سرفه یا تف خونی را هموپتیزی (خلط خونی) میگویند. این می تواند دلایل زیادی داشته باشد، برخی از آنها جدی است. اگر سرفه خونی می کنید یا مواردی مانند درد قفسه سینه، خون در ادرار یا مدفوع یا تب دارید، فوراً با پزشک تماس بگیرید. ما در این مقاله سلام دنیا، درباره اینکه خلط خونی نشانه چیست، علت سرفه یا تف خونی و روش های تشخیص و درمان خلط خونی صحبت کردیم. با ما همراه باشید.
سرفه یا خلط خونی چیست؟
خلط خونی (هموپتیزیس) به سرفه یا تف کردن خون یا مخاط خونی از ریه ها و گلو است. علت خلط خونی می تواند متعدد باشد. برخی از این دلایل می توانند بسیار جدی باشند. باید بدانید خلط یا سرفه خونی با استفراغ خون متفاوت است. سرفه خونی به شکل حبابی است و با مخاط مخلوط می شود. می تواند قرمز یا صورتی باشد و معمولاً در مقادیر کم است. اما استفراغ خون به معنای دفع مقادیر زیادی خون از دهان است.
علت خلط خونی چیست؟
علت سرفه خونی از خفیف تا جدی متغیر است. برونشیت شایع ترین و کم خطرترین علت سرفه خونی است.
علل دیگر خلط خونی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- لخته شدن خون در ریه
- آسپیراسیون ریوی (دمیدن خون در ریه ها).
- سرطان ریه.
حتما بخوانید: سرطان ریه چیست
- سرفه های شدید که گلوی شما را تحریک می کند.
- پنومونی.
- استفاده از داروهای رقیق کننده خون
- بیماری سل.
- آمبولی ریه (انسداد شریان در ریه ها).
- عوارض ناشی از لوپوس
- نارسایی احتقانی قلب.
- تحریک ناشی از بیوپسی برونکوسکوپی.
- برونشکتازی (بیماری که باعث بزرگ شدن شریان های ریه می شود).
- فیبروز سیستیک.
- واسکولیت (التهاب رگ های خونی در ریه شما).
- آسیب به شریان های ریه شما.
روش تشخیص خلط خونی
علت سرفه خونی چگونه تشخیص داده می شود؟
از آنجایی که سرفه خونی می تواند از خفیف تا جدی متغیر باشد، مهم است که علت اصلی علائم خود را تشخیص دهید تا بتوانید به درستی درمان شوید. پزشک شما معاینه را با پرسیدن اینکه چه مقدار خون سرفه کردهاید، چه مدت و چه مقدار با مخاط مخلوط شده است، آغاز میکند.
آزمایشات زیر ممکن است انجام شود:
- توموگرافی کامپیوتری (CT) اسکن قفسه سینه.
- اشعه ایکس قفسه سینه برای بررسی تومور یا مایع در ریه ها.
- اسکن ریه.
- بیوپسی ریه
- برونکوسکوپی (لوله انعطاف پذیری که از طریق بینی یا دهان وارد می شود) برای بررسی اینکه آیا راه های هوایی شفاف هستند یا خیر.
- شمارش خون
حتما بخوانید: آزمایش شمارش کامل سلول های خونی (CBC) برای چیست
- کشت خلط ترشحات ریه خود را برای بررسی عفونت.
- آزمایش لخته شدن خون.
- آرتریوگرافی ریوی برای مشاهده چگونگی جریان خون در ریه های شما.
- آزمایش ادرار.
روش های درمان خلط خونی
درمان سرفه خونی متفاوت است. سرفه خفیف و موقت خون را می توان با سرکوب کننده های سرفه درمان کرد. با این حال، اگر سرفه خونی شما ادامه یابد یا بدتر شود، باید به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
هنگامی که علت سرفه خونی مشخص شد، پزشک با شما در مورد بهترین برنامه درمانی که هم علائم شما و هم شرایط زمینه ای را بررسی می کند، صحبت خواهد کرد. اول، ممکن است با آمبولیزاسیون (انسداد) شریان خونریزی دهنده یا از طریق برونکوسکوپی، خونریزی را متوقف کنند.
اگر مشخص شود که بیماری شما ناشی از تومور است، ممکن است جراحی و درمان سرطان مورد نیاز باشد. ممکن است برای پنومونی یا سل آنتی بیوتیک تجویز شود. استروئیدها ممکن است برای درمان التهابی که باعث خونریزی می شود استفاده شود.
چه زمانی با دکتر تماس بگیرید
در صورت داشتن سرفه خونی چه کنم؟
سرفه خونی می تواند نشانه یک بیماری جدی باشد. اگر بیش از یک هفته است که سرفه خونی می کنید، با پزشک خود صحبت کنید. آنها علت هموپتیزی شما را مشخص خواهند کرد. اگر بیش از چند قاشق چایخوری خون سرفه می کنید یا سرفه شما با موارد زیر همراه است، فوراً به دنبال مراقبت باشید:
- درد قفسه سینه.
- خون در ادرار یا مدفوع شما
حتما بخوانید: خون در ادرار نشانه چیست
- سرگیجه یا سبکی سر.
- تنگی نفس.
- تب.
- کاهش وزن سریع یا شدید.
سخن آخر
خلط خونی (هموپتیزیس) به سرفه یا تف کردن خون یا مخاط خونی از دستگاه تنفسی (ریه ها و گلو) اشاره دارد. این یک بیماری شایع است که می تواند دلایل زیادی داشته باشد. از آنجایی که سرفه خونی می تواند از خفیف تا جدی متغیر باشد، مهم است که علت اصلی علائم خود را تشخیص دهید تا بتوانید به درستی درمان شوید. در این مطلب از علت خلط خونی گرفته تا تشخیص و درمان آن صحبت کردیم. امیدوارم برایتان مفید بوده باشد.