ریشه برخی از سرفه ها بیشتر روانی می باشد تا فیزیکی. سرفه های مداوم می توانند به جای دلایل فیزیکی، دلایل روانی داشته باشند. استرس و یا اضطراب، هر دوی این ها می توانند بر الگوهای تنفسی ما تأثیر بگذارند، گلو را تحریک و اکسیژن را محدود کنند. ما سرفه کردن را به عنوان یک راه طبیعی برای تسکین این نوع مشکلات می دانیم، ولی خب در واقع سرفه کردن تاثیر بسیار کمی بر روی آن ها می گذارد. در این مطلب سلام دنیا، ما به سرفه عصبی نشانه چیست؛ تشخیص سرفه عصبی؛ علائم سرفه عصبی و راه های درمان آن پرداخته ایم. با ما همراه باشید.
سرفه های عصبی چیست
سرفه های خشک مداوم می توانند علائمی نگران کننده برای ما محسوب شوند. در برخی موارد، هیچ دلیل فیزیکی در پشت سرفه های ما وجود ندارد. اکثر سرفه ها می توانند ریشه هایی روانی داشته باشند. این نوع از سرفه ها بیشتر در هنگام استرس و یا عصبی شدن رخ می دهند. رخ دادن این نوع سرفه آن هم زمانی که فرد مبتلا خوابیده است، امری بعید می باشد.
سرفه عصبی نشانه چیست؟
سرفه اغلب اوقات میتواند نشانهای از اضطراب باشد. سرفه های عصبی خود را در غیاب هر نوع مشکل فیزیکی در سیستم تنفسی، مثل علائم همراه با سرماخوردگی یا آنفولانزا، نشان می دهند. این نوع سرفه همچنین نیز می تواند در کنار سایر علائم ناشی از استرس و یا اضطراب رخ دهد.
یکی از رایجترین علائم استرس و یا اضطراب، هایپرونتیلاسیون در هنگام تنفسی بسیار سریع و سطحی می باشد. بی نظمی در تنفس و کمبود اکسیژن، گلوی شما را تحریک می کند و به شما حس محدود بودن را می دهد. بنا به دلایلی، اینگونه به نظر می رسد که سرفه کردن باعث تسکین این علائم می شود.
در بسیاری از موارد سرفه کردن هیچ تاثیری ندارد و باعث به وجود آمدن سرفه های طولانی مدت و یا مداوم در شما می شود. نکته جالب اینجاست که گاهی حتی از سرفه کردن خود هم آگاه نیستید.
حتما بخوانید: علت سرفه های خشک طولانی مدت و مداوم چیست
سرفه های عصبی در کودکان
نوعی تیک عصبی که سرفه ای بی هدف و شبیه تیک می باشد. این سرفه ها در اصطلاح به عنوان تیک عصبی شناخته شده و ویژگی بارز آنها برطرف شدن هنگام خواب می باشد. این نوع از سرفه های مزمن بیشتر در کودکان بالای 4 سال مشاهده می شود.
علائم سرفه عصبی
هر شخصی می تواند علائم کمی متفاوت را نسبت به شخص دیگری تجربه کند، ولی خب در کل ویژگی های خاصی از سرفه عصبی وجود دارند که نسبتاً ثابت می باشند.
- سرفه های غیرمولد و یا خشک
- صدای خس خسی که می تواند به طور مداوم در طول روز و یا در حملاتی که از چند دقیقه تا چند ساعت به طول می انجامند، رخ دهد.
- سرفه هایی که در شب و در هنگام خواب به طور کلی از بین میروند (اگرچه در برخی از موارد سرفه ها می توانند در شب نیز بدتر شوند).
- سرفه هایی که در زمان های استرس زا بدتر و در طول فعالیت های سرگرم کننده یا لذت بخش بهتر می شوند.
علت سرفه عصبی
سرفههای با منشاء مسایل روحی و روانی معمولا به درمانهای مختلف پاسخ نمیدهند و چنانچه فرد از مسایل تنشزا و استرس و اضطراب دوری کند، سرفهها قطع میشوند. در اینگونه سرفهها هیچ عامل آسیبرسان وارد دستگاه تنفسی فرد نشده است، بنابراین سرفهها معمولا آگاهانه رخ میدهند ولی در مواقعی هم میتواند غیرارادی و ناآگاهانه باشد.
