر کردن یا ترساندن یکدیگر است. و همین مسئله یکی از مشکلات این جشن محسوب می شود زیرا در بعضی موارد این شوخی ها به افراد آسیب می رساند. این بخش هم از همان حضور اشباح در آن شب سرچشمه می گیرد.
8. بازدید از جاهای خالی از سکنه و ترسناک در جشن هالووین
فعالیت هایی از این قبیل به نوعی تداعی کننده حضور ارواح و اجنه است. البته امروزه این کار ها برای ایجاد هیجان و سرگرمی انجام می شود و اگر نه در قدیم برای آرام کردن روح مردگان به قبرستان ها می رفتند و برای آرامش آن ها دعا می کردند و با اجرای مراسم هایی اشباح و اجنه ها را از متروکه ها می راندند و آن ها را به دنیای مردگان هدایت می کردند.
9. گفتن داستانهای ترسناک و تماشای فیلمهای ترسناک
وقتی افراد دور هم جمع می شوند معمولا به خاطره گفتن، داستان سرایی و ... مشغول می شوند و چون این جشن رابطه مستقیمی با موضوع آدم ها و موجودات اهریمنی و ارواح سرگردان دارد. گفتن داستانهای ترسناک و تماشای فیلمهای ترسناک از مراسم های جشن هالووین است.
برگزاری مراسم هالووین در ایران
جشن هالووین در ایران به طور رسمی برگزار نمی شود اما بعضی از مردم این جشن را در ایران انجام می دهند و فیلم و عکس های آن را در اینترنت و شبکه های اجتماعی منتشر می کنند. لوازم و وسایل این جشن از شیرینی فروشی ها تهیه می شود. برخی رسانه ها اعلام کردند این جشن در بعضی از مدارس تهران اجرا شده است.