آمپول هالوپریدول و هالوپریدول تزریقی طولانی اثر برای درمان اسکیزوفرنی( بیماری روانی که باعث اختلال در تفکر یا غیرمعمول، از دست دادن علاقه به زندگی و احساسات قوی یا نامناسب می شود) تجویز می شود. در این مطلب سلام دنیا ، درباره اینکه آمپول هالوپریدول برای چیست، نحوه تزریق و عوارض و تداخلات دارویی آمپول هالوپریدول صحبت کردیم. با ما همراه باشید.
هشدار های مهم:
نتایج مطالعات نشان می دهد که افراد مسن مبتلا به زوال عقل (اختلال مغزی که توانایی به خاطر سپردن، تفکر واضح، برقراری ارتباط و انجام فعالیت های روزانه را تحت تاثیر قرا می دهد و ممکن است باعث تغییر در خلق و خو و شخصیت فرد گردد)که داروهای ضد روان پریشی (داروهای بیماری های روانی) مانند هالوپریدول مصرف می کنند، احتمال مرگ و میر آنها در طول درمان افزایش پیدا می کند.
هالوپریدول تزریقی و هالوپریدول تزریقی طولانی اثر توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان اختلالات رفتاری در افراد مسن مبتلا به زوال عقل تایید نشده است. اگر شما، یکی از اعضای خانواده یا فردی که از او مراقبت می کنید، مبتلا به زوال عقل است و تحت درمان با هالوپریدول تزریق یا هالوپریدول تزریقی طولانی اثر قرار دارد، با پزشکی که این دارو را تجویز کرده است، صحبت کنید.
آمپول هالوپریدول برای چیست و موارد مصرف آن
هالوپریدول تزریقی و هالوپریدول تزریقی طولانی اثر برای درمان اسکیزوفرنی ( بیماری روانی که باعث اختلال در تفکر یا غیرمعمول، از دست دادن علاقه به زندگی و احساسات قوی یا نامناسب می شود) تجویز می شود.
حتما بخوانید: علائم اسکیزوفرنی چیست
هالوپریدول تزریقی همچنین برای کنترل تیک های حرکتی (نیاز غیرقابل کنترل به تکرار برخی حرکات بدن) و تیک های صوتی (نیاز غیرقابل کنترل به تکرار صداها یا کلمات) در افرادی که دارای اختلال تورت هستند (شرایطی که با تیک های حرکتی یا کلامی مشخص می شود) استفاده می شود. هالوپریدول در دسته ای از داروهای با نام ضد روانپریشی یا آنتی سایکوتیک های معمولی قرار دارد.این داروها با کاهش هیجان غیر طبیعی در مغز عمل می کنند.
نحوه تزریق آمپول هالوپریدول
هالوپریدول تزریقی به عنوان مایعی برای تزریق عضلانی توسط یک پزشک انجام می شود. هالوپریدول تزریقی معمولاً در صورت نیاز برای رفع تحریک، تیک های حرکتی یا تیک های کلامی انجام می شود. اگر پس از دریافت اولین دوز، همچنان علائم دارید، ممکن است یک یا چند دوز اضافی برای شما تجویز شود. هالوپریدول تزریقی طولانی اثر به عنوان محلولی برای تزریق عضلانی توسط یک پزشک انجام می شود. هالوپریدول تزریقی طولانی اثر معمولاً هر 4 هفته یک بار انجام می شود.
هالوپریدول تزریقی و هالوپریدول تزریقی طولانی اثر ممکن است برای کنترل علائم مفید باشند اما به درمان وضعیت کمک نمی کند. حتی اگر وضعیت تان بهتر هم شده است بازهم وقت های ملاقات با پزشک برای دریافت هالوپریدول را ادامه دهید. اگر در طول درمان با هالوپریدول تزریقی، حس نمی کنید که تغییری در وضعیت شما ایجاد شده است، با پزشک خود صحبت کنید.از دکتر داروخانه یا پزشک خود یک نسخه از اطلاعات شرکت سازنده برای بیمار را بخواهید.
