در سال های اخیر، شکر نارگیل تبدیل به یک شیرین کننده جایگزین محبوب با توجه به نگرانی های مردم در مورد افزایش استفاده از قندهای مصنوعی و شربت ذرت با فروکتوز بالا در بسیاری از غذاها شده است. قبل از اینکه این شیرین کننده طبیعی را به رژیم غذایی خود اضافه کنیم، باید بدانیم که این شیرین کننده از کجا می آید، چگونه از آن باید استفاده شود و چه مزایای را می تواند برای سلامتی ما داشته باشد. با ما در این مقاله سلام دنیا، همراه باشید تا با خواص و مضرات شکر نارگیل، نحوه مصرف و طرز تهیه شکر نارگیل، آشنا شوید.
شکر نارگیل چیست؟
همانطور که از نامش پیداست، شکر نارگیل از میوه نارگیل که از درخت نخل نارگیل می باشد، گرفته می شود. این درخت با نام علمی Cocos nucifera شناخته میشود و در مناطق مختلفی از جهان، بهویژه در کشورهای آسیایی و مناطق گرمسیری رشد میکند. این نوع از شکر طبیعی از شیره جوانه های گل نخل نارگیل به دست می آید. بعد از این فرآیند میتوان از این شکر طبیعی مانند شکر معمولی استفاده کرد.
برخلاف شکر های سنتی، شکر نارگیل به دلیل فرآیندهای ساده جمعآوری و تولید، مقدار قابل توجهی از مواد مغذی شیره خود که شامل روی، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، مس، ترکیبات پلیفنولی، فیبر تخصصی، ویتامین C و سایر آنتیاکسیدانها میشود را به جای کالری خالی اولیه شکر سنتی حفظ می کند. از طرفی دیگر این را هم باید بگویم که قند نارگیل شامل فروکتوز بسیار بالایی است که به طور بالقوه میتواند برای بسیاری از بیماری ها و شرایط سلامتی مضر باشد. به طور کلی شکر نارگیل سالم تر از قند معمولی در نظر گرفته می شود. با این حال شما همچنان نیز باید در حد اعتدال از آن مصرف و استفاده کنید.
شکر نارگیل حدود هزاران سال است که به طور گسترده در کشورهای آسیایی، به ویژه اندونزی، جمعآوری و تولید میشود ولی با این حال تنها در دهههای اخیر است که این شکر به عنوان یک جایگزین مناسب برای شکر سنتی یا شربت ذرت با فروکتوز بالا خود را نشان داده است.
فواید و خواص شکر نارگیل برای سلامتی و درمان بیماری ها
شکر نارگیل فواید های سلامتی چشمگیری از جمله توانایی آن در مدیریت دیابت، تقویت سیستم ایمنی، تقویت استخوان ها، کاهش فشار خون، کمک به کاهش وزن و بهبود خلق و خو را دارد.
1. خواص شکر نارگیل برای لاغری و کاهش افزایش وزن
شکر نارگیل با داشتن سطح فروکتوز پایین تر از قند معمولی، کمتر به رسوب چربی در بدن شما کمک می کند. وقتی کبد فروکتوز را پردازش می کند، تری گلیسیرید - نوعی چربی - را آزاد می کند. فروکتوزی که شما از میوه آن را دریافت میکنید، سالم و برای بدن شما مناسب است. از آن طرف ولی شکر اضافه شده باید سطح فروکتوز پایین تری را داشته باشد. در مقایسه با شربت های ذرت با فروکتوزی بالا و سایر شکرهای طبیعی، شکر نارگیل از نظر میزان داشتن فروکتوز کمتر به شمار می آید که این خود به این معنی است که شکر نارگیل منجر به افزایش وزن و رسوب چربی کمتری می شود.
حتما بخوانید: خواص گیاه کاکوتی در لاغری
2. خواص شکر نارگیل برای افزایش گردش خون
سطح کمی از آهن موجود در شکر نارگیل بر گردش خون کلی شما تأثیر می گذارد، که این خود می تواند اکسیژن رسانی و در دسترس بودن مواد مغذی را در بدن افزایش دهد. آهن یک جزء کلیدی در گلبول های قرمز به شمار می آید و بدون سطوح مناسب آن در بدن، شما می توانید علائم کم خونی از جمله ضعف عضلانی، سردرد، خستگی و مشکلات گوارشی را تجربه کنید.
3. خواص شکر نارگیل برای کاهش کلسترول بد
فرم منحصر به فرد فیبر موجود در شکر نارگیل، اینولین، با کاهش سطح کلسترول در بدن مرتبط می باشد. این شکر می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را با کاهش کلسترول LDL و افزایش کلسترول HDL، به حداقل برساند و از علائم آترواسکلروز و رسوب پلاک در بدن شما جلوگیری کند.
