سه سال اول زندگی کودک از نظر رشد مغزی، از مهم ترین سال های زندگی وی محسوب می شود. این سنی است که مغز در حال رشد جهشی است و کودکان هر روز چیز جدیدی می آموزند. بسیاری از چیزهایی که کودکان یاد می گیرند را تا سن 6 سالگی انجام داده اند. بعد از سن 5 سالگی از شدت رشد مغز کاسته می شود. به همین دلیل مهم است تا شروع به انجام فعالیت هایی کنیم که رشد مغزی کودک را در سنین پایین تقویت می کند. اگرچه ما نمی توانیم کودکتان را به یک اینشتین دیگر تبدیل کنیم، اما فعالیت های ذکر شده در ادامه این متن می تواند باعث رشد زود هنگام مغز کودک شده و به آن اجازه دهد تا سریع تر رشد کند. در این قسمت مواردی ذکر شده است که شما می توانید انجام دهید که مغز کودک تان سریع تر رشد کند.
راه های تقویت حافظه کودکان
10 راه موثر برای رشد بهتر مغز کودکان
1. با آن ها وقت صرف کنید
گذراندن وقت با کودکان یکی از سودمندترین اقداماتی است که می توانید برای بهبود مهارت های یادگیری و رشد فرزندتان انجام دهید. کودکان هنگام وقت گذراندن با والدین، زبان، حالات صورت و احساسات را می آموزند. همچنین، لمس شدن و نوازش کردن آن ها توسط شما بسیار حائز اهمیت است. کودکانی که بیش تر نوازش می شوند و والدینشان آن ها را لمس می کنند، به احتمال بیش تر زندگی سالم تری خواهند داشت. این مساله شامل مواردی مانند نگه داشتن دست کودک در هنگام پیاده روی در پارک یا همراه شدن با او در بازی های فیزیکی مانند غلغلک دادن و شمارش انگشتان دست است.
2. آن ها را با کتاب خواندن آشنا کنید.
تلقین اشتیاق به خواندن به خاطر این مساله است که کودکان یاد بگیرند کتاب را دوست داشته باشند و اطلاعاتی کسب کنند که آگاهی آن ها را از سایر هم سن و سال هایشان بیش تر می کند. شروع به خواندن کتاب برای آن ها کنید، حتی اگر کوچک تر از آن هستند که مفهوم آن را درک کنند. این کار باعث می شود آن ها به فعالیت کتاب خواندن عادت کنند. آن ها همچنین می آموزند که کتاب خواندن باعث می شود اطلاعات جدیدی کسب کنند. از جایی که آن ها شروع به درک کردن می کنند، از کتاب های عکس دار استفاده کنید که در هر صفحه یک عکس داشته باشند. این ها شامل کتاب هایی برای یادگیری شمردن، حروف الفبا و شکل هایی برای عادت دادن کودکان به این الگو را آموزش می دهد. سپس می توانید بعد از کتاب هایی با تصویر و جملات کوتاه، شروع به خواندن داستان های کوتاه برای آن ها بکنید. خواندن می تواند قدرت مکالمه افراد را بهبود ببخشد، اجازه دهید قدرت تخیل آن ها رشد کرده و به آن ها اجازه دهد تا از جملات منسجم تری برای برقراری ارتباط استفاده کنند.
