با آمدن هفته چهاردهم بارداری شما سه ماهۀ اول بارداری را با موفقیت پشت سر گذاشته اید و آماده ورود به سه ماهۀ دوم بارداری خود هستید. در این هفته با بزرگ شدن رحم دیگر نمیتواند کاملاً در داخل لگن باقی بماند. جنین رشد بیشتری داشته و بنابراین رحم به سمت بالا حرکت می کند و احتمالا برجستگی شکم مشهودتر خواهد بود. برای آشنایی بیشتر هفته چهاردهم بارداری ماه چندم میشه، تغییرات مادر، جنین، علائم هفته چهاردهم بارداری، مراقبت ها و تغذیه هفته چهاردهم بارداری تا پایان این مطلب سلام دنیا همراه ما باشید.
هفته چهاردهم بارداری ماه چندم میشه (یعنی چند ماهگی)
به سه ماهه دوم خوش آمدید! سه ماهه اول بارداری شما تمام شده است و وارد ماه چهارم شده اید. هفته چهاردهم بارداری معادل سه ماه و یک هفته بارداری است. هفته چهاردهم با تغییرات بسیاری همراه است؛ تهوع و خستگی کمتر شده و انرژی بیشتری دارید. این تغییرات به دلیل شروع فاز "ماه عسل" بارداری است. شروع سه ماهه ی دوم بارداری زمان ورزش بیشتر و لذت بیشتر از زندگی است!
اندازه جنین در هفته چهاردهم
در هفته چهاردهم بارداری جنین به اندازه یک هلو است و طول آن برابر با 8.64 سانتی متر و وزن آن نیز 42.22 گرم است. وزن کودک از هفته گذشته تقریبا دو برابر شده است.
رشد کودک در هفته چهاردهم
در هفته 14 با سرعت فوق العاده ای رشد می کند. هفته چهاردهم بارداری معادل سه ماه و یک هفته بارداری است. شما در آغاز سه ماهه دوم هستید. در هفته چهاردهم کودک انگشت خود را تکان داده و یا انگشت خود را می مکد! در هفته چهاردهم جنین ادرار می کند؛ کبد و طحال کار خود را انجام می دهند. شما ممکن است تعجب کنید که موهای بدن کودک 14 هفته ای در حال رشد بوده و کودک را گرم نگه می دارد!
علائم هفته چهاردهم بارداری
در هفته چهاردهم بارداری، علائم سه ماهه اول وجود ندارد. اما نگران نباشید، اگر هنوز هم آن علایم تا حدی وجود دارد. صبور باشید و سخت نگیرید! برخی از نشانه های جدید بارداری در هفته چهاردهم به قرار زیر است:
1. درد رباط دور رحم
با بزرگ شدن عضلات و رباط ها احساس درد می کنید. در هفته چهاردهم گرفتگی عضلانی به دلیل درد رباط دور رحم است، اما اگر نگران هستید، با پزشک خود صحبت کنید.
2. افزایش انرژی
با کاهش علائم سه ماهه اول انرژی از دست رفته بر می گردد. با افزایش انرژی باید ورزش را شروع کنید؛ کلاس یوگا قبل از زایمان و یا پیاده روی!
حتما بخوانید: فواید و حرکات ممنوع یوگا در بارداری
3. افزایش اشتها
در طی هفته چهاردهم ممکن است مادر بیشتر احساس گرسنگی داشته باشد. سعی کنید که احساس گرسنگی را با مصرف رژیم غذایی سالم و متعادل کاهش دهید. با اتمام ناخوشی صبحگاهی، اشتهای شما بیشتر می شود. به یاد داشته باشید که غذایی که می خورید باعث رشد سریع کودک می شود. قصد دارید که روزانه حدود 300 کالری اضافی مصرف کنید.
اگر دوقلو باردار هستید، باید حدود 680 کالری اضافی در روز بخورید. سعی کنید غذاهای سالم بخورید. بهتر است که از غذاهای چرب دوری کرده و غذاهای مغذی مصرف کنید زیرا برای سلامت شما و کودک بهتر است (البته، می توانید هر از چند وقت بستنی میل کنید).
4. موهای ضخیم تر و شفاف تر
یکی از عوارض جانبی بارداری افزایش ضخامت و روشنی مو است.