4. خواص شکر نارگیل از استرس اکسیداتیو جلوگیری می کند
ترکیبات پلی فنلی و فیتونوترینت های موجود در این شکر به عنوان آنتی اکسیدان در بدن نقش خود را ایفا میکنند. این کار، تأثیر رادیکالهای آزاد را کاهش میدهد و از استرس اکسیداتیو که خطر ابتلا به بیماریها و التهاب های مزمن را افزایش میدهد، جلوگیری میکند.
5. خواص شکر نارگیل برای فشار خون
مقدار پتاسیم های موجود در این شکر میتوانند حداقل خود باشند. این پتاسیم ها خود برای تأثیر بر فشار خون کافی میباشند. پتاسیم به عنوان یک نوع گشاد کننده عروق در بدن نقش خود را ایفا میکند ، تنش را در رگ های خونی و شریان ها کاهش می دهد، از فشار بر سیستم قلبی عروقی جلوگیری می کند و نیز خطر حملات قلبی و سکته را کاهش می دهد.
حتما بخوانید: برای پایین آوردن فشار خون بالا چه بخوریم
6. خواص شکر نارگیل برای دیابت
برای افرادی که مبتلا به دیابت هستند، شکر نارگیل جایگزینی برای شکر معمولی میباشد. شکر نارگیل می تواند مغذی تر از شکر معمولی باشد چرا که کمترین پردازش را انجام می دهد و محتوای کالری آن مانند شکر معمولی میباشد.
7. خواص شکر نارگیل برای سلامت استخوان ها
چندین ماده معدنی مهم در شکر نارگیل از جمله روی، پتاسیم، آهن، کلسیم و مس وجود دارد که نقش مهمی را در ساخت تراکم استخوان و کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان با افزایش سن را ایفا میکنند.
8. خواص شکر نارگیل برای بهبود هضم
اینولین، همان شکل تخصصی فیبر موجود در شکر نارگیل، می تواند فعالیت بیفیدوباکتری ها - یک پروبیوتیک ارزشمند که می تواند سطح باکتری ها را در معده متعادل کند - را در روده تحریک کند. این عملکرد دستگاه گوارش و جذب مواد مغذی را بهبود می بخشد و در عین حال باعث ایجاد محیطی سالم در روده می شود.
9. خواص شکر نارگیل برای کاهش اضطراب و افسردگی
برخی مطالعات نشان دادهاند که استفاده منظم و در حد اعتدال از این شکر میتواند سطوح هورمونها و انتقالدهندههای عصبی، که علائم افسردگی و اضطراب را کاهش میدهد و میتواند به خلق و خوی پایدارتر منجر شوند، کمک کند.
10. خواص شکر نارگیل برای افزایش سطوح انرژی
مواد خام انرژی موجود در شکر نارگیل کمی متفاوت از شکر معمولی میباشد و زمان بیشتری طول می کشد تا بدن آن را پردازش کند. این به معنای متابولیسم انرژی پایدارتر و طولانیمدت تر است.
11. خواص شکر نارگیل برای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
با توجه به سطوح کمی از ویتامین C موجود در این شکر، این سطوح تأثیر کمتری را بر سیستم ایمنی میگذارند و میتوانند تولید گلبولهای سفید خون را که اولین خط دفاعی بدن در برابر مواد خارجی و پاتوژنهای عفونی هستند را هدایت کنند.
حتما بخوانید: برای تقویت سیستم ایمنی بدن چی بخوریم
چگونه از شکر نارگیل استفاده کنیم؟
شکر نارگیل را می توان به روش های مختلفی درست مانند شکر معمولی استفاده کرد. فرآیند جمع آوری و تولید این نوع شکر به کمی تلاش بیشتر نیاز دارد. علاوه بر این، شکر نارگیل شیرین تر از شکر سنتی شناخته شده است. پس بنابراین برای رسیدن به همان طعم مقدار کمتری از آن مورد نیاز میباشد. تقریباً از نصف شکر نارگیل به اندازه ای که دستور غذایی با شکر سنتی میخواهد استفاده کنید و سپس در صورت لزوم برای افزایش شیرینی آن، شکر نارگیل را به آن دوباره اضافه کنید.
از شکر نارگیل می توان در تهیه و درست کردن دسرها و آب نبات ها استفاده کرد و همچنین به کوکتل ها، شیک ها یا اسموتی ها برای تقویت مزه شیرینی اضافه نمود. شما همچنین میتوانید از شکر نارگیل در غذاهای شور یا سبزیجات یا میوهها برای کاراملی کردن آنها استفاده کنید. استفاده از این شکر همچنین در نوشیدنی هایی مانند چای و قهوه یا در سس ها و دیپ ها محبوب و کاربردی میباشد. به یاد داشته باشید، اعتدال امری کلیدی است، اگر اعتدال را رعایت نکنید این شکر می تواند به اندازه شکر معمولی برای سلامت کلی شما خطرناک باشد.