سایر مصارف هالوپریدول
این دارو ممکن است برای مصارف دیگر هم تجویز شود. از پزشک خود و یا دکتر داروخانه برای کسب اطلاعات بیشتر سوال بپرسید.
اقدامات احتیاطی برای تزریق آمپول هالوپریدول
قبل از دریافت هالوپریدول تزریقی یا هالوپریدول تزریقی طولانی اثر،این اقدامات احتیاطی را در نظر بگیرید:
1. حساسیت دارویی آمپول هالوپریدول
در صورتی که به داروی دیگر یا هر یک از ترکیبات موجود در هالوپریدول تزریقی یا هالوپریدول تزریقی طولانی اثر حساسیت دارید،موارد را به پزشک خود و دکتر داروخانه اطلاع دهید. از دکتر داروخانه لیستی از مواد تشکیل دهنده این دارو را بخواهید.
2. تداخلات دارویی آمپول هالوپریدول
به پزشک و دکتر داروخانه اطلاع دهید که چه داروهای دیگری با نسخه و بدون نسخه، ویتامین ها، مکمل های غذایی و داروهای گیاهی مصرف می کنید یا قصد مصرف دارید.
در صورتی که از داروهای زیر استفاده می کنید، مطمئن شوید که آنها را اطلاع می دهید: آلپرازولام (Xanax)؛ آمیودارون (Cordarone، Nexterone، Pacerone)؛ داروهای ضد انعقاد (رقیق کننده خون)؛ داروهای ضد قارچ مانند ایتراکونازول (Onmel، Sporanox) و کتوکونازول (Nizoral)؛ آنتی هیستامین ها (در داروهای سرفه و سرماخوردگی)؛ داروهای اضطراب، افسردگی، سندروم روده تحریک پذیر، بیماری روانی، بیماری حرکتی، بیماری پارکینسون، تشنج، زخم، یا مشکلات ادراری؛ بوسپیرون؛ کاربامازپین (Carbatrol، Tegretol، Teril، و غیره)؛ کلرپرومازین؛ دیسوپیرامید (Norpace)؛ دیورتیک ها ("قرص های آب")؛ اپی نفرین (آدرنالین، اپی پن، توینجکت، موارد دیگر)؛
حتما بخوانید: قرص آلپرازولام برای چیست
اریترومایسین (E.E.S.، E-Mycin، Erythrocin)؛ فلوکستین (Prozac، Sarafem، Selfemra)؛ فلووکسامین (Luvox)؛ لیتیوم (Lithobid)؛ موکسی فلوکساسین (Avelox)؛ داروهای مسکن مخدری؛ نفازودون؛ پاروکستین (Brisdelle، Paxil، Pexeva)؛ پرومتازین (Promethegan)؛ کینیدین (در Nuedexta)؛ ریفامپین (Rifadin، Rimactane، در Rifamate، در Rifater)؛ آرام بخش ها؛ سرترالین (Zoloft)؛ قرص های خواب آور؛ آرام بخش ها؛ و ونلافاکسین (Effexor XR).زیرا در بعضی شرایط ممکن است پزشک دوز داروهای شما ر تغییر دهد یا از نظر عوارض جانبی داروها شما را به دقت تحت نظر داشته باشد.
3. بیماری پارکینسون و آمپول هالوپریدول
بسیاری از داروهای دیگر نیز ممکن است با هالوپریدول تداخل داشته باشند، بنابراین مطمئن شوید که تمام داروهایی که مصرف میکنید، حتی داروهایی که در این فهرست وجود ندارند، را به پزشک خود اطلاع می دهید. اگر به بیماری پارکینسون (PD؛ نوعی اختلال عصبی که باعث ایجاد مشکل در حرکت، کنترل عضلات و تعادل می شود) مبتلا هستید این مورد را به پزشک خود اطلاع دهید.احتمالاً پزشک به شما خواهد گفت که از دریافت هالوپریدول تزریقی خودداری کنید.
