گیاه انجبار چیست؛ خواص و مضرات ریشه انجبار برای پوست و سلامتی

گیاه انجبار چیست؛ خواص و مضرات ریشه انجبار برای پوست و سلامتی گیاه انجبار چیست و برای چی خوبه ؛ خواص و مضرات ریشه انجبار برای پوست، بواسیر، اسهال، سوزش ادرار، فواید انجبار در طب سنتی و روش مصرف و انجبار یعنی چه، در سلام دنیا بخوانید.

گیاه انجبار، گیاهی چند ساله با ارتفاع یک متر است.این گیاه از شبه جزیره ایبری و بریتانیا در غرب، از طریق کوه های پیرنه و آلپ، اروپای مرکزی، همچنین در قفقاز، ترکیه، روسیه و بیشتر شرق در شمال چین، ژاپن، سیبری، ایالت آلاسکا ایالات متحده، یوکان و در کاندا یافت می شود. این گیاه را می توان به تعداد زیاد در چمنزارها، مزارع و کنار رودخانه ها و جاده ها یافت.گیاه انجبار ارتفاعات بالاتر را برای رشد ترجیح می دهد و در خاک مرطوب و غنی از اسید سیلیسیک بهترین رشد را دارد. دراین مقاله سلام دنیا، گیاه انجبار چیست و برای چی خوبه؛ خواص و مضرات ریشه انجبار برای پوست، بواسیر، اسهال، سوزش ادرار در طب سنتی و سلامت زنان و مردان و طریقه مصرف آن را بیان خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

گیاه انجبار چیست و برای چی خوبه

این گیاه چند ساله از خانواده Polygonaceae می تواند تا 1 متر (3 فوت) رشد کند. ریشه های آن گوشتی و استوانه ای شکل هستند. برگهای اولیه بیضی شکل یا نوک تیز و سبز تیره در بالا و خاکستری مایل به سبز در قسمت انتها هستند. دانه های انجبار براق، قهوه ای تیره و مثلثی شکل هستند. گیاه انجبار در ماه ژوئن و جولای شکوفا می شود. طعم برگ ها ترش است، در حالی که ریشه ها یا ریزوم ها طعمی تلخ و بسیار گس دارند. ریشه آن حاوی مقدار زیادی نشاسته است که این گیاه را به منبع غذایی مفید در مواقع قحطی تبدیل کرده است. تمام قسمت های گیاه به عنوان یک گیاه دارویی استفاده می شود. مواد فعال اصلی در این گیاه تانن ها (پروانتوسیانیدین های الیگومری، گالویل و تانن های کاتکول) هستند که به مقدار بسیار زیادی در ریشه وجود دارند (15 تا 36 درصد).


حتما بخوانید: خواص و مضرات گیاه افدرا برای لاغری و سلامتی


علاوه بر این، ریشه حاوی فلاونوئیدها، فلوبافن (رنگدانه قهوه ای مایل به قرمز)، نشاسته (حدود 30 درصد)، کلسیم (1 درصد)، قند و پروتئین است. آنتراکینون های ملین، که اغلب در بسیاری از گیاهان خانواده Polygonaceae یافت می شوند، به مقدار کم در گیاه انجبار وجود دارند. این گیاه به صورت مصرف خوراکی برای درمان اسهال (به ویژه در کودکان) استفاده شده است. درمان‌های خانگی طبیعی برای اسهال معمولاً برای موارد خفیف بهترین هستند. اگر علائم پس از درمان باقی ماند، با پزشک خانواده خود تماس بگیرید. از این گیاه برای درمان اسهال خونی، وبا، گاستریت، سیستیت و خونریزی شدید قاعدگی نیز استفاده شده است.

گیاه انجبار چیست و برای چی خوبه

استعمال خارجی این گیاه دارویی شامل درمان غشاهای مخاطی ملتهب و اختلالات پوستی، سوختگی، سوزش نوک سینه، التهاب لثه، خونریزی لثه، التهاب حلق (فارنژیت)، ترشحات واژن، هموروئید و شقاق مقعدی است. برای درمان اسهال ممکن است با گیاهان قابض دیگر مانند آگریمونی (Agrimonia eupatoria)، شمعدانی خالدار (Geranium maculatum) یا بلوط انگلیسی (Quercus robur) استفاده شود. گیاه انجبار به طور سنتی برای درمان بیماری های عفونی، برای جلوگیری از خونریزی و برای درمان نیش مار استفاده شده است. این گیاه هنوز هم به عنوان یک داروی گیاهی محبوب محسوب می شود، به ویژه برای اسهال و التهاب دهان و گلو. این گیاه به دلیل مقدار بالای تانن موجود در ان، خاصیت قابض (منقبض کننده) و ضد التهابی قوی دارد.

