دلایل فاسد شدن شیر مادر و راه جلوگیری از خراب شدن آن

دلایل فاسد شدن شیر مادر و راه جلوگیری از خراب شدن آن بهترین و مقوی ترین غذا برای نوزادان تا سن 6 ماهگی شیر مادر است. عوامل مختلفی از جمله ناراحتی و نگهداری نامناسب شیر می تواند باعث فاسد شدن آن شود. در ادامه علاوه بر علل، روش های جلوگیری از فاسد شدن شیر را توضیح می دهیم. 

شیر مادر بهترین غذا برای کودک تا سن 6 ماهگی است. اگرچه برخی از مادران بنا به دلایل شخصی به جای شیر مادر، شیر خشک به فرزندشان می دهند، اما هیچ چیز جایگزین شیر مادر نمی شود. شیر مادر تا زمانی که در سینه باشد، مشکلی از لحاظ فاسد شدن نخواهد داشت. اما برخی از مادران شاغل هستند و یا به دلایل مشکلات دیگر باید شیر خود را دوشیده و بعدا به کودک بدهند. در این حالت ممکن است شیر فاسد شود.

در این مقاله از سایت سلام دنیا، قصد داریم تا برای شما توضیح دهیم که چه چیزهایی می تواند شیر مادر را فاسد کرده و شما چگونه می توانید آن را سالم و تازه نگه دارید. با ما همراه باشید. قبل از اینکه بدانید چه چیزهایی می تواند شیر مادر را فاسد کند، ابتدا برای شما توضیح می دهیم که چگونه می توانید فاسد شدن شیر را تشخیص دهید.

نشانه های خراب شدن شیر مادر :

هر کدام از موارد زیر را برای بررسی سالم بودن شیر کنترل کنید:

1. رنگ و بافت شیر

اگر پس از دوشیدن شیر و نگهداری آن در شیشه در رنگ و بافت شیر متوجه تغییرات شده اید، کاملا طبیعی است. ممکن است شیر به رنگ سفید، زرد، صورتی، سبز یا حتی قهوه ای باشد، اما این دلیلی برای فاسد بودن شیر نیست. گاهی اوقات نیز شیر دارای بافت خامه ای و متراکم است. این مساله نیز طبیعی است و باید شیر را تکان دهید تا مخلوط شده و بافت یکدست داشته باشد.

2. مراقب شیری که چند روز پیش دوشیده شده، باشید

به طور معمول شیر دوشیده شده عمر طولانی دارد، اما این مساله به میزان زیادی به نحوه نگهداری آن بستگی دارد. اگر سه روز از زمان دوشیده شدن شیر گذشته و در این مدت شما آن را در یخچال نگهدای کرده اید، باید مراقب باشید. بوی آن را بررسی کنید تا مطمئن شوید که بوی تازگی می دهد. در خصوص شیری که دوشیده شده و در مدت 3 ساعت در بیرون از یخچال نگهداری شده نیز باید همین گونه عمل کنید. به طور معمول می توان آن را برای سه ساعت در محیط بیرون نگهداری کرد، اما اگر دمای محیط گرم باشد، ممکن است شیر فاسد شود. بهترین راه نگهداری شیر برای مدت طولانی قرار دادن آن در فریزر است.


حتما بخوانید: آموزش تصویری دوشیدن شیر مادر با دست


بوی بد شیر مادر

3. شیر نباید بوی ترشی بدهد

شیر ترش شده مادر دقیقا همان بوی ترشیدگی شیر گاو را می دهد. حتما قبل از آماده کردن شیر برای کودک، آن را بو کنید تا مشخص شود که آیا بوی ترشیدگی می دهد یا خیر. این یک روش بسیار آسان برای تشخیص ترشیدگی شیر است.

4. اگر شیر بویی شبیه به فلز یا صابون می دهد، وحشت نکنید

گاهی اوقات زنانی که شیر را نگهداری می کنند متوجه بوی شبیه به فلزات یا صابون می شوند. این طعم نشان دهنده فساد نیست و اکثر نوزادان نیز متوجه آن نمی شوند.

علت بوی بد شیر مادر

چه چیزهایی می تواند شیر مادران را فاسد کند؟

در ادامه چیزهای مختلفی که می توانند باعث فاسد شدن شیر مادر شوند را توضیح می دهیم.

1. بارداری

وقتی زنی در دوران بارداری به فرزندش شیر دهد، شیر او به دلیل تغییرات هورمونی ایجاد شده در دوران بارداری دچار مشکل می شود.

2. مصرف غذاهای مضر

توصیه می شود تا مادران شیرده غذاهای سالم و مغذی مصرف کنند. در صورتی که زن پس از زایمان به مصرف غذاهای فست فود و نوشابه و ... روی بیاورد، نمی تواند به فرزند خود شیر بدهد. به طور معمول آبگوشت، سوپ جو و حلیم از بهترین غذاها برای مادران شیرده هستند.


