خلط نوعی مخاط است که در ریه ها و مجاری تنفسی تحتانی تولید می شود. معده، بینی، سینوس ها و گلو همگی می توانند مخاط تولید کنند، بنابراین تشخیص علت دقیق افزایش خلط در گلو نیاز به معاینه پزشکی دارد. در این مقاله سلام دنیا، درباره اینکه خلط گلو نشانه چیست و درمان خانگی خلط گلو با داروهای گیاهی و طبیعی، صحبت کردیم. با ما همراه باشید.
خلط گلو و بینی نشانه چیست
خلط نوعی مخاط است که در ریه ها و مجاری تنفسی تحتانی تولید می شود. زمانی که یک فرد به شدت بیمار است یا یک وضعیت سلامتی طولانی مدت دارد، تولید خلط در بدن بیشتر قابل توجه است. خلط حتی در زمانی که فرد سالم و دچار بیماری نیست باز هم یک پوشش محافظ در قسمتهای خاصی از بدن ایجاد میکند. مخاط مانع از خشک شدن این نواحی می شود و به دفاع در برابر مهاجمان از جمله ویروس ها و باکتری ها کمک می کند.
اگرچه بدن سالم به مقداری خلط نیاز دارد، اما مقدار زیاد آن می تواند ناراحت کننده باشد. وجود خلط بیش از بیش از حد ممکن است ناشی از شرایط زیر باشد:
- عفونت هایی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا
- آلرژی
- تحریک بینی، گلو یا ریه ها
- مشکلات گوارشی، مانند بیماری رفلاکس معده و مری
- استعمال محصولات حاوی تنباکو
- بیماری های ریوی مانند ذات الریه، سرطان ریه، فیبروز کیستیک یا بیماری مزمن انسدادی ریه
حتما بخوانید: فیبروز کیستیک چیست
علت ایجاد خلط اضافی در گلو چیست؟
معده، بینی، سینوس ها و گلو همگی می توانند مخاط تولید کنند، بنابراین تشخیص علت دقیق افزایش خلط در گلو نیاز به معاینه پزشکی دارد. علل احتمالی خلط اضافی می تواند حساسیت غذایی، رفکس اسید معده یا عفونت باشد. غلظت خلط در گلو نیز بسته به شرایط سلامت بدن متفاوت است.
علت شایع ایجاد خلط بیش از حد در گلو: سرماخوردگی یا آنفولانزا، برونشیت حاد، سینوزیت یا سینه پهلو است. وقتی مخاط بعد از خوردن غذا از پشت بینی به سمت حلق می رود، این می تواند نشان دهنده وجود یک حساسیت غذایی باشد. بسته به علت بروز میزان خلط می تواند خفیف، مزمن یا شدید (شروع نارسایی احتقانی قلب) باشد، بنابراین برای تشخیص وضعیت حتما به دنبال مشاوره پزشکی باشید.
علائم خلط گلو (تولید بیش از حد خلط) چیست
علائم تولید مخاط اضافی شامل سرفه خلط دار، تنگی نفس یا گرفتگی گلو است. اگر علت تولید خلط در گلو عفونت باکتریایی، ویروسی یا قارچی باشد، علائم ممکن است متفاوت باشد. علائم ممکن است شامل: تب، خارش چشم، آبریزش بینی، سردرد و مشکل در تنفس باشند. صاف کردن مکرر گلو ممکن است یکی از علائم مشکلات معده باشد، زیرا تشکیل خلط یک مکانیسم محافظتی در برابر رفلاکس اسید معده است.
درمان خانگی خلط گلو با داروهای گیاهی
1. زنجبیل و عسل
زنجبیل دارای خواص درمانی قوی می باشد. از زنجبیل اغلب برای درمان سرماخوردگی استفاده می شود. زنجبیل به آرام کردن سرفه و تسکین راه های هوایی شما کمک می کند. عسل دارای خواص ضدباکتریایی و ضد قارچی میباشد و برای گلودرد یا سرماخوردگی عالی عمل میکند. عسل یک لایه محافظ را داخل گلو شما به وجود می آورد و باعث کاهش سوزش در گلوی شما می شود و به غشای مخاطی شما اجازه می دهد تا بهبود یابد.
