پای پرانتزی گاهی اوقات می تواند نشانه ای بیماری زمینه مانند بیماری بلانت یا نرمی استخوان باشد و می تواند منجر به آرتروز در زانوها و لگن شود. اول باید ببینیم منظور از پای پرانتزی چیست، علت زانوی پرانتزی، عوارض پای پرانتزی و سپس به بهترین راه های درمان پای پرانتزی با روش های پزشکی و ورزش بپردازیم. پس با ما در این مقاله از سایت سلام دنیا، همراه باشید.
منظور از پای پرانتزی چیست
به زبان ساده، پای پرانتزی به حالتی گفته می شود که وقتی فرد مچ پاها را کنار هم قرار می دهد، زانوهای او از هم فاصله دارند. پای پرانتزی گاهی اوقات می تواند نشانه ای بیماری زمینه مانند بیماری بلانت یا نرمی استخوان باشد و می تواند منجر به آرتروز در زانوها و لگن شود. گزینه های درمان پای پرانتزی شامل استفاده از بریس، گچ گرفتن یا جراحی برای اصطلاح این ناهنجاری های استخوانی است.
این مشکلات به دلیل تنگ بودن بودن جای جنین در رحم نسبتاً شایع است. به طور معمول، هیچ درمانی برای نوزادان ضروری نیست. پاهای کودکان هنگامی که شروع به راه رفتن کند، یعنی معمولاً بین 12 تا 18 ماهگی شروع به صاف شدن می کند. در بیشتر موارد، عوارض جانبی ماندگاری وجود ندارد. اگر فرزند شما بیش از 2 سال دارد و هنوز دچار پای پرانتزی است، باید به پزشک مراجعه کنید. در ادامه درباره علل و راه های درمان پای پرانتزی توضیحات بیشتری می دهیم.
علل پای پرانتزی
1. علت پای پرانتزی: بیماری بلانت
در بیماری بلانت نوعی اختلال رشد غیر طبیعی در درشت نی ساق پا یا استخوان تیبیا اتفاق می افتد و باعث خم شدن ناحیه زانوها می شود. زمانی که کودک شروع به راه رفتن می کند، این وضعیت پرانتزی پا بدتر می شود. این بیماری ممکن است خیلی زود خودش را نشان دهد، اما در بعضی موارد نیز ممکن است تا رسیدن کودک به بزرگسالی قابل توجه نباشد.
با گذشت زمان پای پرانتزی می تواند به بروز مشکلات مفصلی در زانوها منجر شود. بیماری بلانت در زنان، کودکانی مبتلا به چاقی و افراد دارای سابقه خانوادگی بیشتر دیده می شود. کودکانی که خیلی زود شروع به راه رفتن می کنند، بیشتر در معرض خطر قرار دارند. کودکان معمولاً باید بین 11 تا 14 ماهگی شروع به راه رفتن کنند.
حتما بخوانید: درمان زانو درد با 7 درمان خانگی
2. علت پای پرانتزی: نرمی استخوان
نرمی استخوان بیماری است که به خاطر کمبود ویتامین D اتفاق می افتد. در این بیماری استخوان ها ضعیف و نرم می شود و باعث پرانتزی شدن پاها می شود.
3. علت پای پرانتزی: بیماری پاژه
این بیماری متابولیک بر روند طبیعی جایگزینی و بازسازی استخوان های شما تاثیر منفی می گذارد. در نتیجه استخوان ها آنقدر که باید قوی نیستند و به درستی بازسازی نمی شوند. با گذشت زمان، این می تواند منجر به پای پرانتزی و سایر مشکلات مفصلی شود. بیماری پاژه در افراد مسن شایع تر است و با تشخیص و درمان زود هنگام می توان آن را به موفقیت درمان کرد.
4. علت پای پرانتزی: کوتولگی
شایع ترین شکل کوتولگی بخاطر بیماریی به نام آکندروپلازی است. این یک اختلال رشد استخوانی است که می تواند در طول زمان باعث پای پرانتزی شود.