چگونه شکر نارگیل را تهیه و درست کنیم؟ (طرز تهیه شکر نارگیل)
شکر نارگیل همانطور که گفته شد از گل نخل نارگیل به دست می آید. یک برش کوچک بر روی نخل ایجاد می شود که این کار به شیره اجازه می دهد به بیرون بیاید. بعد از این کار آن را در ظرفی جمع آوری میکنند و میریزند. به شیره باید گرما داده شود و یا در آفتاب تا زمانی که بیشتر آب آن تبخیر شود بماند. اگر این مخلوط را به طور مداوم هم بزنید، روند کار سریع تر پیش میرود و شیره به صورت دانه دانه در می آید. هنگامی که کاملاً خشک شد، می توانید شیره خشک را خرد یا آسیاب کنید تا به شکل پودر درآید.
عوارض جانبی و مضرات شکر نارگیل
مصرف بیش از حد شکر نارگیل عوارض جانبی خطرناکی از جمله مشکلات در دیابت، عوارض قلبی عروقی، کاهش متابولیسم، افزایش وزن و التهاب مزمن را به همراه دارد. برای جلوگیری کردن از این عوارض، به سادگی از این شکر در حد اعتدال و میانه استفاده کنید.
1. مضرات شکر ناگیل برای دیابت
مانند شکر معمولی، شکر نارگیل هم نیز به دلیل داشتن سطح فروکتوز موجود در خودش، می تواند برای افراد مبتلا به دیابت مشکلاتی را ایجاد کند. اگرچه غلظت فروکتوز در شکر نارگیل کمتر است، اما همچنان میتواند به شکر های ساده تجزیه شود و منجر به افزایش خطرناک قند خون و کاهش حساسیت به انسولین شود. این فرآیند تا حدودی با حضور اینولین، نوع خاصی از فیبر، جبران میشود، اما اعتدال همچنان امری کلیدی میباشد.
2. مضرات شکر ناگیل برای مشکلات قلبی عروقی
مصرف بیش از حد شکر به هر شکلی می تواند سلامت قلب و عروق شما را به خطر بیندازد. مطالعات ارتباط مستقیمی را بین مصرف شکر اضافی و تجزیه رگهای خونی و شریانها پیدا کردهاند که این خود میتواند سلامت قلب شما را به خطر بیندازد.
3. مضرات شکر ناگیل برای چاقی و افزایش وزن
اگر شکر نارگیل را بیش از حد مصرف کنید ، بدن شما نمی تواند تمام آن را به انرژی قابل استفاده تبدیل کند که در نتیجه این کار برخی از آن کربوهیدرات ها (فروکتوز) به عنوان چربی در بدن شما ذخیره می شوند. این امر می تواند منجر به رسوب چربی اضافی که منجر به افزایش وزن در شما می شود، شود. شکر نارگیل نیز کالری بسیار بالایی دارد. این شکر برای افرادی که سعی در کاهش وزن و حفظ کالری دقیق خود دارند، چیز خوبی به شمار نمی آید.
4. مضرات شکر ناگیل برای متابولیسم
رسوب چربی های اضافی و سطوح بالای شکر می تواند متابولیسم را کند، کند. در مقادیر کم، شکر نارگیل کاملاً سالم به شمار می آید که این خود میتواند برای عملکرد متابولیسم مفید باشد، اما در مقادیر زیاد، اثر معکوس را در شما خواهد داشت.
5. مضرات شکر ناگیل برای التهاب مزمن
التهاب یک عارضه جانبی رایج در مصرف بیش از حد شکر در رژیم غذایی میباشد. این امر تا حدی به دلیل رسوب چربی های اضافی است که رخ می دهد. این رسوبات خود می توانند منجر به التهاب در روده و اندام های اطراف آن شوند. بیماران دیابتی و افراد در معرض خطر نیز سطح بالاتری از التهاب را تجربه می کنند.
سخن آخر
شکر نارگیل از میوه نارگیل که از درخت نخل نارگیل می باشد، گرفته می شود. این درخت با نام علمی Cocos nucifera شناخته میشود و در مناطق مختلفی از جهان، بهویژه در کشورهای آسیایی و مناطق گرمسیری رشد میکند. در این مطلب با فواید و عوارض شکر نارگیل برای سلامتی و همچنین طرز تهیه شکر نارگیل و طرز استفاده از آن آشنا شدید. امیدوارم برایتان مفید بوده باشد.