3. مسابقه جست و جو را انجام دهید
کودکان به طور طبیعی کنجکاو هستند. اما تمایل به تحقیق و سوال پرسیدن آن ها وقتی والدین هیچ علاقه ای به آن نشان ندهند یا آن ها را ساکت کنند به این خاطر که برای جواب دادن به سوالات آن ها خسته هستند، سرکوب می شود. اگر کودکان سوال پرسیدن در مورد چرا و چگونگی امور اطراف خود را متوقف کنند، این از دست دادن حس کنجکاوی بعدها در زندگی می تواند برای آن ها به یک مانع تبدیل شود. برای این که غریزه تحقیق و کاوش کردن در کودک قوی تر شود، فعالیت هایی را انجام دهید که حس کنجکاوی آن ها را تقویت کند. یکی از راه های انجام این کار، با برنامه ریزی مسابقه جست و جو است. مسابقه جست و جو نه تنها غریزه تحقیق آن ها را تشویق می کند، بلکه حس موفقیت در کودکان را ایجاد می کند. مسابقه جست و جو می تواند ساده باشد، از کودک در فروشگاه غذایی بخواهید تا تمام وسایل قرمز رنگ در یک ردیف را بیاورد یا می تواند کتاب ها را برای یک کلمه خاص جست و جو کرده یا عکس ها را جست و جو کند، مثلا از او بخواهید در آلبوم ها عکس یکی از خویشاوندان را پیدا کند.
4. از بافت ها استفاده کنید
کودکان نوپا و نوزادان با تمام حس خود دنیا را کشف می کنند. آن ها با بیش ترین میزان توانایی خود می بینند، لمس می کنند، بو می کنند، می چشند و می شنوند. استفاده از بافت مواد هنگام بازی تا حد زیادی بر حس لامسه آن ها تاثیر می گذارد. می توانید از ماکارونی یا توپ های پنبه ای برای نشان دادن حروف الفبا و اعداد استفاده کنید و از آن ها بخواهید تا با دستان خود آن ها را لمس کنید. این کار به آن ها امکان می دهد تا شکل ها را حس کرده و بهتر به خاطر بسپارند. همچنین می توانید در جعبه ای، انواع مختلف پارچه را قرار دهید تا برای کودکان این حس را ایجاد کند که چیزهای مختلف چه حسی دارند.
5. کاهش زمان و یا اجتناب از قرار گیری در جلوی صفحه نمایش
طبق آکادمی اطفال آمریکا، کودکان زیر دو سال نباید به هیچ وجه مجاز به دیدن صفحه نمایش تلویزیون باشند، زیرا رشد مهارت های آن ها را مختل می کند. نمی توان انکار کرد که بسیاری از برنامه ها و نرم افزارهای آموزشی در تلویزیون و تلفن های همراه وجود دارد؛ اما برای این که آن ها موثر باشند، باید تعامل دو طرفه وجود داشته باشد. حضور شما برای راهنمایی کودک هنگام تماشای برنامه های تلویزیونی ضروری است. اگرچه باید به طور جدی مانع از تماشای هر صفحه نمایشی توسط نوزادان و خردسالان شد، اما می توان به کودکان بزرگ تر از دو سال اجازه داد که حداکثر دو ساعت در روز صفحه نمایش تماشا کنند. این می تواند شامل استفاده از گوشی های هوشمند، بازی های ویدئویی و تلویزیون باشد.
6. نقش بازی کردن را با آن ها امتحان کنید.
کودکان تصورات واضحی داشته و عاشق بازی تظاهر کردن هستند. لباس شاهزاده خانم مورد علاقه یا قهرمان مورد علاقه شان را به تن آن ها کنید، که می تواند از ستاره های فیلم یا شخصیت های کارتونی مورد علاقه آن ها باشد. تشویق آن ها به پوشیدن این لباس ها و نقش بازی کردن فقط سرگرم کننده نیست، بلکه به آن ها اعتماد به نفس می دهد تا بر روی صحنه نمایش بیایند و نقش های مختلف را تجربه کنند. این کار به آن ها امکان می دهد تا در شرایط واقعی زندگی کردن را تمرین کنند و راهکارهایی برای چگونگی حل مسائل پیدا کنند. به عنوان مثال کودک تان ممکن است نقش یک ابر قهرمان را بازی کند که یک اتومبیل را نجات می دهد. او ممکن است راه حلی پیدا کند و از تجهیزاتی برای حل مشکل در این وضعیت خاص استفاده کند.