دستور العمل درمان خانگی: 2 قاشق غذاخوری از عسل را گرم کنید و سپس مطمئن شوید که دمای آن از 40 درجه سانتیگراد بیشتر نشود، زیرا اگر گرم تر شود عسل اثر درمانی خود را از دست می دهد. یک قاشق چایخوری زنجبیل رنده شده را به آن اضافه کنید. روزانه دو قاشق غذاخوری از آن را به مدت سه روز میل کنید. اگر علائم بهتر نشدند، با یک متخصص بهداشت مشورت کنید.
2. با آب نمک غرغره کنید
1 قاشق غذاخوری نمک خوراکی را در یک لیوان آب داغ بریزید. محلول را برای چند دقیقه، حداکثر سه بار در روز غرغره کنید، اما آن را قورت ندهید! غرغره کردن برای چند دقیقه باعث بهبودی گلوی شما میشود.
حتما بخوانید: 10 روش ساده درمان خانگی برای تسکین گلو درد
3. درمان خلط گلو با زردچوبه
زردچوبه یک غذای فوق العاده می باشد. زردچوبه درد را تسکین می دهد، التهاب را کاهش می دهد و مقاومت بدن را افزایش می دهد - این درست همان چیزی است که یک پزشک انتظار دارد!
- نصف قاشق چایخوری فلفل سیاه و زردچوبه را با یک لیوان شیر داغ غیر لبنی مخلوط کرده و یک قاشق چایخوری عسل را به آن اضافه کنید. می توانید این معجون خوشمزه را هر روز تا زمانی که مخاط شما از بین برود بنوشید.
- برای این دستور، از شیر گاو استفاده نکنید: محصولات لبنی میتوانند مخاط را غلیظتر کنند. این دقیقاً برعکس آن چیزی است که شما انتظار دارید.
4. درمان خانگی خلط گلو با نوشیدنی های گرم
یک فنجان چای گیاهی داغ به رقیق شدن خلط شما کمک می کند. اگر می خواهید خلط خود را از بین ببرید، یک فنجان چای نعنا، آویشن، بابونه یا اکیناسه گزینه خوبی برای شما به حساب می آیند. نوشیدنی داغ اکینافورس، با اکیناسه و سنجد، در برابر مخاط پایدار بهترین گزینه درمانی می باشند. فقط یک قاشق چای خوری را به یک فنجان آب داغ اضافه کنید و از آن لذت ببرید!
5. استنشاق اسانس
شما می توانید با استنشاق بخار حاصل از آب کمی نمک و اسانس گیاهانی مانند اکالیپتوس و رزماری، غشاهای مخاطی خود را مرطوب نگه دارید. همچنین می توانید چند قطره از این اسانس ها را روی یک دستمال بریزید و از روی دستمال عمیق نفس بکشید تا مجرای بینی شما پاک و تمیز شود.
6. ترکیبی از اکیناسه، مریم گلی و نعناع تند
اگر گلوی شما خشک میباشد و قادر به حرف زدن نیستید، اسپری گلو درد Echinaforce میتواند به شما کمک کند تا این مشکل را از بین ببرید. این ترکیب منحصربفرد از اکیناسه، نعناع تند و مریم گلی برای شادابی و تسکین گلودرد شما بسیار عالی عمل میکنند.
7. آویشن و پیچک
تنتور ترکیبی پیچک و آویشن می تواند به خلط و به کاهش اسپاسم برونش شما کمک کند. این گیاهان برای دفع ترشحات سریع کمک می کنند.
حتما بخوانید: خواص دمنوش آویشن برای سلامت
8. جوانه های صنوبر
اگر متوجه سرفه های مداوم در خود شدید، عصاره جوانه صنوبر می تواند برای شما مفید باشد. شربت تسکین دهنده سانتاساپینا که برای تسکین علائم مرتبط با ترشحات مخاطی در مجاری تنفسی تجویز می شود، به دلیل خاصیت ضد عفونی کننده و ضد باکتری جوانه های صنوبر، به از بین بردن موادی که می توانند ریه ها را مسدود کنند، کمک می کند.
- قندهای طبیعی موجود در آن نه تنها به رقیق شدن ترشحات شما برای حدود دو ساعت کمک میکنند بلکه طعم مطبوع و دلپذیری را نیز به آن می بخشند.
نحوه درمان خلط گلو با روش های خانگی
انجام اقدامات زیر می تواند برای از بین بردن خلط اضافی موثر باشد:
1. مرطوب کردن هوای خانه
هوای خشک باعث تحریک بینی و گلو می شود و همین امر باعث تولید خلط بیشتری به عنوان روان کننده در ریه ها و مجاری تنفسی می شود. استفاده از یک دستگاه بخور در اتاق خواب می تواند باعث خواب بهتر، روان نگه داشتن مجرای بینی و مانع از گلودرد شود.