حتما بخوانید: غذا های ممنوعه در دوران شیردهی


3. ناراحتی و غم

اگر مادر شرایط روحی مناسبی نداشته و دائما ناراحتی کرده و گریه کند، پس از زایمان دچار افسردگی شده و شیر مناسبی برای نوزادش نخواهد داشت.

4. مقاربت

بهتر است تا زنان شیرده تعداد دفعات مقاربت خود را کاهش دهند. مقاربت می تواند باعث افزایش درجه حرارت بدن شده و شیر را بدبو یا کم کند.

5. نگهداری شیر

اگر شیر را به مدت طولانی در دمای اتاق نگهداری کنید، یا بیش از سه روز در یهچال نگهداری کنید، شیر فاسد خواهد شد.

نشانه های خراب شدن شیر مادر

برای جلوگیری از فاسد شدن شیر مادر چه اقداماتی می توان انجام داد؟

برای اینکه شیر فاسد نشود، باید مواردی که در بالا توضیح داده شد را در نظر داشته باشید. مثلا کمتر ناراحتی کرده و یا تعداد دفعات رابطه جنسی تان را کاهش دهید. علاوه بر موارد فوق، نگهداری از شیر نیز می تواند تاثیر بسزایی در جلوگیری از فاسد شدن شیر ایفا کند. در ادامه چندین نکته در خصوص نگهداری از شیر را توضیح می دهیم:


حتما بخوانید: طریقه و روش نگهداری شیر مادر برای نوزاد


  • اگر شاغل هستید و می خواهید برای مدتی شیر ذخیره داشته باشید، بهتر است که شیر را پس از دوشیدن در فریزر نگهداری کنید، اما اگر این شیر را در کمتر از سه روز مصرف خواهید کرد، بهتر است که آن را در یخچال نگهداری نمایید.
  • برای نگهداری شیر در یخچال، بهتر است که آن را در انتهای یخچال قرار دهید. قرار دادن شیر در مجاورت درب یخچال به علت نوسانات ایجاد شده و باز و بسته شدن درب یخچال احتمال خرابی آن را افزایش می دهد. پشت یخچال که موتور آن قرار گرفته است، دمای سردتری ایجاد کرده و شیر بهتر باقی می ماند.
  • شیر را حتما در یک ظرف درب بسته نگهداری کنید تا بوی محتویات موجود در یخچال را به خود جذب نکند. اگر یخچال تان بو می دهد، کافی است تا کمی جوش شیرین در داخل یخچال قرار دهید تا بوها را به خود جذب کند.
  • بر روی ظرف شیرهایی که در یخچال یا فریزر قرار می دهید، حتما تاریخ ثبت کنید. همیشه ابتدا شیرهایی را مصرف کنید که از تاریخ قرارگیری آنها در یخچال یا فریزر مدت بیشتری گذشته است.
  • وقتی شیر را از فریزر خارج می کنید، تنها 24 ساعت فرصت دارید تا آن را مصرف کنید، در غیر این صورت شیر فاسد خواهد شد.
  • شیر را در ظرف هایی به اندازه همان وعده غذایی کودک در فریزر ذخیره کنید. زیرا وقتی از فریزر بیرون می آید، تنها باید در مدت 24 ساعت مصرف شود. در غیر این صورت فاسد خواهد شد.
  • هرگز شیر تازه دوشیده شده را در هوای گرم نگهداری نکنید، زیرا باعث فاسد شدن آن می شود.

با رعایت نکات فوق، می توانید شیر سالمی به کودک خود داده و نیازی نیست تا نگران فاسد شدن شیر باشید.

نتیجه گیری

بهترین و مقوی ترین غذا برای نوزادان تا سن 6 ماهگی شیر مادر است. برخی از مادران شاغل بوده و یا امکان شیر دادن به فرزند خود در هر زمانی را ندارند. به همین دلیل آنها شیر را دوشیده و در یخچال یا فریزر نگهداری می کنند تا در هنگام نیاز به کودک خود بدهند. عوامل مختلفی از جمله ناراحتی و غم وغصه، مقاربت و نگهداری نامناسب شیر می تواند باعث فاسد شدن آن شود. در این مقاله سعی کردیم تا دلایل فاسد شدن شیر و روش های جلوگیری از فاسد شدن شیر را توضیح دهیم. 


مطالب مرتبط

بهترین جایگزین شیر مادر در طب سنتی و طب اسلامی

آیا تولید شیر در مادرانی که سینه کوچک تری دارند کمتر است؟

معجزه افزایش شیر مادر؛ راه های طبیعی برای افزایش شیر مادر

از
3
رای