5. گرفتگی عضلات پا
با وارد شدن به هفته چهاردهم برخی از خانمها گرفتگی عضلات ساق پا را تجربه می کنند، این علائم اغلب در هنگام شب رخ میدهد. برای جلوگیری از بروز گرفتگی اقداماتی نظیر کشش قبل از خواب و نوشیدن زیادی آب را در نظر داشته باشید. در صورتی که با احساس درد شدید در ساق پا را روبه رو شدید، سعی کنید ماساژ ماهیچه یا دوش گرم را امتحان کنید
6. ترشح از سینهها
در این هفته ممکن است خروج ماده ضخیم و زرد رنگ از سینه ها را مشاهده کنید. نام این ماده آغوز است، و قرار است نوزاد تا چند روز بعد از تولد تولد، قبل از ترشح شیر از همین ماده تغذیه کند. ممکن است در ابتدا مشاهده آغوز شما را نگران کند اما این روند کاملاً طبیعی است.
حتما بخوانید: علت ترشحات نوک سینه [پستان] در مردان و زنان چیست
7. احتقان سینوسی
یکی دیگر از علائم بارداری در این هفته گرفتگی بینی است. این مشکل به دلیل هورمون پروژسترون رخ می دهد، زیرا این هورمون گردش خون در غشاهای مخاطی بینی را افزایش می دهد و منجر به تورم و احساس گرفتگی بینی می شود. این وضعیت رینیت بارداری نام دارد و از جمله روش های طبیعی موثر برای درمان این عارضه نوشیدن آب زیاد، قطرههای نمکی یا شستشو با آبنمک است.
هفته چهاردهم بارداری جنین چگونه است
در این هفته جنین شما اندازه 9-10 سانتیمتر است و وزنی حدود 57 گرم دارد. در هفته چهاردهم جنین با سرعت بیشتری به رشد خود ادامه می دهد و بیشتر از قسمت سر بزرگ میشود. با پایان آمدن این هفته دستان جنین رشدی متناسب با کل بدنش خواهد داشت، اما پاهایش هنوز در حال تکامل هستند. به زودی روی بدنش موهای لانوگو یا کرکی ظاهر می شوند. نکته جالب این است که این موهای کرکی تعادل دمای بدن جنین را حفظ می کنند. کم کم چربی زیر پوست جنین ایجاد می شود و حفظ دمای بدن جنین را بر برعهده خواهد گرفت. اگرچه بیشتر اندام های جنین در این هفته تکامل پیدا می کنند، اما بیشترین رشد مربوط به سیستم تولیدمثل او است.در این هفته غده پروستات در نوزادان پسر در حال شکل گیری است و تخمدانها از ناحیه شکم به لگن نوزادان دختر انتقال پیدا می کند.
همچنین، غده تیروئید جنین فعالیتش را شروع کرده و هورمونهایی را تولید میکند.در طی این هفته سقف دهان کودک کاملا تکمیل شده است. یکی دیگر از تغییرات هیجان انگیز رشد سر جنین است و تا زمان تولد 60 برابر است. با ورود به این هفته کبد فعالیتش را آغاز و صفرا تولید می کند. علاوه براین، طحال نیز فعالیتش را شروع کرده و به تولید گلبولهای قرمز خون کمک می کند. از سایر تغییرات جنین در هفته چهاردهم می توان به تولید خون در مغز استخوان، فعالیت ششها، دفع ادرار و تغییر ماهیچه های صورت او اشاره کرد.
عکس جنین در هفته چهاردهم بارداری
در هفته چهاردهم اندازه جنین تقریباً 9-10 سانتی متر و وزنی حدود 40 تا 57 گرم دارد. با مشاهده عکس جنین در هفته چهاردهم بارداری متوجه می شوید که که سر جنین در سمت راست و دستها روی سینه قرار دارند. همچنین موارد زیر نیز قابل مشاهده است:
- ساختارهای حلقوی
- انحنای سر
- گردن و بالاتنه
- نمای کلی صورت
- ستون فقرات
در این هفته، ممکن است برای ارزیابی خطر ابتلا به سندرم داون جنین و دیگر ناهنجاریهای کروموزومی آزمایش خون به شما توصیه شود.
