عمل بلع یا قورت دادن غذا اصلا کار ساده ای نیست! هر بار که غذا می خورید، حدود 50 جفت ماهیچه و عصب با هم کار کرده تا غذا از دهان وارد معده شود. گاهی اوقات در این فرآیند مشکلی پیش می آید و احساس می کنید که غذا در گلوی شما گیر کرده است. اما علت گير كردن غذا در گلو چيست؟ در هنگام گیر کردن غذا در گلو چه اقداماتی باید انجام داد؟ چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟ اگر می خواهید پاسخ این سوالات را پیدا کنید، به خواندن این متن از سایت سلام دنیا، ادامه دهید. برای اینکه بدانید چرا غذا در گلو گیر می کند، ابتدا باید توضیح دهیم که بلع غذا چگونه انجام می شود.
بلع غذا چگونه صورت می گیرد؟
هر بار که لقمه ای را در دهان خود می گذارید، اتفاقات زیر رخ می دهد:
- ابتدا به وسیله جویدن، غذا برای بلع آماده می شود. در هنگام جویدن، بزاق دهان با غذا مخلوط شده و به یک توده فشرده و خمیری مرطوب تبدیل می شود.
- وقتی که زبان غذا را به قسمت عقب گلو می برد، بلعیدن شروع می شود. در این مرحله نای محکم بسته شده و تنفس متوقف می شود. این کار باعث می شود تا غذا وارد لوله تنفسی نشود.
- اکنون غذا وارد مری شده و سپس وارد معده خواهد شد.
علائم گیر کردن غذا در گلو و مری
اگر مراحل بالا به خوبی انجام نشود، غذا در مری گیر می کند. اگر غذا در مری گیر کند، شخص مشکل تنفسی پیدا می کند، زیرا لوله تنفسی بسته شده است، اما باعث می شود تا شخص شروع به سرفه کردن کند.
حتما بخوانید: درمان خانگی سرفه خشک و خلط دار
اگر غذا در گلو گیر کرد، چه اقداماتی باید انجام داد؟
روش هایی که در ادامه توضیح داده شده است، می تواند به شما کمک کند تا مشکل گیر کردن غذا در گلو را برطرف کنید.
1. رفع مشکل گیر کردن غذا در گلو با نوشیدن آب
احتمالا اولین و ساده ترین راه برای قورت دادن غذای گیر کرده در گلو، نوشیدن چندین جرعه بزرگ آب است. دهان در حالت عادی به میزان کافی بزاق تولید می کند که می تواند لقمه ها را مرطوب کند. اما در صورتی که غذا به خوبی جویده نشود، لقمه های غذا خشک هستند و می توانند در گلو گیر کنند. نوشیدن مکرر آب می تواند این مشکل را حل کرده و کمک کند تا غذا را راحت تر قورت دهید.
2. رفع مشکل گیر کردن غذا در گلو با مرطوب کردن غذا
گاهی اوقات بلعیدن بیسکویت یا نان خشک می تواند دشوار باشد. اگر می خواهید این غذاهای خشک را مصرف کنید، توصیه می شود تا آنها را با آب یا شیر مرطوب کنید. به این ترتیب در قورت دادن آنها دچار مشکل نخواهید شد.
3. رفع مشکل گیر کردن غذا در گلو با مصرف کره
گاهی اوقات نیاز است تا گلو را چرب کنید. در این شرایط خوردن یک قاشق کره می تواند به میزان زیادی گلو را چرب کرده و به رفع مشکل کمک کند. کره می تواند لایه پوششی مری را مرطوب کرده و غذاها را آسان تر وارد معده کند.
حتما بخوانید: درمان و رفع گرفتگی صدا و گلو درد با دارو گیاهی
4. رفع مشکل گیر کردن غذا در گلو با آهسته غذا خوردن و عجله نکردن
آهسته غذا بخورید و کمی به گلو فرصت دهید. گاهی اوقات با کمی صبر و گذشت زمان غذا به طور خود به خودی به سمت معده حرکت کرده و مشکل برطرف می شود.