4. آمپول هالوپریدول و بیماری کاهش تعداد گلبول سفید خون
اگر تعداد گلبول های سفید خونتان کم است به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین در صورت سابقه طولانی شدن QT (ریتم نامنظم قلب که می تواند منجر به غش، از دست دادن هوشیاری، تشنج یا مرگ ناگهانی شود)ابتلا به اختلال دوقطبی (شرایطی که باعث دورههای افسردگی، دورههای شیدایی و سایر خلقوخوی غیرطبیعی میشود)؛ مشکل در حفظ تعادل؛ ریتم های الکتروانسفالوگرام غیر طبیعی (EEG؛ آزمایشی که فعالیت الکتریکی مغز را ثبت می کند)، تشنج؛ ضربان قلب نامنظم؛ سطوح پایین پتاسیم یا منیزیم در خون یا بیماری قلبی یا تیروئیدی این موارد را به پزشک خود اطلاع دهید.
5. آمپول هالوپریدول در بارداری
اگر باردار هستید، به خصوص اگر در چند ماه آخر بارداری خود قرار دارید، یا اگر قصد بارداری دارید یا در حال شیردهی هستید، به پزشک خود اطلاع دهید. اگر در حین دریافت هالوپریدول باردار شدید، با پزشک خود تماس بگیرید. زیرا در صورتی که هالوپریدول در ماه های آخر بارداری استفاده شود، ممکن است بعد از زایمان باعث ایجاد مشکلاتی در نوزادان شود.
6. آمپول هالوپریدول در زمان جراحی
در صورت انجام جراحی، از جمله جراحی دندان، به پزشک یا دندانپزشک خود بگویید که هالوپریدول تزریقی را دریافت می کنید.
7. آمپول هالوپریدول ایجاد خواب آلودگی
باید بدانید که هالوپریدول تزریقی یا هالوپریدول تزریقی طولانی اثر ممکن است باعث خواب آلودگی شما شود و بر توانایی شما در تفکر واضح، تصمیم گیری و واکنش سریع تاثیر بگذارد. پس از دریافت هالوپریدول تزریقی یا هالوپریدول تزریقی طولانی اثر تا زمانی که متوجه تاثیر این دارو نشدید، از رانندگی یا کار با ماشین آلات کار خودداری کنید.
حتما بخوانید: برای رفع خواب آلودگی چی بخوریم
8. مصرف الکل در زمان تزریق آمپول هالوپریدول
باید بدانید که الکل می تواند به خواب آلودگی ناشی از این دارو بیافزاید. در طول درمان با هالوپریدول الکل مصرف نکنید.
9. ایجاد سرگیجه در زمان تزریق آمپول هالوپریدول
باید بدانید که تزریق هالوپریدول ممکن است باعث سرگیجه، سبکی سر و غش در هنگام بلند شدن خیلی سریع از حالت دراز کش شود. برای جلوگیری از این مشکل، به آرامی از رختخواب بلند شوید و چند دقیقه قبل از ایستادن پاهای خود را روی زمین بگذارید.
آیا از دستورات غذایی خاصی برای دارو هالوپریدول باید پیروی کنید؟
اگر پزشک برای شما رعایت رژیم غذایی را تجویز کند باید از آن پیروی کنید، در غیر این صورت رژیم غذایی معمول خود را ادامه دهید.
اگر یک بار داروی هالوپریدول را فراموش کردم چکار کنم؟
اگر فراموش کردید که برای دریافت هالوپریدول تزریقی طولانی اثر به پزشک مراجعه کنید، با پزشک خود تماس بگیرید تا در اسرع وقت یک قرار ملاقات دیگر تعیین کند.