علل دیگر پای پرانتزی
- شکستگی های استخوانی که به درستی درمان نشده اند
- رشد غیر طبیعی استخوان ها یا دیسپلازی استخوان
- مسمومیت با سرب
- مسمومیت با فلوراید
تشخیص علائم پای پرانتزی
برای درمان بیماری پای پرانتزی باید ابتدا آن را تشخیص داد. این بیماری به آسانی تشخیص داده می شود. وقتی زانوهای فرد در حالت ایستاده فاصله زیادی از هم داشته باشند، فرد دچار پای پرانتزی است. پای پرانتزی متقارن به نظر می رسد.
روش های تشخیص پای پرانتزی
تشخیص پای پرانتزی آسان است اما پزشک می تواند با معاینه دقیق تر به شما بگوید که این بیماری تا چه حد شدید است و اینکه در اثر چه بیماریی به وجود آمده است. در طول معاینه، ممکن است پزشک طول پای شما را اندازه گیری کند و بخواهد راه رفتن شما را مشاهده کند. احتمالاً پزشک برای مشاهده هر گونه ناهنجاری استخوانی در پاها و زانو، تصویر برداری اشعه X یا پرتونگاری انجام دهد. همچنین در مواردی آزمایش خون را توصیه می کند تا به کمک آن مشخص کند آیا بیماری پای پرانتزی مربوط به نرمی استخوان و پاژه است.
بهترین روش های درمان پای پرانتزی در کودکان
درمان اختصاصی پای پرانتزی در فرزند شما بر اساس پارامترهای زیر تعیین می شود:
- سن کودک، سلامت عمومی، سابقه پزشکی
- شدت بیماری
- علت بیماری
- میزان تحمل کودک در برابر دارهای خاص یا روش های درمانی
- پیش بینی وضعیت بیماری
- نظر و اولویت والدین
حتما بخوانید: چرا زانو قفل می کند؟
بسته به سن کودک، پزشک احتمالا توصیه می کند تا درمان پای پرانتزی را به تاخیر بیندازید تا استخوان های پا به طور طبیعی صاف شوند. اگر پاهای پرانتزی درمان نشوند، بعد از اینکه کودک به راه افتاد این مشکل تشدید می شود و ممکن است پزشک توصیه به استفاده از وسایل اصلاح کننده وضعیت پا کند.
- استفاده شبانه از بریس می تواند به تدریج پاها را صاف کند.
- پرانتزی شدن پاها در اثر بیماری های زمینه ای، تا زمانی که خود بیماری درمان شود قابل اصلاح کامل نیست.
- کودکان، بریس های اصلاح کننده مشکلات پا را در طول دوره ای از درمان بیماری استفاده می کنند.
- اگر حالت پرانتزی پا خیلی شدید باشد، ممکن است پزشک توصیه به انجام عمل جراحی استئوتومی در قسمت استخوان ران کند تا وضعیت اندام تحتانی را تنظیم کند.
- پوشیدن کفش های مخصوص می تواند به درمان پای پرانتزی کمک کند.
- گچ گرفتن پاها برای مدت معین طبق نظر پزشک به درمان پای پرانتزی کمک می کند.
درمان بیماری بلانت معمولاً ترکیبی از اقدامات غیر جراحی است که شامل پوشیدن بریس مخصوص و رفع مشکل پوکی استخوان می شود. این بریس ها به عنوان ارتوز اصلاح کننده مفصل زانو و مچ پا شناخته می شوند و برای جلوگیری از خم شدن زانو طراحی شده اند و باید در طول روز و شب (23 ساعت از روز) پوشیده شوند. بریس ها با وارد کردن فشار در ناحیه زانو عمل می کنند و امکان شروع رشد طبیعی در این قسمت ها را فراهم می کنند. کودکان کم سن مبتلا به این بیماری ممکن است نیاز به عمل جراحی نداشته باشند و مشکل آنها تنها با بریس رفع شود.
حتما بخوانید: سه علامت هشدار دهنده پوکی استخوان
بهترین روش های درمان پای پرانتزی در بزرگسالان
هدف از این درمان ها اصلاح وضعیت زانوها، جلوگیری از پیشرفت بیماری و کاهش تخریب بیشتر مفاصل است.
1. درمان پای پرانتزی: استئوتومی حاد
طی این عمل جراحی استخوان بریده شده و اصلاح کامل وضعیت پا به طور کامل در اتاق عمل انجام می شود. به طور معمول از صفحات پیچ شده داخلی برای تثبیت استخوان های جراحی شده استفاده می شود و بیمار باید طی 6 تا 8 هفته آینده افزایش وزن نداشته باشد.