5. رفع مشکل گیر کردن غذا در گلو با با قرص جوشان الکا سلتزر
مصرف داروهای جوشانی مثل الکا سلتزر می تواند به تجزیه مواد گیر کرده در گلو کمک کند. این داروهای گازدار در هنگام مخلوط شدن در مایع حل می شوند. حباب های ایجاد شده در هنگام حل شدن این قرص های جوشان می توانند به تجزیه مواد غذایی کمک کرده و فشار ایجاد شده را برطرف کنند.
6. مصرف داروهای حاوی سایمتیکون
داروهای فاقد نسخه ای که برای رفع مشکل باد معده طراحی شده اند، می توانند به خارج کردن مواد غذایی گیر کرده در گلو کمک کنند. این داروها همانند نوشابه گازدار تولید گاز در معده را آسان تر می کنند. گاز ایجاد شده باعث افزایش فشار در مری شده و باعث شل شدن مواد غذایی می شود.
حتما بخوانید: چگونه به سرعت از شر باد معده رها شویم؟
7. مصرف نوشابه کوکاکولا
تحقیقات نشان می دهد که نوشیدن یک بطری نوشابه گازدار کوکاکولا می تواند باعث خارج کردن مواد غذایی گیر کرده در مری شود. به طور معمول پزشکان و کارمندان اورژانس از این روش استفاده می کنند. توصیه می شود که اگر در خانه غذا در گلویتان گیر کرده، بلافاصله یک نوشابه گازدار بنوشید تا این مشکل برطرف شود.
چه زمانی باید برای گیر کردن غذا در گلو فورا به پزشک مراجعه کرد؟
خفگی یک مشکل شایع به خصوص در کودکان و بزرگسالان است. هر سال هزاران نفر جان خود را در اثر خفگی از دست می دهند. هنگامی که جسم خارجی یا غذا در گلو و نای گیر کند به طوری که جریان هوا مسدود شود، خفگی رخ می دهد. علائم خفگی به شکل زیر است:
- اگر شخص در تنفس دچار مشکل شده و یا تنفس او صدا دار است
- اگر قادر به صحبت کردن نیست
- در ابتدا رنگ او سرخ شده و سپس رنگش پریده و یا زرد می شود
- از دست دادن هوشیاری
- به زور یا به شکل ضعیف سرفه می کند
- در هنگام تلاش برای نفس کشیدن صدایی مانند جیغ ایجاد می کند
اگر شخص هر یک از این علائم را تجربه می کند، در حال خفگی است. این یک وضعیت اضطراری است و اگر شما یا هر یک از عزیزانتان این علائم را تجربه می کند، فورا با اورژانس تماس بگیرید. همچنین می توانید تا زمان رسیدن اورژانس تکنیک هایی مانند ایجاد فشار بر روی قفسه سینه را برای نجات شخص امتحان کنید.
نتیجه گیری
گیر کردن غذا در گلو یک مشکل شایع است. با استفاده از تکنیک هایی که در این مقاله از سلام دنیا، توضیح داده شد، می توانید مشکل گیر کردن غذا در مری را برطرف کنید. اما اگر شخص علائم جدی مثل نفس کشیدن صدا دار و یا از دست دادن هوشیاری و ... را تجربه می کند، در حال خفگی است و باید فورا با اورژانس تماس بگیرید. همچنین اگر به طور دائم غذا در گلویتان گیر می کند، می توانید با یک پزشک متخصص در این خصوص صحبت کنید تا در صورت بروز هر گونه اختلالی برای رفع آن اقدام نماید. می توانید تجربیات و سوالات خود را در خصوص احساس گیر کردن غذا در مری و گلو با ما در بخش نظرات در میان بگذارید.
مطالب مرتبط:
اقداماتی که در هنگام تشنج دیگران باید و نباید انجام دهید + انواع تشنج
ویروس کرونا: اقدامات و راه های پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا
دیدگاه ها