2. نوشیدن مایعات زیاد
بدن برای رقیق نگه داشتن مخاط باید هیدراته باشد. هنگامی که فرد دچار سرماخوردگی می شود، نوشیدن مایعات زیاد می تواند برای رقیق کردن مخاط و تخلیه راحت سینوس ها موثر عمل کند. افرادی که دچار آلرژی فصلی هستند، نیز ممکن است متوجه شده باشند که هیدراته ماندن برای جلوگیری از گرفتگی بینی آنها مفید است.
3. استفاده از یک حوله صورت گرم و مرطوب
این روش می تواند برای سردرد سینوسی نبض دار درمان تسکین دهنده ای محسوب شود. یک روش سریع برای بازگرداندن رطوبت به بینی و گلو تنفس ازطریق یک پارچه مرطوب است. گرما برای کاهش درد و فشار موثر عمل می کند.
4. بالا نگه داشتن سر
هنگامی که تجمع مخاط احساس ناخوشایندی برای شما ایجاد می کند، ممکن است خوابیدن روی چند بالش یا روی یک صندلی که سر را در حالت بالا نگه می دارد مفید باشد. دراز کشیدن به حالت صاف می تواند باعث افزایش ناراحتی شود، زیرا ممکن است حس کنید که خلط در قسمت پشت گلو جمع شده است.
5. عدم سرکوب سرفه با مصرف داروهای ضد سرفه
زمانی که دچار سرفه آزاردهنده و پر از خلط می شوید، ممکن است استفاده از داروهای سرکوب کننده سرفه برای رفع آن وسوسه انگیز باشد. اما باید بدانید که سرفه راه بدن برای دفع مداوم ترشحات از ریه ها و گلو است. در صورتی که باید از شربت های سرفه استفاده کنید، به مقدار کم آن را مصرف کنید.
حتما بخوانید: درمان خانگی سرفه خشک و خلط دار
6. خلط را با دقت دفع کنید
زمانی که خلط از ریه ها به سمت گلو بالا می رود، احتمالاً بدن تلاش می کند تا آن را دفع کند. در این شرایط روش تف کردن خلط از قورت دادن آن بی ضررتر است.
7. استفاده از اسپری بینی یا شستشو
استفاده از اسپری یا شستشو دادن بینی می تواند باعث پاکسازی مخاط و آلرژن ها از مجرای بینی و سینوس ها شود. اسپریهایی که استریل و فقط حاوی کلرید سدیم هستند را تهیه کنید و برای شستشوی بینی حتما از آب استریل یا مقطر استفاده کنید.
8. غرغره کردن با آب نمک
این راه حل می تواند باعث تسکین گلوی تحریک شده، شود و ممکن است برای پاکسازی مخاط باقی مانده مفید باشد. 1 قاشق چایخوری نمک را در یک لیوان آب گرم حل کنید، این محلول را می توانید برای چندین بار در روز غرغره کنید.
9. استفاده از اکالیپتوس
محصولات اکالیپتوس سالهاست که برای رفع سرفه و کاهش تولید مخاط استفاده می شود. برای اینکار اکالیپتوس معمولاً مستقیماً روی قفسه سینه مالیده می شود. همچنین می توان چند قطره روغن اکالیپتوس را به یک دستگاه بخور یا به حمام گرم اضافه کرد تا بینی را پاکسازی کند.
10. نکشیدن سیگار و قرار نگرفتن در معرض دود دست دوم
کشیدن سیگار و قرار گرفتن در معرض دود دست دوم باعث می شوند که بدن خلط بیشتری تولید کند.
11. به حداقل رساندن مصرف داروهای ضد گرفتگی بینی
اگرچه داروهای ضد گرفتگی بینی باعث خشک شدن ترشحات و کاهش آبریزش بینی می شوند، اما این داروها ممکن است درمان خلط را دشوارتر کنند.
12. مصرف داروی مناسب
داروهایی که به عنوان خلط آور شناخته می شوند، می توانند برای رقیق شدن و درمان خلط موثر باشند و سرفه یا بیرون انداختن خلط را راحت تر کنند. با این وجود، با بررسی برچسب دارو اطمینان حاصل کنید که این داروها حاوی ترکیبات داروهای ضد گرفتگی بینی نیستند.