گیاه انجبار در واقع یکی از قابض ترین گیاهان دارویی موجود به شمار می آید. علاوه بر داشتن خاصیت قابض، اثر ضد باکتریایی نیز دارد. بنابراین استفاده از این گیاه می تواند به کاهش نیاز به آنتی بیوتیک کمک کند. ریشه خشک شده به صورت عصاره، جوشانده یا پودر برای جلوگیری از خونریزی داخلی و خارجی استفاده شده است. این گیاه ممکن است به عنوان یک داروی گیاهی برای زخم، ورم معده، آنتریت و سندرم روده تحریک پذیر مفید باشد. گیاه انجبار همچنین برای درمان اختلالات دستگاه ادراری مانند سیستیت و بی اختیاری نیز استفاده می شود. از برگ های جوان آن می توان در سالاد استفاده کرد یا مانند اسفناج پخته و تهیه کرد. آنها منبع خوبی از ویتامین A و C هستند.


حتما بخوانید: بهترین درمان های خانگی ورم معده


انجبار یعنی چه

انجبار به معنی درست و نیکوحال گردیدن و جبران کردن است.

خواص ریشه انجبار

همانطور که در قسمت بالا اشاره شد ریشه گیاه انجبار حاوی ترکیبات مهمی است که مصرف ان می تواند برای درمان برخی از بیماری ها موثر باشد. مصرف دم کرده ریشه انجبار به درمان اسهال خونی و اسهال صفراوی مزمن کمک می کند. همچنین این دم کرده به عنوان ملین، تونیک و ضد تب نیز می باشد و به تقویت اعضا و روده ها کمک می کند، ضعف اشتها را بر رفع می کند ، التهاب صفرا و خون را تسکین می دهد، برای رفع خون در ادرار و سل مفید است، برای کسانی که از اعضای بدن خون ریزی دارند؛ به خصوص کسانی که از ریه یا بواسیر خون ریزی دارند دارند، مفید است و خونریزی را قطع می کند. برای این منظور چهار تا پنج گرم‌ ریشه انجبار را نیم کوب کنید و در آب نیمه گرم بخیسانید، بعد آب را صاف کنید با قند شیرین کنید و میل نمایید.

سایر خواص ریشه انجبار شامل:

  • نوشیدن آب دم کرده ی ریشه انجبار به درمان بیماری میزنای و سوزاک کمک می کند; و مانع از خونریزی و اسهال نیز می شود.
  • اگر گوشت جایی از بدن کنده شده باشد; مقداری از ریشه انجبار را بجوشانید و آب آن را روی جای زخم بمالید و به مقداری از آب آن شکر اضافه کرده و بخورید ; جهت ترمیم و رشد گوشت جدا شده بسیار موثر است.
  • در صورت بروز برفک می توانید آب جوشانده ی ریشه انجبار را در دهان بریزید تا علاوه بر درمان برفک به استحکام لثه ها هم کمک کند.

خواص انجبار برای بواسیر

از آنجایی که گیاه انجبار دارای خواص ملینی است می تواند در درمان بواسیر موثر عمل کند. برای درمان بواسیر باید سه مثقال از گیاه انجبار را نیم کوب کرده و به سه فنجان آب اضافه و بجوشانید در نهایت باید یک فنجان آب باقی بماند، در ادامه دم کرده را صاف کرده و 250 گرم شکر قرمز به ان اضافه و مخلوط کنید و طی سه روز آن را بنوشید; این دم کرده به درمان بواسیر دکمه ای کمک می کند.


حتما بخوانید: بهترین درمان های خانگی بواسیر


خواص انجبار برای اسهال

انجبار گیاه قابض است که می ‌تواند به درمان اسهال کمک کند. علاوه براین ،گیاه انجبار حاوی مقادیر زیادی نشاسته است به همین دلیل می تواند با تبدیل شدن به لعاب برای درمان اسهال های سخت و حتی علیه اسهال های خونی موثر عمل کند. برای درمان اسهال 3 گرم ریشه انجبار را با 200 سی‌سی آب به مدت 20 دقیقه بجوشانید در ادامه دم کرده را صاف کنید و روزی 3 فنجان میل کنید.

خواص انجبار برای اسهال

خواص انجبار برای تب

 گیاه انجبار در درمان تب بسیار موثر است.

خواص انجبار برای سوزش ادرار

ریشه گیاه انجبار در درمان سوزش ادرار موثر عمل می کند.

خواص انجبار برای اشتها

یکی از خواص گیاه انجبار محرک و اشتهاآوری است به همین دلیل مصرف این گیاه می تواند برای افزایش اشتها مفید باشد.