هفته چهاردهم بارداری دوقلو
مادرانی که دوقلو باردار هستند به دلیل افزایش زیاد هورمون های بدن، ویار و علایم بارداری بیشتری نسبت به مادرانی که تک قلو باردار هستند، تجربه خواهند کرد. بنابراین برای رفع این مشکلات باید باید به دنبال راهکارهایی مناسب باشند و تحت نظر پزشک از مراقبت های پزشکی او پیروی کنند.
حتما بخوانید: علائم دوقلو باردار بودن
شکم در هفته چهاردهم
در هفته چهاردهم به دلیل افزایش رشد رحم احساس خارش و درد در شکم دارید. اگر از هفته چهاردهم افزایش وزن بیشتر شود عجیب نخواهد بود. با شاخص توده بدنی متوسط، پزشکان افزایش وزن (454 تا 907 گرم) در هفته را توصیه می کنند. اگر دوقلو باردار هستید، باید افزایش وزن شما تا هفته 20 مشابه با افزایش وزن دیگر خانم های باردار باشد. البته، اگر کم وزن بوده یا شاخص توده بدنی شما بالا باشد، و یا اگر در سه ماهه اول میزان وزن قابل توجهی افزایش وزن یا کاهش وزن داشته باشید، پزشک برنامه ی افزایش وزن را برای شما تغییر خواهد داد.
سونوگرافی هفته چهاردهم
در هفته چهاردهم سونوگرافی انجام نمی شود. در سه ماهه اول سونوگرافی داشته و تا آناتومی اسکن (سونوگرافی اواسط بارداری) که معمولا بین هفته های 18 تا 22 است، هیچ سونوگرافی دیگری انجام نمی شود. در صورت تصمیم به آمنیوسنتز دکتر سونوگرافی انجام خواهد داد (بین هفته های 15 تا 20 ). در سونوگرافی هفته چهاردهم، تشخیص جنسیت کودک سخت است. صبور باشید! چند هفته بعد و در آناتومی اسکن جنسیت کودک مشخص می شود.
هفته چهاردهم بارداری برای زیبایی جنین چه بخوریم
پروتئین
هر سلول و بافت در بدن مادر و جنین برای رشد بهتر و سریع تر به پروتئین نیاز دارند. مقدار پروتئین مصرفی شما باید به ازای هر کیلو وزن اید 1.5 گرم باشد. به عبارت ساده تر، یک مادر که وزن 70 کیلوگرم دارد در طول سهماهه دوم به مصرف 100 گرم پروتئین در روز نیاز دارد.برای دریافت پروتئین مواد غذایی نظیر گوشت ، آجیل ، تخم مرغ ، ماهی ، نخود فرنگی را مصرف کنید.
ویتامین و مواد معدنی
در دوران بارداری فقط مصرف مکملها برای دریافت ویتامینها و مواد معدنی مهم کافی نیستندد. از جمله مواد مغذی در دوران بارداری می توان به فولات، آهن، ویتامین A، کلسیم اشاره کرد. بر اساس اعلام موسسه پزشکی، در دوران بارداری مادران باید روزانه 600 میکروگرم فولات، 27 میلیگرم آهن، 770 میکروگرم ویتامین A و هزار میلیگرم کلسیم دریافت کنند. برای دریافت این مواد مغذی،غذاهای حاوی فولات شامل اسفناج، عدس، کلم بروکلی و آبپرتقال را در برنامه غذایی خود بگنجانید. برای افزایش مصرف آهن، مرغ، گوشت قرمز، غلات غنیشده با آهن، سویا، اسفناج و لوبیا میل کنید. برای دریافت ویتامین D غذاهای سرشار از کلسیم شامل لبنیات ، تخم مرغ ، بادام ، سبزیجات و غیره را مصرف کنید.
حتما بخوانید: فواید مصرف بیوتین (ویتامین B7) در بارداری
مایعات
هفته چهاردهم بارداری خانوم ها باید حداقل 8 تا 12 لیوان آب در روز بنوشند تا از بروز عوارضی نظیر نقص لوله عصبی و بی کیفیت بودن شیر مادر جلوگیری کنند.