عوارض آمپول هالوپریدول
هالوپریدول تزریقی یا هالوپریدول تزریقی طولانی اثر ممکن است باعث بروز عوارض جانبی شود. در صورتی که با هر یک از این علائم شدید مواجه شدید یا این علائم از بین نرفتن ، حتما موارد را به پزشک خود اطلاع دهید:
- تغییرات خلق و خوی
- مشکلات خواب(بی خوابی) یا خواب طولانی داشتن
- بی قراری
- اضطراب
- آژیتاسیون یا بی قراری روانی-حرکتی
- سرگیجه، احساس بی ثباتی، یا مشکل در حفظ تعادل
- سردرد
- خشکی دهان
- افزایش بزاق
- تاری دید
- کاهش اشتها
- یبوست
- اسهال
- سوزش سردل
- حالت تهوع
- استفراغ
- بزرگ شدن پستان یا درد پستان
- ترشح شیر از پستان
- عقب افتادن دوره های قاعدگی
- کاهش توانایی جنسی در مردان
- افزایش میل جنسی
- مشکل در ادرار کردن
برخی از عوارض جانبی ناشی از هالوپریدول می تواند جدی باشد. در صورت تجربه هر یک از این علائم، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید یا تحت درمان فوری پزشکی قرار بگیرید:
- تب
- سفتی عضلات
- افتادن
- گیجی
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- تعریق
- افزایش تشنگی
- حرکات غیر ارادی زبان، صورت، دهان یا فک
- حرکات غیر قابل کنترل چشم
- حرکات غیرعادی، کند یا غیرقابل کنترل هر قسمت از بدن
- سفتی در گلو
- حرکات نرم و کرم مانند زبان
- گرفتگی گردن
حتما بخوانید: درمان گرفتگی عضلات گردن با تمرینات ساده
- مشکل در تنفس یا بلع
- خارج شدن زبان از دهان
- حرکات غیرقابل کنترل و ریتمیک صورت، دهان یا فک
- مشکل در راه رفتن
- مشکل در صحبت کردن
- تشنج
- توهم(دیدن چیزهایی یا شنیدن صداهایی که وجود ندارند)
- زرد شدن پوست یا چشم
- نعوظ طولانی مدت
هالوپریدول تزریقی یا هالوپریدول تزریقی طولانی اثر ممکن است باعث بروز عوارض جانبی دیگری هم شود. در صورت مواجهه با هرگونه مشکل غیرعادی در حین دریافت این دارو با پزشک خود تماس بگیرید.
مصرف بیش از حد هالوپریدول
در صورت دریافت بیش از حد هالوپریدول با اورژانس 115 تماس بگیرید.در صورتی که فرد بیمار سقوط کرده، تشنج داشته، مشکل تنفسی دارد یا نمی تواند بیدار شود، فورا با اورژانس 115 تماس بگیرید.
علائم مصرف بیش از حد هالوپریدول ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- حرکات غیرعادی، کند یا غیرقابل کنترل هر یک از قسمت های بدن
- لرزش غیرقابل کنترل بخشی از بدن
- سفتی یا نرمی عضلات
- خوابالودگی
اطلاعات دیگری که باید درباره هالوپریدول بدانید
تمام قرارها با پزشک و آزمایشگاه را ادامه دهید. پزشک شما ممکن است برای بررسی واکنش بدن شما به هالوپریدول تزریقی یا هالوپریدول تزریقی طولانی اثر آزمایش های آزمایشگاهی خاصی را تجویز کند.
هر سوالی در مورد هالوپریدول تزریقی یا هالوپریدول تزریق ی طولانی اثر از دکتر داروخانه بپرسید.
مهم است که فهرستی از تمام داروهای تجویزی و بدون نسخه که مصرف میکنید، و همچنین محصولاتی مانند ویتامینها، مواد معدنی یا سایر مکملهای غذایی را همراه خود داشته باشید. هر بار که به پزشک مراجعه میکنید یا در بیمارستان بستری میشوید، باید این فهرست و را همراه داشته باشید. همچنین مهم است که اطلاعات مهم را در مواقع اضطراری همراه خود داشته باشید.
سخن پایانی:
هالوپریدول تزریقی یا هالوپریدول تزریقی طولانی اثر در دسته داروهای ضد روان پریشی قرار دارند که برای درمان اسکیزوفرنی، تیک صوتی، تیک حرکتی ناشی از اختلال تورت تجویز می شود. تزریق این دارو بصورت عضلانی توسط پزشک انجام می شود. مصرف این دارو با داروهای دیگر تداخل دارد، داروهای مصرفی خود را به پزشک و دکتر داروساز اطلاع دهید. هالوپریدول تزریقی باعث بروز عوارض جانبی مانند بی قراری، سرگیجه، سردرد، اسهال و... می شود.