7. رشد مهارت های اجتماعی
اگرچه تقویت رشد مغز کودکان بسیار مهم است، اما داشتن فهم و درک به تنهایی فرزند شما را قادر به حل کردن مشکلات در دوران بزرگسالی نمی کند. پرورش مهارت های اجتماعی کودکان ضروری است. کودکان هنگام تعامل با بچه های دیگر، مهارت های اجتماعی می آموزند. انجام یک بازی که دارای قوانین خاصی است، نقش مهمی در آموزش توانایی صبور بودن به کودکان، هنگامی که در حال انتظار برای شانس خود هستند، اضطراب از دست دادن و چگونگی حل کردن آن، لذت شادی و نحوه تعامل با دیگران دارد. بازی و تعامل با کودکان دیگر، مهارت های مذاکره، به اشتراک گذاری و کنترل خود را به کودک می آموزد، که همه این موارد برای روابط آینده کودک مفید است.
8. به آن ها اجازه رهبری کردن دهید
اگرچه کودکان اجازه ندارند که همه تصمیمات را خودشان بگیرند، اما برای مدت کوتاهی، به آن ها اجازه رهبری کردن و تصمیم گیری دهید. وقتی همیشه کارها را برای کودکان انجام می دهید، آن ها احساس حق می کنند و شروع به تقاضا کردن می کنند. برای تحریک احساس مسئولیت و تقویت ویژگی های رهبری در کودک خود، به او اجازه سلطنت آزاد و کوتاه مدت بدهید. وظایف کوچکی را برای آن ها مشخص کنید و آن ها را مسئول اتمام آن کار کنید. این کارها می تواند شامل اقداماتی مانند اطمینان از تمیز کردن مناسب اسباب بازی ها بعد از بازی کردن با آن ها یا اجازه به تصمیم گیری در مورد این که دوست دارند چه لباسی بپوشند، باشد.
9. از یک رژیم غذایی سالم تبعیت کنید.
فعالیت ها تنها عاملی نیستند که باعث رشد مغز می شوند، غذاها نیز می توانند به تقویت مغز کودک کمک کنند. در حقیقت، مغز یکی از اولین اندام هایی است که مواد مغزی مصرفی را جذب می کند. خوردن هله هوله باعث آسیب رسیدن به مغز کودک خواهد شد. شما باید شروع به معرفی غذاهای سالم به کودکان کنید تا به آن ها عادت کرده و به طور هم زمان، مغز آن ها از فواید این مواد مغذی برای رشد بهتر استفاده کند. با تهیه غذاهایی مانند بوریتو تخم مرغ و نیمرو با نان تست، تخم مرغ را در رژیم غذایی کودک قرار دهید. کره بادام زمینی نیز یک گزینه سالم است. می توانید از ساندویچ کره با بادام زمینی به عنوان میان وعده استفاده کنید و به جای نان تهیه شده با دانه های فرآوری شده، از نان سبوس دار استفاده کنید.
10. در مورد احساسات با آن ها صحبت کنید
به کودکان اغلب احساسات خوب و خاصی مانند شاد بودن و حس بد مانند ناراحت بودن آموزش داده می شود. این طبقه بندی می تواند برای هوش هیجانی آن ها خطرناک باشد. از موقعیت هایی مانند زمانی که شخصی ناراحت و غمگین است، استفاده کنید تا به فرزند خود توضیح دهید چرا آن شخص احساس ناراحتی کرده و چه کاری می توان برای او انجام داد. اگر کودکان در زمان خردسالی روشی برای کنار آمدن با احساسات را یاد نگیرند، می تواند شدیدا در زندگی آن ها تاثیر گذار باشد. هوش هیجانی یک پیش نیاز ضروری برای موفقیت است و بنابراین بخش مهمی از رشد مغز محسوب می شود.
همچنین بخوانید: تقویت حافظه با 25 روش ساده، مؤثر و تأیید شده علمی
منبع: speedyremedies