2. درمان پای پرانتزی: اصلاح تدریجی با استفاده از فیکساتورهای خارجی
پاهای پرانتزی را می توان در بزرگسالان نیز با بریس بهبود بخشید. این بریس ها باید در تمام طول روز و همه فعالیت های روزانه پوشیده شود. استخوان به تدریج در وضعیت اصلاح شدن قرار می گیرد و بیمار باید هر چند هفته یکبار به پزشک مراجعه کند تا پزشک بر اساس تصاویر اشعه X درباره روند درمان پای پرانتزی تصمیم بگیرد. در بعضی موارد درمان پای پرانتزی نیاز است بریس برداشته شود و عمل جراحی انجام شود.
بهترین روش های درمان پای پرانتزی با ورزش
- تمرینات تقویت پا: این تمرینات با هدف تقویت عضلات اطراف زانو انجام می شود. به این ترتیب فشار روی تاندون ها و مفاصل کاهش می یابد و وضعیت پراتتزی پا درمان می شود.
- پیلاتس و یوگا: پیلاتس شبیه به یوگا است و می تواند به بهبود عضلات اصلی شما، تنظیم توزیع وزن و وضعیت درست پاها کمک کند. انجام یوگا ساده ترین راه برای رفع این مشکل نیست، اما می تواند تاثیر مفیدی روی بهبود انعطاف پذیری و تراز شدن حالت پاها داشته باشد. با استفاده از تسمه یوگا باید بتوانید وضعیت بدن را اصلاح کنید و پای پرانتزی خود را صاف کنید.
- ماساژ درمانی: این روش به خصوص در کودکان خردسال مفید است. این روش درمانی مستلزم وقت گذاشتن زیادی است، زیرا فیزیوتراپیست به طور مکرر پای کودک را به عقب و جلو حرکت می دهد.
حتما بخوانید: فواید یوگا برای سلامت بدن و ذهن
آیا می توان از بروز پای پرانتزی جلوگیری کرد؟
هیچ روش شناخته شده ای برای جلوگیری از بروز پای پرانتزی وجود ندارد. اما در بعضی موارد، ممکن است بتوانید از شرایط خاصی که باعث پای پرانتزی می شود جلوگیری کنید.
- برای مثال، باید میزان کافی از ویتامین D را در رژیم غذایی کودک جای بدهید. دقت کنید کودک به طور مرتب در معرض آفتاب قرار بگیرد، این روش ها از بروز بیماری جلوگیری می کند.
- تشخیص زود هنگام بیماری پای پرانتزی به درمان آن کمک می کند.
عوارض پای پرانتزی
- آرتروز یکی از دلایل اصلی و طولانی مدتی است که روی پای پرانتزی تاثیر می گذارد، و این می تواند ناتوان کننده باشد. وقتی این مشکل تشدید شود، به دلیل فشارهای غیر طبیعی می تواند روی زانوها، پا، مچ پا و مفاصل لگن تاثیر بگذارد.
- اگر فرد در سنین پایین به تعویض کامل زانو نیاز داشته باشد، در صورت بالا رفتن سن ممکن است روی روند درمان تجدید نظر شود. انجام آرتروپلاستی کامل زانو در چنین افرادی ممکن است به دلیل جراحی هایی که قبلاً انجام داده اند و هماهنگی های غیر طبیعی استخوان ها دشوار باشد.
سخن آخر
به زبان ساده، پای پرانتزی به حالتی گفته می شود که وقتی فرد مچ پاها را کنار هم قرار می دهد، زانوهای او از هم فاصله دارند. برای درمان بیماری زانوی پرانتزی باید ابتدا آن را تشخیص داد. این بیماری به آسانی تشخیص داده می شود. گزینه های درمان پای پرانتزی شامل استفاده از بریس، گچ گرفتن یا جراحی برای اصطلاح این ناهنجاری های استخوانی است. امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشد. می توانید نظرات و سوالات خود را در خصوص بیماری زانو (پا) پرانتزی با ما در بخش نظرات در میان بگذارید.