بیماریهای عصبی-عضلانی: بیماریهای عصبی-عضلانی مانندپارکینسون، که باعث تضعیف هماهنگی راه هوایی فوقانی و عضلات کمک کنندهی بلع میشود.
تشخیص سرفه عصبی
هیچ آزمایش بالینی برای تشخیص سرفه عصبی وجود ندارد. این نوع سرفه مشخصات مشخصی دارد که به راحتی آن را قابل شناسایی کرده است. اول از همه، شما باید هر گونه علت فیزیکی سرفه خود - مانند عفونت باکتریایی یا ویروسی، آسم، یا هر مشکل دیگری در راه های هوایی - را حذف کنید.
اگر هیچ دلیل فیزیکی وجود نداشته باشد، پزشک می تواند در این مرحله علائم اضطراب را برای شما در نظر بگیرد. اگر علائم شما در طول تجربههای استرسزا (مثلاً در هنگام آزمایشات و معاینات) بدترین حالت از خود را نشان دهد، پزشک سرفه های عصبی را برای شما تشخیص می دهد.
برخی از افراد زمانی که در تلاش برای یافتن کلمات مناسب (به عنوان مثال در مصاحبه) هستند، شروع به سرفه میکنند. بیش از نیمی از افرادی که سرفه عصبی دارند می توانند به یک بیماری روانی مانند افسردگی یا فوبیا هم نیز مبتلا باشند.
حتما بخوانید: درمان سرفه خشک حساسیتی
درمان سرفه عصبی
درمان کردن ریشه مشکل معمولا موثرترین اقدام ممکن می باشد. شما با این کار می توانید با تمام علائم مقابله کنید. به همین دلیل است که سرفه های عصبی اغلب می توانند با نوعی درمان ضد اضطراب بهبود یابند.
در ابتدا، شما می توانید برای اطمینان پیدا کردن از هایپرونتیلاسیون نبودن با کشیدن نفسهای آهسته عمیق، تنفس با شمارش آهسته 3 و خارج کردن تنفس با شمارش آهسته 5 تا 8 شروع کنید. از آنجایی که هیچ دلیل فیزیکی بر پشت سرفه های شما وجود ندارد، پس سرکوب کردن سرفه های عصبی هم هیچ ضرری ندارد.
هر بار که سرفه به سراغ شما آمد، خود را از عمل سرفه کردن منع کنید. شما باید به تدریج به خود یاد دهید که چگونه سرفه های خود را متوقف کنید. هر بار که نیاز به سرفه کردن داشتید، یک جرعه آب بنوشید. برخی از افراد درمان شناختی رفتاری را در درمان سرفه های عصبی خود مفید دانسته اند، چرا که نحوه واکنش و یا پاسخ ما به یک موقعیت را تغییر می دهد.
درمان خانگی سرفه عصبی (داروی سرفه عصبی)
این درمان به ما می آموزد که چگونه به موقعیت های استرس زا خود پاسخ مثبت دهیم و نیز علائم اضطراب را کاهش دهیم. برای حمایت کردن از درمان های خانگی، داروهای گیاهی هم می توانند موثر واقع شوند. به عنوان مثال:
- گیاه سنبل الطیب اثر آرام بخش دارد و به آرام کردن اعصاب و کاهش علائم اضطراب در بدن ما کمک می کند. این گیاه را می توان در داروی گیاهی مجاز Stress Relief Daytime یافت.
- صدها سال است که از آونا ساتیوا یا جو دوسر به عنوان نیرو بخش اعصاب استفاده می کنند و برای عملکرد صحیح سیستم عصبی هم عاملی مهم شناخته شده است. عصاره تازه آونا ساتیوا را میتوان در داروی گیاهی مجاز AvenaCalm Avena sativa drops یافت.
سخن آخر
در برخی از موارد پزشک هیچ تمایلی برای تجویز دارو در زمینه سرفه عصبی ندارد و دلیل آن هم عدم علائم فیزیکی می باشد. با این حال، او می تواند داروهای خانگی برای درمان این نوع سرفه و داروهای ضد اضطراب یا آرام بخش را برای شما تجویز کند. فراموش نکنید که حتماً از عوارض جانبی این درمان ها آگاه شوید.
مقالات مرتبط:
درمان خانگی سرفه خشک و خلط دار با 6 داروی گیاهی
درمان سریع استرس و اضطراب با 26 راهکار