13. کنترل آلرژی
آلرژی های فصلی از جمله عواملی هستند که می توانند باعث آبریزش یا گرفتگی بینی و همچنین تولید خلط بیش از حد شوند.
14. پرهیز از مصرف عوامل تحریک کننده خلط گلو
قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، عطرها و آلودگی ها می توانند منجر به تحریک بینی، گلو و راه های تنفسی تحتانی شوند. این موارد باعث می شوند بدن خلط بیشتری تولید کند.
15. شناسایی حساسیت های غذایی
برخی از غذاها می توانند باعث بروز حساسیت هایی مشابه آلرژی فصلی در بدن شوند. حساسیت ها باعث آب ریزش بینی و خارش گلو می شوند و در نتیجه باعث می شود بدن مخاط اضافی تولید کند. لیستی از غذاهایی که منجر به افزایش خلط یا مخاط می شوند، تهیه کنید.
16. پرهیز از مصرف الکل و کافئین
در صورت مصرف بیش از حد الکل و کافئین بدن دچار کم آبی می شود. زمانی که تولید خلط در بدن بصورت یک مشکل در می آید، بهتر است بیشتر نوشیدنی های گرم و بدون کافئین بنوشید.
17. حمام یا دوش آب گرم
مدت زمانی که در حمام پر از بخار می مانید باعث شل شدن و پاکسازی مخاط بینی و گلو می شود. آب گرم را بروی صورت خود بریزید اینکار همچنین می تواند درد ناشی از فشار سینوس ها را تسکین دهد.
18. به آرامی فین کنید
ممکن است وسوسه شوید و تا زمانی که مخاط غلیظ از بینی خارج نشدند با فین کردن آنها را خالی کنید. اما باید بدانید که انجام این کار می تواند باعث آسیب شدید به سینوس ها و منجر به درد، فشار و احتمالاً عفونی شدن آنها شود.
19. مصرف مقدار زیاد میوه
نتایج یک مطالعه مشخص کرد که یک رژیم غذایی که حاوی مقدار زیادی فیبر حاصل از میوه ها و احتمالا سویا است، می تواند باعث بروز مشکلات تنفسی کمتر مرتبط با مخاط شود.
20. پرهیز از مصرف غذاهایی که باعث رفلاکس اسید معده می شوند
رفلاکس اسید معده می تواند تولید خلط و مخاط را افزایش دهد. افراد مستعد سوزش سر دل باید از مصرف غذاهای محرک اجتناب کنند و در مورد نحوه مدیریت صحیح علائم با پزشک خود صحبت کنند.
حتما بخوانید: درمان ترش کردن معده (رفلاکس) با داروهای گیاهی
زمان مراجعه به پزشک برای خلط گلو
وجود خلط در بدن معمولاً یک وضعیت نگران کننده جدی محسوب نمی شود. بسیاری از افراد معتقدند که خلط رنگی که از بینی خارج می شود، نشان دهنده عفونت باکتریایی است. با این حال، ممکن است این وضعیت نشان دهد که سیستم ایمنی در حال مبارزه با یک ویروس است، یا اینکه فرد فقط میزان آب بدنش کم شده است.
علاوه براین، مخاط زرد یا سبز رنگ بینی هم لزوماً نشان دهنده عفونت باکتریایی نیستند، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) هشدار می دهد که فرد تنها بر اساس مشاهده این علامت به مصرف آنتی بیوتیک نیاز ندارد. آنتی بیوتیک ها نمی توانند ویروس ها را درمان کنند و استفاده بیش از حد ممکن است باعث بروز سایر مشکلات سلامتی شود.
تحقیقات خارجی تأیید کرده است که رنگ خلط معیار خوبی برای تشخیص عفونت باکتریایی در بزرگسالان سالمی که سرفه های حاد دارند، نیست. با این حال، سرفه خلط دار رنگی از ریه ها می تواند نشان دهنده عفونت باکتریایی یا سایر بیماری ها باشد و ممکن است نیاز به بررسی توسط پزشک داشته باشد.
نتیجه گیری:
مهم ترین علت تولید مخاط و خلط در بدن بیماری های جزئی هستند و برای رفع شدن باید صبر کنید تا بیماری روند طبیعی خود را طی کند. گاهی اوقات،تولید خلط و مخاط بیش از حد می تواند نشان دهنده وضعیت جدی تری باشد. اگر مشکل شدید، مداوم و یا با استراحت و درمان های خانگی بهبود پیدا نکرد، حتما به پزشک مراجعه کنید.