امگا 3
در هفته 14 بارداری مصرف اسیدهای چرب امگا 3 برای رشد قلب ، مغز ، چشم ها ، سیستم ایمنی بدن و سیستم عصبی مرکزی جنین موثر است. دریافت امگا 3 ممکن است مانع از زایمان زودرس شود و منجر به کاهش احتمال افسردگی پس از زایمان شود. منابعی که می توانید اسیدهای چرب امگا 3 دریافت کنید شامل روغن ماهی ، دانه های کتان ، تخم مرغ و غیره است.
هفته چهاردهم بارداری چی نخوریم
- مراقب مواد غذایی که مصرف میکنید باشید و از خوردن غذاهایی که باعث ترش کردن معدهتان میشود، خودداری کنید.
- از مصرف گوشت های نیم پز شده اجتناب کنید.
- از مصرف غذاهایی حاوی نمک زیاد مثل سوپهای کنسرو شده و خشک، گوشتهای نمکسود (همبرگر و سوسیس)، گوشتهای فرآوری شده (هاتداگ، گوشت آماده مصرف)، گوجهفرنگی کنسرو شده، پنیر، کره بادامزمینی، برشتوکها، غذاهای فریز شده، غذاهای آماده و میان وعدههایی مثل چیپس و پفک خودداری کنید.
- از استعمال سیگار و مصرف الکل اجتناب کنید
مراقبتهای هفته چهاردهم بارداری
- در طی هفته چهاردهم بارداری با کاهش احتمال سقط جنین و از بین رفتن عوارض بارداری کارهای ضروری قبل از به دنیا آمدن فرزندتان را آغاز کنید. از این هفته به بعد برای انجام سونوگرافی اقدام کنید.
- با بزرگ تر شدن شکم بهتر است از لباس های راحت و آزاد بیشتر استفاده کنید، شلوارهای تنگ نپوشید و به دنبال انواع کمرکش آن باشید.
- سعی کنید بیشتر به پهلو بخوابید، چراکه روی شکم خوابیدن سخت است و خوابیدن به پشت هم مانع از رسیدن خون به قلب می شود چون با فشرده شدن سیاهرگ بزرگ مادر دچار احساس سرگیجه و تهوع خواهد شد.
حتما بخوانید: مضرات به پشت خوابیدن در دوران بارداری
- اگرچه بهتر است قبل از بارداری به دندانپزشک مراجعه کنید، اما در این هفته هم می توانید این کار را انجام دهید، چراکه در طول بارداری احتمال ابتلا بسیاری از مادران به التهاب لثه و آبسه پریودنتال وجود دارد.
- در صورتی که قصد زایمان بهصورت طبیعی را دارید، باید از این هفته بهخوبی ورزش کنید و تحرک بیشتری داشته باشید.
- بعد از غذا حداقل یک ساعت صاف بنشینید یا در صورتی که می خواهید بخوابید چند بالش در کنارتان قرار دهید.
- سعی کنید 4 ساعت قبل از خواب شام بخورید.
- بعد از خوردن غذا کمی آدامس بجوید این کار میزان بزاق دهانتان را افزایش می دهد زیرا بزاق، باعث خنثی کردن اسید داخل مری می شود.
دعای هفته چهاردهم بارداری
قبل از هر نماز، با گذاشتن دست روی شکم خود سوره "قدر" و "کوثر" را بخوانید و صلوات کبیره ختم کنید و بعد از آن بگویید «ربنا هب لنا من ازواجنا و ذریاتنا قره اعین و اجعلنا للمتقین اماما» و هفت مرتبه "استغفرالله ربی و اتوب الیه " بگویید. با اهدا صدقه به فقرا، ثواب آن را به مادر امام زمان عج، نرگس خاتون هدیه کنید.
فهرست فعالیت های هفته چهاردهم بارداری
1. ملاقات با دندانپزشک
2. پیدا کردن راهی جالب برای اعلام خبر بارداری
3. تحقیق و ثبت نام در کلاس زایمان
کلام آخر:
با رسیدن هفته چهاردهم جنین مراحل رشد را با سرعت بیشتری پشت سر می گذارد و برخی فعالیت های بدنش شروع میشود. در طی این هفته مادر با علائمی چون افزایش اشتها، خستگی، احتقان بینی روبه رو می شود. با رعایت نکات و مراقبت های تغذیه ای سلامت خود و فرزندتان را حفظ کنید.