خواص انجبار برای اشتها

خواص انجبار برای پوست

گیاه دارویی انجبار برای سلامت پوست اثرگذاری فوق العاده ای دارد. این گیاه مفید می ‌تواند برای شستشوی زخم‌ های خارجی موثر عمل کند و آن را مستقیماً روی زخم قرار داد تا باعث قطع شدن خونریزی شود. علاوه بر این، انجبار به دلیل داشتن خاصیت ضد ویروسی می‌ تواند باعث از بین رفتن انواع میکروب ‌های روی زخم شود.


حتما بخوانید: خواص عالی انواع سرکه برای درمان زخم و تبخال


خواص انجبار در طب سنتی

 انجبار در طب سنتی با نام اناریف نیز شناخته می شود.این گیاه دارویی طبیعت سرد و خشک دارد. برخی خواص انجبار در طب سنتی شامل موارد زیر است:

  • به درمان اسهال های خونی و اسهال صفراوی مزمن کمک میکند.
  • مسکن قی است.
  • مدر ، ملین، تونیک و ضد تب می باشد.
  • مقوی اعضا و روده هاست.
  • ضعف اشتهاها را برطرف می کند.
  • برای قطع خونریزی بدن موثر است،به خصوص کسانی که از ریه یا بواسیر خونریزی دارند.
  • ریشه انجبار برای رفع سنگهای مجاری ادرار مفید می باشد.
  • برای درمان غیر ارادی ادرار مفید است.
  • برای درمان التهاب لثه و لوزتین 50 گرم ریشه انجبار را به مدت نیم ساعت بجوشانید بعد ان را صاف کنید و غرغره کنید.
  • برای استفاده از جوشانده انجبار برای درمان سوزاک 30 گرم از گیاه انجبار را به یک لیتر آب اضافه کنید و اجازه دهید 20 دقیقه دم بکشد، هر شش ساعت یک ليوان از این دم کرده را مصرف کنید.

  •  این دم کرده که در شماره 10 توضیح داده شد برای ورم پروستات نیز مفید است.

  • کسانی که انزال منی دارند از دم کرده ریشه انجبار مصرف کنند.
  • برای درمان التهاب اندامهای تناسلی زنان، مصرف روزانه 3 فنجان از دم کرده گیاه انجبار و شستشوی واژن با این جوشانده نیز باعث رفع ترشحات زنانه می شود.

طریقه مصرف انجبار

بطور کلی گیاه انجبار معمولاً به صورت دم کرده مصرف می شود. برای این کار باید دو قاشق غذاخوری از انجبار خشک شده را به یک فنجان آب اضافه کرده و اجازه دهید به مدت پنج تا ده دقیقه دم بکشد. مقدار مصرف مجاز این دمنوش گیاهی یک فنجان در روز است و نباید مصرف ان بیش از 3 یا 4 هفته به صورت دائمی ادامه داشته باشد. علاوه براین گیاه انجبار به روش های زیر هم مصرف می شود.

طریقه مصرف انجبار

  • برای درمان عفونت در دهان و گلو، یک یا دو گرم ریزوم خشک شده در یک فنجان آب گرم اضافه کنید و اجازه دهید به مدت 5 ساعت بماند و دم بکشد،در ادامه دم کرده را غرغره کنید تا عفونت دهان و گلو درمان شود.
  • برای تنتور تجاری انجبار، دوز معمول توصیه شده 1 تا 3 میلی لیتر سه بار در روز است یا دستورالعمل های سازنده را دنبال کنید.

مضرات ریشه انجبار

هنگامی که گیاه انجبار به درستی و در دوزهای کم استفاده شود، هیچ گونه منع مصرف یا عوارض جانبی گزارش نشده است. دوزهای زیاد این گیاه ممکن است باعث تحریک دستگاه گوارش، یبوست، حالت تهوع و استفراغ شود. همچنین این گیاه برای سردمزاجان مضر است.

سخن پایانی:

انجبار گیاهی دارویی با خواص درمانی متعددی است که از مهم ترین خواص درمانی ان می توان به رفع اسهال خونی و صفراوی، یبوست و عفونت ها اشاره کرد. این گیاه همچنین برای قطع خونریزی بدن نیز موثر است. به خاطر داشته باشید که مصرف این دمنوش نباید بیشتر از 3 الی 4 هفته ادامه داشته باشد و افرادی که داروی خاصی مصرف می کنند باید قبل از مصرف این دارو گیاهی با پزشک خود مشورت کنند.


مقالات مرتبط:

خواص و مضرات مورد برای مو و سلامتی در طب سنتی

خواص درمانی و مضرات گیاه ناخک [اکلیل الملک]



از
4
رای